З чим краще пити червоне вино: варіанти закуски
Вино як напій відомий давно. Сьогодні в будь-якому спеціалізованому магазині можна знайти безліч винних стелажів. Як і у будь-якого іншого алкогольного напою, у червоного вина є свої різновиди, правила і рекомендації: як правильно пити, з чим і коли.
Правила вживання
У давнину цей напій називали даром богом і тому існували особливі правила його вживання, які часто перетворювалися на цілі ритуали. Існують такі правила і сьогодні. Саме вони допомагають у повноті насолодитися смаком хорошого вина. Виділяють наступні важливі моменти:
- Кожен вид вина необхідно їсти з певною закускою;
- Червоні вина (крім кріплених і напівсолодких) можна розбавляти, але слідувати чітким правилам: тільки кип'яченою водою; води обов'язково повинно бути більше; найкраща пропорція – це 1 частина алкогольного напою і 3 частини води;
- Зберігати пляшки необхідно у горизонтальному положенні і в прохолоді;
- Кріплені вина краще вживати при температурі 15-18°С, десертні – охолодженими;
- Кожен вид вина необхідно пити зі спеціальних келихів. Для кожного виду вони свої;
- Пити до дна зовсім не потрібно, це той напій, який смакують, а не напиваються їм;
- Пляшку не відкривають, вибиваючи пробку ударом, це треба робити штопором, акуратно угвинчуючи його в пробку і повільно витягуючи;
- Напій треба відкривати безпосередньо перед вживанням.
Щоб смак вина розкрився повністю і його можна було ясно відчути, треба пити його наступним чином:
- Спочатку піднести келих до світла і насолодитися кольором напою;
- Вдихнути його аромат на повні груди. Хороше вино пахне виноградом, а не дріжджами;
- Покрутити келих, щоб напій наситив кисню;
- Змочити верхню губу, зробити невеликий ковток і підтримати вино на кінчику язика;
- Відкрити рот, впустити кисень і тільки потім ковтнути.
Купувати варто якісне вино, не варто економити. А до хорошого напою варто підібрати правильну закуску.
З чим п'ють червоне вино
Солодке і напівсолодке
Солодкі і напівсолодкі вина відрізняються гарним насиченим кольором, квітково-фруктовим ароматом та свіжістю. Вони найкраще гармоніюють з солодкими десертами, тому їх можна поєднувати з:
- шоколадом (крім чорного);
- печивом;
- фруктами, крім кавуна і дині (вони дуже водянисті);
- будь випічкою, включаючи тортики і тістечка з кремом.
Подавати такі вина можна до будь-якого званого обіду або романтичної вечері.
Сухе вино
Цей вид називається ще столовим вино, оскільки воно чудово поєднується з м'ясними стравами, рибними і будь-якими м'ясними закусками. Саме його прийнято пити під час ситного обіду. Найчастіше в якості закуски подають:
- рибні або м'ясні тарталетки;
- шинку або ковбасу;
- будь-які страви з м'яса (свинина, яловичина або птах);
- тверді сорти сирів;
- супи;
- страви з бобових;
- стейки або шашлики;
- солодкі фрукти (персики, манго, груші).
Головне правило цього вина – їсти разом з ним таку закуску, смак якої б контрастував з напоєм.
З чим краще пити
Оскільки головна відмінність напівсухого вина – це невелика кількість цукру і злегка кислий смак його необхідно подавати не тільки з м'ясними закусками, але і овочевими. До нього чудово підійдуть:
- будь смажене м'ясо;
- овочеві страви (особливо спаржа, артишоки і гриби);
- паштети;
- м'ясні закуски (шинка, буженина, ковбаси);
- тверді і пікантні сири.
Це вино підійде до будь-якого прийому їжі і в поєднанні з правильною їжею благотворно вплине на травний тракт.
Як приготувати шашлик з свинини в аерогрилі — це блюдо стане відмінним доповненням до вина.
Читайте як приготувати вишуканий, ніжний крем для кексів.
Яка закуска не підходить до вина
Деякі продукти геть перебивають смак вина і не дозволяють відчути його повністю. Тому готуючи закуски до цього напою варто уникати:
- будь-яких горіхів. Вони мають сильний смак і повністю забивають будь-які інші;
- страв, в яких є оцет. В тому числі і салати із заправкою з будь-якого виду оцту;
- тістечок або тортів, в яких дуже жирний крем;
- чорного шоколаду;
- гострих страв.
Крім цього списку продуктів і страв, також не варто палити перед або вчасно вживання цього напою. Нікотин не сприяє розкриттю смаку вина, а дим від сигарет завадить відчути неповторний аромат.
Можна пити вино в пост
Піст – це унікальний час для того, щоб відволіктися від життєвої суєти і зайнятися духовним та фізичним здоров'ям. Вже давно доведена користь від тимчасового утримання в їжі, але що щодо утримання від червоного вина?
Під час посту треба утримуватися від вживання тваринної їжі. Їсти можна тільки рослинну їжу, способи приготування якої протягом тижня відрізняються. Щодо напоїв існують такі правила:
- У перші два дні намагатися нічого не пити взагалі;
- У наступні дні дозволяється вживати воду;
- З алкогольних напоїв в пост дозволено тільки червоне виноградне вино;
- Червоне вино можна пити по суботах і неділях;
- Не можна вживати цей напій концентрованим – його необхідно розбавляти водою у співвідношенні 3:1, тобто на одну частину вина необхідно додавати три частини води;
- Вживається напій для кращого самопочуття і пити його необхідно у вкрай малих кількостях.
Якщо людина дотримується суворого посту перед великими церковними святами, то він може вживати лише розбавлене червоне вино по вихідним і в невеликих кількостях.