27 май 2019 3 522

Як спекти простий, горіховий і різдвяний кекс з сухофруктами

З солодкого тіста і сухофруктів можна створити прекрасний десерт, який порадує ласунів своїм смаком і тим фактом, що міститься в цьому продукті цукор здебільшого представлений фруктозою, добре засвоювання організмом і не осідаючого на стегнах апельсиновою кіркою.

Простий рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
жовтків курячих яєць - 5 шт.
коричневого цукру (можна замінити медом або звичайним) - 100 г
вершкового масла - 125 г
пшеничного борошна - 160 р
пекарського порошку - 10 г
сухофруктів - 300 г
коньяку або іншого алкоголю - 100 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 279 Ккал

Це рецепт простий, але дуже смачною та корисною випічки, завдяки вітамінів і мікроелементів, що містяться в сухофруктах. Родзинка кексу полягає в тому, що тісто замішується виключно на жовтках, що надає готовому виробу в розрізі дуже гарний колір. Посилити цей ефект також зможе доданий в тісто шафран.

Спосіб випічки кексу з сухофруктами:

  1. Першим ділом потрібно зайнятися сухофруктами. Їх треба перебрати, промити і порізати однаковими шматочками, трохи більше розміру родзинок. Потім залити коньяком і залишити їх в алкоголі, щоб вони повністю ним наситилися;
  2. Для тесту з допомогою міксера слід з'єднати разом і перетворити в пишну масу цукор і вершкове масло. Слідом вводять розмішуючи по одному яєчні жовтки. Просіюють борошно з розпушувачем, перемішують до гладкої однорідної маси;
  3. Ввібравши в себе коньяк сухофрукти трохи віджимають, обвалюють в борошні і вводять в готове тісто. Перекласти масу в змащену форму і випікати в духовці до сухої зубочистки при 180 градусах. Готовий кекс зверху можна облити цукровою глазур'ю (наприклад, на білках) або просто припорошити пудрою з цукру.

Кекс з горіхами і сухофруктами

Самий звичайний рецепт кексу на кефірі легко можна перетворити на святкове частування, для цього достатньо лише додати горіхи, сухофрукти та шоколад.

На один великий кекс потрібно взяти:

  • 50 мл рослинного масла без запаху;
  • 250 мл кефіру;
  • 1 куряче яйце;
  • 100 г кристалічного цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 5 г солі;
  • 10 г розпушувача (або соди);
  • 100 г січених горіхів;
  • 100 г нарізаних шматочками сухофруктів (курага, вишня, чорнослив);
  • 100 г родзинок;
  • 50 г рубаного шоколаду;
  • 260 г борошна.

Загальний час приготування кексу становитиме 1 годину 25 хвилин.

Енергетична цінність (калорійність) десерту з сухофруктами і горіхами – 294,1 ккал/100 р.

Покроковий алгоритм:

  1. У мисці для тіста спочатку збити змішавши з цукром (і ванільним в тому числі) в піну куряче яйце, а потім ввести в інші рідкі інгредієнти (рослинне масло, кефір);
  2. В іншій посудині змішати сухі продукти: сіль, розпушувач, борошно, горіхи, ізюм і сухофрукти. Перемішувати потрібно дуже добре, щоб потім у тесті всі рівномірно розподілилося;
  3. З'єднати рідкі та сухі продукти. Перемішуючи ложкою замісити тісто, яке потім перекласти в змащену маслом і обсипану борошном форму;
  4. Печуть кекс не в дуже гарячій духовці (150-180 градусів) протягом однієї години. Готової випічки необхідно дати постояти хвилин десять у формі, а вже потім вийняти з форми.

М'ясо по грузинськи — гострий, пряний, це справжній феєрверк смаку кавказької кухні.

Для посиденьок з друзями можна приготувати смачну піцу з сиром і грибами. Рецепт тут.

Дитяче харчування має свої особливості, тому краще всього на перше для дитини підійде суп з кролика.

Рецепт кексу «Мазурка» з сухофруктами

Серед іншої випічки з сухофруктами і горіхами «Мазурку» виділяє кількість цих інгредієнтів у складі, а їх ні багато, ні мало – від 70 до 80%. Тісто тут скоріше не основа, а просто засіб склеїти і утримати сухі фрукти і горіхи разом.

У цього десерту не тільки шикарний вид розрізу, дивлячись на який важко стримати слиновиділення, але і величезна користь.

Продукти для випічки кексу «Мазурка»:

  • 2 середніх курячих яйця;
  • 180 г цукрового піску;
  • 180 г борошна вищого сорту;
  • 5-7 г розпушувача для тіста;
  • 100 г будь-яких горіхів (волоські, арахіс, мигдаль, фундук і інші);
  • 300 г асорті з сухофруктів (ізюм, курага, інжир, журавлина, вишня, чорнослив).

Тривалість приготування десерту із сухофруктів і горіхів становитиме 1 годину 10 хвилин.

Калорійність шматочки кексу вагою сто грамів буде більшою мірою залежати від пропорцій і кількості різних видів сухофруктів і горіхів, в середньому вона становитиме 251,0 кілокалорій.

Як спекти:

  1. Насамперед потрібно підготувати горіхи і сухофрукти. Горіхи очистити від шкаралупи або лушпиння, порубати ножем на дрібні шматочки;
  2. Сухофрукти перебрати, великі (курага, інжир і чорнослив) нарізати дрібними шматочками. Промити проточною водою, а якщо вони занадто сухі можна замочити на 15-30 хвилин у гарячій воді, а потім обсушити на рушнику;
  3. Для бісквітного тіста збити міксером два яйця і рецептурну кількість цукру. В отриману масу просіяти через сито борошно, змішану з розпушувачем. Все перемішати лопаткою, щоб тісто не опало;
  4. Потім отримане тісто всипати підготовлені сухофрукти подрібнені горіхи, все гарненько перемішати;
  5. Прямокутну форму для випічки кексу обробити рослинним або розтопленим вершковим маслом, перекласти в неї тісто і добре розрівняти його зверху лопаткою. Дбати десерт повинен не менше 45-50 хвилин при 180 градусах.

Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами

Це традиційна різдвяна випічка англійських господинь, яку вони готували за два – три тижні, а то й цілий місяць до Різдва. Після випічки готовий кекс зберігають обернувши пергаментним папером і періодично просочують міцним алкоголем (коньяк, віскі, бурбон).

Це робиться для того, щоб алкоголь краще відтінив пряний смак випічки і допоміг їй не запліснявіти в процесі зберігання.

Перелік інгредієнтів для випічки англійської різдвяних ласощів:

  • 4 курячих яйця;
  • 200 г цукрового піску;
  • 200 г вершкового масла;
  • 7 г розпушувача;
  • 3 г кухонної солі;
  • 100 мл меду;
  • 100 мл коньяку;
  • цедра двох апельсинів;
  • по 100 г кешью, мигдаль і фундук;
  • по 150 г кураги, чорносливу, ізюму і фініків.

Попередня підготовка сухофруктів займе від 12 годин, а безпосереднє час випічки – 1,5-2 години.

Калорійність різдвяних ласощів дорівнює 283,0 ккал в 100 р.

Послідовність роботи:

  1. Сухофрукти перебрати, видаливши можливий сміття, і нарізати невеликими шматочками. Потім скласти їх у відповідну за розміром миску, залити алкоголем і витримати в прохолодному містечку мінімум ніч. Чим довше час витримки, тим яскравіше буде смак і аромат випічки;
  2. З двох апельсинів з допомогою дуже дрібної терки зняти свіжу цедру. Якщо мед зацукорився, то його потрібно розтопити на паровій бані;
  3. Мигдаль очистити від шкірки, після попереднього замочування в гарячій воді. Кешью спочатку прожарити на сковороді, а потім зняти з них шкарлупки. Фундук просто прогріти на сухій сковороді, щоб посилити горіховий аромат;
  4. Тепер можна зайнятися замешиванием тесту. Тут все стандартно: м'яке кремової консистенції вершкове масло збити міксером разом з цукром в пишну масу, потім по одному ввести яйця;
  5. В отриману основу просіяти борошно, сіль і розпушувач. Після розмішування додати апельсинову цедру, горіхи і витримані в алкоголі сухофрукти, змішані з медом. Масу добре перемішати і тісто готове до термічної обробки;
  6. Перекласти тісто в підготовлену прямокутну форму для кексу. Залізну можна змастити, як зазвичай, маслом або вчинити простіше – застелити пергаментом, а силіконову не потрібно додатково готувати;
  7. Готуватися випічка повинна при температурі не вище 150 градусів, щоб рівномірно пропектися. Тривалість випічки складе приблизно 50-60 хвилин.

Корисні поради

Щоб кекс з сухофруктами довше не черствів, можна частину цукру замінити медом, патокою або фруктовим джемом, які в цьому випадку виступлять свого роду консервантами.

Щоб кекс вийшов гладким зі всіх сторін, а сухофрукти на його поверхні не підгоріли, потрібно до їх введення в тісто, частина маси відокремити і розмазати по дну і боків форми, викласти тісто з усіма інгредієнтами, а зверху знову розмазати тісто без горіхів і сухофруктів.

Розмочити сухофрукти можна в міцному алкоголі (ром, коньяк, бренді), а якщо випічка готується виключно для дітей, то в свіжовичавленому апельсиновому соку.

Що ще почитати: