Як спекти простий, горіховий і різдвяний кекс з сухофруктами
З солодкого тіста і сухофруктів можна створити прекрасний десерт, який порадує ласунів своїм смаком і тим фактом, що міститься в цьому продукті цукор здебільшого представлений фруктозою, добре засвоювання організмом і не осідаючого на стегнах апельсиновою кіркою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
жовтків курячих яєць - | 5 шт. |
коричневого цукру (можна замінити медом або звичайним) - | 100 г |
вершкового масла - | 125 г |
пшеничного борошна - | 160 р |
пекарського порошку - | 10 г |
сухофруктів - | 300 г |
коньяку або іншого алкоголю - | 100 мл |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 279 Ккал |
Це рецепт простий, але дуже смачною та корисною випічки, завдяки вітамінів і мікроелементів, що містяться в сухофруктах. Родзинка кексу полягає в тому, що тісто замішується виключно на жовтках, що надає готовому виробу в розрізі дуже гарний колір. Посилити цей ефект також зможе доданий в тісто шафран.
Спосіб випічки кексу з сухофруктами:
- Першим ділом потрібно зайнятися сухофруктами. Їх треба перебрати, промити і порізати однаковими шматочками, трохи більше розміру родзинок. Потім залити коньяком і залишити їх в алкоголі, щоб вони повністю ним наситилися;
- Для тесту з допомогою міксера слід з'єднати разом і перетворити в пишну масу цукор і вершкове масло. Слідом вводять розмішуючи по одному яєчні жовтки. Просіюють борошно з розпушувачем, перемішують до гладкої однорідної маси;
- Ввібравши в себе коньяк сухофрукти трохи віджимають, обвалюють в борошні і вводять в готове тісто. Перекласти масу в змащену форму і випікати в духовці до сухої зубочистки при 180 градусах. Готовий кекс зверху можна облити цукровою глазур'ю (наприклад, на білках) або просто припорошити пудрою з цукру.
Кекс з горіхами і сухофруктами
Самий звичайний рецепт кексу на кефірі легко можна перетворити на святкове частування, для цього достатньо лише додати горіхи, сухофрукти та шоколад.
На один великий кекс потрібно взяти:
- 50 мл рослинного масла без запаху;
- 250 мл кефіру;
- 1 куряче яйце;
- 100 г кристалічного цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 5 г солі;
- 10 г розпушувача (або соди);
- 100 г січених горіхів;
- 100 г нарізаних шматочками сухофруктів (курага, вишня, чорнослив);
- 100 г родзинок;
- 50 г рубаного шоколаду;
- 260 г борошна.
Загальний час приготування кексу становитиме 1 годину 25 хвилин.
Енергетична цінність (калорійність) десерту з сухофруктами і горіхами – 294,1 ккал/100 р.
Покроковий алгоритм:
- У мисці для тіста спочатку збити змішавши з цукром (і ванільним в тому числі) в піну куряче яйце, а потім ввести в інші рідкі інгредієнти (рослинне масло, кефір);
- В іншій посудині змішати сухі продукти: сіль, розпушувач, борошно, горіхи, ізюм і сухофрукти. Перемішувати потрібно дуже добре, щоб потім у тесті всі рівномірно розподілилося;
- З'єднати рідкі та сухі продукти. Перемішуючи ложкою замісити тісто, яке потім перекласти в змащену маслом і обсипану борошном форму;
- Печуть кекс не в дуже гарячій духовці (150-180 градусів) протягом однієї години. Готової випічки необхідно дати постояти хвилин десять у формі, а вже потім вийняти з форми.
М'ясо по грузинськи — гострий, пряний, це справжній феєрверк смаку кавказької кухні.
Для посиденьок з друзями можна приготувати смачну піцу з сиром і грибами. Рецепт тут.
Дитяче харчування має свої особливості, тому краще всього на перше для дитини підійде суп з кролика.
Рецепт кексу «Мазурка» з сухофруктами
Серед іншої випічки з сухофруктами і горіхами «Мазурку» виділяє кількість цих інгредієнтів у складі, а їх ні багато, ні мало – від 70 до 80%. Тісто тут скоріше не основа, а просто засіб склеїти і утримати сухі фрукти і горіхи разом.
У цього десерту не тільки шикарний вид розрізу, дивлячись на який важко стримати слиновиділення, але і величезна користь.
Продукти для випічки кексу «Мазурка»:
- 2 середніх курячих яйця;
- 180 г цукрового піску;
- 180 г борошна вищого сорту;
- 5-7 г розпушувача для тіста;
- 100 г будь-яких горіхів (волоські, арахіс, мигдаль, фундук і інші);
- 300 г асорті з сухофруктів (ізюм, курага, інжир, журавлина, вишня, чорнослив).
Тривалість приготування десерту із сухофруктів і горіхів становитиме 1 годину 10 хвилин.
Калорійність шматочки кексу вагою сто грамів буде більшою мірою залежати від пропорцій і кількості різних видів сухофруктів і горіхів, в середньому вона становитиме 251,0 кілокалорій.
Як спекти:
- Насамперед потрібно підготувати горіхи і сухофрукти. Горіхи очистити від шкаралупи або лушпиння, порубати ножем на дрібні шматочки;
- Сухофрукти перебрати, великі (курага, інжир і чорнослив) нарізати дрібними шматочками. Промити проточною водою, а якщо вони занадто сухі можна замочити на 15-30 хвилин у гарячій воді, а потім обсушити на рушнику;
- Для бісквітного тіста збити міксером два яйця і рецептурну кількість цукру. В отриману масу просіяти через сито борошно, змішану з розпушувачем. Все перемішати лопаткою, щоб тісто не опало;
- Потім отримане тісто всипати підготовлені сухофрукти подрібнені горіхи, все гарненько перемішати;
- Прямокутну форму для випічки кексу обробити рослинним або розтопленим вершковим маслом, перекласти в неї тісто і добре розрівняти його зверху лопаткою. Дбати десерт повинен не менше 45-50 хвилин при 180 градусах.
Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами
Це традиційна різдвяна випічка англійських господинь, яку вони готували за два – три тижні, а то й цілий місяць до Різдва. Після випічки готовий кекс зберігають обернувши пергаментним папером і періодично просочують міцним алкоголем (коньяк, віскі, бурбон).
Це робиться для того, щоб алкоголь краще відтінив пряний смак випічки і допоміг їй не запліснявіти в процесі зберігання.
Перелік інгредієнтів для випічки англійської різдвяних ласощів:
- 4 курячих яйця;
- 200 г цукрового піску;
- 200 г вершкового масла;
- 7 г розпушувача;
- 3 г кухонної солі;
- 100 мл меду;
- 100 мл коньяку;
- цедра двох апельсинів;
- по 100 г кешью, мигдаль і фундук;
- по 150 г кураги, чорносливу, ізюму і фініків.
Попередня підготовка сухофруктів займе від 12 годин, а безпосереднє час випічки – 1,5-2 години.
Калорійність різдвяних ласощів дорівнює 283,0 ккал в 100 р.
Послідовність роботи:
- Сухофрукти перебрати, видаливши можливий сміття, і нарізати невеликими шматочками. Потім скласти їх у відповідну за розміром миску, залити алкоголем і витримати в прохолодному містечку мінімум ніч. Чим довше час витримки, тим яскравіше буде смак і аромат випічки;
- З двох апельсинів з допомогою дуже дрібної терки зняти свіжу цедру. Якщо мед зацукорився, то його потрібно розтопити на паровій бані;
- Мигдаль очистити від шкірки, після попереднього замочування в гарячій воді. Кешью спочатку прожарити на сковороді, а потім зняти з них шкарлупки. Фундук просто прогріти на сухій сковороді, щоб посилити горіховий аромат;
- Тепер можна зайнятися замешиванием тесту. Тут все стандартно: м'яке кремової консистенції вершкове масло збити міксером разом з цукром в пишну масу, потім по одному ввести яйця;
- В отриману основу просіяти борошно, сіль і розпушувач. Після розмішування додати апельсинову цедру, горіхи і витримані в алкоголі сухофрукти, змішані з медом. Масу добре перемішати і тісто готове до термічної обробки;
- Перекласти тісто в підготовлену прямокутну форму для кексу. Залізну можна змастити, як зазвичай, маслом або вчинити простіше – застелити пергаментом, а силіконову не потрібно додатково готувати;
- Готуватися випічка повинна при температурі не вище 150 градусів, щоб рівномірно пропектися. Тривалість випічки складе приблизно 50-60 хвилин.
Корисні поради
Щоб кекс з сухофруктами довше не черствів, можна частину цукру замінити медом, патокою або фруктовим джемом, які в цьому випадку виступлять свого роду консервантами.
Щоб кекс вийшов гладким зі всіх сторін, а сухофрукти на його поверхні не підгоріли, потрібно до їх введення в тісто, частина маси відокремити і розмазати по дну і боків форми, викласти тісто з усіма інгредієнтами, а зверху знову розмазати тісто без горіхів і сухофруктів.
Розмочити сухофрукти можна в міцному алкоголі (ром, коньяк, бренді), а якщо випічка готується виключно для дітей, то в свіжовичавленому апельсиновому соку.