Кекс з журавлиною – солодкий десерт з м'якою кислинкою
До того, що в кекси можна додати солодку ягоду і родзинки, вже всі звикли. Однак кекс з журавлиною – кислою, але дуже корисною ягодою, теж неймовірно смачний. Це один з десертів, на якому можна вчитися опановувати ази кулінарного мистецтва.
Технологія випічки кексу не передбачає складних процесів і не потребує підбору рідкісних інгредієнтів. До того ж рецептів кексу з журавлиною багато, від простих до дуже оригінальних.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
теплого вершкового масла - | 120 г |
розпушувача - | 10 г |
яєчних жовтків - | 3 шт. |
яєчних білків - | 1 шт. |
борошна пшеничного - | 200 г |
бурякового цукру - | 130 г |
ваніліну - | щіпка |
свіжої журавлини - | 150 г |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 336.6 Ккал |
М'який, в міру солодкий десерт з легкого, розсипчастого тесту та свіжої ягоди. Підготовка продуктів і заміс тіста на 6 порцій займає від сили 15 хвилин.
Порядок дій:
- М'яке вершкове масло збивають, поступово всипаючи цукор. Маса повинна стати легкою і пишною.
- Не припиняючи збивати, додають до маслу ціле яйце і жовтки.
- Борошно просівають, змішують з розпушувачем і порціями всипають в яєчно-масляну суміш. Замішують тісто консистенції, як на оладки.
- Ягоди перебирають, миють у друшляку. Сушать на паперовому рушнику. Злегка присипають борошном і додають в тісто для кексу.
- Масу обережно перемішують, щоб рівномірно розподілити, але не розчавити ягоди.
- Форму для випікання змащують маслом. Якщо використовується силіконова форма, робити це не обов'язково.
- Тісто виливають у форму. Поміщають у вже гарячу (180 º с) духовку.
- Випікають кекс з журавлиною 35 хвилин.
Перевіряють ступінь готовність дерев'яною шпажкою, проткнувши десерт в самому товстому місці. Якщо всередині тісто ще «мокре», кекс повертають допекаться хвилин на 5. Подають десерт повністю остившім.
Гарбузовий кекс на кефірі з журавлиною, яблуками та горіхами
Тісто на кефірі замішується швидко і легко, часу на випічку витрачається стільки ж, як і для звичайного кексу. Смак десерту незвичайний, яскравий, з безліччю відтінків.
Для 8 порцій беруть:
- борошно – 260 г;
- 1%- й кефір — 45 мл;
- 40 г масла (67%) вершкового масла і 60 мл пісного;
- 2 яйця;
- квітковий мед – 120 г;
- 150 г гарбузового пюре;
- 1 дес. л. розпушувача;
- 150 г білого цукру;
- 115 грамів журавлини;
- велике яблуко;
- 120 г подрібненого горіха (кешью, волоські);
- трохи солі;
- ½ Ч. л. мускатного горіха;
- корицю – 5 р.
Час – 1 година. Калорійність на 100 г – 292 ккал.
Порядок дій:
- Гарбузове пюре готують заздалегідь і використовують, коли воно стане ледь теплим. Половину невеликої гарбуза без насіння, але з шкіркою запікають у духовці (30 хвилин), м'якоть відділяють і подрібнюють в кашку блендером.
- Ягоди перебирають, миють, обсушують.
- Яблуко очистити, м'якоть нарізають кубиками.
- У мисці змішують сухі інгредієнти тесту – всі, крім цукру.
- В іншу ємність викладають м'яке вершкове масло. Віночком збивають його з цукром, додають мед, рослинне масло, кефір (тепла), обидва яйця. Вимішують гарненько.
- До рідких інгредієнтів додають яблуко і гарбузове пюре. Перемішують.
- Поступово, не перестаючи працювати віночком, вводять суміш з борошна, соди, прянощів, розпушувача.
- В самому кінці вмішують подрібнені підсмажені горіхи і журавлину.
- Тісто переливають в силіконову або металеву змащену маслом форму.
- Кекс на 40 хвилин ставлять у гарячу (180 º с) духовку. Ступінь готовності перевіряють зубочисткою.
Остиглий кекс трохи присипають цукровою пудрою.
Сирний кекс з журавлиною
У запропонованому рецепті сир використовується знежирений, журавлина – заморожена. Хоча це не принципово.
Для 6 порцій беруть:
- борошно – 150 г;
- 150 г (0% жирність) сиру;
- 2 яйця;
- пучку солі;
- 100 г білого цукру;
- 150 грамів журавлини.
Час – 50 хвилин. Калорій в 100 грамах – 186.
Порядок дій:
- Яйця підсолюють, збивають вінчиком. Поступово вводять цукор, безперервно збиваючи.
- Сир протирають через сито, вводять в яєчну масу. Перемішують.
- Борошно просіюють, додають частинами до сирно-яєчної суміші. Вимішують до однорідності.
- Висипають журавлину (якщо ягода сушена, на 20 хвилин запарюють її) і акуратно перемішують.
Тісто переливають в підготовлену форму. Випікають при 190ºС 35 хвилин.
Апельсиновий кекс на сметані з в'яленою журавлиною
Тісто на сметані виходить пишним і м'яким. Цедра апельсина забарвлює його в жовтий колір і апетитний надає чудовий аромат.
Для 8 порцій беруть:
- 300 мл нежирної сметани;
- 210 г борошна;
- 3 яйця;
- цукор – 160 г звичайного + 15 г ванільного;
- 100 г вершкового масла;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- цедру, зняту з великого апельсина;
- в'ялену журавлину — 150 грамів.
Час – 70 хвилин. Калорійність на 100 г – 276 ккал.
Порядок дій:
- Ягоду запарюють окропом. Через 20 хвилин воду зливають, журавлину викладають на паперовий рушник.
- Вершкове масло розтоплюють, остуджують.
- Цукор білий і ванільний змішують з яйцями. Збивають вінчиком щільну яєчну масу.
- Додають сметану і тепле масло. Перемішують.
- Частинами вводять просіяне борошно з розпушувачем.
- Висипають в тісто ягоди і цедру. Перемішують.
Апельсиновий кекс з в'яленою журавлиною ставлять у гарячу (180 градусів) духовку. Випікають 50 хвилин.
Як приготувати з сушеними ягодами в мультиварці
Пиріжки в мультиварці не спечеш. А ось незрівнянний кекс з сушеної журавлиною – будь ласка. Як і завжди, в розумній кухонної техніки десерт готується швидко і без зайвих клопотів.
Для 6 порцій беруть:
- 180 г цукру, стільки ж борошна і олії (теплого вершкового);
- 1 ч. л. розпушувача;
- 3 яйця;
- 100 г сушеної журавлини.
Час – 40 хвилин. Калорій в 100 г – 346.
Порядок дій:
- Суху ягоди заливають окропом. Через 15 хвилин відкидають на сито.
- М'яке (кімнатної температури) масло збивають з цукром в пухку масу.
- Не припиняючи працювати віночком, додають по черзі яйця, борошно, розпушувач.
- Висипають в тісто запарені ягоду. Перемішують лопаткою.
- Чашу мультиварки змащують до половини рослинним маслом. Тісто виливають.
- Включають режим «Випічка» з встановленим часом.
Через 20 хвилин десерт буде готовий. Залишиться лише остудити його, акуратно дістати з мультикастрюли і посипати зверху цукровою пудрою.
Яблучно-лимонна випічка
Популярний рецепт, в якому використані яблука, сік і цедра кислого цитруса.
На 8 порцій:
- 150 г столового маргарину;
- цукор – 160 г звичайного + 5 г ванільного;
- 200 р борошна в/с;
- 3 яйця;
- лимон;
- 120 г в'яленої журавлини;
- 2 середніх за розміром яблука;
- 5 г розпушувача.
Час – приблизно 60 хвилин. Калорійність на 100 г – 265 ккал.
Порядок дій:
- Маргарин залишають в теплі, щоб він став м'яким.
- З лимона знімають теркою цедру. Надрізають плід, вичавлюють сік.
- Яблука чистять, натирають на тертці стружкою.
- В'ялену журавлину миють теплою водою і відкидають на сито.
- Яйця збивають з двома видами цукру – ванільним і звичайним.
- Частинами додають маргарин. Збивають суміш до однорідності.
- Вливають сік і висипають цедру лимона. Перемішують.
- Борошно просівають, з'єднують з розпушувачем, потроху додають суміш з яєць, цукру, маргарину і лимона. Замішують тісто.
- Додають ягоди і яблучну стружку. Перемішують.
- Тісто перекладають у прямокутну силіконову (змащену маслом металеву форму. При 180 градусах випікають кекс 40 хвилин.
Трохи остиглий десерт посипають солодкої пудрою.
Пропонуємо спробувати спекти кекс з курагою для ситного сніданку або вечірнього чаювання.
А ви знали, що кекси можна готувати в чашці в духовці або мікрохвильовці? Подивіться ці рецепти. До речі, дуже зручно — 1 порція в одному посуді, причому швидко.
Тут ви можете прочитати, як правильно зробити білу глазур для кексу або будь-якої іншої випічки.
Як спекти пісний ягідний кекс
Представлені вище варіанти десертів скоромні, тому що містять продукти тваринного походження. Тим же, хто постить, але не хоче відмовлятися від солодкої випічки, пропонуємо рецепт кексу з журавлиною на воді з рослинним маслом і зовсім без яєць.
На 8 порцій беруть:
- борошно – 210 г;
- 290 мл води;
- 80 мл олії;
- 2 г ваніліну;
- 200 г звичайного цукру;
- ½ Ч. л. солі;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 100 г мороженої журавлини.
Час – 55 хвилин. Калорійність на 100 г – 268 ккал.
Порядок дій:
- У глибокій мисці змішують всі сухі інгредієнти.
- Додають теплу воду і рослинну олію. Замішують схоже на сметану тісто.
- Висипають в суміш не розморожену ягоду. Перемішують.
- Тісто переливають у змащену олією форму.
- Ставлять кекс в гарячу (180 º с) духовку. Випікати 40 хвилин.
Ще теплий кекс за традицією посипають цукровою пудрою. За смаковими якостями така випічка анітрохи не поступається десертів, до складу яких входять заборонені на час посту продукти.