Покрокові рецепти святкових кексів на Великдень
Кекс запозичив у бісквіта форму, у паски — зміст. Але при цьому кекс є цілком самостійним виробом, яке може зайняти гідне місце на великодньому столі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
звичайної жирності кефір - | 200 мл |
дрібний цукор (або пудра) - | 200 г |
пшеничне борошно - | 200 г |
крупа манна - | 200 г |
масло вершкове - | 40 г |
сода - | 5 г |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 330 Ккал |
Здається, все гранично просто. Але саме тісто – це тільки основа. Ви можете зробити смак великоднього десерту на Великдень ванільним, шоколадним або кавовим.
Процес приготування простий:
- Всі інгредієнти перемішайте і вилийте у форму;
- Випікайте 30-40 хвилин при температурі 180С.
- В кекс додавайте все, що підказує ваша фантазія. Це може родзинки, цукати, кориця, ваніль, мак, горіхи, какао порошок або мелену каву.
Великодній кекс з мигдальною борошном
Покладіть в кекс багато сухофруктів, витриманих у лікер або ром. Крім цих інгредієнтів, чудовий аромат кексу додасть борошно, незвичайна, але цілком доступна – мигдальний.
Вам будуть потрібні:
- 5 курячих яєць;
- масло вершкове – 1 пачка (180 г);
- 250 г борошна пшеничного;
- 50 г мигдальної муки;
- 200 р дрібного цукру;
- 8 г розпушувача для тіста;
- 1 апельсин для цедри;
- сухофрукти, замочені в лікері – на свій розсуд.
На приготування випічки знадобиться: 1 година 15 хв. 1 порція містить: 340 ккал.
Рекомендований спосіб приготування кексу на Великдень:
- Заздалегідь дістаньте масло з холодильника. Коли воно стане м'яким, збийте його з дрібним цукром;
- Продовжуючи збивати, введіть в масляну суміш по 1 яйцю;
- Змішайте пшеничне борошно з розпушувачем і поступово додайте її в яєчно-масляну суміш;
- Додайте 50 г мигдальної муки і апельсинову цедру, збийте;
- Відіжміть сухофрукти і додайте в тісто, ретельно вимісіть;
- У підготовлену форму викладіть кексовое тісто, відправте в духовку випікатися на 35 хв.
- Прикрасити можна так само, як великодні паски.
Мафіни на Великдень у формочках
Запевняємо вас, таких кексів багато точно не буває. І заповнюйте форми не до кінця, залиште місце для цукатів, вони тут – головна прикраса.
Кількість продуктів:
- 200 г підсушеного фундука;
- 100 г борошна;
- половина пачки вершкового масла;
- 2 пакети (по 60 г) цукрової пудри;
- 6 яєчних білків;
- 60 г какао-порошку;
- дрібка морської солі;
- різнокольорові цукати – 100 г;
Вам буде потрібно час: 40 хв. Цінність випічки на 100 г: 320 ккал.
Як спекти кекси у формочках на Великдень:
- Перед готуванням розігрійте духовку до 190 ºC. Розтопіть масло в невеликому сотейнику;
- Покласти фундук в чашу блендера, подрібнити його в борошно. Поєднати в мисці горіхи з борошном, порошком-какао, морською сіллю і 60 г цукрової пудри;
- Збити білки міксером. Не припиняючи збивання, почніть додавати залишки цукрової пудри;
- Додати в борошно, розтоплене масло, добре перемішати;
- Порціями вводити в тісто збиті яєчні білки, весь час перемішуючи;
- Розкласти тісто по силіконових форм і поставити в гарячу духову шафу на 20-25 хв;
- Кекси можна прикрасити збитими вершками і цукатами.
Як зробити смачний повітряний рис для різних солодощів і закусок.
Подивіться відео як готувати вишукану тісто філо, яке стане ніжною і смачною основою для різноманітної випічки.
Користь і шкода крабових паличок, з чого їх готують читайте в нашій статті.
Сирна випічка без масла
Запорука успіху цього кексу – натуральний сир хорошою жирності. А кремовий відтінок віддає випічці дрібний коричневий цукор.
Кількість інгредієнтів:
- 2 пачки (250 г) сиру;
- 100 г борошна вівсяної;
- 2 яйця курячі;
- курага – 50 г;
- щіпка ваніліну;
- 2 ст. ложки зерен харчового маку;
- 1 щіпка соди;
- 100 г коричневого цукру.
Вам знадобиться для готування: 60 хв Калорійність 1 порції: 310 ккал.
Покроковий рецепт сирного кексу:
- Сир викладіть в чашу блендера, збийте до однорідності. Окремо збийте яйця. Змішайте сир з яєчної сумішшю;
- Всипайте борошно поступово, невеликими порціями, відразу перемішуючи. В цьому випадку у вас вийде м'яке однорідне тісто;
- Курагу залийте окропом, потім обсушіть і наріжте дуже дрібно. Можна подрібнити блендером;
- Тісто приправте ваніліном, коричневим цукром, дрібкою соди. Останній компонент не обов'язковий до застосування;
- Тісто добре перемішайте, розкладіть по формах для кексів. Випікати в розігрітій духовці 55 хв.
Великодній сирний кекс з маслом
Сирний кекс легко доповнювати різними смаками, наприклад ваніллю. Але ми пропонуємо приготувати випічку без прянощів. У сирного тіста особливий ніжний смак, тому доповнення не потрібні.
Вам знадобиться:
- 0,3 кг борошна;
- пачка жирного сиру – 250 г;
- 0,3 кг цукрового піску;
- ½ Пачки масла;
- 3 курячі яйця;
- 8 г розпушувача;
- 100 г цукрової пудри;
- форма для кексу.
Для приготування кексу вимагається: 50 хв. Його цінність в калоріях складе: 310 ккал.
Етапи готування випічки на Великдень:
- До 180 ºC розігрійте духовку. Сирна маса повинна бути однорідною, тому протріть продукт через дрібну сітку сита;
- Розм'якшене масло з'єднайте з цукровою пудрою, збийте, після чого введіть сирну масу і ще раз збийте;
- Яйця додайте в тісто по одному;
- Розпушувач з'єднайте з борошном і просійте на сирну суміш. Добре збийте масу міксером, швидкість краще вибрати середню. Для цієї випічки важливо, що основа була вымешана добре, тому не поспішайте і розмішуйте до гладкості;
- Стінки і дно форми змастити маслом, викласти сирну масу і випікати близько години, на середньому рівні духовки;
- Готовий виріб остудіть, не виймаючи з форми. Остиглий сирний кекс перекладіть на плоску тарілку. Можна посипати його цукровою пудрою.
Сім корисних порад
- Чим швидше ви будете замішувати тісто для кексів, тим краще воно підніметься при випічці в духовці;
- Рекомендована температура для випічки не повинна перевищувати 170 ºC;
- Тримати кекс у духовці не більше 60 хв.;
- Для сирних кексів не використовуйте занадто вологий сир. Якщо вам дістався саме такий, викладіть його в сито, притисніть плоскою тарілкою, а зверху поставте вантаж. Залиште на 20 хв., щоб надлишки сироватки стекли;
- Зернистий сир обов'язково збити блендером або протерти через дрібну сітку сита. Якщо це не зробити, то в готової випічки будуть попадатися сирні шматочки;
- Виріб можна випікати в різних формах: круглих, невеликих порційних, прямокутних;
- Щоб кекс не зім'явся при нарізці, використовуйте гарячий ножик.
Ви коли-небудь зустрічали людей байдужих до пасхальних кексів? Думаємо, що ні. Цієї випічці не обов'язково присвячувати весь вечір перед Великоднем. Треба тільки взяти інгредієнти згідно з рецептурою, все змішати – і готово!