22 июнь 2019 1 570

Покрокові рецепти святкових кексів на Великдень

Кекс запозичив у бісквіта форму, у паски — зміст. Але при цьому кекс є цілком самостійним виробом, яке може зайняти гідне місце на великодньому столі.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
звичайної жирності кефір - 200 мл
дрібний цукор (або пудра) - 200 г
пшеничне борошно - 200 г
крупа манна - 200 г
масло вершкове - 40 г
сода - 5 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Здається, все гранично просто. Але саме тісто – це тільки основа. Ви можете зробити смак великоднього десерту на Великдень ванільним, шоколадним або кавовим.

Процес приготування простий:

  1. Всі інгредієнти перемішайте і вилийте у форму;
  2. Випікайте 30-40 хвилин при температурі 180С.
  3. В кекс додавайте все, що підказує ваша фантазія. Це може родзинки, цукати, кориця, ваніль, мак, горіхи, какао порошок або мелену каву.

Великодній кекс з мигдальною борошном

Покладіть в кекс багато сухофруктів, витриманих у лікер або ром. Крім цих інгредієнтів, чудовий аромат кексу додасть борошно, незвичайна, але цілком доступна – мигдальний.

Вам будуть потрібні:

  • 5 курячих яєць;
  • масло вершкове – 1 пачка (180 г);
  • 250 г борошна пшеничного;
  • 50 г мигдальної муки;
  • 200 р дрібного цукру;
  • 8 г розпушувача для тіста;
  • 1 апельсин для цедри;
  • сухофрукти, замочені в лікері – на свій розсуд.

На приготування випічки знадобиться: 1 година 15 хв. 1 порція містить: 340 ккал.

Рекомендований спосіб приготування кексу на Великдень:

  1. Заздалегідь дістаньте масло з холодильника. Коли воно стане м'яким, збийте його з дрібним цукром;
  2. Продовжуючи збивати, введіть в масляну суміш по 1 яйцю;
  3. Змішайте пшеничне борошно з розпушувачем і поступово додайте її в яєчно-масляну суміш;
  4. Додайте 50 г мигдальної муки і апельсинову цедру, збийте;
  5. Відіжміть сухофрукти і додайте в тісто, ретельно вимісіть;
  6. У підготовлену форму викладіть кексовое тісто, відправте в духовку випікатися на 35 хв.
  7. Прикрасити можна так само, як великодні паски.

Мафіни на Великдень у формочках

Запевняємо вас, таких кексів багато точно не буває. І заповнюйте форми не до кінця, залиште місце для цукатів, вони тут – головна прикраса.

Кількість продуктів:

  • 200 г підсушеного фундука;
  • 100 г борошна;
  • половина пачки вершкового масла;
  • 2 пакети (по 60 г) цукрової пудри;
  • 6 яєчних білків;
  • 60 г какао-порошку;
  • дрібка морської солі;
  • різнокольорові цукати – 100 г;

Вам буде потрібно час: 40 хв. Цінність випічки на 100 г: 320 ккал.

Як спекти кекси у формочках на Великдень:

  1. Перед готуванням розігрійте духовку до 190 ºC. Розтопіть масло в невеликому сотейнику;
  2. Покласти фундук в чашу блендера, подрібнити його в борошно. Поєднати в мисці горіхи з борошном, порошком-какао, морською сіллю і 60 г цукрової пудри;
  3. Збити білки міксером. Не припиняючи збивання, почніть додавати залишки цукрової пудри;
  4. Додати в борошно, розтоплене масло, добре перемішати;
  5. Порціями вводити в тісто збиті яєчні білки, весь час перемішуючи;
  6. Розкласти тісто по силіконових форм і поставити в гарячу духову шафу на 20-25 хв;
  7. Кекси можна прикрасити збитими вершками і цукатами.

Як зробити смачний повітряний рис для різних солодощів і закусок.

Подивіться відео як готувати вишукану тісто філо, яке стане ніжною і смачною основою для різноманітної випічки.

Користь і шкода крабових паличок, з чого їх готують читайте в нашій статті.

Сирна випічка без масла

Запорука успіху цього кексу – натуральний сир хорошою жирності. А кремовий відтінок віддає випічці дрібний коричневий цукор.

Кількість інгредієнтів:

  • 2 пачки (250 г) сиру;
  • 100 г борошна вівсяної;
  • 2 яйця курячі;
  • курага – 50 г;
  • щіпка ваніліну;
  • 2 ст. ложки зерен харчового маку;
  • 1 щіпка соди;
  • 100 г коричневого цукру.

Вам знадобиться для готування: 60 хв Калорійність 1 порції: 310 ккал.

Покроковий рецепт сирного кексу:

  1. Сир викладіть в чашу блендера, збийте до однорідності. Окремо збийте яйця. Змішайте сир з яєчної сумішшю;
  2. Всипайте борошно поступово, невеликими порціями, відразу перемішуючи. В цьому випадку у вас вийде м'яке однорідне тісто;
  3. Курагу залийте окропом, потім обсушіть і наріжте дуже дрібно. Можна подрібнити блендером;
  4. Тісто приправте ваніліном, коричневим цукром, дрібкою соди. Останній компонент не обов'язковий до застосування;
  5. Тісто добре перемішайте, розкладіть по формах для кексів. Випікати в розігрітій духовці 55 хв.

Великодній сирний кекс з маслом

Сирний кекс легко доповнювати різними смаками, наприклад ваніллю. Але ми пропонуємо приготувати випічку без прянощів. У сирного тіста особливий ніжний смак, тому доповнення не потрібні.

Вам знадобиться:

  • 0,3 кг борошна;
  • пачка жирного сиру – 250 г;
  • 0,3 кг цукрового піску;
  • ½ Пачки масла;
  • 3 курячі яйця;
  • 8 г розпушувача;
  • 100 г цукрової пудри;
  • форма для кексу.

Для приготування кексу вимагається: 50 хв. Його цінність в калоріях складе: 310 ккал.

Етапи готування випічки на Великдень:

  1. До 180 ºC розігрійте духовку. Сирна маса повинна бути однорідною, тому протріть продукт через дрібну сітку сита;
  2. Розм'якшене масло з'єднайте з цукровою пудрою, збийте, після чого введіть сирну масу і ще раз збийте;
  3. Яйця додайте в тісто по одному;
  4. Розпушувач з'єднайте з борошном і просійте на сирну суміш. Добре збийте масу міксером, швидкість краще вибрати середню. Для цієї випічки важливо, що основа була вымешана добре, тому не поспішайте і розмішуйте до гладкості;
  5. Стінки і дно форми змастити маслом, викласти сирну масу і випікати близько години, на середньому рівні духовки;
  6. Готовий виріб остудіть, не виймаючи з форми. Остиглий сирний кекс перекладіть на плоску тарілку. Можна посипати його цукровою пудрою.

Сім корисних порад

  1. Чим швидше ви будете замішувати тісто для кексів, тим краще воно підніметься при випічці в духовці;
  2. Рекомендована температура для випічки не повинна перевищувати 170 ºC;
  3. Тримати кекс у духовці не більше 60 хв.;
  4. Для сирних кексів не використовуйте занадто вологий сир. Якщо вам дістався саме такий, викладіть його в сито, притисніть плоскою тарілкою, а зверху поставте вантаж. Залиште на 20 хв., щоб надлишки сироватки стекли;
  5. Зернистий сир обов'язково збити блендером або протерти через дрібну сітку сита. Якщо це не зробити, то в готової випічки будуть попадатися сирні шматочки;
  6. Виріб можна випікати в різних формах: круглих, невеликих порційних, прямокутних;
  7. Щоб кекс не зім'явся при нарізці, використовуйте гарячий ножик.

Ви коли-небудь зустрічали людей байдужих до пасхальних кексів? Думаємо, що ні. Цієї випічці не обов'язково присвячувати весь вечір перед Великоднем. Треба тільки взяти інгредієнти згідно з рецептурою, все змішати – і готово!

Що ще почитати: