27 март 2019 10 937

Як робити печінкову ковбасу в домашніх умовах

Печінкова ковбаса має виражений смак і набагато корисніше, адже вона не містить емульгаторів і підсилювачів смаку, а також консервантів. Готується така ковбаса зі свіжих натуральних продуктів, що забезпечує її поживність.

Що необхідно для приготування?

Ковбаски готуються з фаршу, який був власноруч приготований вдома з натуральних і свіжих продуктів. Кожен рецепт вимагає своїх інгредієнтів, але обов'язковим пунктом для печінкової ковбаси буде печінку. Можна брати свинячу, яловичу або курячу печінку – все залежить від особистих уподобань. Також популярним варіантом є суміш різних печінок – смак тоді стає особливо насиченим.

З інвентарю для виготовлення печінкової ковбаси в домашніх умовах потрібно:

  • м'ясорубка або домашній комбайн;
  • спеціальна насадка-трубочка;
  • кишки;
  • гострий ніж;
  • обробна дошка.

Якщо в наявності немає кишок, їх замінюють харчовою плівкою або міцними целофановими пакетами. Трубочку-насадку, при бажанні, можна замінити лійкою, тонкий кінець якої буде вставлятися в кишку, а через широкий отвір – викладатися фарш.

Як підготувати кишки

Кишки необхідні для приготування домашньої ковбаси, але не всі знають, як їх підготувати. Зазвичай використовують свинячі або баранячі кишки, однак метод їх підготовки не відрізняється. Слід знати, що для кожного продукту потрібен свій вигляд кишок:

  • домашня смажена ковбаса вимагає кишок з тонкого кишечника, діаметром 3-4 см;
  • для кров'янки необхідні товсті кишки з великим діаметром;
  • для салтисона потрібен цілий шлунок.

Весь процес приготування кишок умовно ділитися на етапи:

  1. Вимочування – кишки помістити в содовий розчин (20 гр. на літр) і залишити їх там на пару годин. У воду можна додавати оцет, лимонний сік або спеції;
  2. Промивання — кишки треба ретельно вимити. Для цього їх треба помістити під сильний струмінь води, надівши на кран;
  3. Видалення жирового шару – тупою стороною ножа провести по всій довжині кишки і видалити тонкий жировий шар не пошкодивши оболонку, потім вивернути кишку навиворіт і знову провести ножем, зрізавши жировий прошарок.

Як тільки кишки стануть прозорими і не будуть мати приторного запаху – вони готові до наповнення фаршем.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свиняча печінка - 1 кг
сало - 300 г
велика цибулина - 1 шт.
спеції - за смаком
кишки - скільки потрібно
олія соняшникова - 50 мл
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 245 Ккал

Класичний рецепт печінкової ковбаси в кишці в домашніх умовах відомий давно. Це смачне і економічне блюдо часто можна було зустріти на столі у селян і простих робітників. Готується воно просто, але вимагає уваги і терпіння.

  1. Печінку і сало помити і покласти в підсолену воду (у різні ємності). Відварити до готовності;
  2. Цибулю нарізати часточками;
  3. Всі продукти разом пропустити через м'ясорубку;
  4. Додати у фарш сіль і перець;
  5. Перемішати до однорідності;
  6. Кишки вимити і надягти на спеціальну насадку. Кінець міцно перев'язати;
  7. Наповнювати кишку фаршем поступово, стежачи, щоб не було розривів;
  8. Як тільки кишка цілком заповнитися, акуратно зняти її з насадки і зав'язати другий кінець;
  9. У декількох місцях проколоти ковбасу голкою, щоб із неї міг вийти повітря при варінні;
  10. Довести про кипіння воду, помістити туди ковбасу і варити протягом 30 хвилин;
  11. Після помістити її на сковороду з нагрітою олією і обсмажити до рум'яності.

Як приготувати соковиту буженину в духовці читайте в нашій статті.

Пишні оладки на сироватці з яйцем — це простий рецепт солодощі до чаю.

Читайте як приготувати смачний гарбузовий суп з грибами, куркою або карофелем.

Ковбаса печінкова в домашніх умовах без кишок

Домашня ковбаса з печінки – це завжди неймовірно смачно. Але що робити, якщо немає в найближчому доступі кишок? Не варто впадати у відчай! Замість них можна з легкістю використовувати харчову плівку.

Продукти:

  • печінка куряча і сало – по 500 гр;
  • 4 яйця;
  • часник – 4-5 зуб.;
  • борошно пшеничне – 1,5 склянки;
  • картопляний крохмаль – 20 гр;
  • майонез – 20 гр;
  • прянощі.

Витрачений час: 120 хвилин.

Калорії: 220.

  1. Курячу печінку промити і видалити жирові плівки;
  2. Перекрутити через кухонний комбайн;
  3. Сало розділити на 2 частини: 1 – перекрутити разом з печінкою, 2 – подрібнити ножем;
  4. Печінкову масу добре перемішати і всипати в неї кубики сала;
  5. Вбити у фарш яйця, додати борошно і крохмаль, майонез, подрібнений часник і спеції;
  6. В якості спецій можна використовувати стандартні сіль з перцем, а для аромату — ½ ч. л мускатного горіха;
  7. Розстелити харчову плівку в 3 шари на столі. Фарш викладати ложкою на неї так, щоб зберігалася кордон у 8-10 см від краю плівки;
  8. До 6 столових ложок фаршу потрібно для однієї ковбаски діаметром 6 см;
  9. Накрити плівкою фарш і згорнути його як цукерку, акуратно підігнувши плівку з країв;
  10. Плівка повинна обертати фарш в 5-6 шарів;
  11. Краї міцно перев'язати ниткою;
  12. Закип'ятити воду (1/2 каструлі), посолити її і опустити туди ковбасу;
  13. На повільному вогні тримати ковбасу протягом 90 хвилин;
  14. Потім дати ковбасі охолонути у воді, дістати і їсти.

Ковбаса печінкова у пакетах

Для цієї страви потрібні кишки, які попередньо заготовляються або купуються, але, якщо немає можливості їх купити, завжди можна обійтися підручними засобами. Замість кишок завжди можна використовувати поліетиленові пакети, правда доведеться потрудитися над збереженням форми.

Склад:

  • печінка – 500 гр;
  • сало – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • часник – від 3 до 5-6 часточок (за бажанням і уподобанням);
  • курячі яйця — 4 шт.;
  • манка — 1,5 ст.;
  • сіль – ½ ч. л;
  • перець мелений запашний – ½ ч. л.

Витрачений час: 2,5 години.

Калорійність: 258 калорій.

  1. Печінку можна брати будь-яку за бажанням. Найкраще буде використовувати яловичу, оскільки вона кілька корисніше і менш жирна, ніж свиняча;
  2. Печінку, сало і цибулю перекрутити на м'ясорубці до стану фаршу. Блендер використовувати не варто, оскільки тоді фарш буде занадто рідкий і не буде тримати форму;
  3. Очищені зубчики часнику подрібнити в пресі;
  4. Додати часник до фаршу разом з яйцями, манкою і спеціями;
  5. Все добре вимішати до однорідної маси;
  6. Розділити отриману заготовку на 2 частини в два одноразових пакета;
  7. Пакети міцно зав'язати;
  8. Оскільки пакети не тримають форму сосиски, необхідно трохи попрацювати над формуванням рівного цеглинки з фаршу. Для цього можна пакет кілька разів скласти і закріпити гумкою або ниткою;
  9. Наповнені пакети помістити в окріп і варити пару годин;
  10. По закінченню цього часу вимкнути вогонь і дати воді разом з ковбасою охолонути;
  11. Потім вийняти з води і акуратно дістати з пакета. Можна не діставати, але перед вживанням зняти поліетилен;
  12. Їсти відразу або зберігати в пергаментному папері в холодильнику.

Домашня ковбаса з печінки по-українськи

Український варіант печінкової ковбаси відрізняється особливою жирністю і ситністю. Адже Україна – це країна сала, і воно використовується в безлічі рецептів.

Інгредієнти:

  • свинячий ошийок — 600 гр;
  • сало — 300 гр;
  • кишки — 300 гр;
  • вершки — 100 гр;
  • часник — 30 гр;
  • гірчичне насіння — 10 гр;
  • перець з сіллю за смаком.

Витрачений час: 3 години 25 хвилин.

Калорійність: 350 ккал.

  1. М'ясні продукти нарізати кубиками;
  2. Додати до них спеції, вершки і подрібнений часник з гірчицею;
  3. Вимісити фарш до однорідності і дати настоятися 3 години;
  4. Кишки набити фаршем і проколоти в декількох місцях, зав'язавши кінці;
  5. Випікати в духовці (180°С) близько 25 хвилин.

Ковбаса з гречкою і печінкою в домашніх умовах

Завдяки присутності гречки в ковбасі, її кінцевий вихід виходить більшим, що робить її економним продуктом. Так з крупою вона виходить і ситніше.

Продукти:

  • печінка свиняча – 0,6 кг;
  • суха гречана крупа — 180 гр;
  • сало — 200 гр;
  • олія соняшникова — 2 ст. л;
  • часник — 3 зуб;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль і чорний перець за смаком;
  • пару цибулин.

Час приготування:2,5 години.

Калорії: 279.

  1. Гречку перебрати, промити і залити водою. Відварити до готовності і охолодити;
  2. Нарізану цибулю спасерувати;
  3. Печінка подрібнити з салом, очищеним часником і цибулею;
  4. Додати приправи, вбити яйця і вимісити фарш;
  5. З'єднати з гречкою;
  6. Наповнити кишки фаршем;
  7. Варити ковбасу півгодини, після смажити 10 хвилин на сковороді.

Корисні поради

Кожна господиня має свої хитрощі. Щоб приготувати ароматну і смачну домашню ковбасу, слід знати наступне:

  1. Ідеальне співвідношення жиру і м'яса — це пропорція 20% до 80%;
  2. Фарш слід готувати тільки на крупній м'ясорубці, оскільки вийде соковита і ароматна ковбаса шматочками;
  3. Блендером не слід користуватися для приготування печінкового фаршу – він вийде дуже рідким і з нього важко буде сформувати ковбаску;
  4. Для вареної ковбаси потрібна однорідна маса, злегка розведена водою або молоком;
  5. В якості спецій можна використовувати: запашний перець, сіль, паприка, зерна анісу, лаврове листя і кмин. Також слід додати трохи мускатного горіха, прованських трав і кайенского перцю;
  6. Щоб ковбаса печінкова вийшла ароматною, слід все сухі спеції попередньо прогріти на сковороді.

Ці невеликі хитрощі допоможуть створити ароматний і смачний продукт.

Що ще почитати: