Як зробити сирокопчену ковбасу в домашніх умовах
Приготувати ковбаски будинку зовсім не складно. Єдиний мінус – цей процес займає досить багато часу (від 14 днів і більше). Але це дійсно варто вашого часу і зусиль, тому що правда дуже смачно!
Що потрібно знати перед виготовленням ковбаси
Перш ніж зайнятися виготовленням ковбаси, вам потрібно знати, що цей процес займе не одну годину і навіть не один день. Мінімальний термін приготування – два тижні. Якщо ви готові чекати стільки, приєднуйтесь!
М'ясо повинно бути досить дрібно порублено, щоб ковбаски вийшли однорідними і схожими на ті, що продаються в магазині. Спецій треба додавати багато.
Якщо вам хочеться солоних виробів, то при сушінні накиньте на ковбасу бинт або марлю, попередньо замочену в солоній воді.
Обов'язково стежте за тим, щоб «джерело» повітря був закритий сіткою від комах, інакше мухи зможуть оприбуткувати ковбаски в самий непотрібний момент.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
96% спирт - | 45 мл |
сіль - | 90 г |
свиняча шия - | 3 кг |
майоран - | 10 г |
часник - | 4 головки |
пекучі спеції - | за смаком |
свиняча кишка - | 150 г |
Час приготування: 34560 хвилин | Калорійність на 100 грам: 247 Ккал |
Перед вами варіант дуже ситної і насиченою ковбаси, яка буде готова трохи більше ніж через три тижні. Дуже смачно виходить, вам точно сподобається!
Кількості хвилин, зазначених у таблиці, лякатися не варто. Це 24 дні, саме стільки потрібно, щоб сирокопчена ковбаса стала.
Як приготувати:
- М'ясо промийте, за бажанням очистити від зайвого жиру.
- Наріжте його невеликими скибочками.
- Потім покладіть в м'ясорубку і прокрутіть або подрібніть в фарш з допомогою блендера.
- Часник почистіть, зріжте з кожної часточки сухий кінчик.
- Пропустіть через прес два рази, щоб маса вийшла максимально однорідною.
- З'єднайте його з фаршем, посоліть, додайте спеції і перемішайте.
- Накрийте м'ясо плівкою або рушником.
- Дайте настоятися в такому вигляді при кімнатній температурі протягом п'яти годин.
- За цей час перемішайте масу кілька разів для того, щоб сіль правильно і рівномірно розподілилася по всій свинині, і вона ніде не залишилася прісної.
- Коли пройде час, додайте спирт і майоран.
- Знову ретельно перемішайте всю масу вручну.
- Промийте кишку під проточною водою, надуйте її або наповніть водою, щоб переконатися, що вона ціла.
- Поріжте кишку на відрізки довжиною в 50 див.
- Одну сторону кожного відрізка зв'яжіть ниткою.
- Надіньте кишку на відповідну насадку м'ясорубки.
- Пропустіть м'ясо через неї, наповнюючи тим самим кишку.
- Готові ковбаски зв'яжіть і з іншого боку.
- Наколіть кожну ковбаску в декількох місцях, щоб виходило повітря.
- Тепер візьміть бинт і промокніть його в солоному розчині (15 грам солі на склянку води).
- Оберніть бинтом ковбаски і підвісьте їх, щоб висушити.
- Через три дні ковбаски зніміть і прокатите за ним качалкою, щоб вони стали плоскими, але не перестарайтеся.
- Після цього знову розвісьте палиці, але бинт вже приберіть.
- Ще через два тижні ковбаски зніміть і приберіть в холодильник. Їх можна їсти, якщо вони готові. Якщо середина не готова, залиште в холодильнику ще на тиждень.
Порада: в місце, де сохне ковбаса, повинен надходити свіжого повітря, але протягів бути не повинно. Приміщення повинно бути світлим, з температурою у +10... +15 градусів.
Як зробити сирокопчену ковбасу з свинини і яловичини
Зараз ми робимо більш легкий варіант. Багато ароматних спецій зроблять ковбаски дійсно незвичайними.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибуля | 3 головки |
мускатний горіх | за смаком |
свинина | 1 кг |
спеції | за смаком |
яловичина | 1 кг |
свинячі кишки | 0,2 кг |
часник | 2 шматочка |
сухий майоран | за смаком |
Час приготування: 14 днів | Калорійність на 100 грам: 204 калорії |
Як приготувати:
- М'ясо промийте, очистіть його від жиру і зайвих плівок.
- Вимийте, потім обсушіть і наріжте кубиками і свинину та яловичину.
- З лука зніміть піну, обполосніть головки.
- Крупно наріжте їх і змішайте з м'ясом.
- Три компоненти разом пропустіть через м'ясорубку або ж окремо подрібніть в блендері. Можна також дрібно порубати ножем, якщо немає м'ясорубки або блендера.
- Часник почистіть і пропустіть через тисняву.
- З'єднайте його з м'ясною масою, перемішайте.
- Присипте все мускатним горіхом, майораном і спеціями.
- Ретельно перемішайте вручну, щоб всі компоненти добре з'єдналися.
- Далі кишку промийте, наріжте її такими смужками, щоб ковбаски не вийшли занадто довгими.
- З одного боку зв'яжіть всі кишки нитками.
- Набийте кишки фаршем і точно так само зв'яжіть з другої сторони.
- Наколіть готові ковбаски зубочисткою або виделкою в декількох місцях.
- Після цього м'ясні вироби підвісьте і сушіть на протязі двох тижнів.
Порада: дані ковбаски можна відразу вживати. Для цього їх потрібно помістити на суху сковороду і смажити в духовці або на плиті до готовності. Періодично їх варто перевертати і поливати соком, що виділяється.
Також читайте, як робити копчену ковбасу в домашніх умовах.
А тут розміщена добірка рецептів печінкової ковбаси.
У наступній статті ви дізнаєтеся, як правильно закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення.
Як приготувати з коньяком в домашніх умовах
В наступну ковбасу ми додали коньяк, але переживати за це не варто. Алкоголь за цілий місяць повністю випаровується, залишається тільки шалений післясмак!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
чорний перець мелений | 5 г |
яловичина | 1,5 кг |
сіль | 70 г |
кишки | 180 г |
білий перець мелений | 5 г |
свиняча грудинка | 1,5 кг |
паприка | 20 г |
коньяк | 80 мл |
Час приготування: 31 день | Калорійність на 100 грам: 216 калорій |
Як приготувати:
- Чорний перець горошком розітріть в ступці до стану порошку.
- Змішайте його з білим перцем, паприкою і сіллю.
- З'єднайте все це і залийте коньяком.
- Дайте настоятися до тих пір, поки готується м'ясо.
- Яловичину і свинину ретельно промийте, зріжте жир.
- Обсушіть і наріжте великими шматочками.
- Після цього м'ясо відправте в морозильну камеру на три години.
- Коли пройде час, дістаньте кубики і подрібніть їх.
- Залийте отриману масу спеціями, ретельно перемішайте вручну.
- Далі накрийте кришкою або затягніть плівкою.
- Приберіть в холодильник на 36 годин для дозрівання.
- Коли час майже пройде, кишки промийте і замочіть в теплій воді на десять хвилин.
- Після цього струсіть їх від води і наповніть дозрілим фаршем.
- Зав'яжіть з обох сторін і покладіть ковбаски в ємність.
- Відправте в холодильник ще на 16 годин.
- Коли пройде час, ковбаски підвісьте в теплому місці, куди потрапляє свіже повітря.
- Через 12 годин ковбаски перемістіть в холодильник і дайте настоятися там добу.
- Після цього знову розвісьте і повторіть процес ще чотири рази.
- Коли усі процеси зробите, вивісьте ковбаски ще на три тижні.
Корисні поради, терміни зберігання продукту
Зберігати домашню ковбаску потрібно обов'язково в холодильнику, адже саме там вона довше залишиться свіжішою. За правилами потрібно зберігати при температурі до +12 градусів. В таких умовах ковбаса буде свіжою до двох місяців.
Щоб продовжити термін зберігання ковбаси, розтопіть смалець. Вилийте його в герметично закривається контейнер і помістіть туди все ковбаски. Закрийте і зберігайте в такому вигляді кілька місяців у прохолодному приміщенні або в холодильнику.
Домашні ковбаски завжди були і будуть в рази смачніше тих, що продаються в магазині. Так що якщо у вас якось буде час, бажання і можливість почекати, обов'язково приготуйте. Спробувавши лише раз, ви назавжди закохаєтесь!