12 апрель 2019 6 605

Лимони з цукром в банку: користь і шкода, рецепти, правила вживання

Природа багата на натуральні продукти, цілюща сила яких може повністю вилікувати безліч хвороб, а в деяких випадках і не допустити їх розвиток в організмі. Один з таких унікальних продуктів – лимон з додаванням цукру.

Користь і шкода

Завдяки унікальному складу лимон з цукром має масу корисних властивостей, які допомагають людині залишатися здоровим і красивим, так як здатний:

  • зміцнити серцевий м'яз, позитивно вплинути на роботу головного мозку і нервової системи;
  • стимулювати роботу імунної системи, яка є захисним механізмом від інфекцій, різних патологічних факторів і факторів зовнішнього середовища;
  • позбавити від головного болю, стабілізувати показники артеріального тиску;
  • очистити організм від токсинів, захистити від впливу вільних радикалів;
  • нормалізувати вагу, завдяки правильному розщепленню їжі та швидкому засвоєнню кальцію, що необхідний для спалювання жирів;
  • поповнити енергетичні запаси, підтримати в гарному настрої;
  • усунути безсоння, зняти психологічну напругу і депресію.

Смачне ласощі може принести як користь, так і шкоду для здоров'я людини. Тому, його необхідно вживати з обережністю, враховуючи всі можливі негативні якості.

  1. При наявності протипоказань до застосування продукту;
  2. Надмірне вживання ласощі може викликати алергічні реакції. Щоб цього уникнути, слід включати продукт в раціон харчування в невеликих кількостях;
  3. Лимонний плід згубно впливає на зубну емаль і навіть може її зруйнувати, тому потрібно пополоскати рот після прийому фрукта.

Вміст цукру в лимоні

Як це ні дивно, але іноді дієтологам задають таке питання: «Скільки цукру в лимоні?». Звичайно, лимон відноситься до продуктів з низьким вмістом цукрів. Його кількість становить 2,5 грам на 100 грам. Рівень може змінюватися в залежності від розміру плоду та його сорти. На смак солодкість не відчувається, оскільки кислота більш активно впливає на смакові рецептори.

Коли і в яких кількостях можна вживати продукт

Причини, по яким необхідно включити продукт в щоденний раціон харчування.

  1. При сильних болях в горлі, які супроводжуються підвищенням температури тіла, слід взяти невеликий фрукт, обдати окропом, нарізати тонкими часточками і посипають цукром. Спожити за один прийом і через 30 хвилин показники температури знизяться, а неприємні відчуття в горлі зникнуть;
  2. Дві або три часточки фруктів з цукром допоможуть при харчових отруєннях нормалізувати мікрофлору кишечника;
  3. Дієтологи підтверджують користь кошти для організму і при розробці дієт віддають перевагу цьому продукту;
  4. Напій, зроблений на основі цих компонентів, допоможе позбутися від шлаків і відновити роботу печінки;
  5. Чай з полуничним варенням підніме настрій, підтримає імунітет і захистить від простудних захворювань в період епідемії грипу та ГРВІ;
  6. Щоденний прийом зеленого чаю з лимонними часточками вранці допоможе при авітамінозі, втоми, пригніченості, душевному дискомфорті, порушеннях сну;
  7. Домашній лимонад добре втамовує спрагу в літню спеку.

Важливо дотримуватися порад фахівців, оскільки безконтрольне і бездумне застосування продукту може порушити діяльність багатьох систем і органів.

Пиріг з брокколі — спробуйте приготувати кілька варіантів випічки за нашими рецептами.

Візьміть на замітку рецепти пряного сметанно-часникового соусу. Він підійде до овочів або м'яса.

Читайте як приготувати смачні креветки до пива в нашій статті.

Справжня знахідка при вагітності

Чи можна вагітним лимон з цукром? Так! Ласощі є ефективним помічником у вирішенні багатьох проблем, пов'язаних зі здоров'ям майбутньої мами, так як оперативно посилює захисні властивості організму, позбавляє від мікробів і вірусів завдяки багатому хімічному складу.

Вишукані десерти вагітній жінці допоможуть:

  • позбутися від печії, зменшуючи кислотність в стравоході та шлунку;
  • впоратися з токсикозом;
  • усунути відрижку і її симптоматику;
  • при запорах, які дуже часто супроводжують жінку під час виношування малюка;
  • зменшити набряклість і запобігти її появу;
  • у формуванні кісткової системи плоду, завдяки вмісту істотної кількості вітаміну С в складі фрукта.

Тому цей продукт рекомендується їсти, особливо, якщо майбутній мамі він принесе позитивні емоції і смакове насолоду. Головне вживати його в обмежених кількостях, щоб уникнути появи алергічних реакцій, як у самої вагітної, так і плода. Оптимальною нормою можна назвати пару часточок з цукром в день або один фрукт в тиждень.

Протипоказання до вживання

Лимон з цукром, як і всі продукти, що має обмеження до застосування. Так, кому краще не відмовитися від його вживання?

  1. З обережністю необхідно приймати людям, що страждають гіпертонією, так як компоненти, що містяться в продуктах здатні підвищити артеріальний тиск;
  2. Варто обмежити вживання людям з підвищеною кислотністю, виразкою, гастритом і іншими запальними захворюваннями шлунка. Прийом фрукта може спровокувати загострення;
  3. Слід виключити продукт з раціону при складних запальних процесах горла і ротової порожнини;
  4. Не рекомендується вживати цитрус маленьким дітям молодше 3-х років;
  5. Протипоказано людям, схильним до алергій або індивідуальною непереносимістю окремих компонентів фрукта.

Якщо ігнорувати зазначені протипоказання, можна завдати шкоди організму, оскільки продукт має масу біологічно активних речовин, здатних подразнювати слизові оболонки органів. А якщо вони і без того запалені, вживання тільки погіршить стан хворого.

При наявності серйозних патологій, перед тим як скористатися цим засобом, проконсультуватися з лікарем.

Лимони з цукром в банку: рецепти цілющого ласощі

Ідеальне рішення для холодної пори року — лимони в банку з цукром. Цей спосіб зберігання продукту передбачає збереження корисних характеристик і смакових якостей. Існує кілька рецептів соковитою цитрусової заготовки.

Рецепт No 1
Інгредієнти Кількість
свіжих цитрусових - 1 кг
цукру - 1 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 169 Ккал

Ця заготовка за базовим способом приготування відома більшості господинь, а рецепт приваблює тим, що його смак можна коригувати, змінюючи рівень солодощі, виходячи з особистих переваг.

Спосіб приготування:

  1. Тверді, стиглі лимони з тонкою шкіркою на півгодини покласти в глибокий посуд і залити водою;
  2. Після закінчення зазначеного часу фрукти помити і обдати окропом. Після обсушити, скориставшись паперовим рушником і залишити обсихати;
  3. Підготовлені фрукти нарізати кільцями або половинками, видаляючи всі кісточки;
  4. В стерилізовану банку покласти компоненти, чергуючи шари цукру і лимона до тих пір, поки не наповниться ємність. Потрібно намагатися максимально викласти їх до країв. Останнім шаром покласти цукор;
  5. Після укладання порізаних фруктів в банку залишити на тиждень при кімнатній температурі для швидкого розчинення цукру. Потім перемістити заготовку в холодильник для подальшого зберігання.

Такий заготівлею можна ласувати на протязі 6-8 місяців, зберігаючи її в темному прохолодному місці.

Рецепт No 2

Інгредієнти:

  • 500 г лимони з тонкою шкіркою;
  • 1,5 кг цукру.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 128 ккал на 100 грам.

Спосіб приготування:

  1. Помити фрукти та в обов'язковому порядку обдати їх окропом;
  2. Підготовлені лимони перекрутити на м'ясорубці;
  3. З'єднати отриманий склад з цукром і перемішати;
  4. Розкласти в сухі банки й щільно закрити кришками і опустити в киплячу воду для стерилізації. У такому вигляді продукт може зберігатися до трьох місяців.

Смачне ласощі з баночки можна додавати в чай, використовувати для приготування освіжаючого лимонаду, ароматної випічки або змащувати пироги.

Простий рецепт вітамінної заготовки на зиму

Справжні цінителі ласощів по достоїнству оцінять екзотичний смак незвичайного варення, яке доставить їм справжню насолоду. До того ж, виготовлення десерту не потребує багато часу і праці.

Інгредієнти:

  • 1 кг цукру;
  • 4 невеликих лимона.

Час приготування: 60минут.

Калорійність: 240 ккал на 100 грам.

Як зварити варення з лимонів з цукром:

  1. Добре лимони вимити і нарізати часточками разом з шкіркою, видаляючи кісточки;
  2. Подрібнені фрукти пропустити через м'ясорубку і додати цукор;
  3. Отриману суміш поставити в тепло на 12 годин у посуді з емалі. Постійно перемішувати, щоб інтенсивніше цукор розчинявся;
  4. По закінченню вказаного часу ємність з варенням поставити на слабкий вогонь і варити, не доводячи до кипіння, весь час помішуючи. Коли цукор повністю розчиниться, розлити смачне ласощі по банкам і закрити;
  5. Остудити і поставити солодкий десерт в холод.

Відкривши баночку ароматного лимонного варення в зимову пору можна побалувати себе досконалим смаком і позбутися від нездужання під час простудних захворювань.

Домашній лимонад

Приготування лимонаду в умовах будинку не потребує великих витрат і кулінарної майстерності – знання класичного рецепту, ось все що необхідно. Важливим моментом в отриманні напою, який зможе втамувати спрагу і буде приємним на смак, є дотримання балансу між основними компонентами.

Інгредієнти:

  • 1 лимон;
  • 120 г цукру;
  • 800 г води.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 26 ккал на 100 грам.

Як зробити лимонад:

  1. Лимон добре промити, обдати окропом і обсушити;
  2. Очистити від цедри, скориставшись теркою і віджати сік;
  3. Закип'ятити воду, додати цукор, лимонну цедру і варити протягом 10 хвилин;
  4. Лимонад зняти з вогню, остудити і змішати з вичавленим лимонним соком;
  5. Отриманий освіжаючий напій перелити в стакан або келих і подавати до столу.

Зберігати лимонад слід у закритому посуді і тільки в холодильнику.

Чи можна заморожувати цитрус з цукром?

Заморожувати цей продукт не найкраща ідея, так як він доступний круглий рік. Його можна купити в будь-який час і зробити смачний і корисний десерт або просто з'їсти солодкі часточки.

Поради і факти

Користь цих ласощів неоціненна. Щоб продукт швидко не втратив своїх цілющих властивостей, слід скористатися деякими рекомендаціями, здатними продовжити його термін зберігання.

  • самий смачний і корисний лимон повинен відрізнятися блиском, матовим кольором і бути не дуже твердий;
  • ступінь зрілості продукту можна з легкістю визначити по вазі, чим важче плід, тим він соковитіше;
  • не можна залишати плоди в тому пакеті, в якому їх принесли додому, так вони пролежать не більше 3 днів;
  • розрізаний лимон, посипаний цукром, зберігається в холодному місці 15 діб.

Процес приготування десертів на основі лимона з цукром простий і не вимагає певних умінь, знань. При дотриманні всіх необхідних умов домашні заготовки і прохолодні напої вб'ють кожного гурмана своїми смаковими якостями, досконалої натуральністю і обов'язково стануть як ласощами всієї родини.

Що ще почитати: