19 май 2019 5 401

Чим корисна куряча печінка для організму жінки і чоловіки

Печінка – сховище багато необхідних для організму речовин. Про унікальність цього продукту знають багато, але не всі знають про те, як правильно вживати його в їжу, щоб отримати користь і не нашкодити собі.

Цей продукт дуже популярний в кулінарії. Існують сотні рецептів приготування різних страв з нього. Якщо вони приготовані з дотриманням всіх правил термічної обробки, результат буде неперевершений не тільки за смаковими якостями, але і за користь для здоров'я.

Печінка багата на:

  1. Білки;
  2. Вітаміни А, В, С;
  3. Залізо;
  4. Кальцій;
  5. Мідь;
  6. Фолієву кислоту;
  7. Цинк;
  8. Селен.

Маючи в складі такий запас корисних компонентів, стає очевидним, що цей продукт харчування володіє неперевершеними цілющими властивостями.

Корисно їсти печінкові страви, коли у хворого діагностовано:

  1. Діабет;
  2. Залізодефіцитну анемію;
  3. Онкозахворювання;
  4. Сечокам'яну хворобу;
  5. Порушення згортання крові;
  6. Зниження імунітету;
  7. Захворювання серця.
Включити в своє меню страви, приготовані з цього продукту харчування, потрібно тим, хто хоче мати здорові блискуче волосся, міцні зуби, еластичну шкіру. Також цей продукт корисний для нормалізації зору, роботи нирок і головного мозку.

Раціон дітей і вагітних жінок важко уявити без наявності в ньому різних печінкових страв.

Куряча печінка в раціоні жінок і чоловіків

Куряча печінка – субпродукт, що завоював популярність в національних кухнях багатьох країн світу. Страви, приготовлені з неї, ніжні і корисні, легко засвоюються, тому є складовою різних дієт. Цей продукт хороший і тим, що з нього можна дуже швидко приготувати найрізноманітніші страви.

Курячу печінку роблять корисними такі компоненти:

  • Вітаміни групи В;
  • Вітаміни С, А, Е, РР;
  • Фосфор;
  • Натрій;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Магній;
  • Марганець;
  • Селен;
  • Залізо;
  • Кобальт;
  • Хром;
  • Мідь;
  • Цинк.

Маючи низьку калорійність, печінка курей заслужила почесне місце в дієтичному харчуванні.

Користь курячої печінки для жінок:

  • Постачає необхідну дозу фосфору, магнію і заліза, що добре позначається на виробленні гемоглобіну;
  • Сприяє нормалізації процесів в шкірних покривах організму і волоссі, робить зуби більш міцними;
  • Будучи дієтичним продуктом, що забезпечує організм всіма необхідними речовинами для вироблення енергії, що дуже важливо для жінок, що дотримуються низкоуглеводной білкової дієти.

Для майбутніх мам при вагітності цей субпродукт просто незамінний. Він є джерелом фолієвої кислоти, необхідної для нормального росту і розвитку ембріона, в особливості для формування мозку і нервової трубки плода.

Також ця кислота має величезне значення для створення спеціальних речовин, які беруть участь у процесі передачі спадкових особливостей.

Навіщо чоловікам вживати курячу печінку

Цей продукт для чоловіків приносить таку користь:

  • Бере участь у кровотворенні;
  • Сприяє підвищенню рівня тестостерону, тим самим збільшуючи силу і витривалість чоловічого організму;
  • Регулює роботу надниркових залоз, що позитивно впливає на вироблення гормонів, необхідних для нормалізації репродуктивної функції чоловіків.

Крім того, печінка курей підтримує нормальне функціонування щитовидної залози, допомагає в боротьбі з хронічною втомою, живить організм енергією, бореться зі шкідливим холестерином, підвищує опірність імунної системи.

Куряча печінка – смачний і легко засвоюваний продукт харчування, завдяки чому її рекомендують їсти і дорослим, і дітям.

Яку користь приносить печінка тріски

Печінка тріски – страва-делікатес. Вона має дуже високу калорійність – 613 ккал в 100 г консервованого продукту. Відмінною рисою цього продукту є те, що він не піддається термічній обробці, а консервується в сирому вигляді.

Саме тому в консервах зберігаються всі вітаміни, мінерали і насичені жирні кислоти.

В печінці тріски присутні:

  • Вітаміни А, С, D;
  • Вітаміни групи В;
  • Фолієва кислота;
  • Кальцій;
  • Фтор;
  • Залізо;
  • Мідь;
  • Йод;
  • Фосфор;
  • Магній.

Вживати таку печінку потрібно для запобігання розвитку анемії, різних запальних процесів, остеопорозу, тромбозів. Якщо ж в організмі спостерігається запальний процес, цей продукт надасть протизапальну дію. Тому дуже доречним є його при переломах і різних видах ран.

Рекомендують їсти ці консерви людям, що стикаються з постійними фізичними навантаженнями, а також дітям та вагітним жінкам.

Цей корисний продукт допомагає знизити рівень шкідливого холестерину, сприяє зміцненню стінок в кров'яних клітинах.

Корисні властивості яловичої печінки

Яловича печінка – відомий дієтичний продукт, характерною ознакою якого є незначна кількість жиру. Поряд з цим в ньому присутній комплекс необхідних вітамінів і речовин, які можна отримати з їжі тваринного походження.

100г яловичої печінки — це:

  • 120-130 ккал;
  • 3-4 г жиру;
  • 17-20 г білка;
  • 4-5 г вуглеводів.

Печінка яловичини – набір корисних речовин, таких як:

  1. Вітаміни групи В;
  2. Вітаміни А, D, Е;
  3. Ферменти;
  4. Калій;
  5. Селен;
  6. Фосфор;
  7. Кальцій;
  8. Натрій;
  9. Магній;
  10. Хром;
  11. Мідь.

Завдяки наявності в яловичих печінкових стравах кератину, в організмі підвищується стійкість до високих фізичних навантажень у зв'язку з активізацією метаболічних процесів.

Також цей унікальний продукт деякою мірою нейтралізує згубну дію нікотину на організм, сопутствуя виведення вільних радикалів з нього.

Калій, який входить до складу яловичої печінки, допомагає впоратися з набряками. Завдяки фосфору і хрому активізується робота головного мозку, нормалізується функціонування нервової системи.

Печінка яловичини рекомендовано вживати при таких хворобливих станах:

  1. Порушення діяльності ендокринної та імунної системи (поповнюються запаси фолієвої кислоти і йоду);
  2. Підвищена ламкість кісток (кальцій зміцнює кісткові тканини);
  3. Схильність до недокрів'я (печінкові страви допомагають посилити кровотворну функцію).

Яловича печінка – продукт, на основі якого побудовано багато дієт для схуднення. Позбутися від зайвих 6-8 кілограм печінкова дієта допоможе лише за половину місяці. При цьому організм з допомогою цього корисного продукту буде поповнювати запас необхідних мікроелементів і вітамінів, завдяки чому дієта не принесе шкоди здоров'ю тих, хто худне.

Найсмачніші страви з вареної свинячої печінки, наша найкраща підбірка.

Прочитайте статтю про користь і шкоду курячої печінки при вагітності.

А тут ви дізнаєтеся про користь і шкоду печінці тріски, ну і кращі рецепти для різноманітності вашого меню.

Кому печінкові страви можуть нашкодити

Як і всі продукти харчування, цей теж при невмілому користуванні може приносити шкоду людині. Перш, ніж систематично використовувати цей продукт для приготування кулінарних страв, потрібно дізнатися про можливу шкоду для здоров'я.

Кому слід відмовитися від печінкових страв:

  • Людям похилого віку;
  • Хворим атеросклерозом (з-за високого рівня холестерину в продукті);
  • Страждають підвищеною кислотністю;
  • Людям, які мають захворювання нирок (особливо їм приносить шкоду печінка тріски);
  • Хворим гастритом або виразковою хворобою;
  • Людям, які мають алергію на продукти рибного походження (стосується вживання печінки тріски);
  • Тим, хто страждає гіпотонією;
  • Людям, у яких спостерігається надлишок вітаміну D, а також кальцію;
  • Печінка тріски повністю виключається з раціону тих, що худнуть, у зв'язку з високою калорійністю.

Печінка будь-якого виду, приготовлена без дотримання правил термічної обробки, скоріше принесе шкоди, чим стане корисною.

Не можна готувати цей продукт, піддаючи обжарке з великою кількістю масла, так як це сильно підвищує рівень шкідливого холестерину.

Розумно потрібно підходити до додаванням солі під час приготування страви, тому що продукт посилено поглинає її і його легко пересолити.

Оптимальними способами приготування печінки будь-якого виду прийнято вважати тушкування, варіння і парова лазня, а також запікання в духовій шафі.

Дізнайтеся думку дієтолога про користь і шкоду яловичої печінки, а також як її потрібно вживати:

Висновок

Печінка – не тільки смачний, але і дуже корисний продукт тваринного походження. До його складу входить цілий комплекс вітамінів і мікроелементів. Вони надають користь багатьом органам і системам організму.

Але існують захворювання, при яких печінкові страви не рекомендують вживати в їжу. Перед тим, як ласувати кулінарними шедеврами з цього унікального продукту, слід ретельно вивчити його властивості.

Що ще почитати: