13 март 2019 2 715

Як швидко приготувати гречану кашу з тушонкою

Гречана крупа і тушонка — безпрограшне поєднання, яке актуально і вдома, і на природі. Скориставшись простими і швидкими рецептами приготування, ви зможете поповнити список улюблених сімейних страв новими доступними та смачними стравами.

Гречана каша по-армійськи з тушкованим м'ясом і овочами
Інгредієнти Кількість
тушонки з яловичини - 340 р (1 банку)
крупи (гречана) - 1 ст.
моркви - 1 шт.
ріпчастої цибулі - 1 головка
солі - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Смак гречки по-армійському, незважаючи на простоту приготування, насичений, яскравий і збалансований. Приготувати ситне і впізнаване страву можна не тільки в польових умовах.

Крупу розжарити на сковороді, цибулю нарізати півкільцями, моркву — великою соломкою. У товстостінній каструлі (казані, сковороді) розтопити жир, зібраний з тушонки, і обсмажити на ньому цибулю до рум'яного кольору.

Всипати моркву і смажити разом з цибулею до м'якості. Додати до овочів тушонку і розім'яти її виделкою до шматочків однорідних. Смажити до випаровування рідини.

Це дозволить підрум'янити м'ясо і дасть можливість чітко проконтролювати співвідношення крупи і води.

Всипати у суміш гречку залити 2-ма склянками окропу. Готувати на мінімальному вогні під кришкою до готовності крупи.

Гречка з м'ясом і грибами на сковорідці

Гречана каша чудово поєднується, як з грибами, так і з тушонкою. Чому б не приготувати страву, в якому органічно поєднуються всі ці продукти? Вам знадобляться наступні компоненти:

  • 1 банку (340 гр) тушкованого м'яса (яловичина);
  • 1 ст. гречаної крупи;
  • 100 гр свіжих печериць (можна замінити будь-якими іншими грибами);
  • 1 головка цибулі;
  • 30 гр томатної пасти;
  • 1-2 ст. л. олії (оливкової);
  • сіль, спеції, зелень.

Час приготування каші: 30 хвилин.

Калорійність страви: 160 ккал/100 гр.

Розглянемо в деталях, як приготувати гречану кашу з тушонкою з грибами на сковорідці. Отже, на розігрітій оливковій олії обсмажити до м'якості нарізану кубиками цибулю, всипати до нього подрібнені гриби і смажити ще 2 хвилини.

Додати тушковане м'ясо і томат, прогріти кілька хвилин, періодично помішуючи. Крупу всипати в масу з обсмаженими овочами і залити двома склянками води (окропу). Накрити сковорідку кришкою і зменшити вогонь до мінімуму.

Готувати до випаровування рідини. Після виключення посолити за смаком, накрити кришкою і настояти 5-10 хвилин. Придушити, посипавши подрібненою зеленню кропу.

Готуємо швидко і просто в мультиварці

Каша, приготована в мультиварці, практично не відрізняється від гречки, томленої в печі. Рецепт, як і всі рецепти для мультиварок, простий і доступний. Слід підготувати наступні продукти:

  • 1 банку тушкованого м'яса (свинина);
  • 2 мульти-склянки гречаної промитої крупи;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2-3 ст. л. олії соняшникової;
  • сіль, 2 лаврових листа.

Час приготування гречки в мультиварці: 1 год.

Калорійність гречки: 140 ккал/ 100 гр.

Отже, як зварити гречану кашу з тушонкою в мультиварці? Так простіше простого! Зараз ви в цьому переконаєтеся. Для початку потрібно овочі почистити і нарізати будь-яким способом (кільцями, тонкою соломкою або кубиками).

Запрограмувати мультиварку на режим «Випічка», розігріти масло і періодично помішуючи обсмажити в ньому овочі (15 хвилин). Додати в чашу тушонку, ретельно промиту гречану крупу, сіль, спеції, 4 мульти-склянки гарячої води.

Готується каша на режимі «Гречка» або «Плов» 40 хвилин. Таку кашу можна приготувати, як на обід, так і на обід.

Піца на сковороді за 5 хвилин — відмінна ідея для сніданку.

Легке і соковите блюдо — запіканка з баклажанів та помідорів. Дуже смачне блюдо, яке обов'язково потрібно спробувати.

Читайте як вживати капусту для схуднення тут.

Ароматна гречка з тушонкою на багатті

Одне з найбільш популярних серед туристів і рибалок страв є гречка з тушонкою, приготована на багатті. Для приготування одного з найсмачніших похідних каш, крім казанка і триноги, необхідні такі прості інгредієнти:

  • 400 гр гречаної крупи;
  • банку тушкованого м'яса (свинина або яловичина);
  • велика цибулина;
  • за смаком — сіль, будь-яка зелень (пір'я цибулі, кріп, кінза, петрушка).

Час приготування гречки на багатті: 40-45 хвилин.

Калорійність: 130 ккал/ 100 гр.

Поставити казанок на вогонь і додати в нього жир з банки з тушонкою (без желеподібного бульйону). В отриманому жирі обсмажити нарізаний півкільцями цибулю до рум'яного кольору, викласти подрібнену прямо в банку за допомогою ножа тушонку і всипати крупу. Залити водою на 3 сантиметри вище рівня крупи, посолити.

Далі слід зменшити вогонь до мінімуму, для чого достатньо прибрати великі розпечені поліна з-під казанка.

Готується така каша близько півгодини. Після чого в неї додається подрібнена зелень, знятий з вогню котел накривається кришкою, і каша настоюється 10 хвилин.

Корисні поради

  1. Зробити страву ще смачніше можна, попередньо прокалив промиту крупу на сухій сковороді;
  2. Крім цибулі і моркви, в страву можна додавати і болгарський перець, часник, помідори;
  3. Прекрасно поєднується гречка з смаженими грибами, які додають у готову кашу, і рубаними вареними яйцями;
  4. Гречку готують з будь тушонкою — свинячий, яловичої, курячої або качиної;
  5. Подається гречана каша з тушонкою з салатом зі свіжих овочів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: