Як приготувати гречану кашу з грибами та цибулею
Гречана крупа вважається дієтичним і екологічно чистим продуктом, оскільки гречка невибаглива у вирощуванні, що виключає використання пестицидів для боротьби з шкідниками і бур'янами. З цієї ж причини вона залишилася обділеною (що краще) увагою генної інженерії.
Складні вуглеводи в складі насіння гречки здатні подарувати заряд бадьорості та енергії на весь день, а щоб цей енергетичний заряд був ще і дуже смачним, можна приготувати гречану кашу з грибами по одному з наведених нижче рецептів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
води - | 500 мл |
печериць свіжих - | 250 г |
гречаної крупи - | 150 г |
ріпчастої цибулі - | 150 г |
рослинної олії - | 40 мл |
вершкового масла - | 10 г |
солі - | 3 р |
чорного меленого перцю - | 3 р |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Простіше, але не менш смачно, виходить приготувати це блюдо з печерицями, що порадує грибників, провідних «тихе полювання» в магазинах.
Покрокова інструкція приготування гречаної каші з грибами та цибулею:
- Крупу перебрати, промити і зварити до готовності і повного випаровування води;
- На рослинному маслі обсмажити подрібнений кубиками цибулю до прозорого стану, додати до нього порізані слайсами печериці, сіль, перець і обсмажувати все разом до готовності;
- До звареної крупі викласти гриби з цибулею, шматочок вершкового масла, перемішати і дати якийсь час настоятися. Перед подачею можна посипати кашу порізаної свіжої зеленню.
Як смажити арахіс на сковороді читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку страви з білокачанної капусти, рецепти яких ми для вас підібрали.
Подивіться покрокове відео з підказками як приготувати цікавий торт «Кучерявий хлопчик».
Пісна гречана каша з білими грибами та цибулею
Від цього пісного страви будуть в захваті навіть найзатятіші м'ясоїди, а використання в рецепті лісових грибів надає каші особливий грибний смак, хоч і має свої відмінності від приготування каші з печерицями. Крім білих грибів можна використовувати будь-які інші лісові різновиди, головне ретельно очистити їх і попередньо відварити.
Необхідні інгредієнти слід взяти в наступних пропорціях:
- 150 г гречки;
- 500 мл грибного відвару;
- 300 г білих лісових грибів;
- 150 р ріпчастої цибулі;
- 40-60 мл рослинного масла для обсмажування;
- зелень кропу, сіль і спеції за смаком.
Щоб скуштувати смачної каші з білими лісовими грибами, потрібно запастися терпінням на цілих 2 години, а от час активних дій на кухні не буде більше 20 хвилин.
Харчова цінність кінцевого результату буде в середньому дорівнює 106,2 ккал на 100 р.
Алгоритм дій:
- Білі гриби потрібно добре очистити від сміття, промити, використовуючи проточну воду. Потім нарізати середніми шматочками, скласти в каструлю і довести до кипіння. Зняти ложкою піну з поверхні і дати до грибів покипіти 5-10 хвилин;
- Проварені гриби відкинути на друшляк, але грибний відвар не виливати. Холодним відваром залити підготовлену крупу і варити після закипання до повного випаровування рідини. На це потрібно від 20 до 25 хвилин;
- Поки крупа буде варитися, саме час зайнятися піджаркою з ріпчастої цибулі і грибів. На сковороді з олією спочатку обсмажити гриби протягом 5 хвилин, потім додати нашатковану цибулю і смажити все ще 10 хвилин;
- Зварену гречану крупу змішати з цибульно-грибний піджаркою, додати сіль і спеції, а потім відправити на 60 хвилин упрівати в духовці при 120 градусах. Замість духовки, каструлю з кашею можна добре укутати в теплу ковдру, але тоді тривалість цього етапу готування збільшується до 90-120 хвилин.
Гречка з сушеними грибами, морквою і цибулею в мультиварці
Зварити гречану кашу в мультиварці зможе навіть дитина, а якщо до неї додати гриби, то страва з повсякденного перетворитися на частування гідне святкового столу. Сушені гриби володіють яскраво вираженим смаком і ароматом, тому їх додають зовсім небагато.
Технологія приготування в мультиварці дозволяє сухого продукту повністю розпаритися і подарувати свій грибний смак і аромат крупі, тому сухі гриби не потребують тривалому замочуванні.
Продукти, які знадобляться в процесі приготування цього варіанту гречаної каші:
- 230 г гречаної крупи ядриці (або 1,5 мультистакана);
- 520 мл питної води (або 3 мультистакана);
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 120 г моркви;
- 50 мл рослинного масла;
- 6-8 г часнику;
- сіль і спеції за смаком.
Тривалість приготування страви буде залежати від часу витраченого на замочування грибів і тривалості використовуваних програм конкретної мультиварки.
Калорійність каші з грибами і цибулею з «чудо-горщика» на кожні 100 грамів складе близько 92,9 кілокалорій.
Спосіб приготування:
- Оскільки грибів буде потрібно мінімум півгодини (але не більше години) для попереднього розмочування, тому перше, що потрібно зробити – це сухі гриби залити гарячою водою;
- Потім слід почистити, помити і нашаткувати овочі (цибулю, моркву і часник). Крупу перебрати і промити;
- У чашу мультиварки хлюпнути трохи рослинного масла і, використовуючи опції «Смаження» або «Випічка», обсмажити розм'яклі гриби. Коли випарується вся волога, яка виділяється під час смаження, по черзі додати і обсмажити цибулю, моркву і часник. Загальний час обсмажування не повинно перевищувати 30 хвилин;
- Після цього в мультикастрюлю всипати підготовлену крупу, додати сіль і спеції, розрівняти масу лопаткою або ложкою. Зверху акуратно влити воду, закрити кришку і готувати, використовуючи одну з опцій: «Гречка», «Плов» або «Каша»;
- Не зайвим буде дати готової каші трохи потомитися в режимі «Підігрів», а перед подачею додати в тарілку шматочок вершкового масла. Це зробить блюдо тільки смачніше.
Кулінарні поради
Гречана крупа, можливо, сама проста в приготуванні. Її складно не доварити або переварити, але все ж таки існує кілька секретів, які допоможуть зробити готову кашу з грибами і цибулею ще смачніше.
Щоб каша була розсипчастою, крупу перед варінням прожарюють на сухій сковороді, але якщо зробити це з декількома краплями рослинного масла, то смак готової страви від цього тільки виграє.
Гречана каша сама себе варить», тому після закипання потрібно щільно накрити каструлю кришкою і не втручатися в процес варіння до тих пір, поки не википить уся вода. А можна через декілька хвилин кипіння зняти каструлю з вогню, укутати теплою ковдрою або пледом, а через годину крупа упреет і буде готова.
Піджарка з грибами повинна обов'язково «подружитися» з вареної крупою, тому після змішування каша повинна постояти деякий час. Це допоможе грибного смаку і аромату повністю розкритися.