18 май 2019 297

Скільки часу варити гречку в різних гаджетах

Здавалося б, що може бути простіше, ніж зварити гречану кашу або розсипчасту крупу? Але, як і будь-яке блюдо, гречка має свої тонкощі приготування, щоб вийшло блюдо було смачним, корисним і поживним. Враховуючи їх, можна приготувати безліч різноманітних страв з однієї і тієї ж крупи.

Як і всі крупи, гречку можна приготувати на воді або на молоці, зробити її солоною чи солодкою, додати різні приправи. Сучасні способи приготування їжі дозволяють ще більше урізноманітнити меню.

Скільки часу варити гречку на воді

Гречка на воді – найпростіший спосіб її приготування, не вимагає ні зусиль, ні особливих знань. Але час її приготування дещо різниться в залежності від способу приготування.

У каструлі гречана крупа вариться відносно швидко і просто. Води необхідно взяти в 2,5 рази більше, ніж крупи. Спочатку в каструлю наливають воду, і доводять на вогні до кипіння, після чого додають сіль і спеції, а потім висипають крупу. Варять гречку під кришкою протягом 15 хвилин. За цей час вода зазвичай повністю випаровується, а крупа встигає підготуватися.

В мультиварці гречка готується довше. Необхідно висипати в скляну чашу мультиварки гречку і влити воду в співвідношенні 2/5, додати сіль і спеції за смаком, потім виставити режим «гречка» і час приготування – 40 хвилин. Після цього можна спокійно їсти готову гречку.

Гречка на воді в мікрохвильовці. Більшість господинь вважає мікрохвильовку зручним засобом для розігріву готової їжі, але в ній можна готувати ті ж страви, що і на плиті. Щоб зварити гречку в мікрохвильовій печі, необхідно в каструлю для СВЧ-печей насипати склянку гречки і налити дві склянки води, додати сіль і спеції, накрити кришкою і залишити на 17 хвилин на максимальній потужності. При збільшенні кількості крупи слід збільшити тривалість. Якщо гречка не зварилася, то слід продовжити процес приготування. Якщо ж вона готова, але залишилася рідина, то треба запустити гречку в мікрохвильовій печі знову, але вже без кришки на 4-5 хвилин.

У пароварці крупа готується майже стільки ж, як і в мультиварці. Води для її приготування потрібно менше – її має бути в два, а не 2,5 рази більше, ніж крупи. Гречка точно також засипається в холодну воду, додається сіль, спеції, вершкове масло. Час приготування – 40 хвилин.

В скороварці гречана крупа готується набагато швидше, ніж в мультиварці – всього 20 хвилин. Співвідношення крупи і води – 1 до 2. Сіль і спеції додаються за смаком, всі продукти кладуться в скороварку одночасно.

Візьміть на замітку рецепти салатів з листя салату — варіанти на всі випадки життя.

Відгуки про схуднення за допомогою лляних насіння в нашій статті.

Читайте як приготувати неймовірно смачний шоколадний кекс без яєць.

Якщо крупа в пакетиках

Скільки потрібно варити гречку по часу в пакетиках? Такий вид фасування крупи має кілька незаперечних переваг. По-перше, вона вже очищена від лушпиння і сторонніх включень, тому її не потрібно перебирати.

По-друге, вона оброблена паром, і вже частково готова, тому вариться набагато швидше. І, по-третє, зручна упаковка позбавляє від необхідності обчислювати співвідношення води і крупи – можна налити з запасом і вилити зайву рідину, не ризикуючи зіпсувати продукт.

Гречану крупу в пакетиках варять тільки в каструлі. Пакетики кладуть у киплячу воду, залишають на вогні 5-10 хвилин в залежності від ступеня обробки пором. Час приготування може розрізнятися у кожної марки, і зазвичай зазначено на упаковці. Сіль і спеції додаються у воду.

Надлишок води після приготування зливають, пакетик розрізають – і каша готова. Єдиний недолік такого способу приготування каші – неможливість її спробувати до розкриття пакетика, тому іноді доводиться доварювати її звичайним способом в каструлі.

Варимо кашу на молоці

Скільки часу варити гречку на молоці? Блюдо виходить смачніше і корисніше, ніж на воді. До того ж, цю кашу можна зробити солодкою. Такий спосіб приготування не підійде для хворих на цукровий діабет, непереносимістю молочного цукру та іншими хворобами, при яких не рекомендовані каші на молоці.

Така каша вариться довше, ніж каша на воді. Це пов'язано з тим, що вона не додається в кипляче, а в холодне молоко. На кожну склянку крупи потрібно чотири склянки молока. Варити треба на повільному вогні, періодично помішуючи, щоб молоко не втікала.

Час варіння – 35 хвилин. В кінці готування в кашу додається масло, сіль, цукор, спеції. Можна додатково дати їй настоятися під кришкою, обгорнувши теплою матерією.

Час, необхідний для розсипчастої гречаної каші

Домогтися того, щоб каша стала розсипчастою, можна двома шляхами – або зменшивши кількість води, або скоротивши час готування. Точної кількості, наскільки треба скоротити те чи інше, вказати складно, оскільки це залежить від особистого смаку кожного.

Але в середньому, щоб каша вийшла розсипчастою, потрібно зменшити воду на півсклянки, а час – на 3-4 хвилини. Якщо варити гречку в пакетиках, то важливо тільки час, оскільки надлишки води все одно зливаються. Зварити розсипчасту кашу на молоці неможливо.

Корисні поради

Існує безліч тонкощів приготування гречаної крупи, і кожна господиня знає кілька з них або винаходить свої. Але ось декілька порад, як зробити гречку смачніше:

  1. При варінні в каструлі, гречка, додана в холодну воду, більше розварюється, а в киплячу – виходить більш розсипчастою;
  2. Під час варіння крупа розварюється в два рази;
  3. Гречану кашу можна зварити з м'ясом, грибами, овочами, тушонкою;
  4. Для поліпшення смаку готову кашу можна укутати теплою тканиною або зимової одягом на 15-20 хвилин. Якщо гречка варилася в мікрохвильовій печі, її можна не виймати відразу, а залишити всередині на 5 хвилин.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: