09 апрель 2019 2 244

Як спекти пиріг на кислому молоці з будь-якою начинкою

Це дісталося нам від бабусь: якщо скисло молоко, настав час що-небудь спекти! Дійсно, випічка на такому молоці набагато краще тієї, що заснована на воді. Кілька простих і цікавих пирогів ми пропонуємо приготувати до вечірнього чаю вже сьогодні.

Рецепт пирога з варенням на кислому молоці
Інгредієнти Кількість
соди - 5 г
кислого молока - 220 мл
варення - 180 г
цукру - 180 г
борошна - 680 г
волоських горіхів - 80 г
яєць - 2 шт.
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 299 Ккал

Алгоритм дій:

  1. У невелику миску вбити яйця і всипати до них цукор. Збити все виделкою або вінчиком, цукор повинен максимально розтанути, а яєць – утворитися пінка;
  2. В іншій ємності змішати кисле молоко з варенням;
  3. У ще одну миску побільше просіяти борошно, а потім у неї порціями влити кефірну масу;
  4. Додати соду і все перемішати з допомогою міксера;
  5. Горіхи слід прожарити на сухій сковороді, а потім перебити їх у блендері або змолоти м'ясорубкою. Додати до загальної маси і перемішати;
  6. Повинно вийти досить рідке тісто;
  7. Взяти форму для випікання, нанести невелику кількість масла;
  8. Влити в неї тісто, при необхідності розрівняти його лопаткою або ложкою;
  9. Випікати хвилин сорок на середньому вогні. Для краси посипати пудрою, коли пиріг вже охолоне. Якщо зробити це раніше, цукрова пудра просто розтане.

Пиріг на кисляку з персиками

  • 2 яйця;
  • 340 г борошна;
  • 7 г соди;
  • 5 мл оцту;
  • 220 г цукру;
  • 7 г ванільного цукру;
  • 190 мл кислого молока;
  • 4 персика;
  • 30 г вершкового масла.

Скільки по часу – 50 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 205 ккал.

Алгоритм дій:

  1. З допомогою міксера змішати яйця і цукор. Щоб було смачніше, можна використовувати тільки жовтки, але тоді їх потрібно мінімум чотири. Перебивати обидва продукту до тих пір, поки цукор повністю не розтане;
  2. Просіяти сюди ж борошно, влити кисле молоко, додати ванільний цукор і все знову перемішати міксером;
  3. Соду прямо в ложці полити оцтом і цю шипящую суміш додати в тісто, перемішати;
  4. Масло попередньо витягти з холодильника, хоча б за півгодини до готування. Їм потрібно якісно змастити форму для випікання;
  5. Персики помити, кісточки з них витягнути і плодоніжку теж прибрати, якщо вона є. Саму м'якоть порізати на слайсы, не надто тонко;
  6. Ці слайсы потрібно викласти у форму для випікання. Найзручніше буде кругла форма, фрукти можна навіть накладати один на одного;
  7. Потім їх потрібно залити рідким тістом і допомогти йому розтектися правильно;
  8. Випікати приблизно півгодини при 180 за Цельсієм. За бажанням, після випікання пиріг можна дістати з форми, перевернувши її над тарілкою. Таким чином персики будуть зверху, тому при викладанні є сенс робити це красиво.

Кефірний пиріг з яблуками

  • 230 г борошна;
  • 2 середніх яблука;
  • 7 г соди;
  • 20 мл соку лимона;
  • 15 мл меду;
  • 220 г цукру;
  • 220 мл кислого молока;
  • 7 перепелиних яєць;
  • 5 г меленої кориці.

Скільки по часу – 55 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 213 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Традиційно спочатку потрібно змішати яйця з цукром за допомогою міксера, потрібно домогтися хоча б легкої піни зверху. Можна взяти і курячі яйця, але вони менш корисні. Вистачить двох штук;
  2. Потім додати сюди трохи меду, молоко і соду, знову збити. Якщо з'явилися бульбашки зверху, навіть маленькі, то так і має бути – працює сода ;
  3. В пишну молочну масу порціями просіяти борошно, ретельно перемішуючи звичайним віночком. Відставити в сторону тісто;
  4. Яблука вимити, за бажанням очистити від шкірки. Вирізати серцевину;
  5. М'якоть нарізати довільними шматочками, на них потрібно полити трохи соку лимона. Це запобіжить окислення яблук, вони збережуть свою свіжість і світлий колір. Одне яблуко буде смачно замінити солодкої грушею, бажано м'яких сортів;
  6. Яблука присипати корицею і між собою перемішати;
  7. Тісто вилити у форму, яку потрібно або змастити маслом або застелити пергаментом. Бажано, щоб вона не була дуже глибокою;
  8. Далі викласти яблука, намагатися зробити це так, щоб вони рівномірно розподілилися і не накладалися один на одного;
  9. Запікати при 160 за Цельсієм, поки не з'явиться рум'яна кірочка.

Рибний пиріг на кислому молоці

  • 240 мл кислого молока;
  • 45 мл соняшникової олії;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • 2 цибулини;
  • 480 г борошна;
  • 3 г солі;
  • 550 г риби;
  • 15 г цукру;
  • 10 мл соку лимона;
  • 7 г приправи для риби;
  • 80 г вершкового масла.

Скільки по часу – 2 години і 25 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 218 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Кисле молоко трохи підігріти, але не кип'ятити. Розчинити в ньому дріжджі;
  2. Після цього додати сюди ж цукор, соняшникова олія і сіль, перемішати;
  3. В окремій мисці просіяти борошно і частинами додавати її в рідку масу, постійно перемішуючи віночком;
  4. Коли тісто стане досить густим, її потрібно перекласти на стіл і додавати борошно вже там, вимішуючи руками. Воно повинно перестати сильно липнути до рук;
  5. Зібрати його в кулю і повернути назад в миску;
  6. Накрити теплим рушником і відставити убік десь на годину;
  7. Витягнути, знову трохи вимісити руками і дати постояти ще півгодини;
  8. Очищені цибулини потрібно нарізати півкільцями або навіть чверть-кільцями;
  9. Їх потрібно полити соком лимона і потім трохи пом'яти руками, щоб виділився сік;
  10. Будь-яку рибу (хек, короп, минтай, судак тощо) потрібно філірувати. Уважно оглянути на наявність кісточок, витягнути їх, сполоснути м'ясо під водою і прибрати вологу;
  11. Нарізати на шматочки, не занадто дрібно, і обваляти їх у приправи для риби. Якщо такої немає, можна приготувати суміш з коріандру, базиліка або будь-який інший пряної трави, сіллю, паприкою, перцем;
  12. Взяти у 2/3 тіста і розкачати її. Товщина не повинна перевищувати один сантиметр;
  13. Цей пласт потрібно перекласти на деко, попередньо змащений маслом;
  14. На нього необхідно перекласти весь цибулю разом з соком, розподілити по всій поверхні ложкою;
  15. Далі так само викласти всю рибу, ніде не залишати порожнє місце. Маринад, що залишився в мисці, теж потрібно використовувати;
  16. Зверху на шматочки м'яса покласти слайсы вершкового масла;
  17. Розкачати частину тіста в такий же пласт і покласти його зверху. Краї защипнути. Потрібно, щоб вони були загнуті догори, щоб зберегти сік усередині конструкції;
  18. Проткнути зубочкисткой в декількох місцях верхній шар, щоб пар міг виходити;
  19. При бажанні можна змастити поверхню пирога яйцем для гарного кольору скоринки;
  20. Готувати сорок хвилин при 170 за Цельсієм, потім збільшити до 200 і готувати ще 15 хвилин. Якщо верх надто швидко рум'яниться, його потрібно накрити фольгою;
  21. Дістати на дерев'яну дошку, накрити і дати відпочити двадцять хвилин.

Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі з ананасами читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати вегетаріанські страви на кожен день — підбірка з покроковими фото і відео.

Читайте відгуки про схуднення за допомогою імбирного напою, а також рецепти приготування.

Пиріг з капустою і яйцем в мультиварці

  • 4 яйця;
  • 280 г борошна;
  • 120 г вершкового масла;
  • 260 мл кислого молока;
  • 4 г розпушувача;
  • 470 г капусти;
  • 5 г цукру.

Скільки по часу – 1 годину і 40 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 192 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Капусту вимити, зняти перші листя, нашаткувати. Присолити кількома пучками і пом'яти руками, відставити убік;
  2. Три яйця змішати з молоком, а одне яйце зварити круто. Його потрібно почистити і порізати на кубики;
  3. Вершкове масло додати до молочної маси, перемішати. Всипати цукор і додати солі за смаком;
  4. В окремій мисці просіяти борошно разом з розпушувачем, а потім сюди ж влити інші інгредієнти і замісити тісто;
  5. Чашу мультиварки змастити маслом, вилити в неї половину тіста;
  6. Руками капусту віджати від води і змішати з порубаним яйцем, а потім цю масу розподілити по тесту;
  7. Залити тісто і вибрати режим «Випічка» на одну годину;
  8. Коли пристрій пропищит, потрібно залишити пиріг ще хвилин на двадцять в теплі. А потім кришку мультиварки зняти і винести чашу. Пиріг потрібно витягувати гарячим.

Корисні поради

Чим кисліше молоко, тим пишніше і смачніше виходить тісто. Тому не варто переживати, якщо воно вже стало схожим на кефір або зібралося в невеликі грудочки. Головне, щоб в ньому не було ознак цвілі, яскравого зеленого кольору і неприємного запаху.

Якщо трохи не вистачає молока за кількістю, його можна доповнити сметаною, кефіром або навіть звичайним молоком. Вода теж підійде, але краще вже взяти ще одне яйце. Якщо ж удар по смаку ставиться більше на начинку, ніж на саме тісто, то воду можна використовувати спокійно.

Пироги на кислому молоці бувають різної складності, але найчастіше вони виходять з першого разу. Тісто універсальне, тому його можна використовувати як для солодкої начинки, так і для несолодким – проблем для шлунка не буде. Зате свято смаку забезпечений!

Що ще почитати: