Як спекти пиріг на кислому молоці з будь-якою начинкою
Це дісталося нам від бабусь: якщо скисло молоко, настав час що-небудь спекти! Дійсно, випічка на такому молоці набагато краще тієї, що заснована на воді. Кілька простих і цікавих пирогів ми пропонуємо приготувати до вечірнього чаю вже сьогодні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соди - | 5 г |
кислого молока - | 220 мл |
варення - | 180 г |
цукру - | 180 г |
борошна - | 680 г |
волоських горіхів - | 80 г |
яєць - | 2 шт. |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 299 Ккал |
Алгоритм дій:
- У невелику миску вбити яйця і всипати до них цукор. Збити все виделкою або вінчиком, цукор повинен максимально розтанути, а яєць – утворитися пінка;
- В іншій ємності змішати кисле молоко з варенням;
- У ще одну миску побільше просіяти борошно, а потім у неї порціями влити кефірну масу;
- Додати соду і все перемішати з допомогою міксера;
- Горіхи слід прожарити на сухій сковороді, а потім перебити їх у блендері або змолоти м'ясорубкою. Додати до загальної маси і перемішати;
- Повинно вийти досить рідке тісто;
- Взяти форму для випікання, нанести невелику кількість масла;
- Влити в неї тісто, при необхідності розрівняти його лопаткою або ложкою;
- Випікати хвилин сорок на середньому вогні. Для краси посипати пудрою, коли пиріг вже охолоне. Якщо зробити це раніше, цукрова пудра просто розтане.
Пиріг на кисляку з персиками
- 2 яйця;
- 340 г борошна;
- 7 г соди;
- 5 мл оцту;
- 220 г цукру;
- 7 г ванільного цукру;
- 190 мл кислого молока;
- 4 персика;
- 30 г вершкового масла.
Скільки по часу – 50 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 205 ккал.
Алгоритм дій:
- З допомогою міксера змішати яйця і цукор. Щоб було смачніше, можна використовувати тільки жовтки, але тоді їх потрібно мінімум чотири. Перебивати обидва продукту до тих пір, поки цукор повністю не розтане;
- Просіяти сюди ж борошно, влити кисле молоко, додати ванільний цукор і все знову перемішати міксером;
- Соду прямо в ложці полити оцтом і цю шипящую суміш додати в тісто, перемішати;
- Масло попередньо витягти з холодильника, хоча б за півгодини до готування. Їм потрібно якісно змастити форму для випікання;
- Персики помити, кісточки з них витягнути і плодоніжку теж прибрати, якщо вона є. Саму м'якоть порізати на слайсы, не надто тонко;
- Ці слайсы потрібно викласти у форму для випікання. Найзручніше буде кругла форма, фрукти можна навіть накладати один на одного;
- Потім їх потрібно залити рідким тістом і допомогти йому розтектися правильно;
- Випікати приблизно півгодини при 180 за Цельсієм. За бажанням, після випікання пиріг можна дістати з форми, перевернувши її над тарілкою. Таким чином персики будуть зверху, тому при викладанні є сенс робити це красиво.
Кефірний пиріг з яблуками
- 230 г борошна;
- 2 середніх яблука;
- 7 г соди;
- 20 мл соку лимона;
- 15 мл меду;
- 220 г цукру;
- 220 мл кислого молока;
- 7 перепелиних яєць;
- 5 г меленої кориці.
Скільки по часу – 55 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 213 ккал.
Алгоритм дій:
- Традиційно спочатку потрібно змішати яйця з цукром за допомогою міксера, потрібно домогтися хоча б легкої піни зверху. Можна взяти і курячі яйця, але вони менш корисні. Вистачить двох штук;
- Потім додати сюди трохи меду, молоко і соду, знову збити. Якщо з'явилися бульбашки зверху, навіть маленькі, то так і має бути – працює сода ;
- В пишну молочну масу порціями просіяти борошно, ретельно перемішуючи звичайним віночком. Відставити в сторону тісто;
- Яблука вимити, за бажанням очистити від шкірки. Вирізати серцевину;
- М'якоть нарізати довільними шматочками, на них потрібно полити трохи соку лимона. Це запобіжить окислення яблук, вони збережуть свою свіжість і світлий колір. Одне яблуко буде смачно замінити солодкої грушею, бажано м'яких сортів;
- Яблука присипати корицею і між собою перемішати;
- Тісто вилити у форму, яку потрібно або змастити маслом або застелити пергаментом. Бажано, щоб вона не була дуже глибокою;
- Далі викласти яблука, намагатися зробити це так, щоб вони рівномірно розподілилися і не накладалися один на одного;
- Запікати при 160 за Цельсієм, поки не з'явиться рум'яна кірочка.
Рибний пиріг на кислому молоці
- 240 мл кислого молока;
- 45 мл соняшникової олії;
- 11 г сухих дріжджів;
- 2 цибулини;
- 480 г борошна;
- 3 г солі;
- 550 г риби;
- 15 г цукру;
- 10 мл соку лимона;
- 7 г приправи для риби;
- 80 г вершкового масла.
Скільки по часу – 2 години і 25 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 218 ккал.
Алгоритм дій:
- Кисле молоко трохи підігріти, але не кип'ятити. Розчинити в ньому дріжджі;
- Після цього додати сюди ж цукор, соняшникова олія і сіль, перемішати;
- В окремій мисці просіяти борошно і частинами додавати її в рідку масу, постійно перемішуючи віночком;
- Коли тісто стане досить густим, її потрібно перекласти на стіл і додавати борошно вже там, вимішуючи руками. Воно повинно перестати сильно липнути до рук;
- Зібрати його в кулю і повернути назад в миску;
- Накрити теплим рушником і відставити убік десь на годину;
- Витягнути, знову трохи вимісити руками і дати постояти ще півгодини;
- Очищені цибулини потрібно нарізати півкільцями або навіть чверть-кільцями;
- Їх потрібно полити соком лимона і потім трохи пом'яти руками, щоб виділився сік;
- Будь-яку рибу (хек, короп, минтай, судак тощо) потрібно філірувати. Уважно оглянути на наявність кісточок, витягнути їх, сполоснути м'ясо під водою і прибрати вологу;
- Нарізати на шматочки, не занадто дрібно, і обваляти їх у приправи для риби. Якщо такої немає, можна приготувати суміш з коріандру, базиліка або будь-який інший пряної трави, сіллю, паприкою, перцем;
- Взяти у 2/3 тіста і розкачати її. Товщина не повинна перевищувати один сантиметр;
- Цей пласт потрібно перекласти на деко, попередньо змащений маслом;
- На нього необхідно перекласти весь цибулю разом з соком, розподілити по всій поверхні ложкою;
- Далі так само викласти всю рибу, ніде не залишати порожнє місце. Маринад, що залишився в мисці, теж потрібно використовувати;
- Зверху на шматочки м'яса покласти слайсы вершкового масла;
- Розкачати частину тіста в такий же пласт і покласти його зверху. Краї защипнути. Потрібно, щоб вони були загнуті догори, щоб зберегти сік усередині конструкції;
- Проткнути зубочкисткой в декількох місцях верхній шар, щоб пар міг виходити;
- При бажанні можна змастити поверхню пирога яйцем для гарного кольору скоринки;
- Готувати сорок хвилин при 170 за Цельсієм, потім збільшити до 200 і готувати ще 15 хвилин. Якщо верх надто швидко рум'яниться, його потрібно накрити фольгою;
- Дістати на дерев'яну дошку, накрити і дати відпочити двадцять хвилин.
Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі з ананасами читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати вегетаріанські страви на кожен день — підбірка з покроковими фото і відео.
Читайте відгуки про схуднення за допомогою імбирного напою, а також рецепти приготування.
Пиріг з капустою і яйцем в мультиварці
- 4 яйця;
- 280 г борошна;
- 120 г вершкового масла;
- 260 мл кислого молока;
- 4 г розпушувача;
- 470 г капусти;
- 5 г цукру.
Скільки по часу – 1 годину і 40 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 192 ккал.
Алгоритм дій:
- Капусту вимити, зняти перші листя, нашаткувати. Присолити кількома пучками і пом'яти руками, відставити убік;
- Три яйця змішати з молоком, а одне яйце зварити круто. Його потрібно почистити і порізати на кубики;
- Вершкове масло додати до молочної маси, перемішати. Всипати цукор і додати солі за смаком;
- В окремій мисці просіяти борошно разом з розпушувачем, а потім сюди ж влити інші інгредієнти і замісити тісто;
- Чашу мультиварки змастити маслом, вилити в неї половину тіста;
- Руками капусту віджати від води і змішати з порубаним яйцем, а потім цю масу розподілити по тесту;
- Залити тісто і вибрати режим «Випічка» на одну годину;
- Коли пристрій пропищит, потрібно залишити пиріг ще хвилин на двадцять в теплі. А потім кришку мультиварки зняти і винести чашу. Пиріг потрібно витягувати гарячим.
Корисні поради
Чим кисліше молоко, тим пишніше і смачніше виходить тісто. Тому не варто переживати, якщо воно вже стало схожим на кефір або зібралося в невеликі грудочки. Головне, щоб в ньому не було ознак цвілі, яскравого зеленого кольору і неприємного запаху.
Якщо трохи не вистачає молока за кількістю, його можна доповнити сметаною, кефіром або навіть звичайним молоком. Вода теж підійде, але краще вже взяти ще одне яйце. Якщо ж удар по смаку ставиться більше на начинку, ніж на саме тісто, то воду можна використовувати спокійно.
Пироги на кислому молоці бувають різної складності, але найчастіше вони виходять з першого разу. Тісто універсальне, тому його можна використовувати як для солодкої начинки, так і для несолодким – проблем для шлунка не буде. Зате свято смаку забезпечений!