26 июнь 2019 5 628

Як смачно приготувати брокколі з яйцем

Брокколі не тільки корисний продукт, але і дуже смачний. Вона прекрасно підходить для дієтичного і дитячого харчування.

Як вибрати і підготувати овочі для приготування

Вибрати брокколі не так складно, як здається на перший погляд. Для того, щоб не помилитися, необхідно звернути увагу на наступні моменти:

  1. Колір овоча повинен бути однорідним. Вкраплення жовтуватого і світло зеленого відтінку говорять про недостатню зрілість капусти. А ось злегка фіолетовий відтінок на суцвіттях навпаки ознака соковитості і насиченого смаку брокколі;
  2. На продукті не повинні бути присутніми чорні цятки, що свідчать про ураження бактеріями і комахами;
  3. Несвіжу капусту видає і білястий наліт на овочі. Важливо розглянути держак на його наявність, так як саме на ньому зазвичай він менш помітний;
  4. Суцвіття капусти повинні бути твердими і пухнастими». Зайва м'якість сигналізує про те, що термін придатності закінчився або закінчується;
  5. При виборі замороженого брокколі варто звернути увагу на кількість льоду в пакеті. Його надмірна наявність говорить про неправильному зберіганні і про те, що продукт кілька разів заморожували.

Керуючись цими простими правилами, можна бути впевненим у свіжості продукту. Структура брокколі має нерівну поверхню. З-за цього там може скупчуватися пил і забруднення. Тому дуже важливо перед використанням брокколі як інгредієнт для приготування страви підготувати овоч до вживання. Для цього необхідно:

  1. Ретельно промити овоч;
  2. Розділити його на частини.

Для того щоб продукт був чистим, його треба замочити у воді на 20 хвилин, помістивши ручкою вгору. Така необхідність виникає з-за того, що брокколі має маленький термін придатності і для збереження свіжості його обробляють нітратами. Тому простого ополіскування водою буде недостатньо.

По закінченні вказаного часу капусту потрібно добре промити під проточною водою. Це змиє залишки забруднень.

Після промивання, брокколі поділяють на частини. Робиться це дуже просто, достатньо вручну розділити капусту на суцвіття. Користуватися ножем при цьому не обов'язково.

Рецепт брокколі з яйцем на сковороді
Інгредієнти Кількість
суцвіття брокколі - 200 г
яйце - 1 шт.
молоко - 100 мл
масло рослинне - 10 мл
сіль і спеції - смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Брокколі, приготована на сковороді – ситний і смачний сніданок.

Етапи:

  1. Заздалегідь підготовлений овоч помістити в киплячу воду і варити протягом 8 хвилин на середній температурі. Воду заздалегідь підсолити;
  2. Тим часом в глибокій мисці збити яйце з молоком;
  3. Варену капусту відкинути на друшляк, дати стекти зайвій воді;
  4. Розігріти сковороду, влити в неї трохи олії;
  5. Викласти капусту, обсмажувати при невеликій температурі протягом п'яти хвилин;
  6. Після цього влити яєчну суміш, додавши в неї сіль і спеції;
  7. Накрити кришкою і тушкувати ще 5 хвилин;
  8. Апетитне і корисну страву на сніданок готовий!

Капуста з яйцем, помідорами і сиром

Таке блюдо відмінно підійде для тих, хто полюбляє легку вечерю.

Необхідні компоненти:

  • брокколі – 400 грам;
  • яйця – 2 шт;
  • помідори – 1 великий або два середніх;
  • сир твердих сортів – 100 грам;
  • олія для смаження – близько 1 столової ложки;
  • сіль і спеції.

Часу на готування піде від 25 до 35 хвилин.

Калорійність невелика і становить 85 калорій на 100 грам.

Кроки:

  1. Суцвіття, відварити в підсоленій воді 5 хвилин, потім злити зайву рідину і просушити на рушнику;
  2. В цей час на розігріту сковороду викласти масло і дрібно порізані помідори. Згасити на слабкому вогні 10 хвилин;
  3. Додати до помідорів брокколі. Підсмажувати на середній температурі 4 хвилини;
  4. Після це яйця збити і додати до овочів, добре перемішати всі інгредієнти між собою. Посолити і поперчити за смаком;
  5. Накрити кришкою і залишити тушкуватися на 8 хвилин, періодично помішуючи суміш лопаткою;
  6. Сир натерти на тертці;
  7. Відкрити кришку, всипати сир і не розмішуючи залишити його плавитися на 2-3 хвилини;
  8. Низькокалорійний вечеря готовий!

Запіканка з брюссельської капусти

Така запіканка на вечерю сподобається дітям.

Для її приготування необхідно мінімум інгредієнтів:

  • броколі – 500 грам;
  • яйце 2 шт;
  • сир — 150 грам. Він повинен бути твердих сортів, в цьому випадку він розплавиться і придбаний рум'яну скоринку.

Готується блюдо швидко, всього 30 хвилин.

Калорійність, як і у всіх страв з цією капустою, не висока і становить 81 калорію на 100 грам.

Етапи:

  1. Суцвіття капусти довести до стану напівготовності. Для цього їх необхідно відварити у підсоленій воді 4 хвилини;
  2. Після цього їх слід викласти на змащене маслом деко. Викладати капусту необхідно рівним шаром. Якщо броколі недостатньо покриває поверхню форми, потрібно використовувати ємність поменше;
  3. Залити овочі збитим яйцем;
  4. Духовку розігріти до температури 190 градусів і помістити в нього блюдо. Випікати при тому ж температурному режимі 10-12 хвилин;
  5. Тим часом сир натерти на тертці;
  6. Після закінчення зазначеного часу відкрити духовку і рівномірно засипати блюдо натертим сиром;
  7. Температуру зменшити до 180 градусів і залишити капусту запікатися ще на 3-5 хвилин. За цей час сир розплавиться і стане злегка рум'яним;
  8. Готову капусту за бажанням можна прикрасити нарізаною зеленню і томатом.

Брокколі з кольоровою капустою і яйцем в духовці

Ці два види капусти добре гармонують між собою. Блюдо виходить дуже ніжним.

Для приготування потрібно:

  • брокколі – 200 грам;
  • цвітна капуста – 200 грам;
  • яйця – 3 штуки;
  • масло – одна столова ложка;
  • сіль, спеції за смаком.

На приготування знадобиться близько 25 хвилин.

Калорійність — 79 калорій на 100 грам.

Етапи:

  1. Обидві капусти розділити на суцвіття і відварити 10 хвилин в підсоленій воді;
  2. Викласти у змащену маслом форму;
  3. Збити яйця і залити отриманою сумішшю капусту;
  4. Додати сіль і улюблені спеції;
  5. Температурний режим в духовці встановити на 180 градусів;
  6. Як тільки духова шафа розігріється, помістити в нього форму. Випікати 15 хвилин;
  7. Отримане блюдо чудово поєднується зі свіжою зеленню і сиром.

Броколі в яєчному клярі в мультиварці

Цей рецепт для любителів пікантного смаку. Броколі в клярі може стати відмінною закускою і самостійною стравою.

Інгредієнти:

  • капуста – 1 качан;
  • яйце – 2 штуки;
  • кефір – півсклянки;
  • вода – 100 мл;
  • борошно – чверть склянки;
  • олія для смаження – близько 1 столової ложки.

Час: 15-20 хвилин.

Калорійність: 98 калорій на 100 грам.

Етапи:

  1. Розділити капусту на частини. Відварити 7 хвилин;
  2. Поки брокколі вариться, підготувати кляр. Для цього збити яйця з водою і кефіром, додати в отриману суміш борошно. Стежити за тим, щоб не утворилися грудочки. Кляр посолити за смаком;
  3. В мультиварці встановити режим смаження. Розігріти в її чаші масло протягом декількох хвилин;
  4. Подстывшие суцвіття по черзі вмочати в кляр і укладати в мультиварку. Обсмажувати з декількох сторін до появи золотистої скоринки;
  5. Броколі в клярі можна подати з часниковим соусом і петрушкою.

Свинячі реберця на сковороді — рецепт з фото і покроковими підказками.

Брауні з сиром та вишнями — ніжна випічка з яскравим шоколадним смаком.

Читайте як приготувати курку на пару в мультиварці. Рецепти з колекції тут.

Рецепт суфле на пару для дитини або дієтичного меню

Таке суфле не тільки корисне, але і дієтичне. Володіє приємним ніжним смаком і підходить для дитячого харчування.

Інгредієнтів знадобиться небагато:

  • суцвіття брокколі – 300 грам;
  • яйце – 2 шт;
  • сіль і спеції.

На приготування піде 35 хвилин.

У готовому блюді 85 калорій на 100 грам.

Кроки:

  1. Капусту відварити трохи довше, ніж зазвичай, близько 12 хвилин. Якщо овоч недостатньо м'який, час варіння збільшити;
  2. За допомогою блендера измельчить капусту в пюре. Додати трохи солі і спецій;
  3. Додати яйце і ще раз збити. Отримана суміш повинна бути однорідною і «повітряної»;
  4. Пюре помістити у форму;
  5. Духовку розігріти до 180 градусів. Запікати суфле приблизно 20 хвилин. Точний час залежить від характеристик плити;
  6. Коли суфле буде готове, дати йому настоятися в духовій шафі ще п'ять хвилин. Подавати гарячим.

Кулінарні секрети

Кілька секретів допоможуть готувати страви з брокколі ще простіше і смачніше:

  • таку капусту краще купувати на ринку. У цьому випадку ймовірність вмісту нітратів буде набагато нижче, ніж при придбанні овочу в супермаркеті;
  • найсмачніша брокколі восени і до кінця весни, в цей період вона найбільш соковита і має яскравий насичений смак;
  • ця капуста чудово поєднується зі сметаною. Приготовані на її основі соуси підійдуть до будь-якої страви з брокколі;
  • паростки овоча теж придатні для приготування. Їх можна гасити, варити і запікати. Однак для цього буде потрібно більше часу, так як вони більш щільні;
  • краще не купувати заморожену капусту. Найчастіше для цих цілей використовують вже не зовсім свіжі овочі, непридатні для продажу. Якщо є необхідність зберегти свіжість продукту, то заздалегідь промиту і розібрану на суцвіття брокколі можна заморозити самостійно. Такий підхід гарантує, що при розморожуванні продукт не втратить свої властивості.

Броколі є основою для багатьох страв, у тому числі дієтичних. Її ніжний смак і корисні властивості, які роблять цей продукт частим гостем на столах багатьох сімей.

Що ще почитати: