Як цікаво і смачно приготувати салат з брокколі
Брокколі – «родичка» цвітної капусти, але вона має більш пряний, яскраво виражений смак, а колір овоча здатний підняти настрій навіть у холодні зимові вечори.
Броколі запікають, смажать у сухарях, сир, з неї готують знамениті супи-пюре, з нею завжди виходить відмінний гарнір до рибних, м'ясних страв. Дуже важливо не переварити овоч, щоб брокколі не втратила свій апетитний колір і вигляд.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
брокколі - | 700 грамів |
цвітної капусти - | 700 грамів |
цибулин - | 1 шт. |
соєвого соусу - | 2 столові ложки |
часник, паприка, сіль - | за смаком |
рослинної олії - | 50 мл |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 61 Ккал |
Крім того, цей салат підходить для людей, що стежать за своєю вагою: у ньому мало калорій. Щоб зробити блюдо ситніше, замініть рослинна олія майонезом або іншим соусом.
Щоб приготувати не тільки смачний, але і корисний салат, потрібно правильно вибрати брокколі. Якісний овоч має однорідний темно-зелений колір з фіолетовим відтінком, на ньому немає пошкоджень, підгнилих місць. Головка капусти повинна бути щільною, а черешки – жорсткими. Майже ті ж вимоги треба пред'являти до цвітній капусті.
- Ретельно промийте головки капусти, розділіть їх на невеликі суцвіття. Опустіть капустяні шматочки в киплячу підсолену воду. Варіть протягом 3-5 хвилин. Оптимальним варіантом буде не відварювати капусту, а бланшувати або готувати на пару;
- Цибулю очистіть, наріжте дрібними кубиками;
- Відварену капусту відкиньте на сито, щоб скла вода, остудіть;
- У глибокій ємності змішайте капусту, цибулю;
- Для соусу в мисочці змішайте соєвий соус, олію, спеції, сіль, добре розмішайте;
- Заправте соусом салат і подавайте до столу.
Салат з брюссельської капусти і курки
Куряче філе потрібно правильно відварювати: його опускають в киплячу воду з додаванням солі, спецій, лаврового листа і варять не довше 15-18 хвилин. Воно залишається соковитим, смачним, чудово доповнює інші інгредієнти страви.
Необхідні інгредієнти:
- 400 грамів філе курки;
- 1 головка капусти броколі;
- 300 грамів твердого сиру;
- 180 грамів майонезу;
- сіль, перець за смаком.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 83 Ккал/100 г.
Цей салат дійсно простий і його можна готувати в тих випадках, коли гості вже на порозі, а під рукою нічого немає. В ідеалі страву краще трохи настояти в холодильнику, щоб всі інгредієнти просочилися. У салат можна додати трохи часнику або рубаного зеленого лука – це додасть йому пікантності, легку гостринку.
- Відваріть в підсоленій воді куряче філе протягом 15-20 хвилин. Викладіть на тарілку, остудити, розділити на волокна;
- В пароварці або в каструлі з підсоленою водою зваріть брокколі, яку попередньо потрібно розрізати на суцвіття. Готуйте овоч недовго, 5-7 хвилин;
- Сир натріть на тертці з великими отворами;
- Змішайте в глибокій ємності відварну курку, брокколі, тертий сир;
- Заправте салат майонезом або сметаною, приправити за смаком сіллю і спеціями і подавайте до столу.
Салат із стручкової квасолею і помідорами
Блюдо відмінно підходить до запечене в духовці м'яса, буженині, свинячої рульки та інших калорійних страв. Його часто використовують як гарнір і як самостійне основне блюдо. Серед інгредієнтів салату є стручкова (спаржева) квасоля, яка дуже корисна і незаслужено забута. Вона має приємний смак, добре поєднується з іншими овочами.
Необхідні інгредієнти:
- 600 грамів стручкової квасолі;
- 1 головка капусти броколі;
- 2 помідори;
- 150 мл майонезу або сметани;
- Трохи гірчиці, сіль – за смаком.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 80 Ккал/100 г.
- Помийте квасоля, зріжте кінчики і поріжте шматочками по 3-4 сантиметри;
- Розділіть вилок капусти броколі на невеликі суцвіття;
- Покладіть овочі в глибоку каструлю, залийте киплячою водою, підсолити. Відваріть капусту і квасолю до м'якого стану (7-8 хвилин);
- Відразу ж гарячу воду злийте, залийте холодною, повторіть цю процедуру. Це допоможе овочів залишитися злегка твердими всередині, не втратити форму в готовому блюді;
- Помідори помийте, наріжте кубиками;
- Помістіть всі інгредієнти в салатницю, заправити соусом, додайте, якщо потрібно, сіль, перець, трохи гірчиці. Змішайте і подавайте до столу.
Салат з свинячим серцем — дієтичне блюдо, яке можна готувати в декількох варіантах.
Перегляньте наші фото-рецепти полуниці з шоколадом. Цей вишуканий десерт стане справжнім хітом.
Як запекти курку в рукаві читайте в нашій статті.
Рецепт приготування теплого салату з макаронами
Вишукане, незвичайне блюдо, яке може розглядатися як основне і як салат. Прості, знайомі інгредієнти, але незвична подача. Теплий салат виходить настільки яскравим, барвистим, що миттєво пробуджує апетит. До основних інгредієнтів можна додавати свої улюблені, варіювати, експериментувати.
Необхідні інгредієнти:
- 450 грамів капусти броколі;
- 200 грамів макаронів з твердих сортів пшениці;
- 2 столові ложки солодкої гірчиці;
- 3 зубчики часнику;
- 40 мл рослинної (оливкової олії);
- 2 томата;
- сіль, перець – за смаком.
Час приготування: 30-40 хвилин.
Калорійність: 85 Ккал/100 г.
Для приготування теплих салатів слід використовувати макаронні вироби з твердих сортів пшениці – вони не розварюються, добре поєднуються з будь-якими інгредієнтами, відмінно зберігають форму в готовому блюді.
Крім того, такі макарони набагато корисніше тих, які виготовляють із пшениці вищого ґатунку. Для заправки страви ідеально підійде оливкова олія, але, якщо його немає, то цілком можна обійтися звичайним соняшниковим.
- Відваріть макарони в киплячій, підсоленій воді до готовності. Відкиньте вироби на друшляк, остудіть;
- Брокколі розділіть на суцвіття, зваріть в солоній воді протягом 7-8 хвилин. Також покладіть на друшляк, остудіть;
- Помідори поріжте невеликими кубиками;
- У мисці змішайте гірчицю, масло, пропущений через прес часник, сіль, спеції. Добре розітріть;
- Заправте соусом овочі, перемішайте.
Рецепт салату із броколі і лососем
Ситний, апетитний салат доведеться до місця на повсякденному вечерю, і на святковому столі. Барвисте, яскраве частування швидко готується. Для приготування страви можна використовувати заморожену броколі, але все ж краще взяти свіжу. Лосось також можна засолити самостійно, це зовсім нескладно.
Необхідні інгредієнти:
- 300 г слабосоленого лосося;
- 200 грамів капусти броколі;
- 150 грамів помідорів;
- 1-2 огірки;
- 1 солодка цибулина;
- 20 грамів діжонської гірчиці;
- сіль, перець, рослинна олія.
Час приготування: 20-30 хвилин.
Калорійність: 92 Ккал/100 г.
Для заправки салату слід приготувати пряний соус з гірчиці, масла і спецій. Використовуйте солодку гірчицю в зернах або діжонську. Доповніть соус улюбленими спеціями – це тільки прикрасить смак страви. Слабосоленої лосось потрібно правильно обробити: акуратно гострим ножем зніміть шкіру з риби, відокремити філе і видаліть кістки.
- Капусту брокколі розділіть на суцвіття, відваріть на пару або приготуйте звичайним способом. Довго овоч варити не варто – 7-8 хвилин;
- Лосось поріжте тонкою соломкою або слайсами;
- Помідори, огірки очистіть, наріжте скибочками однакової величини;
- У глибоку ємність перекладіть всі інгредієнти змішайте з салатом. Подавайте до столу з грінками.
Салат з капустою брокколі і апельсином
Свіжий, пікантний салат буде дуже доречний на святковому столі в холодну пору року. Незвичайне поєднання продуктів, нестандартна подача обов'язково викличуть захоплення у гостей. Щоб красиво подати закуску до столу, потрібно акуратно вирізати м'якоть в половинках апельсинів, наповнити їх салатом і подати на білому або прозорому блюді.
Необхідні інгредієнти:
- 300 грамів курячої м'якоті;
- 1 головка капусти броколі;
- 180 грамів майонезу;
- 2 апельсина;
- 2 огірка;
- сіль, перець – на смак.
Час приготування: 20-30 хвилин.
Калорійність: 87 Ккал/100 г.
Спробуйте приготувати закуску, що складається з незвичайних інгредієнтів. Апельсин і огірок прекрасно освіжають страву, добре поєднуються з м'якоттю курки і пікантним смаком брокколі. Заправте салат майонезом або сметанним соусом з зеленню і подавайте до столу порційно, в половинки апельсина.
- Брокколі розділіть на суцвіття, відваріть в підсоленій воді протягом 5-7 хвилин;
- Огірки промийте, зріжте кінчики і поріжте дрібними кубиками;
- Курячу м'якоть відварити в солоній воді, остудити, розділити на волокна;
- Апельсини розріжте навпіл, вийміть м'якоть і наріжте її кубиками. Половинки шкірки збережіть;
- Змішайте всі інгредієнти, заправте соусом. Заповніть салатом половинки апельсинів і подайте до столу.
Поради кулінарів
Брокколі необхідно частіше включати в повсякденний раціон, готувати за перевіреними рецептами і створювати нові. Є деякі правила, які допоможуть зробити страви з цим овочем ще смачніше:
- при покупці звертайте увагу на колір капусти, її стан;
- не варіть довго овоч – капуста потемніє, розвариться і буде неапетитно виглядати;
- змішуйте брокколі з різними інгредієнтами, не боячись експериментувати, так як вона є відмінною основою для закусок.
Смачних вам салатів з брокколі і приємного апетиту!