30 май 2019 9 329

Як приготувати запіканку з брокколі в духовці і мультиварці

Якщо ви адепт здорового харчування, то запіканка з брокколі справді може стати вашим фаворитом. Навіть затяті критики практично не можуть знайти тут будь-яких недоліків. Така запіканка дає можливість не давитися позбавленими смаку овочами, а смачно запекти їх.

А брокколі, дійсно фаворит всіх відомих дієтологів, вона прекрасно підходить для приготування в такому вигляді. При цьому можна з легкістю замінити в складі страви всього пару інгредієнтів для того, щоб створити абсолютно новий смак.

Все це призведе до того, що така запіканка ніколи не приїсться.

Трохи про корисні властивості брокколі

Брокколі воістину є королевою серед багатьох видів капусти. Сталося це з-за того, що в ній існує величезна кількість корисних властивостей. В її складі з легкістю можна виявити більшість вітамінів, причому в досить великих розмірах.

Тому цей вид капусти на даний момент вважається одним з найбільш корисних на даний момент овочів у всьому світі. Наприклад, одним з головних плюсів є допомога у боротьбі з виразками.

До того ж вживання брокколі надзвичайно добре підходить для жінок, допомагаючи виводити зайві солі з організму, а також великий вміст кальцію зміцнить нігті і волосся. Шкіра швидко очищається, адже відбувається імпульс, що дозволяє клітинам і тканинам організму відновлюватися.

Найбільш корисними властивостями брокколі є:

  1. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, яке відбувається із-за наявності в ній грубого волокна. Воно допомагає очистити кишечник і запобігти запори. Жовч починає виділятися швидше, дозволяючи цим розвантажити печінку;
  2. Якщо ви маєте хвороби серця та нервової системи, то брокколі стане воістину прекрасним овочем для вас. Брокколі зовсім не містить холестерину, тому не лише не забруднює судини, але і навіть допомагає уникнути накопичення холестерину. Давно вже було помічено, що люди, які постійно вживають брокколі практично не страждають від інфарктів та інсультів;
  3. Брокколі містять у своєму складі досить велику кількість антиоксидантів, які є відмінною онкологічної профілактики. Також овоч дозволяє виводити з організму важкі метали, шлаки та вільні радикали, що дуже корисно тим хворим, які піддаються опроміненню;
  4. Незвичайна користь від брокколі приходить до діабетикам. Вона з легкістю дозволяє нормалізувати рівень інсуліну, а також захищає судини від пошкоджень.

І все це далеко не повний перелік того, чим же брокколі може допомогти організму. Крім цього овоч має ще кілька приємних властивостей – це його досить легке приготування і приємний ніжний смак, який у такий запіканці сподобається навіть дітям, особливо якщо їм не говорити її складу.

Спосіб приготування запіканки з сиром і яйцями
Інгредієнти Кількість
капуста брокколі - 150 г
яйце - 2 шт.
молоко - 50 мл
твердий сир - 50 г
борошно - 1 стіл. л.
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал

Якщо ви хочете приготувати легкий вечерю, то така запіканка стане прекрасною підмогою для вас. Готується вона достатньо швидко, а її рецепт неймовірно простий. При цьому можна використовувати як свіжий овоч, так і заморожений. Смак страви все одно залишиться приголомшливим.

Рецепт запіканки з брокколі з сиром і яйцями по крокам:

  1. Насамперед варто підготувати брокколі. Якщо ви використовуєте свіжий качан, то розділіть його на суцвіття і варити в киплячій солоній воді протягом 5 хвилин. Плодоніжку не беріть, адже вона в такому вигляді досить жорстка і готується довше. Якщо овоч був заморожений, то просто пасеруйте його в теплій воді, щоб він швидко розморозився. Обов'язково після приготування дайте воді повністю втекти, інакше запіканка вийде водянистої;
  2. Поки капуста готується, візьміть яйця і розбийте їх. Додайте молоко і борошно. Збийте все за допомогою віночка або блендера. Так страва вийде набагато більш повітряним;
  3. На великій тертці натріть сир. Додайте Половину його в яєчну суміш. Все гарненько посоліть і приправте. Знову збийте;
  4. Підготовлену капусту викладіть на дно форми, яку обов'язково треба попередньо змастити олією. Викладіть брокколі одинарним шаром і залийте все рідкою сумішшю. Поверх висипте залишився сир і запікайте в духовці хвилин 20. Температура – 200 градусів. Сама по собі запіканка повинна трохи піднятися, тому не варто наливати суміш занадто високо. Подавати запіканку краще ще теплою.

Простий рецепт страви з куркою

Для того, щоб зробити страву більш дієтичним бажано використовувати у складі куряче філе. Однак червоне м'ясо стегна буде набагато більш соковитим, що зробить блюдо набагато більш смачним.

  • куряче філе – 150 г;
  • перець червоний – ½ шт;
  • брокколі – 150 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • сир – 50 г;
  • йогурт натуральний – 1 шт.;

Час: 45 хвилин.

Калорійність: 98 Ккал.

Дане дієтичне блюдо готується так:

  1. Куряче філе гарненько промийте і обсушіть паперовим рушником. Після цього наріжте його на невеликі смужки і обсмажте на сковороді до появи золотистої скоринки;
  2. Тепер підготуйте брокколі. Її потрібно розібрати на найменші суцвіття, щоб овоч швидше приготувався. Перець також наріжте на дрібні кубики;
  3. В окремій мисці перемішайте між собою йогурт, натертий на крупній тертці сир і яйця. Все це необхідно ретельно перемішати за допомогою віночка. Тепер до яєчної суміші потрібно додати курку та овочі. Все знову змішати, поки м'ясо і овочі не розподіляться по всій суміші;
  4. Все вилити у форму для запікання і готувати при 180 градусах приблизно двадцять п'ять хвилин. Після цього запіканку можна подавати до столу.

Простий рецепт з сиром

Якщо у вас зовсім немає часу, але хочеться харчуватися дуже корисно і при цьому смачно, то обов'язково приготуйте цю запіканку.

  • броколі 250 г;
  • яйце – 1 шт;
  • сметана – 2 стіл. л.;
  • сир – 60 г;
  • сіль і перець.

Час: 40 хв.

Калорійність: 90 Ккал.

Як готувати:

  1. Свіжий брокколі добре промийте, а потім розділіть на дрібні суцвіття. Їх необхідно відварити на пару, після чого обсушити;
  2. Для суміші з'єднайте яйце, сметану і спеції. Все перемішайте за допомогою віночка, щоб вийшла однорідна маса;
  3. Форму для запікання змастіть вершковим маслом. Після цього на дно викладіть брокколі. Овоч необхідно буде посипати натертим сиром і залити яєчною сумішшю. Після цього запікайте все в духовці 15 хвилин до появи рум'яної скоринки. Температура виставляється 180 градусів.

Куряча запіканка з двох видів капусти

Брокколі та цвітна капуста в будь-яких стравах ідеально поєднуються між собою. Саме тому не варто обходити увагою таку запіканку, адже вона містить у собі користь відразу двох овочів.

  • брокколі – 150 г;
  • філе куряче – 200 г;
  • цвітна капуста – 350 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • сир – 60 г;
  • молоко – ½ скл.;
  • сіль і перець.

Час: 50 хвилин.

Калорійність: 89 Ккал.

Запіканка з куркою, цвітною капустою брокколі в духовці готується таким чином:

  1. Насамперед варто підготувати цвітну капусту. Розберіть на суцвіття, промити і відварити 5 хвилин в киплячій воді. Після цього займіться брокколі, повторивши ті ж дії і з цим виглядом капусти;
  2. Курячу грудку промийте і видаліть з неї зайвий жир. Наріжте м'ясо на невеликі кубики;
  3. Тепер приготуємо суміш для запікання. Для неї змішайте яйце з молоком, гарненько збивши їх віночком;
  4. Після цього дно форми змастіть маслом. Першим шаром викладіть цвітну капусту. Після цього додайте брокколі, а потім курятину. Все добре приправте і залийте молочно-яєчною сумішшю. Верх запіканки покрийте натертим на крупній тертці сиром. Готуйте в духовці при 180 градусах близько 25 хвилин. Після цього дайте запіканці хвилин 15, щоб охолонути і подавайте до столу.

Читайте як приготувати смачний бісквітний торт зі згущеним молоком — рецепт з фото і покроковими відео.

Візьміть на замітку рецепт неймовірного салату з креветками і сиром.

Спробуйте приготувати смачну запіканку з макаронами, яйцем і сиром за нашим рецептом.

Метод приготування в мультиварці

Приготування такої запіканки стає дуже простим і приємним справою через використання мультиварки. При цьому запіканка з брокколі виходить незвичайно ніжною і корисною.

  • броколі 250 г;
  • сир – 250 г;
  • борошно – 1 стіл. л.;
  • яйце – 1 шт;
  • часник – 1 зубець;
  • зелень;
  • сіль і перець.

Час: 45 хвилин.

Калорійність: 82 Ккал.

Кулінарний процес:

  1. Брокколі обов'язково повинна бути свіжою для цього рецепта. Подивіться, щоб суцвіття були щільними і твердими. Овоч обов'язково промийте і розберіть на суцвіття;
  2. Сир змішайте в окремій мисці разом з яйцями і борошном. Додайте спеції і часник;
  3. Чашу мультиварки змастіть маслом. Після цього рівним шаром на дно викладіть капусту, а зверху розподіліть всю отриману сирну масу;
  4. Увімкніть мультиварку на режим «Випічка» або «Смаження» і готуйте запіканку протягом 30 хвилин. Після цього залиште все на підігріві ще хвилин на 10, щоб все підійшло. Після цього її можна подавати.

Поради

  1. Якщо ви хочете зробити запіканку більш ситної, то слід додати 2 ложки манної крупи. Просто добре розмішайте, щоб не з'явилося грудочок.
  2. Сам по собі смак капусти броколі нейтральний. Саме тому в цих запіканки можна сміливо експериментувати зі спеціями. Найбільш придатними стануть паприка і хмелі-сунелі. Вони додадуть страві дуже смачний і оригінальний смак.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: