Як приготувати запіканку з брокколі в духовці і мультиварці
Якщо ви адепт здорового харчування, то запіканка з брокколі справді може стати вашим фаворитом. Навіть затяті критики практично не можуть знайти тут будь-яких недоліків. Така запіканка дає можливість не давитися позбавленими смаку овочами, а смачно запекти їх.
А брокколі, дійсно фаворит всіх відомих дієтологів, вона прекрасно підходить для приготування в такому вигляді. При цьому можна з легкістю замінити в складі страви всього пару інгредієнтів для того, щоб створити абсолютно новий смак.
Все це призведе до того, що така запіканка ніколи не приїсться.
Трохи про корисні властивості брокколі
Брокколі воістину є королевою серед багатьох видів капусти. Сталося це з-за того, що в ній існує величезна кількість корисних властивостей. В її складі з легкістю можна виявити більшість вітамінів, причому в досить великих розмірах.
Тому цей вид капусти на даний момент вважається одним з найбільш корисних на даний момент овочів у всьому світі. Наприклад, одним з головних плюсів є допомога у боротьбі з виразками.
До того ж вживання брокколі надзвичайно добре підходить для жінок, допомагаючи виводити зайві солі з організму, а також великий вміст кальцію зміцнить нігті і волосся. Шкіра швидко очищається, адже відбувається імпульс, що дозволяє клітинам і тканинам організму відновлюватися.
Найбільш корисними властивостями брокколі є:
- Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, яке відбувається із-за наявності в ній грубого волокна. Воно допомагає очистити кишечник і запобігти запори. Жовч починає виділятися швидше, дозволяючи цим розвантажити печінку;
- Якщо ви маєте хвороби серця та нервової системи, то брокколі стане воістину прекрасним овочем для вас. Брокколі зовсім не містить холестерину, тому не лише не забруднює судини, але і навіть допомагає уникнути накопичення холестерину. Давно вже було помічено, що люди, які постійно вживають брокколі практично не страждають від інфарктів та інсультів;
- Брокколі містять у своєму складі досить велику кількість антиоксидантів, які є відмінною онкологічної профілактики. Також овоч дозволяє виводити з організму важкі метали, шлаки та вільні радикали, що дуже корисно тим хворим, які піддаються опроміненню;
- Незвичайна користь від брокколі приходить до діабетикам. Вона з легкістю дозволяє нормалізувати рівень інсуліну, а також захищає судини від пошкоджень.
І все це далеко не повний перелік того, чим же брокколі може допомогти організму. Крім цього овоч має ще кілька приємних властивостей – це його досить легке приготування і приємний ніжний смак, який у такий запіканці сподобається навіть дітям, особливо якщо їм не говорити її складу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста брокколі - | 150 г |
яйце - | 2 шт. |
молоко - | 50 мл |
твердий сир - | 50 г |
борошно - | 1 стіл. л. |
сіль і перець - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 107 Ккал |
Якщо ви хочете приготувати легкий вечерю, то така запіканка стане прекрасною підмогою для вас. Готується вона достатньо швидко, а її рецепт неймовірно простий. При цьому можна використовувати як свіжий овоч, так і заморожений. Смак страви все одно залишиться приголомшливим.
Рецепт запіканки з брокколі з сиром і яйцями по крокам:
- Насамперед варто підготувати брокколі. Якщо ви використовуєте свіжий качан, то розділіть його на суцвіття і варити в киплячій солоній воді протягом 5 хвилин. Плодоніжку не беріть, адже вона в такому вигляді досить жорстка і готується довше. Якщо овоч був заморожений, то просто пасеруйте його в теплій воді, щоб він швидко розморозився. Обов'язково після приготування дайте воді повністю втекти, інакше запіканка вийде водянистої;
- Поки капуста готується, візьміть яйця і розбийте їх. Додайте молоко і борошно. Збийте все за допомогою віночка або блендера. Так страва вийде набагато більш повітряним;
- На великій тертці натріть сир. Додайте Половину його в яєчну суміш. Все гарненько посоліть і приправте. Знову збийте;
- Підготовлену капусту викладіть на дно форми, яку обов'язково треба попередньо змастити олією. Викладіть брокколі одинарним шаром і залийте все рідкою сумішшю. Поверх висипте залишився сир і запікайте в духовці хвилин 20. Температура – 200 градусів. Сама по собі запіканка повинна трохи піднятися, тому не варто наливати суміш занадто високо. Подавати запіканку краще ще теплою.
Простий рецепт страви з куркою
Для того, щоб зробити страву більш дієтичним бажано використовувати у складі куряче філе. Однак червоне м'ясо стегна буде набагато більш соковитим, що зробить блюдо набагато більш смачним.
- куряче філе – 150 г;
- перець червоний – ½ шт;
- брокколі – 150 г;
- яйце – 2 шт.;
- сир – 50 г;
- йогурт натуральний – 1 шт.;
Час: 45 хвилин.
Калорійність: 98 Ккал.
Дане дієтичне блюдо готується так:
- Куряче філе гарненько промийте і обсушіть паперовим рушником. Після цього наріжте його на невеликі смужки і обсмажте на сковороді до появи золотистої скоринки;
- Тепер підготуйте брокколі. Її потрібно розібрати на найменші суцвіття, щоб овоч швидше приготувався. Перець також наріжте на дрібні кубики;
- В окремій мисці перемішайте між собою йогурт, натертий на крупній тертці сир і яйця. Все це необхідно ретельно перемішати за допомогою віночка. Тепер до яєчної суміші потрібно додати курку та овочі. Все знову змішати, поки м'ясо і овочі не розподіляться по всій суміші;
- Все вилити у форму для запікання і готувати при 180 градусах приблизно двадцять п'ять хвилин. Після цього запіканку можна подавати до столу.
Простий рецепт з сиром
Якщо у вас зовсім немає часу, але хочеться харчуватися дуже корисно і при цьому смачно, то обов'язково приготуйте цю запіканку.
- броколі 250 г;
- яйце – 1 шт;
- сметана – 2 стіл. л.;
- сир – 60 г;
- сіль і перець.
Час: 40 хв.
Калорійність: 90 Ккал.
Як готувати:
- Свіжий брокколі добре промийте, а потім розділіть на дрібні суцвіття. Їх необхідно відварити на пару, після чого обсушити;
- Для суміші з'єднайте яйце, сметану і спеції. Все перемішайте за допомогою віночка, щоб вийшла однорідна маса;
- Форму для запікання змастіть вершковим маслом. Після цього на дно викладіть брокколі. Овоч необхідно буде посипати натертим сиром і залити яєчною сумішшю. Після цього запікайте все в духовці 15 хвилин до появи рум'яної скоринки. Температура виставляється 180 градусів.
Куряча запіканка з двох видів капусти
Брокколі та цвітна капуста в будь-яких стравах ідеально поєднуються між собою. Саме тому не варто обходити увагою таку запіканку, адже вона містить у собі користь відразу двох овочів.
- брокколі – 150 г;
- філе куряче – 200 г;
- цвітна капуста – 350 г;
- яйце — 1 шт.;
- сир – 60 г;
- молоко – ½ скл.;
- сіль і перець.
Час: 50 хвилин.
Калорійність: 89 Ккал.
Запіканка з куркою, цвітною капустою брокколі в духовці готується таким чином:
- Насамперед варто підготувати цвітну капусту. Розберіть на суцвіття, промити і відварити 5 хвилин в киплячій воді. Після цього займіться брокколі, повторивши ті ж дії і з цим виглядом капусти;
- Курячу грудку промийте і видаліть з неї зайвий жир. Наріжте м'ясо на невеликі кубики;
- Тепер приготуємо суміш для запікання. Для неї змішайте яйце з молоком, гарненько збивши їх віночком;
- Після цього дно форми змастіть маслом. Першим шаром викладіть цвітну капусту. Після цього додайте брокколі, а потім курятину. Все добре приправте і залийте молочно-яєчною сумішшю. Верх запіканки покрийте натертим на крупній тертці сиром. Готуйте в духовці при 180 градусах близько 25 хвилин. Після цього дайте запіканці хвилин 15, щоб охолонути і подавайте до столу.
Читайте як приготувати смачний бісквітний торт зі згущеним молоком — рецепт з фото і покроковими відео.
Візьміть на замітку рецепт неймовірного салату з креветками і сиром.
Спробуйте приготувати смачну запіканку з макаронами, яйцем і сиром за нашим рецептом.
Метод приготування в мультиварці
Приготування такої запіканки стає дуже простим і приємним справою через використання мультиварки. При цьому запіканка з брокколі виходить незвичайно ніжною і корисною.
- броколі 250 г;
- сир – 250 г;
- борошно – 1 стіл. л.;
- яйце – 1 шт;
- часник – 1 зубець;
- зелень;
- сіль і перець.
Час: 45 хвилин.
Калорійність: 82 Ккал.
Кулінарний процес:
- Брокколі обов'язково повинна бути свіжою для цього рецепта. Подивіться, щоб суцвіття були щільними і твердими. Овоч обов'язково промийте і розберіть на суцвіття;
- Сир змішайте в окремій мисці разом з яйцями і борошном. Додайте спеції і часник;
- Чашу мультиварки змастіть маслом. Після цього рівним шаром на дно викладіть капусту, а зверху розподіліть всю отриману сирну масу;
- Увімкніть мультиварку на режим «Випічка» або «Смаження» і готуйте запіканку протягом 30 хвилин. Після цього залиште все на підігріві ще хвилин на 10, щоб все підійшло. Після цього її можна подавати.
Поради
- Якщо ви хочете зробити запіканку більш ситної, то слід додати 2 ложки манної крупи. Просто добре розмішайте, щоб не з'явилося грудочок.
- Сам по собі смак капусти броколі нейтральний. Саме тому в цих запіканки можна сміливо експериментувати зі спеціями. Найбільш придатними стануть паприка і хмелі-сунелі. Вони додадуть страві дуже смачний і оригінальний смак.
Приємного апетиту!