Як зварити домашній компот з журавлини
Компот з журавлини не тільки смачний, але і дуже корисний, адже ця ягода — «комора» вітамінів. Зварити напій можна, використовуючи різні рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ягоди (свіжі або заморожені) - | 300 г |
вода питна - | 1,5 л |
цукор - | 150 г |
Час приготування: 5 хвилин | Калорійність на 100 грам: 27 Ккал |
Приготування виглядає наступним чином:
- Ягоди закладають в каструлю, заливають водою. Слідом насипають цукор;
- Каструлю ставлять на вогонь, доводять вміст до кипіння;
- Як тільки компот закипить, відразу ж вогонь зменшують. В такому стані напій залишають на плиті протягом 3–х хвилин;
- Як тільки ягідний відвар буде готовий, його залишають настоятися кілька хвилин. Потім, за бажанням, проціджують.
Корисний напій готовий.
Як зварити компот з яблук і журавлини
Максимум користі, мінімум витрат — девіз всіх компотів. Яблучно–журавлинний напій — це те, що вгамує спрагу в спеку і зігріває в зимові дні.
- свіжа журавлина — 300 г;
- яблука — 4 шт.;
- вода — 2 літри;
- цукор — 200 р.
Щоб зайнятися варінням, доведеться витратити 30 хвилин.
Енергетична цінність становить всього 157 кКал.
Вариться напій наступним чином:
- Журавлину і яблука промивають. Яблука нарізають часточками, видаляють насіння;
- Питну воду нагрівають до кипіння на плиті, а потім у неї насипають цукор. Після, вогонь трохи зменшують;
- У каструлю відправляють журавлину і яблука;
- Ягідно–фруктовий напій несильно кип'ятять протягом 15 хвилин;
- Після, зварений компот остуджують або п'ють гарячим.
Як варити напій з ягід з цитрусовими і прянощами
Що потрібно:
- журавлина — 300 г;
- апельсин — 1 великий;
- мед — 1 ст. л.;
- вода — 2л;
- цукор — 150 г;
- кориця — 1 паличка;
- гвоздика — 4-5 шт.
Готовим відвар стане через 30 хвилин.
167 кКал міститься в 100 мл напою.
Етапи приготування:
- У ємність для варіння наливають воду і доводять до 100⁰;
- У вируючу воду відправляють журавлину і продовжують кип'ятити;
- Апельсин добре відмивають від бруду (можна обдати його окропом);
- З фрукта обрізають шкірку. М'якоть ріжуть шматочками і поки відставляють убік;
- Цедру додають до журавлині і продовжують кип'ятіння 10 хвилин;
- Через 10 хвилин, до напою додають цукор, мед. Ще 10 кип'ятять, але вже на середньому вогні;
- Після, до компоту додають корицю і гвоздику. Вогонь вимикають, а напій накривають кришкою і настоюють;
- Через 15 хвилин, відвар проціджують, і вже в його чистий варіант додають вичавлений з апельсина сік.
Читайте як приготувати смачний і ніжний торт з ківі — кілька рецептів у вашу скарбничку.
Як приготувати смачний сендвіч з консервованим тунцем — чудова закуска для будь-якого пікніка.
Дуже скоро поспіють яблука — саме тому варто приготувати мафіни з яблуками і корицею, це чудова альтернатива звичним пирогів. Рецепт тут.
Компот із заморожених ягід
Що потрібно?
- заморожена ягода — 300 г;
- яблука — 2 шт.;
- гілочка м'яти;
- вода — 2л;
- цукор — 200 р.
Зварити компот можна за півгодини.
Енергетична цінність 100 мл становить 144 кКал.
Поетапна варіння компоту із замороженої журавлини:
- Воду наливають у каструлю і доводять до стану окропу;
- Як тільки на поверхні з'являться бульбашки, то відразу ж висипають цукор. Воду помішують, домагаючись повного розчинення цукру;
- Після, в каструлю відправляють яблука і журавлину і продовжують кип'ятіння;
- В такому стані напій тримають хвилин п'ять, додають м'яту;
- Далі, вогонь повністю прибирають, компот накривають і залишають на півгодини, щоб він придбав насиченість;
- Через 30 хвилин все абсолютно готове.
Корисні поради
- Готовий журавлинний компот не годиться для тривалого зберігання. Вжити його потрібно протягом двох днів, краще, звичайно, в день приготування;
- Щоб створювати собі менше проблем, краще варити напій з цільних, не подрібнених рік. Інакше, його доведеться проціджувати, причому не один раз;
- Для приємного пряного смаку в майже готову рідку суміш додають гвоздику, корицю, ваніль;
- Варити компот можна з додаванням різних фруктів і ягід: цитрусових, шипшини, обліпихи, смородини, горобини, яблук;
- Перед початком приготування, куплену ягоду вимочують у теплій воді протягом 5 хвилин;
- Бюджетним варіантом стане журавлина в цукрі, яка коштує дешевше свіжого варіанти ягід.
Варіть домашні компоти — отримувати максимум користі і гарного настрою!