04 апрель 2019 1 175

Як варити компот з черемхи на зиму

Не багато хто здогадуються про ту користь, яку приносять чорні, злегка терпкі на смак, плоди черемхи. Ці ягоди допомагають при лихоманці, нормалізують обмін речовин, зміцнюють імунітет.

Дубильні речовини, кислоти та вітаміни лікують захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Корисні властивості ягода зберігає і при консервації. Дозріває вона в серпні і завжди радує щедрим урожаєм.

Пропонуємо вам наварити компоти з черемхи на зиму. А допоможуть вам в цьому наші рецепти.

Простий рецепт

Для приготування компоту з черемхи на зиму підходять тільки свіжозібрані і стиглі ягоди. Щоб отримати смачний насичений напій, їх слід обробляти негайно після збору.

Для компоту знадобиться:

  • 1 кг плодів черемхи;
  • 1,2 л чистої води;
  • 300 г цукру.

Плоди промивають під проточною водою, дають їй стекти.

Потім ягоди потрібно бланшувати в окропі протягом 3 хвилин.

Далі кип'ятять воду з цукром.

Беруть емальовану каструлю і отриманим сиропом заливають підготовлені плоди. Ягодам потрібно настоятися під кришкою п'ять годин. За цей час треба підготувати банки. Найкраще взяти трилітрові. Їх ретельно миють содою і стерилізують над парою.

Наступний етап – необхідно злити сироп і довести до кипіння. Ягоди з допомогою шумівки розкладають по банках. Плодами заповнюють ємність приблизно на чверть.

Потім заливають киплячим сиропом банки до країв, щоб вигнати все повітря. Після цього їх закочують.

Перш ніж знести банки з компотом у льох або в інше прохолодне місце, їх перевертають, закутують ковдрою і залишають, щоб вони повністю охололи.

Компот із червоної черемхи без стерилізації

Щоб краще зберегти корисні властивості і смакові якості ягід, можна використовувати інший спосіб заготівлі компоту з черемхи на зиму – без стерилізації. Червона черемха відмінно для цього підійде.

Для вітамінізованого напою знадобиться:

  • 2-3 склянки ягід черемхи;
  • 3 склянки цукру;
  • Вода.
Незважаючи на те, що даний спосіб не передбачає стерилізацію самих ягід, скляні ємності, в яких вони будуть зберігатися, повинні бути добре стерилізовані окропом. Робиться це для того, щоб знищити мікроби і бактерії та запобігти здуття закруток. Кришки також потрібно кип'ятити протягом 5 хвилин.

Плоди насипають у банку і додають туди цукор. Потім все це заливають окропом і швидко підгортають кришкою. Важливо доливати воду до самого краю, плоди увберуть частина рідини, і вона не буде стикатися з кришкою.

Закриту банку можна акуратно покатати по столу, щоб цукор рівномірно розійшовся. Робити заготовки компоту з червоної черемхи на зиму без стерилізації швидко та зручно, особливо в розпал сезону, коли у господинь не вистачає часу.

Але такий напій повинен настоятися місяць-два, щоб придбати насичений смак і аромат.

Вітамінне асорті

Відмінний напій вийде, якщо до черемухе додати інші ягоди – смородину, обліпиху, шипшина, малину і навіть яблука.

Смак черемхи нагадує черешню, іншими словами, компот на зиму вийде солодкий.

Тому не буде помилкою додати в нього лимонної кислоти. Взимку напій-асорті порадує вас чарівним букетом смаку.

Добрий компот на зиму можна зварити, використовуючи наступні інгредієнти:

  • Шипшину — 200 г;
  • Плоди черемхи – 300 г;
  • 200 г вишні;
  • 100 обліпихи;
  • Один стакан цукру;
  • Чиста вода.

Всі плоди слід промити, а з плодів шипшини видалити кісточки. Далі зваріть цукровий сироп, дотримуючись пропорції 1 л води на 100 г цукру.

У каструлю з окропом помістіть інгредієнти (крім вишні) і бланшируйте кілька хвилин.

Потім розкладіть в стерилізовані банки все ягоди і залийте сиропом.

Після цього можна закрутити кришки і укутати банки з компотом на зиму ковдрою.

Читайте також, як приготувати повидло з червоної смородини. Ох і смачна ця заготівля, кисло-солодкий смак навіє вам найтепліші спогади про літо в зимовий час року.

А тут ви можете дізнатися про способи приготування чудового абрикосового варення з мигдалем. Його по праву називають королівським!

Назбирали морошку? Це сигнал не тільки про те, що її треба вдосталь поїсти, але і про те, що можна приготувати варення на зиму. А наші рецепти допоможуть вам у цьому.

Корисні поради

Оскільки в кісточках черемхи міститься синильна кислота, тривале зберігання цих ягід у банках небажано. Не варто заготовляти компот з черемхи на кілька років вперед. Протягом перших шести місяців він абсолютно безпечний, але пізніше може викликати отруєння.

Напій з черемхи потрібно пити в міру. Він протипоказаний людям, що мають проблеми з серцем. Такий компот вживати і при запорах – він добре зміцнює. А ось при діареї черемха якраз доречна.

Від смачного напою доведеться відмовитися і вагітним жінкам, а також тим, хто бажає мати дитину. Черемшина – один з найбільш сильних протизаплідних народних засобів.

Пропонуємо вашій увазі пізнавальне відео про корисні властивості черемхи:

Що ще почитати: