09 апрель 2019 1 198

Як варити компот з брусниці на зиму

Компот з брусниці – корисний напій для всієї вашої сім'ї. Він неодмінно повинен бути заготовлений на зиму. Якщо ви не закатываете такі компоти, то читайте нижче про корисні властивості цієї ягоди.

А після ми представимо найкращі рецепти брусничних компотів. Вам залишиться тільки слідувати їм крок за кроком, тоді ваші зимові запаси поповняться чудовим напоєм.

Чим корисна брусниця

Брусниця – це така ягода, переоцінити користь якої неможливо. Її використовують не тільки у фармакології для виробництва лікарських препаратів, але і широко застосовують в кулінарії.

З неї готують м'ясо, рибу, соуси, варення, джеми, а також морси і компоти. Мало того, що напої з цих ягід тонізують, освіжають і угамовують спрагу, так ще допомагають боротися з набряками, авітамінозом, ревматизм, зміцнюють і підвищують імунітет.

У компотах і морсах з брусниці високий вміст мікроелементів, глюкози, пектину, фруктози, дубильних речовин.

Ще в старовину знали – такий напій відмінно знімає похмілля, виводить токсини. Систематичне вживання брусничного компоту сприятливо впливає на зір, очищає кров, бореться з анемією і знижує підвищений тиск.

Ягоди легко піддаються консервації, проте слід знати, що використовувати можна тільки емальований, нержавіючий посуд, ні в якому разі не алюмінієву. Брусниця сама по собі має підвищену кислотність, тому може вступити в реакцію з металом і втратити свої вітаміни.

Якщо дотримуватися правильну технологію приготування, після термічної обробки зберігаються практично всі корисні речовини.

Традиційний рецепт

Існують безліч рецептів консервації компотів з маленьких червоних ягід брусниці на зиму. До них додають різні фрукти, цедру, змінюють пропорцію цукру. Однак класичний варіант один.

Компоненти:

  • Свіжі брусничні ягоди – 500 г;
  • Цукор – 500 г;
  • Вода – 4 л.

Свіжозібрані ягоди перебираємо, видаляємо зіпсовані і ліпший сміття. Промиваємо в холодній воді і відкидаємо на металеве сито, щоб зійшла зайва вода.

У великій керамічній каструлі доводимо до закипання відфільтровану воду, всипаємо цукор і проварюємо сироп до повного розщеплення глюкози. Занурюємо брусницю в солодку масу і проварюємо буквально три – чотири хвилини. Відключаємо конфорку, накриваємо щільною кришкою і залишаємо на п'ять – десять хвилин, щоб остаточно настоявся.

Скляні банки вимиваємо старанно з содою і, розставивши у великій мисці, стерилізуємо в киплячій воді. На десять хвилин занурюємо туди ж і металеві кришки.

Готовий компот з брусниці на зиму акуратно розливаємо по тарі, відразу ж закатуємо машинкою, перевертаємо догори дном, щоб перевірити, чи не проходить повітря.

Обмотуємо теплою ковдрою і залишаємо до остаточного охолодження. Розмотує і ставимо в темний прохолодний підвал. У такому вигляді компот може зберігатися кілька років.

Компот з брусниці на зиму без стерилізації

Деякі господині все ж переконані, що піддаючи термічній обробці продукти, неодмінно вб'єш всі корисні складові в них. Тому винайшли новий рецепт консервації компоту з брусниці на зиму — без стерилізації ягід.

Компоненти:

  • Ягоди – 400 г;
  • Цукор – 200 г;
  • Вода – 2.5 л.

Перебираємо плоди брусниці, прибираючи в процесі недостиглі або зіпсовані. Скляні банки стерилізуємо: надівши на носик киплячого чайника, тримаємо не менше семи хвилин. У каструлі ставимо закипати очищену воду.

Розподіляємо рівномірно по гарячих банкам ягоди, заливаємо окропом і прикривши кришками залишаємо на десять хвилин. Надівши спеціальну пластмасову кришку з дірками на шийку зливаємо назад гарячу воду. Кладемо в неї цукор і готуємо сироп.

Знову розливаємо вже солодку воду по тарі з ягодами і герметично закручуємо металевими прокип'яченими кришками. Перевертаємо вниз і загортаємо в теплий плед.

Брусничний напій з яблуками на зиму

Напій має насичений червоний колір, чудовий аромат за рахунок яблук і терпкий кислуватий смак. Пропорцію цукру можна змінювати в залежності від солодощі фрукта і своїх уподобань.

Компоненти:

  • Брусниця свіжа – 1 кг;
  • Яблука антонівка – 500 г;
  • Цукор – 1 кг;
  • Вода – 4.5 л;
  • Цедра апельсина – 1 шт.

Ретельно перебрати свежесобранную брусницю: навіть кілька поганих ягід можуть зіпсувати всю консервацію. Промити ягоди і фрукти в холодній воді. Яблука розрізати на невеликі шматочки в процесі вирізаючи середину. Шкірку апельсина натерти.

Закип'ятити воду, всипати цукор, перемішати до повного розщеплення. Всипати часточки яблук в сироп разом з цедрою, проварити п'ятнадцять хвилин.

Шумівкою вийняти проварені фрукти, завантажити ягоди, потримати в компоті сім-вісім хвилин і теж відкинути шумівкою.

Готовий компот з брусниці з яблуками на зиму розподілити по раніше підготовленим стерильним банкам, швидко закупорити і відправити в комірчину для подальшого зберігання.

Якщо ви візьмете більш солодкий вид яблук, наприклад, джаконт або грушівку, порцію цукру можна зменшити вдвічі.

Компот з брусниці та журавлини на зиму

Поєднання цих двох ягід – по-справжньому вибухова суміш по вітамінному складу, проте не всім вона по смаку. Зокрема, дуже важко змусити дітей пити такий напій в чистому вигляді, тому доводиться вигадувати різні добавки, щоб підсолодити його.

Компоненти:

  • Журавлина свіжа – 1 л. б. (літрова банка);
  • Брусниця – 1 л. б.;
  • Цукор – 15 ст. л.;
  • Вода – 6 л;
  • Кориця – 1 ч. л.

Свіжозібрані ягоди заливаємо холодною водою, промиваємо і перебираємо в окрему ємність. Уважно стежте за тим, щоб підгнилі плоди ні в якому разі не потрапили в компот, інакше він забродить і зірве кришки.

Підготовлені ягоди перемолоти блендером або на м'ясорубці, а краще витратити трохи більше часу і потовкти у дерев'яній ступці. Отриману ягідну кашу залити водою, всипати цукор і корицю, довести до кипіння, знизити полум'я і проварити три – п'ять хвилин.

Підготувати тару для консервації. Це можуть бути як трилітрові, так і літрові банки в залежності від величини вашої родини.

Зцідити компот з брусниці та журавлини на марлю, складену вдвічі, і розлити по банках. Закрутити кришками, обмотати ковдрою і дати охолонути.

Що залишився макуха можна не викидати, а використовувати як начинку для пирога або запіканки.

Компот із заморожених ягід в мультиварці

Не завжди є можливість законсервувати морси, компоти, варення на зиму. Немає часу, немає місця для зберігання банок або з якихось інших причин. У таких випадках можна піти більш простим, не вимагає високих затрат праці шляхом – заморозити свіжі ягоди в морозилці і при необхідності отримувати і готувати той же компот з брусниці.

Компоненти:

  • Брусниця заморожена – 200 г;
  • Цукор – 300 г;
  • Цедра лимона – 1 шт.;
  • Вода – 1.5 л.

Виймаємо ягоди з морозилки, розморожуємо і злегка промиваємо у воді кімнатної температури. Запусках агрегат на функцію «Суп», закладаємо ягоди, засипаємо цукром, цедрою лимона і заливаємо очищеною водою.

Закриваємо щільно кришкою і залишаємо варитися на двадцять хвилин. По закінченні не поспішайте відкривати чашу, дайте компоту настоятися ще десять-п'ятнадцять хвилин.

Заготовте компот з обліпихи на зиму. Це корисний напій, який наситить вас вітамінами.

Рецепт компоту з сушеним шипшиною, читайте як правильно його зварити.

Тут ви знайдете цікаві та корисні способи заготівлі чорниці на зиму.

Корисні поради

  1. Брусниця завдяки вмісту урсоловая кислоти допомагає знизити вагу, спалюючи жировий прошарок. Тому люди, які прагнуть схуднути і стежать за своєю вагою, повинні регулярно вживати ці ягоди;
  2. Щоб узвар з брусниці на зиму був прозорим і без осаду, ягоди після промивання потрібно просушити на рушнику, щоб пішла зайва волога, а закладати їх треба тільки в киплячу воду;
  3. Брусниця відмінно поєднується майже з усіма фруктами. Смачними виходять компоти з додаванням груші, айви, апельсина, меду, лимона;
  4. Розмір і ступінь зрілості всіх зібраних ягід повинна бути одна, інакше вийде не дуже смачний напій;
  5. Не переварюйте компот, не ставте на занадто інтенсивне полум'я. Так втрачатимуться всі корисні складові;
  6. Якщо ви застосовуєте додаткові інгредієнти, проваривайте з по черзі, завершуючи брусницею;
  7. Не рекомендується вживати брусницю у якому-небудь виді людям страждаючим гастритом, гіпотонією, виразкою;
  8. Компот і морс з лісових ягід брусниці слід пити перед їжею натщесерце, а не після трапези;
  9. Не потрібно пити напій перед тривалою поїздкою, він володіє сильною сечогінною дією.

Вдалою консервації на зиму і смачних компотом вам, шановні господині!

Що ще почитати: