Як варити компот з брусниці на зиму
Компот з брусниці – корисний напій для всієї вашої сім'ї. Він неодмінно повинен бути заготовлений на зиму. Якщо ви не закатываете такі компоти, то читайте нижче про корисні властивості цієї ягоди.
А після ми представимо найкращі рецепти брусничних компотів. Вам залишиться тільки слідувати їм крок за кроком, тоді ваші зимові запаси поповняться чудовим напоєм.
Чим корисна брусниця
Брусниця – це така ягода, переоцінити користь якої неможливо. Її використовують не тільки у фармакології для виробництва лікарських препаратів, але і широко застосовують в кулінарії.
З неї готують м'ясо, рибу, соуси, варення, джеми, а також морси і компоти. Мало того, що напої з цих ягід тонізують, освіжають і угамовують спрагу, так ще допомагають боротися з набряками, авітамінозом, ревматизм, зміцнюють і підвищують імунітет.
Ще в старовину знали – такий напій відмінно знімає похмілля, виводить токсини. Систематичне вживання брусничного компоту сприятливо впливає на зір, очищає кров, бореться з анемією і знижує підвищений тиск.
Ягоди легко піддаються консервації, проте слід знати, що використовувати можна тільки емальований, нержавіючий посуд, ні в якому разі не алюмінієву. Брусниця сама по собі має підвищену кислотність, тому може вступити в реакцію з металом і втратити свої вітаміни.
Якщо дотримуватися правильну технологію приготування, після термічної обробки зберігаються практично всі корисні речовини.
Традиційний рецепт
Існують безліч рецептів консервації компотів з маленьких червоних ягід брусниці на зиму. До них додають різні фрукти, цедру, змінюють пропорцію цукру. Однак класичний варіант один.
Компоненти:
- Свіжі брусничні ягоди – 500 г;
- Цукор – 500 г;
- Вода – 4 л.
Свіжозібрані ягоди перебираємо, видаляємо зіпсовані і ліпший сміття. Промиваємо в холодній воді і відкидаємо на металеве сито, щоб зійшла зайва вода.
У великій керамічній каструлі доводимо до закипання відфільтровану воду, всипаємо цукор і проварюємо сироп до повного розщеплення глюкози. Занурюємо брусницю в солодку масу і проварюємо буквально три – чотири хвилини. Відключаємо конфорку, накриваємо щільною кришкою і залишаємо на п'ять – десять хвилин, щоб остаточно настоявся.
Скляні банки вимиваємо старанно з содою і, розставивши у великій мисці, стерилізуємо в киплячій воді. На десять хвилин занурюємо туди ж і металеві кришки.
Готовий компот з брусниці на зиму акуратно розливаємо по тарі, відразу ж закатуємо машинкою, перевертаємо догори дном, щоб перевірити, чи не проходить повітря.
Обмотуємо теплою ковдрою і залишаємо до остаточного охолодження. Розмотує і ставимо в темний прохолодний підвал. У такому вигляді компот може зберігатися кілька років.
Компот з брусниці на зиму без стерилізації
Деякі господині все ж переконані, що піддаючи термічній обробці продукти, неодмінно вб'єш всі корисні складові в них. Тому винайшли новий рецепт консервації компоту з брусниці на зиму — без стерилізації ягід.
Компоненти:
- Ягоди – 400 г;
- Цукор – 200 г;
- Вода – 2.5 л.
Перебираємо плоди брусниці, прибираючи в процесі недостиглі або зіпсовані. Скляні банки стерилізуємо: надівши на носик киплячого чайника, тримаємо не менше семи хвилин. У каструлі ставимо закипати очищену воду.
Розподіляємо рівномірно по гарячих банкам ягоди, заливаємо окропом і прикривши кришками залишаємо на десять хвилин. Надівши спеціальну пластмасову кришку з дірками на шийку зливаємо назад гарячу воду. Кладемо в неї цукор і готуємо сироп.
Знову розливаємо вже солодку воду по тарі з ягодами і герметично закручуємо металевими прокип'яченими кришками. Перевертаємо вниз і загортаємо в теплий плед.
Брусничний напій з яблуками на зиму
Напій має насичений червоний колір, чудовий аромат за рахунок яблук і терпкий кислуватий смак. Пропорцію цукру можна змінювати в залежності від солодощі фрукта і своїх уподобань.
Компоненти:
- Брусниця свіжа – 1 кг;
- Яблука антонівка – 500 г;
- Цукор – 1 кг;
- Вода – 4.5 л;
- Цедра апельсина – 1 шт.
Ретельно перебрати свежесобранную брусницю: навіть кілька поганих ягід можуть зіпсувати всю консервацію. Промити ягоди і фрукти в холодній воді. Яблука розрізати на невеликі шматочки в процесі вирізаючи середину. Шкірку апельсина натерти.
Закип'ятити воду, всипати цукор, перемішати до повного розщеплення. Всипати часточки яблук в сироп разом з цедрою, проварити п'ятнадцять хвилин.
Шумівкою вийняти проварені фрукти, завантажити ягоди, потримати в компоті сім-вісім хвилин і теж відкинути шумівкою.
Готовий компот з брусниці з яблуками на зиму розподілити по раніше підготовленим стерильним банкам, швидко закупорити і відправити в комірчину для подальшого зберігання.
Якщо ви візьмете більш солодкий вид яблук, наприклад, джаконт або грушівку, порцію цукру можна зменшити вдвічі.
Компот з брусниці та журавлини на зиму
Поєднання цих двох ягід – по-справжньому вибухова суміш по вітамінному складу, проте не всім вона по смаку. Зокрема, дуже важко змусити дітей пити такий напій в чистому вигляді, тому доводиться вигадувати різні добавки, щоб підсолодити його.
Компоненти:
- Журавлина свіжа – 1 л. б. (літрова банка);
- Брусниця – 1 л. б.;
- Цукор – 15 ст. л.;
- Вода – 6 л;
- Кориця – 1 ч. л.
Свіжозібрані ягоди заливаємо холодною водою, промиваємо і перебираємо в окрему ємність. Уважно стежте за тим, щоб підгнилі плоди ні в якому разі не потрапили в компот, інакше він забродить і зірве кришки.
Підготовлені ягоди перемолоти блендером або на м'ясорубці, а краще витратити трохи більше часу і потовкти у дерев'яній ступці. Отриману ягідну кашу залити водою, всипати цукор і корицю, довести до кипіння, знизити полум'я і проварити три – п'ять хвилин.
Підготувати тару для консервації. Це можуть бути як трилітрові, так і літрові банки в залежності від величини вашої родини.
Зцідити компот з брусниці та журавлини на марлю, складену вдвічі, і розлити по банках. Закрутити кришками, обмотати ковдрою і дати охолонути.
Що залишився макуха можна не викидати, а використовувати як начинку для пирога або запіканки.
Компот із заморожених ягід в мультиварці
Компоненти:
- Брусниця заморожена – 200 г;
- Цукор – 300 г;
- Цедра лимона – 1 шт.;
- Вода – 1.5 л.
Виймаємо ягоди з морозилки, розморожуємо і злегка промиваємо у воді кімнатної температури. Запусках агрегат на функцію «Суп», закладаємо ягоди, засипаємо цукром, цедрою лимона і заливаємо очищеною водою.
Закриваємо щільно кришкою і залишаємо варитися на двадцять хвилин. По закінченні не поспішайте відкривати чашу, дайте компоту настоятися ще десять-п'ятнадцять хвилин.
Заготовте компот з обліпихи на зиму. Це корисний напій, який наситить вас вітамінами.
Рецепт компоту з сушеним шипшиною, читайте як правильно його зварити.
Тут ви знайдете цікаві та корисні способи заготівлі чорниці на зиму.
Корисні поради
- Брусниця завдяки вмісту урсоловая кислоти допомагає знизити вагу, спалюючи жировий прошарок. Тому люди, які прагнуть схуднути і стежать за своєю вагою, повинні регулярно вживати ці ягоди;
- Щоб узвар з брусниці на зиму був прозорим і без осаду, ягоди після промивання потрібно просушити на рушнику, щоб пішла зайва волога, а закладати їх треба тільки в киплячу воду;
- Брусниця відмінно поєднується майже з усіма фруктами. Смачними виходять компоти з додаванням груші, айви, апельсина, меду, лимона;
- Розмір і ступінь зрілості всіх зібраних ягід повинна бути одна, інакше вийде не дуже смачний напій;
- Не переварюйте компот, не ставте на занадто інтенсивне полум'я. Так втрачатимуться всі корисні складові;
- Якщо ви застосовуєте додаткові інгредієнти, проваривайте з по черзі, завершуючи брусницею;
- Не рекомендується вживати брусницю у якому-небудь виді людям страждаючим гастритом, гіпотонією, виразкою;
- Компот і морс з лісових ягід брусниці слід пити перед їжею натщесерце, а не після трапези;
- Не потрібно пити напій перед тривалою поїздкою, він володіє сильною сечогінною дією.
Вдалою консервації на зиму і смачних компотом вам, шановні господині!