Рецепти батона в духовці: класичний, під сиром і часником, з начинкою
Хліб – це головна страва на будь-якому столі, якщо святковий або повсякденний. Він обов'язково присутня в кожному будинку. Без нього їжа здається не настільки смачною і ситною, адже не дарма кажуть: «Хліб усьому голова!».
Зараз більшість господинь віддає перевагу магазинного хліба, забувши про те, яким смачним і неповторним він виходить приготований в домашніх умовах!
Насправді, спекти ароматний, хрусткий і неймовірно смачний батон в домашніх умовах не так вже й складно. Головне, що потрібно – це трохи вашого часу, якісні інгредієнти і тепло (дріжджове тісто любить його).
Батони бувають декількох видів: звичайні, якими ми звикли їх вживати і пікантні, доповнені різними добавками. Сьогодні ми з вами розглянемо всі їх різновиди. Від звичайного класичного до фаршированого і навіть запеченого під виглядом піци.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
незбиране молоко - | 1 ст. |
борошно пшеничне в/с - | 3 ст. |
яйця курячі - | 1 шт. |
цукор-пісок - | 20 г |
сіль поварена - | 10 г |
сухі інстантні дріжджі - | 2 ч. л. |
рослинна рафінована олія - | 50 мл |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 260 Ккал |
Приготування батону в домашніх умовах в духовці:
- Молоко підігрійте до 350С, а потім змішайте з цукровим піском і дріжджами. Залиште на 20 хвилин в теплому місці. За цей час активізуються дріжджі і розійдуться, піднявшись пінної «шапочкою» над поверхнею молока;
- Після цього введіть збите за допомогою виделки яйце, сіль і рослинне масло. Ретельно перемішайте;
- Борошно двічі просійте, а потім починайте підсипати в приготовлену молочну суміш. Постійними помешивающими рухами замісіть однорідне тягуче тісто. Накрийте його тканинною серветкою і відставте в тепле місце на 2-3 години. За цей час тісто має піднятися вдвічі. Після підходу його необхідно обім'яти. Повторіть процедуру тричі;
- Після того, як тісто підійде необхідну кількість разів, з них можна починати працювати. Розділіть тісто на 2 рівні частини і покладіть на злегка змащену маслом робочу поверхню (руки так само повинні бути в олії);
- Розкачайте половину тесту в пласт прямокутної форми, товщиною не менше 0,5 см;
- Акуратно скрутіть розкатане тісто в рулет, защипайте краю і перекладіть на попередньо змащене олією деко — швом вниз;
- З рештою шматком тіста повторіть ті ж самі дії;
- Зробіть на верхній частині обох тестових заготовок по 3-4 надрізу, характерних для батона, змастіть водою і залиште на 10-15 хвилин для вистоювання;
- Після расстойки відправте деко в розігріту до 1800С духовку і випікайте вироби протягом 20-25 хвилин;
- Після закінчення зазначеного часу у вас вийде 2 прекрасних, ароматних і неймовірно хрустких батона, спечених самостійно, в домашніх умовах.
Читайте як приготувати смачний хліб на пиві — рецепт дуже простий і в той же час дуже смачний.
Цікаві рецепти салатів із сирих кабачків — в літній час саме час їх спробувати.
Сирний десерт з желатином — дуже ніжний і смачний, спробуйте його приготувати.
Рецепт батона з сиром і часником в духовці
Інгредієнти:
- батон білий – 1 шт.;
- твердий сир «Голландський» — 200 г;
- вершкове масло – 100 г;
- зелень петрушки і кропу – по пучку;
- часник – 1 головка.
Час приготування страви: 35 хв.
Калорійність на 100 г: 270 кКал.
Приготування:
- Вершкове масло необхідно заздалегідь дістати з холодильника, воно має бути м'яким, кімнатної температури;
- Зелень умийтесь, обтрусіть від зайвої рідини і як можна дрібніше нашаткуйте;
- Масло розітріть з подрібненою зеленню;
- Далі візьміться за підготовку сиру та часнику. Сир натріть на тертці, а часник пропустіть через спеціальний прес. Змішайте сир з часником;
- В батоні зробіть глибокі надрізи. Спершу змастіть їх поглибленнях сумішшю масла із зеленню, а потім наповніть їх сиром з часником;
- Загорніть підготовлений батон у фольгу для запікання і відправте в розігріту до 2000С духовку на 15 хвилин, після цього розгорніть верх фольги і знову поверніть батон з сиром, часником в духовку ще на 5 хвилин – таким чином, він покриється красивою хрусткою скоринкою;
- Батон з сиром і часником подається до столу неодмінно в гарячому вигляді. Він послужить відмінним варіантом швидкого перекусу або ж недільного сніданку.
Батон нарізний з зеленню і часником в духовці
Необхідні інгредієнти:
- батон нарізний (рекомендовано французький багет) – 1 шт.;
- масло вершкове – 100 г;
- зелень петрушки і кропу – по пучку;
- часник – 1 головка;
- сіль;
- прованські трави – 1 ч. л.;
- мелений чорний перчик – щіпка.
Тривалість приготування: 50 хв.
Калорійність на 100 г: 265 кКал.
Приготування:
- Масло злегка розтопіть на водяній бані, а потім з'єднайте з дрібно нарізаною зеленню кропу і петрушки. Злегка посоліть суміш і здобріть дрібкою перчика і прованських трав;
- Часник очистіть, умийтесь і подрібніть. Якщо хочете, можете його дрібно нарубати, але так само його можна пропустити за допомогою спеціального преса. З'єднайте часник і масляну суміш. Ретельно вимісіть;
- Візьміть нарізний батон, і кожен його шматочок щедро змастіть приготованою сумішшю. Потім з'єднайте їх докупи, знову формуючи цілісний батон. Найзручніше їх викладати відразу на відрозі фольги;
- Загорніть сформований виріб у фольгу і відправте на 15-20 хвилин у розігріту до 1900С духовку;
- За 5 хвилин до закінчення запікання, розгорніть верх фольги, нехай батон зарум'яниться.
Фарширований батон з начинкою в духовці
Інгредієнти для приготування:
- черствий батон – 1 шт.;
- сир твердий – 100 г;
- сосиски – 150 г;
- яйця курячі – 3 шт.;
- томати свіжі – 2-3 шт.;
- майонез – 100 р.
Час приготування: 40 хв.
Калорійність на 100 г: 270 кКал.
Етапи приготування фаршированого батона:
- Для приготування фаршированого батона, батон краще всього брати саме вчорашній, трохи черствий. Його необхідно розрізати вздовж на дві частини. У кожній з них потрібно вибрати м'якоть – вона нам поки не потрібна;
- Яйця відваріть круто, охолодіть, очистіть і наріжте невеликими кубиками;
- Сосиски наріжте кружечками, томати довільними шматочками, рекомендовано невеликого розміру, сир натріть на тертці;
- З'єднайте в глибокій піалі всі підготовлені інгредієнти, а саме: сосиски, яйця, сир і томати. Заправте підготовлені інгредієнти майонезом і перемішайте;
- Наповніть приготованим «фаршем» половинки батона і з'єднайте їх. Потім загорніть сполучені половинки у фольгу для випікання і відправте запікатися на 20 хвилин у духовку при 1900С;
- Після закінчення 20 хвилин смачний фарширований батон буде повністю готовий до вживання. Наріжте його за допомогою великого гострого ножа на порційні шматочки і подавайте до столу.
Піца з батона в духовці
Необхідні інгредієнти:
- батон – 2 шт.;
- томати свіжі – 6 шт.;
- шинка – 400 г;
- сир «Голландський» — 300 г;
- кетчуп – 6 ст. л.;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – 200 мл;
- суміш прованських трав, сіль – за смаком;
- свіжа зелень – невеликий пучок.
Тривалість приготування: 30 хв.
Калорійність на 100 г: 270 кКал.
Приготування:
- Батон наріжте на шматочки, такі, як для звичайних бутербродів;
- Свіжі помідори помийте, осушіть і наріжте на невеликі кубики. Шинку наріжте акуратними брусочками;
- Сир натріть на тертці;
- У глибокій і широкій піалі збийте яйця з молоком, сумішшю прованських трав і дрібкою солі;
- Деко для запікання застелити пекарської папером, змащеним маслом. Шматочки батона умочіть в приготовленої молочно-яєчної маси, а потім викладіть на деко в один ряд;
- Далі змастіть верх кожного шматочка кетчупом, викладіть зверху рівномірним шаром шматочки шинки і томатів;
- Потім рясно посипте кожен шматочок сиром і відправте на 15 хвилин у розігріту до 1800С духовку;
- Готові шматочки піци на батоні посипте подрібненою свіжою зеленню і подавайте до столу, на додаток до чаю та іншим улюбленим напоїв.
Корисні поради
При приготуванні фаршированого батона або ж міні-піци на батоні ви можете самостійно варіювати базовий список інгредієнтів. Крім тих, що вказані в списку інгредієнтів (ковбаса, сир, яйця), ви можете використовувати гриби, маслини, оливки, солодкий болгарський перчик і багато іншого.
Для того, щоб приготувати смачну і швидку закуску з батона, зовсім не обов'язково бігти в магазин за свіжою булкою або ж починати її піч. Досить смачну начинку можна приготувати з вчорашнього, навіть трохи черствого хліба. Масло або кетчуп, використовувані в процесі приготування пом'якшать черствий батон, а інші складові пропитают його неймовірними пахощами і додадуть пікантного неповторного смаку.
Батон, запечений з сиром і часником, можна використовувати в якості швидкого перекусу. А фарширований послужить відмінним варіантом для літнього пікніка. Піцу, приготовану з батона, можна подати до вечірніх посиденьок з друзями – швидко, смачно і цікаво. Варіантів приготування дуже багато – вибір залежить від ваших смакових уподобань! Експериментуйте!