21 март 2019 1 671

Як смачно приготувати смажені стегенця на сковороді

Без довгих вступів відразу перейдемо до теми. Напевно, вас цікавить, як і скільки треба смажити стегенця на сковороді до готовності і золотистої скоринки? Ми відповімо на це та інші важливі питання в даній статті.

Кулінари знають, що цей продукт ідеальний, коли потрібно швидко приготувати що-небудь смачненьке, адже стегенця смажать всього за 10-12 хвилин на одну сторону. Це дозволяє за півгодини приготувати смачне і ситне блюдо, яке нескладно красиво оформити таке не соромно і гостям подати. У процесі смаження окіст, є кілька простих правил, дотримання яких дозволяє навіть невмілого людині впоратися з приготуванням.

Перше – завжди попередньо прогрівайте сковороду, якщо у вашому рецепті використовується для смаження масло, то його також потрібно розігріти. Це сприяє меншому вбирання масло і поліпшення смакових якостей продукту.

Друге – підготовлені ніжки необхідно обсушити. До речі, вони вже повинні бути добре натерті спеціями – солити в процесі смаження безглуздо, це не картопля.

Третя – вміле використання кришки. Тут є така тонкість, що якщо продукт смажиться на жирі, то його обсмажують по 6-9 хвилин з обох боків до золотисто-коричневої скоринки, а потім, накривши кришкою, тушкують ще 6-10 хвилин в залежності від маси шматків. Дрібні – готуються швидше, ніж великі.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
стегенця - 6 шт.
сіль - за смаком
всі сорти перцю, які є - за смаком
цибулю - 1 головка
масло пісне - для смаження
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Зараз ви дізнаєтеся, як посмажити стегенця на сковороді швидко і смачно. Цей рецепт стане вашим порятунком на кухні, якщо потрібно, на швидку руку щось приготувати для чоловіка або ж гостей.

Блюдо завжди виходить чудовим, дуже смачним, а сама приготування практично не потребує особистий час. Приготоване таким чином куряче м'ясо може не псуватися кілька днів, воно смачно як в гарячому вигляді, так і в холодному.

Для початку необхідно перевірити, щоб на продукті не було залишків пір'я або волосинок, гарненько промити, обсушити або дати воді стекти самостійно, якщо не поспішайте. Потім потрібно звалити ніжки в глибоку миску (так зручніше, та і спеції не губляться) і гарненько натерти сіллю і перцем. З гострим пекучим перцем трохи обережніше – не всі люблять потіти за вечерею. Накриваємо чим-небудь і йдемо по своїх справах.

Стояти так курочка може від півгодини до двох годин, а в холодильнику і весь день. Далі знадобиться будь-яка сковорода з щільною кришкою (при бажанні можна замінити на вок або чавунний казан).

Розпалюємо великий вогонь, щоб прямо палав, і ставимо сковорідку нагрівати, розкладаємо по дну стегенця, (виділилися соки залишаємо в чашці, при бажанні, з них можна приготувати заправку до страви) і, накривши кришкою, смажимо 5 хвилин, потім перевертаємо і знову смажимо (закритими) ще п'ять хвилин.

Тепер зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо на 15-20 хвилин доходити. Що стосується соку в чашці, то на цьому процесі приготування варто приділити увагу соусу – дрібно порізану цибулю обсмажити окремо, і коли він почне золотитися, підлити до нього даний сік, потім його выпариваем, так цибуля стане смачніше і ароматні.

 

Смажені стегенця в томатному соусі на сковороді

Даний рецепт подобається багатьом – адже смак виходить, м'яко кажучи, відмінною. М'якоть стегенець стає соковита, легко відділяється від кістки. Мабуть, якщо чекаєте гостей, то вибір цієї страви теж стане гарним способом всіх нагодувати досхочу і зібрати масу компліментів.

Інгредієнти:

  • 2 кг. стегенець;
  • 4 середні цибулини;
  • одна морква середня;
  • два болгарських перцю, можна різного кольору;
  • 2-3 помідори (розміром з яблуко);
  • 4 ст. ложки томатної пасти;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • головка часнику;
  • сіль, перець, зелень;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування: 1 годину і 15 хвилин.

Калорійність страви (100 гр.) — 340 кКал.

Сковороду рівномірно змастити рослинним жиром, розігріти і обсмажити стегенця, приблизно хвилин за 5-7 з кожної сторони. Наступний крок – порубати часник, нарізати зелень, змішуємо їх. Беремо посуд з товстою стінкою і днищем – сковорідку, вок або казан. На дно посипаємо сіль, перець і викладаємо смажені стегенця.

Теж зверху посипаємо сіллю і перцем, зверху викладаємо часникову суміш. Нарізаємо помідори тонкими кільцями і розкладаємо над зеленню. У жирі, що залишився після смаження окостів, обсмажуємо крупно нарізані цибулю і болгарський перець.

Через кілька хвилин сюди потрібно додати томат і цукор. Перемішавши, зменшуємо вогонь і тушкуємо хвилини три-п'ять. Перекладаємо заправку у посуд з куркою і споліскують сковороду, де смажили цибулю, окропом – півсклянки вистачить.

Цю воду теж вливаємо до стегенець, вона дасть трохи пара, і краще розчинить сіль. Закриваємо щільно кришкою і на 35-40 хвилин відправляємо в розігріту до 180 º с духовку.

Як смажити стегенця в соєвому соусі з часником

Соковите, рум'яне куряче м'ясо в чарівному ароматному соусі, хіба буває краще або смачніше? Незважаючи на те, що цей рецепт дивно простий і легко готується, смак страви чудовий, а пікантні нотки додають йому вишуканість.

Інгредієнти:

  • 7-8 стегенець;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 1 ст. ложка рідкого меду;
  • 2 зубчики часнику;
  • кетчуп (балтімор або подібний).

Час готування: 1 год.

Калорійність страви (100 гр.) – 306 кКал.

Перевірити стегенця, щоб не було залишків пір'їнок і волосинок, промити і обсушити. Розрізати в з'єднанні суглоба на стегенця і ніжки. Часник подрібнити, з'єднати з кетчупом і соєвим соусом.

Додати мед (якщо у вас є тільки зацукорився – то його потрібно спочатку підігріти, щоб став рідким). Всі інгредієнти акуратно змішуємо, щоб отримати однорідний маринад. У сковороду кладемо окосту і, накривши щільною кришкою, ставимо на сильний вогонь.

Через три хвилини приблизно перевертаємо – повинна бути рум'яна, червонувато-коричнева скоринка. Коли друга сторона теж стане добре підсмажена, заливаємо на стегенця наш соєвий маринад і зменшуємо вогонь. Щільніше закриваємо кришку і залишаємо доходити хвилин на 25-30.

До речі, при наявності бажання, в сковороду за 15 хвилин до закінчення готування можна додати січені навпіл, очищені картоплини – буде гарнір.

Як приготувати незвичайно ніжний і повітряний крем для кексів.

Візьміть на замітку рецепти самогону з меду — спробуйте приготувати цей напій в домашніх умовах.

Читайте як готувати ситну свинину в сметанному соусі в мультиварці.

Як приготувати курячі ніжки з овочами

Багато людей захоплюються китайською кухнею. Дивовижні поєднання відмінного смаку і чудового аромату не залишають байдужим нікого. І цей рецепт, запозичений у однієї старої китаянки, цілком може посісти гідне місце серед улюблених рецептів, бо готується швидко, досить легко, але страва виходить дійсно смачним.

Інгредієнти:

  • 400 гр. стегенець;
  • 2 шт. болгарського перцю;
  • один перець гострий чилі;
  • одна морква;
  • 4 ст. ложки соєвого соусу;
  • 2 ст. ложки оливкової олії;
  • 1 ч. л. цукрового піску.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність страви (100 гр.) — 280 кКал.

Очистити цибулю і порізати соломкою (вздовж волокон). Моркву нарізати кільцями товщиною 0,5 мм. Порізати соломкою, з палець завширшки, перець болгарський. Сковороду розігріти, змастити жиром. Обсмажити в ній стегенця по 6-9 хвилин з кожного боку, щоб вони придбали червоно-коричневий відтінок.

Тепер додаємо моркву, помішуючи, смажимо три хвилини, додаємо цибулю і перець. Не давайте підгоріти. Після додавання перцю і цибулі потрібно смажити ще 5 хвилин без кришки. З'єднати соєвий соус з цукром і долити в сковороду, накрити кришкою, залишаючи невеликий зазор (для виходу зайвої вологи) і тушкувати 5 хвилин.

Як смачно приготувати качині стегенця з скоринкою

Багато домогосподарки відмовляють собі в задоволенні побалувати себе і близьких качиними ніжками, посилаючись на те, що складно приготувати качатина. Насправді, не так вже складно, цей рецепт допоможе вам здивувати сім'ю або гостей приголомшливо смачною вечерею. Це чудове блюдо володіє відмінним ароматом, смаком і яскравим ошатним виглядом.

Інгредієнти:

  • 4 качиних стегенця;
  • 1 ст. ложка меленого чорного перцю;
  • стакан вишні, очищеної від кісточок;
  • одна головка молодого цибулі;
  • 50 мл виноградного соку або червоного вина;
  • 100 мл окропу або бульйону;
  • 2 ст. ложки вершкового масла;
  • 1 ст. ложка крупної солі (кухонна або морська).

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність страви (100 гр.) — 340 кКал.

Обмити в холодній воді стегенця і обсушити серветкою, видаливши всю вологу. Тепер гострим ножем надрізаємо шкіру рубчиком, як сіточку. Змішуємо сіль з перцем і натираємо ретельно ніжки.

Розігрійте сковороду і без додаткового жиру викладіть на неї ніжки, потрібно смажити на доброму вогні, щоб вони придбали золотисту скориночку. Хвилин по 5 з кожного боку (якщо виділяється занадто багато жиру, його можна зливати в миску). Накрийте кришкою і, збавивши газ, тушкуйте 15 хвилин.

Тим часом візьміть в іншу сковороду столову ложку качиного жиру, і обсмажте на ньому подрібнену цибулю – 2-3 хвилини, потім влийте до нього виноградний сік і, помішуючи, продовжуйте смажити, поки сік не випарується.

Тепер потрібно додати до цибулі вишню і окріп (або бульйон). Дожариваємо заправку на повільному вогні, поки не почне загущаться. Зніміть з вогню, заправте маслом вершковим, і трохи збийте виделкою, щоб рівномірно поширити.

На блюдо викласти качині ніжки і полити вишневої заправкою.

Як і з чим подати до столу

Стегенця приголомшливо смачне і ароматне блюдо, а якщо правильно підібрати гарнір і красиво прикрасити щось шикарне рішення для будь-якого урочистого випадку. Як гарнір до страви можна подати розпарений, трохи підсолений рис, відварна або смажена у фритюрі картопля з томатним соусом (саме соусом, а не томатною пастою). Часто ніжки заправляють різними соусами – сметанний, білий, томатний, бальзамічний або інший ваш улюблений – головне, щоб подобався.

Якщо перед самою подачею гаряче блюдо з пилу жару посипати сумішшю з дуже дрібно рубаного часнику, волоського горіха і петрушки, то аромат стане просто приголомшливим.

Що ще почитати: