03 апрель 2019 1 225

Стегенця з картоплею в духовці: рецепти сімейного страви

В даний час стегенця в духовці з картоплею можна вважати національним блюдом.

Гарні вони і в простому варіанті, а якщо трохи почаклувати і прикрасити, то може і зовсім вийти шедевр для святкового столу.

Нижче розглядаються кілька варіантів приготування цієї страви.

Простий і легкий рецепт з фото
Інгредієнти Кількість
стегенця - 2-3 шт.
картоплі - 1,5 кг
соняшникової олії для обсмажування картоплі - 4-5 столових ложок
часнику (якщо хочеться остринки) - кілька зубчиків
каррі, перець та інші спеції - за смаком
соєвого соусу - 30-50 мл
солі - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 100 Ккал

У кожній родині є любителі і стегенець, і гомілки. Щоб догодити і тим, і іншим стегенця краще розрізати (але можна, звичайно, цього і не робити).

Розрізані стегенця потрібно скласти в окремий посуд, натерти часником (якщо використовуєте цей інгредієнт) і перемішати з усіма приправами, спеціями і сіллю.

Потім залийте їх соєвим соусом і ще раз перемішайте.

Поки відставимо їх в сторону, нехай замаринуются. Тим часом включимо духовку, щоб вона розігрілася до 220 градусів, і займемося картоплею.

Почищену, добре вимиту картоплю злегка обсушуємо рушником, нарізаємо нетовстими кружечками і обсмажуємо хвилин 5-7 (не забудьте посолити). Стегенця, перед тим як розкласти на деко, необхідно віджати і злегка обсушити.

Тепер, коли все готово, наливаємо трохи олії на деко, розкладаємо стегенця, інший простір заповнюємо картоплею.

Готуємо хвилин 40-60, іноді заглядаючи в духовку. Якщо помітили, що картопля пригорає, то додайте гарячої води прямо в деко.

Стегенця виходять соковитими і з приємною апетитною хрусткою скоринкою.

Рецепт, який знаходиться у відео-сюжеті нижче, ще простіше і легше. Дізнайтеся, як запекти курячі стегенця з картоплею в духовці, якщо часу зовсім немає:

Ситні стегенця з картоплею в духовці в рукаві

Цей рецепт рекомендується для любителів грибного смаку, так як будемо готувати з додаванням печериць. Однак, якщо ви їх не любите або просто забули купити, то готуйте без них, при цьому інші продукти кладіть за рецептом.

Всі інгредієнти теж розраховані на 4 порції:

  • 4 стегенця;
  • 2 кг картоплі;
  • 400-500 г заморожених печериць (можна, звичайно, і свіжих);
  • 2 столових ложки гірчиці;
  • 4-5 стіл. ложок олії (соняшникової, без запаху);
  • Сіль, перець, улюблені трави за смаком.

Розрізати по суглобової кістки кожен стегенце. Посолити, поперчити і обмазати гірчицею (не жирно, а так, щоб тільки злегка покривала).

Посуд з стегенцями закрити кришкою меншого розміру і поставити гніт. Нехай так маринується близько години.

Печериці перебрати, порізати і поставити смажитися до повного випаровування вологи. Краще вогонь зробити середнім.

Картоплю порізати так, як звикли (кружечками, соломкою, кубиками, скибочками), обсмажити хвилин 5-7 на сильному вогні. Не забудьте посолити.

Коли всі інгредієнти готові, беремо пакет для запікання або рукав. Картоплю, стегенця та гриби поміщаємо туди і злегка струшуємо.

Шматочки стегенець перед тим, як покласти в пакет, краще злегка протерти серветкою, запаху гірчиці відчуватися не буде, а м'ясо після приготування стане ніжним і соковитим. Рукав закріплюємо з двох сторін затискачами.

Після цього робимо в рукаві проколи, інакше пакет роздується і може лопнути. Викладаємо на деко проколами вгору і запікаємо в духовці, розігрітій до 220 градусів, вище розігрівати немає необхідності.

Час запікання — близько години. Якщо хочеться блюдо з апетитною скоринкою, то за 10-15 хвилин до того, як дістати деко, необхідно обережно розрізати пакет.

Приготування курячих стегенець у фользі

Це воістину універсальна страва. Може стати смачною вечерею у повсякденному меню, а може і зайняти гідне місце на святковому столі.

Інгредієнти:

  • 4 стегенця;
  • 2 кг картоплі;
  • 100 гр. чорносливу;
  • 2 середніх цибулини;
  • 2 середніх морквини;
  • 3-4 стіл. ложки олії (подсолнечноого, без запаху);
  • Томатна паста;
  • Сіль, перець, улюблена зелень (кріп, петрушка базилік).

Чорнослив без кісточок промити теплою водою і залити окропом. Необхідно залишити для набухання хоча б хвилин на 15, краще — на півгодини. Стегенця порубати на 5-6 частин, скласти в окремий посуд, посипати перцем і посолити.

Для любителів можна додати часник. Але в цьому рецепті не він головний. Основна нота повинна бути черносливовая.

Цибулю ріжемо дрібно, моркву натираємо на крупній тертці. Обсмажити недовго до напівготовності (6-7 хвилин). В кінці додати томатну пасту.

Картоплю ріжемо скибочками. Її теж необхідно обсмажити на сильному вогні близько 3-5 хвилин. Але можна цього і не робити, вона все одно приготується у фользі.

Тепер можна включити духовку. Коли буде потрібно ставити стегенця, вона повинна вже добре розігрітися.

На кожного учасника трапези готується окрема порція, тому краще відразу визначитися з пропорціями.

Береться два шари фольги, злегка змащується маслом, розкладається картопля, на неї шар з шматочків стегенець, потім обсмажені цибулю з морквою і томатною пастою, а після порізаний чорнослив зверху.

Фольгу краще взяти з запасом і загорнути так, щоб при запіканні вона не лопнула. Перевертати не треба.

Час приготування стегенець з картоплею в фользі — близько години при температурі духовки 220 градусів.

Поки основна страва печеться в духовці, можна зайнятися приготуванням салату. Королівський салат «Гранатовий браслет»: рецепт з фото. Його витончений смак і шикарний вигляд запам'ятаються всім вашим близьким надовго!

Щоб знизити шкідливий вплив майонезу, його краще всього приготувати самостійно. Тут ви знайдете всі інструкції та важливі поради.

Що ще подають до столу разом з смачними стравами? Ну звичайно ж, хліб! У цій статті докладно описані рецепти ароматного хліба в домашніх умовах.

Рецепт картоплі з куркою і майонезом в духовці

Майонез – соус, який використовується для приготування цієї страви з стегенцями повсюдно.

Але у разі, якщо ви з якихось причин не їсте його, то з легкістю замінюйте цей інгредієнт сметаною. Смак не зіпсуєте, а ось шкідливий вплив майонезу знизиться.

Припустимо, що готувати стегенця з картоплею вам потрібно на 6 осіб (плюс-мінус один-два людини), тоді візьміть:

  • 6 стегенець;
  • 3 кг картоплі;
  • Півсклянки соняшникової олії;
  • Головка часнику, але це на любителя;
  • 200-250 гр. майонезу;
  • Столова ложка гірчиці;
  • Сіль, перець, трави, приправи за смаком.

Насамперед необхідно замаринувати курку з часником, майонезом (візьміть половину від загальної кількості), приправами, перцем, сіллю і гірчицею. Тепер можна відставити м'ясо на час приготування інших продуктів у бік.

Підготуйте картоплю і злегка обсмажте, не забувши посолити. Можете не обсмажувати, але обов'язково просолите.

Необхідно взяти велике деко, щоб всі інгредієнти розкласти не дуже товстим шаром, налити трохи олії і викласти всі складові: спочатку курку, потім картоплю.

Можна картоплю перемішати в окремій посуді, додавши майонез і вже в такому вигляді обкласти шматочки курки. Є ще один варіант: викласти картоплю, а зверху у вигляді сітки нанести майонез.

Щоб сіточка з майонезу вийшла рівною і красивою, состригите ножицями невеликий куточок у майонезного пакетика і видавлюйте прямо на картоплю у вигляді сіточки.

Духовка вже розігріта до необхідної температури (220 градусів). Тепер можна в неї ставити деко на одну годину і стежити за тим, щоб ваше блюдо подрумянивалось рівномірно.

Якщо картопля починає підсихати, слід додати гарячої води або розгорнути деко, якщо пригорає з одного боку.

Подавати можна на великому блюді, попередньо розклавши на ньому листя салату, зверху картоплю з куркою посипати порізаною зеленню.

Стегенця з картоплею в духовці — універсальна страва. Невелика добавка того або іншого інгредієнта і на столі абсолютно нове блюдо. Можливо, як звичайне — для сімейної вечері, а можливо і вишукане, про рецепт якого вас будуть просити всі гості.

Тепер пропонуємо вам подивитися відео-ролик про те, як приготувати це блюдо з додаванням майонезу:

Що ще почитати: