15 июнь 2019 2 366

Як приготувати картопляні деруни без яєць

Деруни – саме ту страву, яка врятує вас, якщо терміново потрібен вечерю або обід. Вони готуються дуже просто і дуже швидко, а список інгредієнтів і зовсім вражає!

Їх можна приготувати з вечора, а вранці розігріти до сніданку. Вони будуть також актуальні і на обід, перекус і навіть на вечерю. Але варто врахувати, що чим тепліше деруни, тим вони смачніші. Так що якщо захочете взяти їх з собою на пікнік, то обов'язково укладіть їх в закритий контейнер.

Подати можна зі свіжими овочами, салатами, з м'ясом (тобто, в якості гарніру), або просто сметаною/кефіром. У будь-якому випадку виходить дійсно смачно і ситно, так що обов'язково приготуйте!

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - 500 г
чорного перцю - 3 дрібку
часнику - 1 зубчик
лука - 1 головка
рослинної олії - 80 мл
борошна - 30 г
солі - 2 дрібку
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 181 Ккал

Деруни картопляні без яєць готуються наступним чином:

  1. Картопляні бульби ретельно вимити проточною водою. Можна скористатися щіткою для посуду;
  2. Очистити їх гострим ножем або овочечисткою;
  3. Натерти на тертці середнього розміру всю картоплю;
  4. Цибуля позбавити від лушпиння, зрізати кінці і вимити голівку;
  5. Натерти цибулю на тій же тертці;
  6. Часник очистити від лушпиння, зрізати кінці і пропустити через прес до цибулі і картоплі;
  7. Додати борошно і масу дуже ретельно перемішати;
  8. Відправити туди ж сіль і перець, можна інші спеції за смаком;
  9. Розігріти сковороду з маслом і викладати деруни ложкою, формуючи коржі;
  10. Обсмажувати кожен драник до рум'яності з обох сторін, а потім викладати на серветки;
  11. Подати можна зі сметаною або тертим сиром.

Картопляні деруни без яєць і борошна

  • 50 мл рослинного масла;
  • 2 дрібку солі;
  • 4 бульби картоплі;
  • 1 головка цибулі.

Скільки робити – 35 хвилин.

Скільки калорій – 151 калорія.

Приготування:

  1. Картоплю вимити, очистити її від зайвої шкірки і подрібнити на тертці;
  2. Головку цибулі позбавити лушпиння і зрізати обидва кінці;
  3. Далі цибулину вимити й подрібнити її блендером або ж м'ясорубкою;
  4. Змішати цибулю з картоплею, додати солі і добре перемішати;
  5. Розігріти сковороду з маслом;
  6. У кипляче масло викладати деруни з допомогою ложки або ополоника;
  7. Смажити їх до рум'яності з кожної сторони і викладати на серветки, подавати в гарячому вигляді.

Рецепт картопляних драніков в духовці

  • 2 картоплі;
  • 2 дрібку солі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 г чорного перцю;
  • 1 головка цибулі.

Скільки робити – 50 хвилин.

Скільки калорій – 74 калорії.

Приготування:

  1. Картоплю вимити, звільнити від шкірки;
  2. Натерти бульби з допомогою терки;
  3. Цибулину позбавити від лушпиння, розрізати головку навпіл, а потім ще навпіл;
  4. Нарізати коренеплід тонкими чверть-кільцями;
  5. Часник очистити від лушпиння, зрізати кінці і подрібнити часточки зручним методом;
  6. Змішати картоплю, цибулю, часник і додати до нього сіль з чорним перцем;
  7. Масу добре перемішати і викласти в друшляк або велике сито з дрібної діркою;
  8. Придавити масу, щоб стекла вся зайва рідина;
  9. Духовку розігріти до 180 за Цельсієм;
  10. Деко накрити листом пергаментного паперу;
  11. Викладати деруни на деко з допомогою ложки;
  12. Прибрати в гарячий шафа на тридцять хвилин;
  13. Потім дістати і подавати зі сметаною, свіжими овочами.

М'ясний салат «Ташкент» за класичним рецептом — цікаве поєднання редьки і пісного м'яса.

Читайте як приготувати качку в духовці — м'ясо птиці трохи жорсткувате, тому готувати його потрібно по-особливому.

Спробуйте приготувати тушковану картоплю з капустою за нашими рецептами.

Нотатки досвідчених кулінарів

Варто врахувати, що сік, який виділяє цибуля при натиранні на тертці, буде неймовірно щипати очі. Тому, якщо у вас є блендер або м'ясорубка, то краще скористатися нею.

Щоб блюдо вийшло ще смачніше, радимо додати в тісто улюблених спецій за смаком. Це може бути солодка або гостра паприка, пряні трави, куркума, шафран і так далі. Можна навіть як смакового експерименту додати чорний або білий кунжут, насіння соняшнику або подрібнені горіхи. Для пікантності додайте більше часнику або замініть його порошком перцю чилі.

Картопля, як і цибуля, цілком можна подрібнити блендером або м'ясорубкою. Для цього варто лише трохи подрібнити бульби, щоб було легше подрібнювати.

Якщо ви хочете дійсно незвичайних драніков, можна підсмажити їх не на звичайному соняшниковій олії, а замінити його на інші рослинні олії. Наприклад, часто використовується кунжутне, оливкова. Можна також спробувати з маковим, арахісовим.

Щоб не «дратувати» свій організм зайвим маслом, витягуючи деруни, обов'язково викладайте їх на пачку сухих серветок. Вони вберуть все зайве масло.

Якщо ви не впевнені в тому, достатньо чи крохмалю в картоплі (він робить деруни більш смачними і допомагає їм тримати форму), додайте тертий картопля дві столові ложки готового крохмалю.

Щоб деруни картопляні без яєць вийшли хрусткими і ідеально рум'яними, масло в сковороді має покривати їх рівно наполовину, а сковорода повинна бути дуже добре прогріта.

Якщо картоплю або цибуля виділяють рідину, то віджимати її не потрібно. Просто знову перемішайте масу (порада стосується драніков на плиті, не в духовці).

Для дерунів краще всього брати картоплю, в якому міститься максимальна кількість крохмалю. Для цього вибирайте жовтий картоплю і ні в якому разі не молодий, так як в ньому практично немає крохмалю.

Якщо натирати і картоплю, і цибулю на терці, то рекомендуємо чергувати продукти. Таким чином, маса не потемніє. Також в картоплю можна додати трохи сметани, молока або кефіру, щоб маса залишалася світлою.

Борошно в складі драніков краще замінити картоплею. Вона зробить їх текстуру більш ніжною. А ось велика кількість борошно, навпаки, зробить картопляні коржі гумовими.

Смак і зовнішній вигляд драніков залежить тільки від того, якими ви зробите їх. Нехай ми давно звикли до цієї страви, але варто внести зовсім небагато поправок і перед вами вже дещо нове й зовсім незвичайне, смачне.

Що ще почитати: