12 март 2019 129

Вчимося готувати деруни, рецепти на будь-який смак

Млинці, приготовані з овочів, є смачним і ситним блюдом.

Білоруська кухня пропонує готувати картопляні оладки, які називаються дерунами.

Традиційно це блюдо відноситься саме до білоруської кухні, хоча готують картопляні оладки також росіяни і українці, багато народів східної Європи.

Традиційно деруни подаються на стіл в гарячому вигляді зі сметаною, розтопленим вершковим маслом.

У селах до картопляних оладок часто подають топлене свиняче сало (але якщо готувати деруни з м'ясом, то такий соус буде дуже важким).

Перша згадка про страву відноситься до середини XIX століття. Класична кулінарна школа вважає, що поява страви вплинула німецька кухня.

Особливості приготування дерунів

Зазвичай оладки цього виду готуються з картоплі, який треться на тертці.

Обов'язково треба брати не тільки масу, але і сік, який дає картоплю.

У деяких регіонах дерунами також називаються кабачкові оладки.

До потертим на тертці овочів додає ріпчасту цибулю, підготовлений також як картопля (або кабачки).

Цибуля перешкоджає потемніння картоплі, але якщо не хочеться використовувати цей продукт, з такою ж метою в тісто додається трохи кефіру.

Щоб оладки добре схоплювалися на сковороді необхідно добити в тісто пару ложок борошна або звичайний крохмаль.

На кілограм картоплі береться одне яйце.

На сучасному ринку є багато пристосувань, які допомагають терти картоплю (або кабачки) для приготування описуваного страви.

Але найпростіше і перевірене пристосування – це звичайна терка.

Можна також скористатися кухонним комбайном або м'ясорубкою зі спеціальною насадкою.

Як готувати деруни

Деруни з картоплі: класичний рецепт

Невелике відео, в якому ви зможете самі переглянути рецепт приготування дерунів з картоплі. Приємного перегляду!

Білоруські драники в традиційному їх виконанні – це картопляні оладки.

Потрібно мінімум інгредієнтів і трохи часу для випікання.

Інгредієнти:

  • 700 грамів картоплі;
  • Дві цибулини;
  • Одне яйце;
  • Дві столові ложки борошна;
  • Рослинна олія (для смаження).

Спосіб приготування

  1. Картоплю помити і очистити, добре промити ще раз, цибулю почистити;
  2. Можна всі овочі натерти на дрібній тертці, можна використовувати комбайн з відповідною насадкою;
  3. Додати в овочеву масу борошно, яйце, сіль і перець;
  4. Відмінно перемішати всі інгредієнти;
  5. Залишається розігріти на сковороді достатню кількість рослинної олії, викладати в нього масу у вигляді коржів і обсмажувати з двох сторін;
  6. Як тільки на першій стороні з'явиться рум'яна кірочка, можна перевертати млинці. Подаються білоруські драники гарячими зі сметаною.
Деруни з фаршем
Інгредієнти Кількість
фаршу (краще всього взяти в рівних пропорціях свинину і яловичину) - 300 грамів
цибулин - 1 шт.
картоплі - 800 грамів
яєць - 2 шт.
борошна - Дві столові ложки
масла рослинного - для смаження
солі і перцю - за смаком
сметани - для подачі
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 267 Ккал

Також в кулінарії білоруського народу є страва під назвою чаклуни.

Воно схоже з дерунами в приготуванні, але відрізняється тим, що оладки по даному рецепту мають начинку.

Картопляні оладки з фаршем готують не набагато складніше, ніж традиційні деруни.

Пропонуємо вам переглянути кілька фото різних рецептів драніков. Приємного перегляду.

Спосіб приготування:

  1. Картопля миється і чиститься, потім знову помити і натерти на дрібній тертці (або використовувати комбайн) разом з цибулею;
  2. Додати до овочевої маси спеції, борошно, яйця;
  3. Вимісити тісто;
  4. Потім на сковороду викласти картопляну масу в кількості 1.5-2 столових ложок;
  5. Зробити з фаршу невеликий корж і покласти зверху на драник, потім залити ще однією столовою ложкою картопляного тіста;
  6. Обсмажувати з одного боку до міцної рум'яної скоринки, потім перевернути млинець на іншу сторону;
  7. Накрити кришкою і на мінімальному вогні готувати ще шість хвилин. У гарячому вигляді подавати зі сметаною або іншим соусом.

Деруни з кабачків

Невеликий відео рецепт приготування дерунів з кабачків. Насолоджуємося!

Чудові оладки виходять не тільки з картоплі, але і з кабачків.

Для приготування страви потрібно просто замінити картоплю кабачками.

Приготування:

  • Натерти їх на дрібній тертці;
  • додати натертий лук;
  • яйце і пару столових ложок борошна, спеції.
Правда, вважається, що кабачкові оладки придумали не білоруси, а українці.

Поради кухарів

    1. Смажать деруни дуже швидко. Як тільки з'явиться рум'яна кірочка, млинець можна перевертати. Але також можна трохи гасити оладки під закритою кришкою, додавши трохи води;

 

    1. Якщо не хочеться додавати в тісто яйця, то краще половину картоплі (кабачків) потерти на крупній тертці, а другу половину – на дрібній тертці. Потім додати більше борошна і трохи соди (чверть чайної ложки);

 

  1. Завжди треба пам'ятати про сіль, щоб готовий продукт вийшов приємним на смак.

Приготування оладок з картоплі або кабачків потрібно мінімум інгредієнтів і зовсім небагато часу.

Якщо правильно підготувати всі інгредієнти, то зіпсувати це блюдо просто неможливо.

З начинкою можна експериментувати і крім м'яса використовувати, наприклад, смажені гриби.

Минтай, калорійність цієї мало кому знайома, на нашому сайті є стаття про цю рибу.Сирники, наскільки вони калорійні з знежиреного сиру, розповість ця стаття. Харчуйтеся правильно!

Тут: #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/poleznue-svoystva-basilika.html, можна дізнатися все про базиліці, його корисних властивостях і протипоказання.

Що ще почитати: