04 март 2019 2 664

Як приготувати дріжджове тісто на молоці для пиріжків

Кожна господиня, яка намагається підтримувати в будинку атмосферу затишку і тепла, повинна вміти готувати пиріжки. І чоловік, і діти будуть з нетерпінням чекати вихідних днів у колі сім'ї, коли по квартирі рознесеться аромат свіжої випічки.

Безсумнівно, дружину і маму люблять не тільки за кулінарні досягнення, але ж так приємно приносити радість рідним людям і балувати їх чим-небудь смачненьким. Тому якщо дівчина ніколи раніше не пробувала готувати пиріжки, то зараз саме час приступити до набуття нових навичок.

Для початку доцільніше вибирати не складні рецепти, а по мірі вдосконалення майстерності можна переходити до більш витонченим варіантами.

Класичне тісто
Інгредієнти Кількість
Для опари: -
незбиране молоко - половина літра
пшеничне борошно - півкілограма
цукровий пісок - одна столова ложка
кухонна сіль - одна чайна ложка
пресовані дріжджі - 30 грам
Для тіста: -
пшеничне борошно - півкілограма
рослинна олія - 3 столові ложки
куряче яйце середніх розмірів - 2 штуки
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 281 Ккал
Опара – це розлучені в підігрітої рідини дріжджі з додаванням половини кількості борошна. Після того як опара збільшується в об'ємі рівно в два рази, вимішується основна маса.

Дріжджове тісто для пиріжків на молоці на опарі, якщо воно приготовлено правильно, вдається легким, повітряним, а головне – апетитним і ароматним.

Молоко розігріти (температура повинна бути не менше 28, але не більше 32°С), повільно ввести дріжджі і цукор, потім додати сіль і борошно.

Все розмішати і помістити «визрівати» в сухе не холодне місце на дві години.

Утворення на поверхні опари бульбашок говорить про запущеному процесі бродіння.

Через дві години додати в масу борошно, курячі яйця та соняшникову олію. Ще раз перемішати і залишити на 1 годину.

Після закінчення цього часу склад двічі «осадити» з інтервалом у 60 хвилин. Після другого разу тісто вважається готовим до формування пиріжків.

Чим скрупульозніше і триваліше вимішується дріжджове тісто на опарі, тим якісніше і краще виходить готовий виріб. Одним з факторів «правильного» тесту є його відставання від стінок посуду. Гарне тісто не липне до рук і ємності. В іншому уникнути помилок допоможуть рекомендації та правила.

Пишне тісто для пиріжків на молоці

Швидкий спосіб приготування тіста на дріжджах не передбачає використання опари. Всі інгредієнти в необхідній кількості закладаються в один прийом, ретельно перемішуються і залишаються в теплому місці прикриті чистою тканиною.

Щоб тісто «піднялося» необхідно точно дотримуватися всі пропорції і рекомендації з приготування, зазначені в рецепті.

Якщо досвідчені господині вміють замісити тісто, як кажуть, «на око», то іншим жінкам вкрай не рекомендується експериментувати і відступати від рад кулінарів.

Інгредієнти:

  • коров'яче молоко – половина літра;
  • пісок цукровий – 2 столові ложки;
  • дріжджі – 1 столова ложка;
  • олія соняшникова – 70 мілілітрів;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • пекарська борошно – 0,5 кг.

Час приготування: 2 години (саме замішування займає не більше 20 хвилин, решта часу йде на «вистоювання» тесту).

Калорійність: 225 ккал на 100 р.

Це дуже простий рецепт, і зараз ви переконаєтеся в тому, як легко робити пишне дріжджове тісто для пиріжків на молоці без опари. Молоко злегка підігріти, всипати в нього цукор, дріжджі і дві столові ложки борошна.

Розмішати таким чином, щоб маса стала без грудочок. Поява бульбашкою говорить про те, що процес бродіння «пішов» і пора додавати масло, сіль і борошно. Ще раз ретельно вимісити склад, накрити сухою чистою ганчіркою і помістити в тепле місце.

Приблизно через 90 хв тісто почне підніматися. Спочатку його потрібно «осадити», а коли маса підніметься ще раз, приступають до приготування пиріжків.

Як підготувати шашлик зі свинячої шиї читайте в нашій статті.

Тушкований кролик з овочами — дуже смачне і в той же час корисне блюдо, яке приготувати не так складно.

Візьміть на замітку рецепти незвичайної закуски — сирні палички в духовці.

Повітряне дріжджове тісто на молоці скисшемся

Особливо ощадливі кулінари винайшли спосіб, як не викидати зіпсований продукт, а вживати його в їжу. Мова йде про кислому молоці. Тісто на ньому виходить еластичним і ласим.

Інгредієнти:

  • скисшееся молоко – половина літра;
  • просеянная борошно – 700 г;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • харчова сода – ½ ч. л.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 266 кілокалорій на 100 р.

Кисле молоко консистенції густої кислого молока підігріти до кімнатної температури. Розчинити в рідині цукор і сіль, додати необхідну кількість масла.

Борошно змішати з содою і не поспішаючи з'єднати з молоком. Залишити тісто на кислому молоці для пиріжків на 30 хвилин в прохолодному місці.

Тісто для пиріжків з дріжджами на воді

Не завжди в будинку є молоко, тому потрібно знати будь-якій господині рецепт дріжджового тіста для пиріжків без молока.

Інгредієнти:

  • вищого гатунку борошно – ½ кг (у деяких випадках може знадобиться трохи більшу кількість для додання тесту потрібної консистенції);
  • вода – 2 склянки;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сіль – ½ ч. л;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • сухі дріжджі – 20 р.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 252 кілокалорії на 100 р.

В злегка підігріту рідина ввести дріжджі і цукор. Через чверть години додати борошно, сіль і воду. Додати масло і добре вимісити тісто, залишити на півгодини.

Важливі рекомендації з приготування

Тонкощі і нюанси дуже важливі в будь-якій справі. А коли мова заходить про домашніх пиріжках, то слід пам'ятати про те, що примхлива тісто не любить помилок і неточностей. Наступні правила обов'язкові і для початківців господарок, і для досвідчених майстринь.

  1. Не можна допускати того, щоб тісто перестоялось. У загальній складності час від закінчення замісу до початку випічки не повинно займати більше 4-х годин;
  2. Від точності дотримання співвідношення компонентів залежить якість тіста. Порушувати пропорції не можна;
  3. Місце, куди поміщається маса для бродіння, повинно бут теплим, але ні в якому разі не гарячим;
  4. Не варто забувати про те, що перед початком замісу борошно необхідно просіяти, а рідина підігрівати;
  5. Всі жири вводяться тільки після того, як яйця і цукор добре розчинились у тісті;
  6. Сирим пиріжкам потрібно дати вистоятися на деку ще 15-20 хвилин, за цей час тісто підніметься ще раз і стане більш пухким.

Стосовно самого процесу випікання теж є кілька зайвих рекомендацій. По-перше, пиріжки ставляться в розігріту духовку, а по-друге, для додання булочкам рум'яного виду і апетитною скоринки вироби перед відправкою в духовку змазують сирим яйцем.

Але перш ніж приступити до довгоочікуваного завершального кроку, пиріжки треба чимось начинити. І тут кулінарам відкритий широкий простір для польоту фантазії.

Вибираємо начинку

Насправді, неважливо, який саме рецепт був обраний для пиріжків, начинка може бути будь-яка. Відмінність лише в тому, що опара на воді передбачає і мала кількість цукру, тому таку випічку намагаються начиняти чим-небудь «солодше»:

  • варення, повидло, конфітюр;
  • крем (заварний, вершковий, масляний, сметанний);
  • курага, родзинки, чорнослив.

Інші варіанти начинок можуть бути:

  • овочеві (капуста, картопля);
  • фруктовими (яблука, абрикоси);
  • ягідними (малина, смородина, вишня);
  • сирними, сметанковими, йогуртовыми;
  • м'ясними (свинина, яловичина, курка);
  • печінковими, рибними, ливерными.

Іноді домогосподарки вирішуються на вельми неординарні рішення. Зустрічаються такі види начинок, як морквяна, бурякова, гарбузова, цибульна, цукеркова, грибна. Тут вже, як мовиться, на смак і колір...

Для того щоб приготувати пишні апетитні пиріжки, замісити тісто можна різними способами: з опарою або без неї, на молоці або воді, з кефіром або кисляком.

Кожен вибирає рецепт залежно від індивідуальних смаків і вподобань. Важливо тільки дотримувати всі поради і рекомендації.

А якщо раптом все-таки спіткає невдача, важливо не зупинятися на досягнутому і пам'ятати про те, що це тільки перший пиріжок грудкою.

Що ще почитати: