Як приготувати дріжджове тісто на молоці для пиріжків
Кожна господиня, яка намагається підтримувати в будинку атмосферу затишку і тепла, повинна вміти готувати пиріжки. І чоловік, і діти будуть з нетерпінням чекати вихідних днів у колі сім'ї, коли по квартирі рознесеться аромат свіжої випічки.
Безсумнівно, дружину і маму люблять не тільки за кулінарні досягнення, але ж так приємно приносити радість рідним людям і балувати їх чим-небудь смачненьким. Тому якщо дівчина ніколи раніше не пробувала готувати пиріжки, то зараз саме час приступити до набуття нових навичок.
Для початку доцільніше вибирати не складні рецепти, а по мірі вдосконалення майстерності можна переходити до більш витонченим варіантами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Для опари: - | |
незбиране молоко - | половина літра |
пшеничне борошно - | півкілограма |
цукровий пісок - | одна столова ложка |
кухонна сіль - | одна чайна ложка |
пресовані дріжджі - | 30 грам |
Для тіста: - | |
пшеничне борошно - | півкілограма |
рослинна олія - | 3 столові ложки |
куряче яйце середніх розмірів - | 2 штуки |
Час приготування: 300 хвилин | Калорійність на 100 грам: 281 Ккал |
Дріжджове тісто для пиріжків на молоці на опарі, якщо воно приготовлено правильно, вдається легким, повітряним, а головне – апетитним і ароматним.
Молоко розігріти (температура повинна бути не менше 28, але не більше 32°С), повільно ввести дріжджі і цукор, потім додати сіль і борошно.
Все розмішати і помістити «визрівати» в сухе не холодне місце на дві години.
Утворення на поверхні опари бульбашок говорить про запущеному процесі бродіння.
Через дві години додати в масу борошно, курячі яйця та соняшникову олію. Ще раз перемішати і залишити на 1 годину.
Після закінчення цього часу склад двічі «осадити» з інтервалом у 60 хвилин. Після другого разу тісто вважається готовим до формування пиріжків.
Чим скрупульозніше і триваліше вимішується дріжджове тісто на опарі, тим якісніше і краще виходить готовий виріб. Одним з факторів «правильного» тесту є його відставання від стінок посуду. Гарне тісто не липне до рук і ємності. В іншому уникнути помилок допоможуть рекомендації та правила.
Пишне тісто для пиріжків на молоці
Швидкий спосіб приготування тіста на дріжджах не передбачає використання опари. Всі інгредієнти в необхідній кількості закладаються в один прийом, ретельно перемішуються і залишаються в теплому місці прикриті чистою тканиною.
Щоб тісто «піднялося» необхідно точно дотримуватися всі пропорції і рекомендації з приготування, зазначені в рецепті.
Якщо досвідчені господині вміють замісити тісто, як кажуть, «на око», то іншим жінкам вкрай не рекомендується експериментувати і відступати від рад кулінарів.
Інгредієнти:
- коров'яче молоко – половина літра;
- пісок цукровий – 2 столові ложки;
- дріжджі – 1 столова ложка;
- олія соняшникова – 70 мілілітрів;
- сіль – на кінчику ножа;
- пекарська борошно – 0,5 кг.
Час приготування: 2 години (саме замішування займає не більше 20 хвилин, решта часу йде на «вистоювання» тесту).
Калорійність: 225 ккал на 100 р.
Це дуже простий рецепт, і зараз ви переконаєтеся в тому, як легко робити пишне дріжджове тісто для пиріжків на молоці без опари. Молоко злегка підігріти, всипати в нього цукор, дріжджі і дві столові ложки борошна.
Розмішати таким чином, щоб маса стала без грудочок. Поява бульбашкою говорить про те, що процес бродіння «пішов» і пора додавати масло, сіль і борошно. Ще раз ретельно вимісити склад, накрити сухою чистою ганчіркою і помістити в тепле місце.
Приблизно через 90 хв тісто почне підніматися. Спочатку його потрібно «осадити», а коли маса підніметься ще раз, приступають до приготування пиріжків.
Як підготувати шашлик зі свинячої шиї читайте в нашій статті.
Тушкований кролик з овочами — дуже смачне і в той же час корисне блюдо, яке приготувати не так складно.
Візьміть на замітку рецепти незвичайної закуски — сирні палички в духовці.
Повітряне дріжджове тісто на молоці скисшемся
Особливо ощадливі кулінари винайшли спосіб, як не викидати зіпсований продукт, а вживати його в їжу. Мова йде про кислому молоці. Тісто на ньому виходить еластичним і ласим.
Інгредієнти:
- скисшееся молоко – половина літра;
- просеянная борошно – 700 г;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- щіпка солі;
- харчова сода – ½ ч. л.
Час приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 266 кілокалорій на 100 р.
Кисле молоко консистенції густої кислого молока підігріти до кімнатної температури. Розчинити в рідині цукор і сіль, додати необхідну кількість масла.
Борошно змішати з содою і не поспішаючи з'єднати з молоком. Залишити тісто на кислому молоці для пиріжків на 30 хвилин в прохолодному місці.
Тісто для пиріжків з дріжджами на воді
Не завжди в будинку є молоко, тому потрібно знати будь-якій господині рецепт дріжджового тіста для пиріжків без молока.
Інгредієнти:
- вищого гатунку борошно – ½ кг (у деяких випадках може знадобиться трохи більшу кількість для додання тесту потрібної консистенції);
- вода – 2 склянки;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль – ½ ч. л;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- сухі дріжджі – 20 р.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 252 кілокалорії на 100 р.
В злегка підігріту рідина ввести дріжджі і цукор. Через чверть години додати борошно, сіль і воду. Додати масло і добре вимісити тісто, залишити на півгодини.
Важливі рекомендації з приготування
Тонкощі і нюанси дуже важливі в будь-якій справі. А коли мова заходить про домашніх пиріжках, то слід пам'ятати про те, що примхлива тісто не любить помилок і неточностей. Наступні правила обов'язкові і для початківців господарок, і для досвідчених майстринь.
- Не можна допускати того, щоб тісто перестоялось. У загальній складності час від закінчення замісу до початку випічки не повинно займати більше 4-х годин;
- Від точності дотримання співвідношення компонентів залежить якість тіста. Порушувати пропорції не можна;
- Місце, куди поміщається маса для бродіння, повинно бут теплим, але ні в якому разі не гарячим;
- Не варто забувати про те, що перед початком замісу борошно необхідно просіяти, а рідина підігрівати;
- Всі жири вводяться тільки після того, як яйця і цукор добре розчинились у тісті;
- Сирим пиріжкам потрібно дати вистоятися на деку ще 15-20 хвилин, за цей час тісто підніметься ще раз і стане більш пухким.
Стосовно самого процесу випікання теж є кілька зайвих рекомендацій. По-перше, пиріжки ставляться в розігріту духовку, а по-друге, для додання булочкам рум'яного виду і апетитною скоринки вироби перед відправкою в духовку змазують сирим яйцем.
Але перш ніж приступити до довгоочікуваного завершального кроку, пиріжки треба чимось начинити. І тут кулінарам відкритий широкий простір для польоту фантазії.
Вибираємо начинку
Насправді, неважливо, який саме рецепт був обраний для пиріжків, начинка може бути будь-яка. Відмінність лише в тому, що опара на воді передбачає і мала кількість цукру, тому таку випічку намагаються начиняти чим-небудь «солодше»:
- варення, повидло, конфітюр;
- крем (заварний, вершковий, масляний, сметанний);
- курага, родзинки, чорнослив.
Інші варіанти начинок можуть бути:
- овочеві (капуста, картопля);
- фруктовими (яблука, абрикоси);
- ягідними (малина, смородина, вишня);
- сирними, сметанковими, йогуртовыми;
- м'ясними (свинина, яловичина, курка);
- печінковими, рибними, ливерными.
Іноді домогосподарки вирішуються на вельми неординарні рішення. Зустрічаються такі види начинок, як морквяна, бурякова, гарбузова, цибульна, цукеркова, грибна. Тут вже, як мовиться, на смак і колір...
Для того щоб приготувати пишні апетитні пиріжки, замісити тісто можна різними способами: з опарою або без неї, на молоці або воді, з кефіром або кисляком.
Кожен вибирає рецепт залежно від індивідуальних смаків і вподобань. Важливо тільки дотримувати всі поради і рекомендації.
А якщо раптом все-таки спіткає невдача, важливо не зупинятися на досягнутому і пам'ятати про те, що це тільки перший пиріжок грудкою.