02 март 2019 1 456

Пироги з красивою рум'яною скоринкою — весь секрет у глазировке

У кожної господині є свої хитрощі по отриманню смачної випічки. Однією з таких є спосіб змащування верхньої скоринки. Існують різні склади глазурування, і їх вибір залежить від виду тіста, форми виробу, так і просто особистих смакових уподобань.

Чим змастити пироги для рум'яної скоринки до відправки в духовку

Будь глазурування слід наносити на тісто вже після того, як вироби расстоялись. Виходить, не раніше, ніж за 5 хвилин перед тим, як поставити деко в духовку.

Головне – проявити обережність, адже невмілими рухами можна опустити тісто або зовсім пошкодити його. Дотики повинні бути ледь відчутними. Спочатку потрібно промазати верхівку випічки, а потім по всьому периметру, так ваші пироги будуть золотистими і апетитними з усіх боків. Нерівномірно нанесена глазурування залишить білясті плями і смуги і зіпсує вигляд готового виробу.

Зверніть увагу: склад для змащування повинен бути теплим, всі продукти потрібно заздалегідь приготувати і дістати з холодильника.

Чим же краще наносити глазурування? В якості інструменту можна використовувати:

  • силіконову кулінарну кисть;
  • гусяче перо;
  • згорнутий в кілька шарів марлі шматочок.

Як швидко і смачно зварити буряк в каструлі для вінегрету, бутербродів та інших закусок.

Як приготувати вишукану піджарку з яловичини для будь-яких гарнірів читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти салатів з копченим ковбасним сиром — аромат димку робить страву неймовірно смачним і оригінальним.

Склади для глазурування

А ось змащувати своє творіння можна різними продуктами. Подивимося, які з них є основними для нанесення на пироги перед випіканням:

  1. Куряче яйце. Для цих цілей зазвичай використовують або жовток, або все яйце цілком. І, звичайно, попередньо збивають до утворення легкої піни. За бажанням можна змішати яйце з ложкою молока або цукром, але врахуйте: в такому випадку рум'янець буде в міру насиченим;
  2. Яєчно-масляна суміш. Такий варіант підійде абсолютно для будь-якого виду тесту. Для додання яскравою скоринки пирогів необхідно розтерти жовток з ложкою вершкового масла м'якої консистенції. Якщо ж потрібні просто трохи рум'яні пиріжки, в таку суміш можна додати пару столових ложок води, а масло попередньо розтопити;
  3. Сметана. Не виявилося під рукою яйця, можна знайти вихід із ситуації, замінивши його сметаною, нежирної і рідкої, правда, скоринка після такої глазурування не буде мати звичного глянцю. Для солодких булочок в сметанную глазурування додають борошно і вершкове масло;
  4. Молоко. Цим продуктом можна змастити випічку і до відправки в духовку і після вилучення з неї. Скоринка буде золотистої з помірним блиском;
  5. Міцний чай або заварка. Такий склад використовується переважно для солодких виробів. Він надає рум'янець інтенсивної насиченості;
  6. Тепла вода. Глазурування звичайною водою пом'якшує скоринку і виявляє відтінок кольору;
  7. Рослинне масло. Якщо потрібна м'яка скоринка виробів, підійде олія. Листкове тісто змазують такий глазировкой перед випічкою, а дріжджове вже після того, як пироги готові.

Глазурування готових виробів

Додати блиск пирогів можна і після того, як дістали деко з духовки.

Ось, ніж можна змастити готові пироги для рум'яної скоринки:

  1. Медовий сироп. Не тільки надає золотистий відтінок і неповторний аромат, але зм'якшує й прикрашає скоринку вироби. Правда, використовувати такий склад можна в тому випадку, якщо ви не додавали в випічку додаткові спеції, або в іншому випадку насичений смак меду все переб'є;
  2. Сироп їх ягід і фруктів. Солодку тягучу консистенцію для змащування можна приготувати з води і домашнього варення або джему. Краще використовувати світлі види, ідеальний варіант – абрикосове;
  3. Цукровий сироп. Змащувати випічку потрібно свіжоприготовленої гарячої глазировкой, вона не тільки покриє пироги, але і вбереться в скоринку. Для смаку при бажанні можна додати в сироп лікер або лимонний сік;
  4. Вершкове і рослинне масла. Блискучою скоринки в такому вигляді змащення ви не досягнете, зате вона буде рум'яної і рівномірною. А відтінок – трохи більш вираженим.

Експериментуйте з глазировкой і отримуйте рум'яні пироги із смачною і яскравою скоринкою!

Що ще почитати: