24 май 2019 5 734

Як готувати сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах

Зельц – це смачна закуска, яка робиться з непридатних частин туші для приготування м'ясних страв. Як правило, для нього застосовується голова. Здавалося б, що можна взяти з голови? А адже в цій частині міститься багато корисного, тільки одні мізки чого варті!

Не дивно, що домашній сальтисон виходить не тільки смачним, але і корисним. Його рекомендується регулярно вживати для підтримки здоров'я, життєвої енергії і міцності кісток.

А от як зробити домашній сальтисон з свинячої голови, ви зможете дізнатися із запропонованих нижче рецептів.

Тонкощі приготування зельца

Сальтисон або сальтисон – це холодна м'ясна закуска, для приготування якої зазвичай застосовується свиняча голова, вуха, моталыги, мову. Вона є близьким родичем відомого всім холодцю, але на відміну від нього в зельце переважає м'ясо, а ось желейної маси в ньому не так вже й багато.

Крім цього, при приготуванні зельца варто використовувати такі рекомендації:

  • для цієї закуски часто застосовується голова свинячої туші, але попередньо її слід підготувати. Вона опаляется, це допоможе повністю видалити всі волоски, які є на поверхні шкіри. Потім вона обробляється, її необхідно розрубати і вийняти мізки, далі відрізають вуха;
  • після цього оброблена голова і мізки відварюють до готовності (можна відварити і мову. Варити потрібно в спеціальному розсолі, у який також міститься кілька коренеплодів моркви і головка цибулі;
  • всі м'ясні компоненти можна прокрутити через м'ясорубку або подрібнити ножем на дрібні шматочки;
  • для додання смаку і аромату застосовуються прянощі, запашні трави, приправи;
  • основу м'яса можна складати в пакет або пластикову пляшку;
  • для того щоб сальтисон застиг, м'ясо заливають бульйоном, в якому отваривалась голова.
Стандартний рецепт
Інгредієнти Кількість
голова свині - 1 шт.
свинячі ніжки - 6 штук
морквяні коренеплоди - 2 штуки
часник - ½ Головки
чебрець - 1 велика гілочка
шавлія - 8 листя
лаврушка - 4 листочка
коріандр насіння - 1 ч. ложка
цибулю - 2 штуки
цибулю-шалот - 4 штуки
петрушка - 1 великий пучок
вода - 3 л
сіль - 1 кг
Час приготування: 1000 хвилин Калорійність на 100 грам: 336 Ккал

Як робити сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах:

  1. Для початку свиняча голова опаляется над вогнем, це допоможе видалити волоски на поверхні шкіри;
  2. Після цього вона добре промивається, очищається і протирають рушником;
  3. Далі голова розрубується на дві частини, мізки виймаються;
  4. Обов'язково потрібно відрізати вуха;
  5. Готуємо розсіл. У каструлю наливаємо літр теплої води, засипаємо сіль і розмішуємо до повного розчинення крупинок солі;
  6. Після того, як сіль розчиниться, виливаємо решту воду;
  7. Поміщаємо в голову холодний розсіл і залишаємо на 24 години;
  8. Після того як пройдуть добу, розсіл зливається;
  9. Свинячі ноги мити, очищаються і разрубаются на дві частини;
  10. Моркву очищаємо і добре моєму;
  11. Цибулю чистимо і розрізаємо на 4 частини;
  12. В ємність зі свинячою головою викладаємо ноги, моркву, цибулю, перець, сіль, чебрець;
  13. Всі складові компоненти заливаємо холодною водою;
  14. Поміщаємо ємність на повільний вогонь і доводимо до кипіння;
  15. У процесі варіння обов'язково знімаємо зверху піну;
  16. Оскільки при відварюванні вода википатиме, її потрібно буде періодично підливати;
  17. Варити потрібно близько 4 годин, поки м'ясо не почне відставати від кісток;
  18. Потім відключаємо вогонь і залишаємо остигати голову, ноги в бульйоні;
  19. Як тільки м'ясні компоненти охолонути, їх потрібно обробити. Для цього відокремлюємо м'ясо від кісток;
  20. М'ясо нарізати на невеликі шматочки. Також якщо є мова, то його потрібно очистити від верхньої шкірки і нарізати дрібно;
  21. Цибулю-шалот і петрушка споліскують прохолодною водою. Усі ці компоненти ріжемо дрібними шматочками;
  22. Зубчики часнику очистити від шкірки і пропускаємо через землянку;
  23. Зелень і часник викладаємо в м'ясні шматочки і добре перемішуємо;
  24. Також можна додати листочки лаврушки, шавлії, насіння коріандру;
  25. Бульйон, в якому отваривалось м'ясо, проціджують через марлеву тканину, яка складається в декілька шарів;
  26. Для наповнення можна використовувати шлунки, їх потрібно добре промити. Бажано їх помістити в холодну воду і залишити на кілька годин;
  27. Потім вивертаємо шлунки і наповнюємо їх м'ясним вмістом, яке також можна підлити бульйон;
  28. Далі шлунки зашиваються і поміщаються у ємність з водою і сіллю;
  29. Ємність ставимо на вогонь, і залишає отвариваться ще близько 2-3 годин;
  30. Поле цього готові шлунки перекладаємо в ємність, ставимо під прес на 12 годин.

Зельці з свинячої голови по-українськи

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • голова свиняча на 4 кілограми;
  • одна головка цибулі;
  • один морквяний коренеплід;
  • 8 часточок часнику;
  • 5 листочків лаврушки;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • запашний перець – 5 горошин;
  • мелений чорний перець – на смак;
  • сіль на свій смак.

Період приготування – 8 годин на підготовку, 6 на відварювання і 12 годин на приготування.

Калорійність – 360 ккал.

Приступаємо до приготування домашнього зельца по-українськи:

  1. Для початку готуємо свинячу голову, її потрібно обпалити, очистити і промити;
  2. Далі голова розрубується, обробляється;
  3. Поміщаємо шматки розрубаною голови в ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо на ніч;
  4. Ранок частини свинячої голови потрібно промити в декількох водах і очистити;
  5. Покласти в ємність, заливаємо холодною водою, додаємо сіль і ставимо на вогонь;
  6. Варити м'ясо потрібно протягом 6 годин;
  7. У процесі варіння обов'язково потрібно знімати з поверхні піну;
  8. При выкипании необхідно підливати воду;
  9. Потім слухаємо шматки голови з бульйону і залишаємо остигати;
  10. Далі потрібно відокремити шматочки м'яса і сала від кісток;
  11. Акуратно зрізаємо сало з м'ясом від шкірки, вона не знадобиться;
  12. Зубці часнику потрібно очистити від шкірки, пропускаємо їх через прес або протираємо теркою;
  13. Викладаємо до шматочків м'яса часник, посипаємо меленим перцем і перемішуємо;
  14. Кладемо м'ясо з прянощами на деко;
  15. Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо туди деко;
  16. Випікати м'ясо потрібно протягом чверті години;
  17. Після цього виймаємо і залишаємо трохи охолонути;

Для додання форми можна використовувати звичайний поліетиленовий пакет або пластикову пляшку, в якій попередньо зрізається горлечко. Попередньо в пляшку поміщається целофановий пакет;

  1. Викладаємо м'ясо в пакет або пляшку, додаємо горошини чорного і духмяного перцю, лаврушку, добре утрамбовуємо;
  2. Ставимо під прес, ставимо в холод на 12 годин;
  3. Після цього готовий сальтисон можна нарізати на шматочки і подавати на стіл.

Коли освячувати паски і яйця на Великдень читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти смачного курячого рулету з чорносливом і горіхами — ця закуска підкорить ваших гостей.

Читайте як приготувати ніжну буженину з індички в мультиварці — дієтичне блюдо приготувати дуже просто.

Рецепт домашнього зельца з свинячої голови в пляшці

Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:

  • одна свиняча голова;
  • м'ясо свинина – 1 кілограм;
  • 2 головки часнику;
  • 3 листочків лаврушки;
  • 1 велика ложка чорного меленого перцю;
  • 5 штучок запашного перцю;
  • 2 великі ложки солі.

Період приготування – 12 годин на підготовку, 3 години на відварювання і 12 годин на приготування.

Калорійність – 345 ккал.

Приступаємо до приготування зельца в пляшці в домашніх умовах:

  1. Для початку готуємо голову, її потрібно обпалити, чистити і добре промити;
  2. Далі разрубаем сокирою на невеликі шматки, виймаємо очні яблука;
  3. Викладаємо шматки в холодну воду і залишаємо на 12 годин, щоб з них вийшла кров;
  4. Після цього промиваємо і добре очищаємо;
  5. Свиняче м'ясо моєму над холодною водою і розрізаємо на середні шматочки;
  6. Викладаємо шматки голови та м'яса в ємність, заливаємо водою і ставимо на вогонь отвариваться;
  7. Обов'язково в процесі варіння знімаємо піну і доливаємо воду при її выкипании;
  8. Приблизно через годину зменшуємо вогонь, додаємо сіль і прикриваємо кришкою. Залишаємо отвариваться ще на 2 години;
  9. За 15 хвилин до закінчення варіння в бульйон додається запашний перець і лавровий лист;
  10. Як тільки голова і м'ясо буде готове, виймаємо з бульйону всі шматки і залишаємо остигати;
  11. Бульйон потрібно процідити через марлю матеріал, який складається в кілька разів;
  12. Переливаємо проціджений бульйон в окрему каструлю;
  13. Часник очищаємо і протираємо на дрібній тертці;
  14. Додаємо в бульйон протертий часник і доводимо до кипіння;
  15. М'ясо відокремлюємо від кісток, розрізаємо його дрібними шматочками;
  16. Додаємо до м'яса сіль, перець і добре розмішуємо;
  17. Готуємо пластикову пляшку, зрізаємо шийку;
  18. У пляшку викладаємо пакет або харчову плівку по всій її площі;
  19. Далі викладаємо в пляшку м'ясо і заливаємо бульйоном;
  20. Потім прибираємо пляшку в холодильник і залишаємо на 6 годин;
  21. Після цього сальтисон можна нарізати на шматочки і подавати на стіл.

Поради досвідчених кулінарів

  • голову краще варити довго — 5-6 годин. За цей період м'ясо стане м'яким і буде легко відокремлюватися від кісток;
  • шкіру краще зрізати, вона дуже жорстка і може зіпсувати смак зельца;
  • обов'язково використовуйте різні приправи і запашні трави, вони додадуть зельцу аромат і зроблять його смачним;
  • для наповнення краще підходять натуральні свинячі шлунки, але якщо їх немає, то можна використовувати поліетиленові пакети або пластикову пляшку.

Приготування зельца з свинячої голови в домашніх умовах – це досить тривалий процес, який вимагає чималої праці. Але результат вартий того. Якщо зробити все правильно і дотримуватися рецептуру приготування, то в підсумку можна одержати відмінну закуску, яка сподобається всім! Так що, якщо ви хочете урізноманітнити свій стіл, то сальтисон буде якраз до речі.

Що ще почитати: