Як готувати сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах
Зельц – це смачна закуска, яка робиться з непридатних частин туші для приготування м'ясних страв. Як правило, для нього застосовується голова. Здавалося б, що можна взяти з голови? А адже в цій частині міститься багато корисного, тільки одні мізки чого варті!
Не дивно, що домашній сальтисон виходить не тільки смачним, але і корисним. Його рекомендується регулярно вживати для підтримки здоров'я, життєвої енергії і міцності кісток.
А от як зробити домашній сальтисон з свинячої голови, ви зможете дізнатися із запропонованих нижче рецептів.
Тонкощі приготування зельца
Сальтисон або сальтисон – це холодна м'ясна закуска, для приготування якої зазвичай застосовується свиняча голова, вуха, моталыги, мову. Вона є близьким родичем відомого всім холодцю, але на відміну від нього в зельце переважає м'ясо, а ось желейної маси в ньому не так вже й багато.
Крім цього, при приготуванні зельца варто використовувати такі рекомендації:
- для цієї закуски часто застосовується голова свинячої туші, але попередньо її слід підготувати. Вона опаляется, це допоможе повністю видалити всі волоски, які є на поверхні шкіри. Потім вона обробляється, її необхідно розрубати і вийняти мізки, далі відрізають вуха;
- після цього оброблена голова і мізки відварюють до готовності (можна відварити і мову. Варити потрібно в спеціальному розсолі, у який також міститься кілька коренеплодів моркви і головка цибулі;
- всі м'ясні компоненти можна прокрутити через м'ясорубку або подрібнити ножем на дрібні шматочки;
- для додання смаку і аромату застосовуються прянощі, запашні трави, приправи;
- основу м'яса можна складати в пакет або пластикову пляшку;
- для того щоб сальтисон застиг, м'ясо заливають бульйоном, в якому отваривалась голова.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
голова свині - | 1 шт. |
свинячі ніжки - | 6 штук |
морквяні коренеплоди - | 2 штуки |
часник - | ½ Головки |
чебрець - | 1 велика гілочка |
шавлія - | 8 листя |
лаврушка - | 4 листочка |
коріандр насіння - | 1 ч. ложка |
цибулю - | 2 штуки |
цибулю-шалот - | 4 штуки |
петрушка - | 1 великий пучок |
вода - | 3 л |
сіль - | 1 кг |
Час приготування: 1000 хвилин | Калорійність на 100 грам: 336 Ккал |
Як робити сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах:
- Для початку свиняча голова опаляется над вогнем, це допоможе видалити волоски на поверхні шкіри;
- Після цього вона добре промивається, очищається і протирають рушником;
- Далі голова розрубується на дві частини, мізки виймаються;
- Обов'язково потрібно відрізати вуха;
- Готуємо розсіл. У каструлю наливаємо літр теплої води, засипаємо сіль і розмішуємо до повного розчинення крупинок солі;
- Після того, як сіль розчиниться, виливаємо решту воду;
- Поміщаємо в голову холодний розсіл і залишаємо на 24 години;
- Після того як пройдуть добу, розсіл зливається;
- Свинячі ноги мити, очищаються і разрубаются на дві частини;
- Моркву очищаємо і добре моєму;
- Цибулю чистимо і розрізаємо на 4 частини;
- В ємність зі свинячою головою викладаємо ноги, моркву, цибулю, перець, сіль, чебрець;
- Всі складові компоненти заливаємо холодною водою;
- Поміщаємо ємність на повільний вогонь і доводимо до кипіння;
- У процесі варіння обов'язково знімаємо зверху піну;
- Оскільки при відварюванні вода википатиме, її потрібно буде періодично підливати;
- Варити потрібно близько 4 годин, поки м'ясо не почне відставати від кісток;
- Потім відключаємо вогонь і залишаємо остигати голову, ноги в бульйоні;
- Як тільки м'ясні компоненти охолонути, їх потрібно обробити. Для цього відокремлюємо м'ясо від кісток;
- М'ясо нарізати на невеликі шматочки. Також якщо є мова, то його потрібно очистити від верхньої шкірки і нарізати дрібно;
- Цибулю-шалот і петрушка споліскують прохолодною водою. Усі ці компоненти ріжемо дрібними шматочками;
- Зубчики часнику очистити від шкірки і пропускаємо через землянку;
- Зелень і часник викладаємо в м'ясні шматочки і добре перемішуємо;
- Також можна додати листочки лаврушки, шавлії, насіння коріандру;
- Бульйон, в якому отваривалось м'ясо, проціджують через марлеву тканину, яка складається в декілька шарів;
- Для наповнення можна використовувати шлунки, їх потрібно добре промити. Бажано їх помістити в холодну воду і залишити на кілька годин;
- Потім вивертаємо шлунки і наповнюємо їх м'ясним вмістом, яке також можна підлити бульйон;
- Далі шлунки зашиваються і поміщаються у ємність з водою і сіллю;
- Ємність ставимо на вогонь, і залишає отвариваться ще близько 2-3 годин;
- Поле цього готові шлунки перекладаємо в ємність, ставимо під прес на 12 годин.
Зельці з свинячої голови по-українськи
Для приготування потрібні такі компоненти:
- голова свиняча на 4 кілограми;
- одна головка цибулі;
- один морквяний коренеплід;
- 8 часточок часнику;
- 5 листочків лаврушки;
- 10 горошин чорного перцю;
- запашний перець – 5 горошин;
- мелений чорний перець – на смак;
- сіль на свій смак.
Період приготування – 8 годин на підготовку, 6 на відварювання і 12 годин на приготування.
Калорійність – 360 ккал.
Приступаємо до приготування домашнього зельца по-українськи:
- Для початку готуємо свинячу голову, її потрібно обпалити, очистити і промити;
- Далі голова розрубується, обробляється;
- Поміщаємо шматки розрубаною голови в ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо на ніч;
- Ранок частини свинячої голови потрібно промити в декількох водах і очистити;
- Покласти в ємність, заливаємо холодною водою, додаємо сіль і ставимо на вогонь;
- Варити м'ясо потрібно протягом 6 годин;
- У процесі варіння обов'язково потрібно знімати з поверхні піну;
- При выкипании необхідно підливати воду;
- Потім слухаємо шматки голови з бульйону і залишаємо остигати;
- Далі потрібно відокремити шматочки м'яса і сала від кісток;
- Акуратно зрізаємо сало з м'ясом від шкірки, вона не знадобиться;
- Зубці часнику потрібно очистити від шкірки, пропускаємо їх через прес або протираємо теркою;
- Викладаємо до шматочків м'яса часник, посипаємо меленим перцем і перемішуємо;
- Кладемо м'ясо з прянощами на деко;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо туди деко;
- Випікати м'ясо потрібно протягом чверті години;
- Після цього виймаємо і залишаємо трохи охолонути;
Для додання форми можна використовувати звичайний поліетиленовий пакет або пластикову пляшку, в якій попередньо зрізається горлечко. Попередньо в пляшку поміщається целофановий пакет;
- Викладаємо м'ясо в пакет або пляшку, додаємо горошини чорного і духмяного перцю, лаврушку, добре утрамбовуємо;
- Ставимо під прес, ставимо в холод на 12 годин;
- Після цього готовий сальтисон можна нарізати на шматочки і подавати на стіл.
Коли освячувати паски і яйця на Великдень читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти смачного курячого рулету з чорносливом і горіхами — ця закуска підкорить ваших гостей.
Читайте як приготувати ніжну буженину з індички в мультиварці — дієтичне блюдо приготувати дуже просто.
Рецепт домашнього зельца з свинячої голови в пляшці
Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:
- одна свиняча голова;
- м'ясо свинина – 1 кілограм;
- 2 головки часнику;
- 3 листочків лаврушки;
- 1 велика ложка чорного меленого перцю;
- 5 штучок запашного перцю;
- 2 великі ложки солі.
Період приготування – 12 годин на підготовку, 3 години на відварювання і 12 годин на приготування.
Калорійність – 345 ккал.
Приступаємо до приготування зельца в пляшці в домашніх умовах:
- Для початку готуємо голову, її потрібно обпалити, чистити і добре промити;
- Далі разрубаем сокирою на невеликі шматки, виймаємо очні яблука;
- Викладаємо шматки в холодну воду і залишаємо на 12 годин, щоб з них вийшла кров;
- Після цього промиваємо і добре очищаємо;
- Свиняче м'ясо моєму над холодною водою і розрізаємо на середні шматочки;
- Викладаємо шматки голови та м'яса в ємність, заливаємо водою і ставимо на вогонь отвариваться;
- Обов'язково в процесі варіння знімаємо піну і доливаємо воду при її выкипании;
- Приблизно через годину зменшуємо вогонь, додаємо сіль і прикриваємо кришкою. Залишаємо отвариваться ще на 2 години;
- За 15 хвилин до закінчення варіння в бульйон додається запашний перець і лавровий лист;
- Як тільки голова і м'ясо буде готове, виймаємо з бульйону всі шматки і залишаємо остигати;
- Бульйон потрібно процідити через марлю матеріал, який складається в кілька разів;
- Переливаємо проціджений бульйон в окрему каструлю;
- Часник очищаємо і протираємо на дрібній тертці;
- Додаємо в бульйон протертий часник і доводимо до кипіння;
- М'ясо відокремлюємо від кісток, розрізаємо його дрібними шматочками;
- Додаємо до м'яса сіль, перець і добре розмішуємо;
- Готуємо пластикову пляшку, зрізаємо шийку;
- У пляшку викладаємо пакет або харчову плівку по всій її площі;
- Далі викладаємо в пляшку м'ясо і заливаємо бульйоном;
- Потім прибираємо пляшку в холодильник і залишаємо на 6 годин;
- Після цього сальтисон можна нарізати на шматочки і подавати на стіл.
Поради досвідчених кулінарів
- голову краще варити довго — 5-6 годин. За цей період м'ясо стане м'яким і буде легко відокремлюватися від кісток;
- шкіру краще зрізати, вона дуже жорстка і може зіпсувати смак зельца;
- обов'язково використовуйте різні приправи і запашні трави, вони додадуть зельцу аромат і зроблять його смачним;
- для наповнення краще підходять натуральні свинячі шлунки, але якщо їх немає, то можна використовувати поліетиленові пакети або пластикову пляшку.
Приготування зельца з свинячої голови в домашніх умовах – це досить тривалий процес, який вимагає чималої праці. Але результат вартий того. Якщо зробити все правильно і дотримуватися рецептуру приготування, то в підсумку можна одержати відмінну закуску, яка сподобається всім! Так що, якщо ви хочете урізноманітнити свій стіл, то сальтисон буде якраз до речі.