Як приготувати домашній сальтисон з свинячої голови
Сальтисон – це дуже смачне м'ясне блюдо, батьківщиною якого вважається Італія. Саме італійці придумали закуску з мелкорубленного м'яса і свинячих нутрощів, приправлених великою кількістю спецій і часнику. З часом закуска полюбилася полякам, білорусам, чехам, українцям і росіянам.
Для приготування сальтисона можна використовувати різні види м'яса, тельбухи, але економніше і надійніше готувати закуску з свинячих голів. Адже, завдяки желатину, який виділяється при варінні свинячої голови, бульйон добре застигає.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свиняча голова - | 1 шт. |
морква - | 1 шт. |
цибуля ріпчаста - | 1 шт. |
перець горошком запашний - | 4 горошини |
лавровий лист - | 3-4 листочка |
часник - | 6 зубчиків |
сіль, спеції, чорний мелений перець - | за смаком |
Час приготування: 420 хвилин | Калорійність на 100 грам: 285 Ккал |
Смак магазинного сальтисона ніколи не замінить смак домашнього, тому приготувати закуску будинку зможе будь-яка господиня, слідуючи цим рецептом.
Насамперед необхідно ретельно вимити і почистити від бруду свинячу голову і вуха. Потім слід розрізати свинячу голову на 8 частин. Спершу потрібно вирізати свинячий язик, потім відрізати щековину з двох боків голови.
На наступному етапі розрізаємо щелепу, тобто відокремлюємо верхню від нижньої. Верхню частину голови потрібно розрубати навпіл. Отримані половини також розрізаємо на дві рівні частини. А нижню щелепу слід розрубати на 4 частини.
У результаті повинно вийти 8 частин свинячої голови, дві окремо відрізані щековины, два вуха і язик.
Щоб видалити непотрібну слиз з мови, потрібно замочити його в крижаній, підсоленій воді на 25 хвилин.
Отримані частини голови, вуха і язик заливаємо водою і варимо до кипіння. Потім виливаємо м'ясо разом з водою в раковину, ретельно вимиваємо, повторюємо операцію знову, але цього разу, коли м'ясо закипить, кладемо до нього цибулю і моркву (без шкірки), лавровий лист і перець горошком. Накриваємо м'ясо кришкою і варимо близько 5 годин на повільному вогні.
В кінці варіння додаємо сіль бульйон, даємо йому покипіти пару хвилин і знімаємо каструлю з вогню. Мова кладемо в крижану воду, для того, щоб з легкістю зняти з нього плівку. Акуратно, великий шумівкою, дістаємо м'ясо в глибоку посуд. Проціджуємо бульйон через марлю в чисту ємність.
Поки м'ясо остигає, можна підготувати пляшки для застигання сальтисона.
Для цього у чистих і сухих пляшок необхідно відрізати верхню частину.
Остигле м'ясо відокремлюємо від кісток, з мови знімаємо плівку. Дрібно нарізаємо мову і м'ясо. У сальтисон можна порізати і вуха, а можна використовувати у приготуванні іншої страви. Це залежить від смакових уподобань кожної людини.
У нарізане м'ясо видавлюємо часник через прес, кладемо спеції, чорний мелений перець за смаком, ретельно перемішуємо.
Кладемо м'ясо в підготовлені пляшки і заливаємо його не гарячим бульйоном. Ставимо сальтисон застигати в холодильник на ніч. Вранці виймаємо закуску з пляшок і нарізаємо колами шириною близько 1 див.
Домашній сальтисон готовий! Блюдо відмінно підійде до святкового столу, а так само для щоденного вживання.
Поради:
- Свиняча голова для сальтисона повинна бути світло-жовтого кольору, тобто голова молодої свині.
- Щоб страва не горчило, необхідно вирізати ока свині.
- Перед обробленням голови краще застелити робочу поверхню клейонкою чи папером.
- Щоб простіше дістати закуску з пляшки, краще застелити її харчовою плівкою, краї якої будуть виступати з-за кінця рівня пляшки, що допоможе з легкістю витягнути страву.
- Час приготування сальтисона можна скоротити. Для цього голову свині можна варити близько 1 години 40 хвилин та в гарячий проціджений бульйон додати близько 15 г розчинної желатину.
Читайте як приготувати дріжджове тісто на молоці для пиріжків або млинців.
Спробуйте приготувати оригінальний і смачний торт «Хелло Кітті» з мастики.
Бісквіт з яблуками в мультиварці — ароматна випічка, прості і смачні рецепти.
Як зробити сальтисон з свинячих голів по-українськи
М'ясна закуска з свинячих голів полюбилася українському народу з давніх часів. Коли в українському селі ріжуть свиню, то намічається свято! Адже з крові, м'яса, сала і кишки роблять ковбаси, а з голови свині і шлунка – сальтисон!
Для сальтисона по-українськи потрібні такі інгредієнти:
- свиняча голова – 1 шт.;
- свинячий шлунок – 1 шт.;
- сало свиняче – 200 г;
- лимон – 1шт.;
- морква – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- крупа кукурудзяна – 250 г;
- часник – 5-7 зубчиків;
- сіль, спеції за смаком;
- чорний перець горошком – 5 горошин;
- лавровий лист – 4 листочка.
Час приготування – 9-10 годин.
Калорійність на 100 г – 290 ккал.
Спочатку слід вимити, вичистити і розрубати голову свині на 8 частин. Потім довести м'ясо до кипіння, злити воду, м'ясо вимити і ємність для варіння і знову залити голову водою, дати м'ясу «вскипнуть», додати овочі, лавровий лист, перець горошком і залишити тушкуватися на маленькому вогні близько 5 годин.
Далі займемося свинячим шлунком. Щоб у готовій страві не був присутній специфічний запах, слід вивернути шлунок, полити його соком половини лимона, слідом натерти його трьома столовими ложками солі і відставити на 9 хвилин.
Після цієї процедури слід вимити шлунок під краном, залити його проточною водою, додати лавровий лист і пару роздавлених горошин перцю, видавити воду другу половину лимона і покласти до шлунку видавлений лимон. У даному «маринаді» шлунок повинен пробути півтори години.
Щоб остаточно позбутися від неприємного запаху, свинячий шлунок слід добре натерти кукурудзяною крупою і промити його водою.
Зварене м'ясо відокремлюємо від кісток і разом з охолодженим і очищеним від плівки мовою нарізати кубиками. Сало також нарізаємо дрібним кубиком. Нарізане м'ясо досолює, перчимо, додаємо спеції, часник через прес, ретельно перемішуємо разом з салом, доливаємо до нарізаних продуктів бульйон, ретельно перемішуємо.
Тепер необхідно наповнити свинячий шлунок м'ясом і зашити його. Варимо шлунок з м'ясом на повільному вогні в суміші залишився бульйону і води близько години і сорок хвилин.
Зварений шлунок необхідно покласти під гніт близько 2,5 кг на 2-3 години.
Сальтисон по-українськи готовий!
Корисні поради:
- Щоб сальтисон не лопнув, треба кидати його в киплячу воду.
- Для того щоб випустити зайве повітря з сальтисона, потрібно виконати маленькі дірочки голкою або зубочисткою.
- Не варто занадто щільно набивати свинячий шлунок м'ясом, так як він звужується при варінні.
Щоб насолодитися домашнім м'ясним блюдом і здивувати гостей, не потрібно бігти в магазин за ковбасою, адже завдяки даним рецептами і невеликим зусиллям можна приготувати чарівний домашній сальтисон із звичайної свинячої голови!