Як приготувати соус «Барбекю» в домашніх умовах
Такий соус може бути не тільки магазинним або ресторанним. Його цілком можна приготувати вдома. Вийде тільки в рази смачніше, насиченішим і незвичніше.
Історія появи
Неможливо сказати точно, де ж почалася історія соусу «Барбекю». Різні країни і народи готують м'ясо на багатті своїми способами. Однак, можна точно сказати, що зародився «Барбекю» у Сполучених Штатах Америки.
Сьогодні ж існує вже практично цілий обряд приготування такого м'яса. Навіть найбільш відомі шеф-кухарі світу володіють рецептами створення відомого соусу, авторами яких, звичайно ж, є вони самі.
Через деякий час соус переживав еволюцію і в результаті у нас є величезна кількість різновидів соусу «Барбекю». Класика була народжена в Південній Кароліні, яка досі по праву вважається справжньою батьківщиною продукту.
Відомо також, що до складу «Барбекю» входило вершкове масло, кетчуп і вино. Кетчуп на той час виготовлявся з каштанів і томатів. А от справжній «Барбекю», яким ми знаємо його сьогодні, був створений тільки в 1978 році і теж в Америці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
томатної пасти - | 45 г |
олії оливи - | 30 мл |
лука - | 1 головка |
води - | 110 мл |
порошку гірчиці - | 5 г |
часнику - | 4 часточки |
яблучного оцту - | 45 мл |
томатного соусу - | 420 г |
коричневого цукру - | 15 г |
кайенского перцю - | 2 дрібку |
вустерського соусу - | 15 мл |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Як готувати соус «Барбекю» в домашніх умовах:
- Цибулину позбавити від лушпиння і зрізати обидва кінці;
- Далі цибулину вимити і порізати її на дуже дрібні кубики;
- Часник теж зачистити і подрібнити так, як буде найзручніше. Це може бути ножа або ж спеціальний прес;
- Розігріти на плиті сотейник, влити масло оливи і теж прогріти його;
- Всипати подрібнену цибулю і обсмажити його до м'якого стану, що займе близько п'яти хвилин;
- Потім додати часник, Обсмажити його з цибулею протягом двох хвилин, помішуючи, щоб не пригоріла (дуже властиво часнику);
- Влити томатний соус і довести масу до кипіння;
- Воду довести до кипіння і залити нею цукор, порошок гірчиці;
- Заважати до тих пір, поки компоненти не розчиняться;
- Додати до нього оцет і томатну пасту, добре перемішати;
- Влити отриману масу з цукром в сотейник, додати кайенский перець, вустерський соус, солі і трохи чорного перцю;
- Довести до кипіння і варити ще хвилин десять, помішуючи;
- Після цього зняти сотейник з вогню, дати вмісту охолонути і настоятися протягом однієї години.
Як приготувати ароматний сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах — кілька варіантів рецептів.
Спробуйте пиріг з сиром і чорносливом — надзвичайно смачна випічка за домашніми рецептами.
Візьміть на замітку рецепт смачної закуски — лаваш з сиром і помідорами на сковороді.
Домашній соус «Барбекю» без варіння
- 60 мл винного оцту;
- 110 мл томатної пасти;
- 30 мл рідкого диму;
- 10 г порошку часнику;
- 5 г порошку чілі;
- 10 мл кленового сиропу або меду;
- 2 дрібку солі;
- 20 г порошку лука.
Скільки робити – 5 хвилин.
Скільки калорій – 98 калорій.
Приготування:
- У велику ємність помістити томатну пасту;
- Додати до неї кленовий сироп або мед (з медом, до речі, буде трохи калорійніше) з винним оцтом;
- Всипати цибульний і часниковий порошок, добре перемішати масу віночком;
- Далі додати сіль, чилі і рідкий дим;
- Знову перемішати віночком до однорідності і підкоригувати соус «Барбекю» по своєму смаку. Тобто, можна дати більше солі, більше чилі (щоб вийшов гострий) або меду (щоб було солодко);
- Перелити його в банку, пляшку або контейнер і зберігати в холодильнику.
Ще один варіант
- 1 томат;
- 2 зубчики часнику;
- 5 мл яблучного оцту;
- 30 г томатної пасти;
- 15 г копченої паприки;
- 1 головка цибулі;
- 15 мл рослинного масла;
- 5 мл вустерського соусу;
- 1 болгарський перець;
- 8 шт чорносливу;
- 1 стручок чилі;
- 70 г коричневого цукру.
Скільки робити – 30 хвилин.
Скільки калорій – 136 калорій.
Приготування соусу «Барбекю»:
- Помідор вимити, зробити на зворотному від корінця стороні надріз у вигляді хреста;
- Закип'ятити невеликий сотейник з водою і помістити в окріп томат;
- Через одну хвилину витягнути його і відразу ж помістити в прохолодну воду;
- Зняти шкірку з нього, вирізати корінець і нарізати шматочками довільної форми;
- Суху сковороду розігріти;
- Поки вона гріється, солодкий перець вимити, вирізати насіння з перетинками і кожну половинку цибулини розрізати навпіл уздовж;
- Чилі теж вимити, але в цілях безпеки краще робити це в одноразових рукавичках;
- Обсушити перець і викласти його на розпечену сковороду;
- Посмажити всі перці до стану обвуглювання шкірки. Для того, щоб солодкий перець рівномірно піднімався, на нього краще помістити якийсь прес (зразок банки з водою);
- Коли шкірка повністю обвуглиться, перемістити перець на обробну дошку, дати йому охолонути;
- Потім зняти більшу частину вугілля, залишивши трохи і нарізати перець брусками;
- Чилі обробити також, але, використавши рукавички і обов'язково вирізати насіння;
- Чорнослив промити і помістити в сотейник;
- Сухофрукти залити окропом так, щоб накривало на два сантиметри вгору;
- Довести чорнослив до кипіння на плиті, потім закрити кришку і варити до тих пір, поки сухофрукти не розваряться. У випадку, якщо вся вода випарується, долити ще;
- Цибуля позбавити від лушпиння, зрізати кінці і розрізати головку навпіл;
- Половину цибулі нарізати дрібним кубиком;
- Розігріти сковороду з рослинним маслом і кинути туди цибулю;
- Тушкувати до золотистого кольору;
- Подрібнений томат відправити в сотейник і додати до нього м'який цибулю;
- Масу прогріти і додати томатну пасту;
- Всипати цукор, зняти сотейник відразу ж з вогню і заважати до розчинення цукру;
- Залити 100 мл окропу (!) і добре перемішати;
- Додати обидва види перців, копчену паприку і добре перемішати;
- Очищені зубки часнику помістити до чорносливу з шкіркою на одну хвилину;
- Через хвилину вийняти зубки, очистити їх і знову додати до сухофруктам;
- Додати трохи води і перелити масу в блендер;
- Перебити чорнослив з часником в пюре;
- Додати пюре в сотейник, додати оцет і вустерський соус;
- Перемішати і подрібнити соус заглибним блендером;
- Перетерти через сито, остудити і подавати.
Корисні поради
Якщо ви не плануєте використовувати соус відразу, то у варіанті з варінням, ми рекомендуємо розлити його по банках. Остиглі баночки можна прибирати в холодильник.
Подаючи гарячий соус до столу, варто розуміти, що при охолодженні він покриється плівкою, яка потім збереться і вийде не дуже апетитно. Щоб цього уникнути, можна наколоти невеликий шматочок вершкового масла на вилку і провести їм по поверхні соусу. Він покриється масляною плівкою, яка буде апетитно блищати і не дасть соусу створити зібратися самому.
Якщо соус додано занадто багато солі, то очистіть картопля, вимийте його і поріжте шматочками. Помістіть в вміст і залиште на п'ять хвилин. Картопля збере зайву сіль і не віддасть свій смак. Після цього картоплю витягти.
Приготувати соус «Барбекю» в домашніх умовах за нашими рецептами, ви можете його подати не тільки до м'яса, риби і птиці на стіл, але і замаринувати в ньому ті ж продукти. Після цього смажити м'ясо на багатті і подавати зі свіжими овочами.