06 май 2019 1 512

Як приготувати соус «Барбекю» в домашніх умовах

Такий соус може бути не тільки магазинним або ресторанним. Його цілком можна приготувати вдома. Вийде тільки в рази смачніше, насиченішим і незвичніше.

Історія появи

Неможливо сказати точно, де ж почалася історія соусу «Барбекю». Різні країни і народи готують м'ясо на багатті своїми способами. Однак, можна точно сказати, що зародився «Барбекю» у Сполучених Штатах Америки.

Сьогодні ж існує вже практично цілий обряд приготування такого м'яса. Навіть найбільш відомі шеф-кухарі світу володіють рецептами створення відомого соусу, авторами яких, звичайно ж, є вони самі.

Існує думка, що в кінці XV століття ще Христофор Колумб взяв з собою цей древній соус з Еспаньоли для того, щоб приготувати на вогнищі м'ясо Альпаки (лама). Саме там, на той час, у індіанців він користувався великою популярністю.

Через деякий час соус переживав еволюцію і в результаті у нас є величезна кількість різновидів соусу «Барбекю». Класика була народжена в Південній Кароліні, яка досі по праву вважається справжньою батьківщиною продукту.

Відомо також, що до складу «Барбекю» входило вершкове масло, кетчуп і вино. Кетчуп на той час виготовлявся з каштанів і томатів. А от справжній «Барбекю», яким ми знаємо його сьогодні, був створений тільки в 1978 році і теж в Америці.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
томатної пасти - 45 г
олії оливи - 30 мл
лука - 1 головка
води - 110 мл
порошку гірчиці - 5 г
часнику - 4 часточки
яблучного оцту - 45 мл
томатного соусу - 420 г
коричневого цукру - 15 г
кайенского перцю - 2 дрібку
вустерського соусу - 15 мл
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Як готувати соус «Барбекю» в домашніх умовах:

  1. Цибулину позбавити від лушпиння і зрізати обидва кінці;
  2. Далі цибулину вимити і порізати її на дуже дрібні кубики;
  3. Часник теж зачистити і подрібнити так, як буде найзручніше. Це може бути ножа або ж спеціальний прес;
  4. Розігріти на плиті сотейник, влити масло оливи і теж прогріти його;
  5. Всипати подрібнену цибулю і обсмажити його до м'якого стану, що займе близько п'яти хвилин;
  6. Потім додати часник, Обсмажити його з цибулею протягом двох хвилин, помішуючи, щоб не пригоріла (дуже властиво часнику);
  7. Влити томатний соус і довести масу до кипіння;
  8. Воду довести до кипіння і залити нею цукор, порошок гірчиці;
  9. Заважати до тих пір, поки компоненти не розчиняться;
  10. Додати до нього оцет і томатну пасту, добре перемішати;
  11. Влити отриману масу з цукром в сотейник, додати кайенский перець, вустерський соус, солі і трохи чорного перцю;
  12. Довести до кипіння і варити ще хвилин десять, помішуючи;
  13. Після цього зняти сотейник з вогню, дати вмісту охолонути і настоятися протягом однієї години.

Як приготувати ароматний сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах — кілька варіантів рецептів.

Спробуйте пиріг з сиром і чорносливом — надзвичайно смачна випічка за домашніми рецептами.

Візьміть на замітку рецепт смачної закуски — лаваш з сиром і помідорами на сковороді.

Домашній соус «Барбекю» без варіння

  • 60 мл винного оцту;
  • 110 мл томатної пасти;
  • 30 мл рідкого диму;
  • 10 г порошку часнику;
  • 5 г порошку чілі;
  • 10 мл кленового сиропу або меду;
  • 2 дрібку солі;
  • 20 г порошку лука.

Скільки робити – 5 хвилин.

Скільки калорій – 98 калорій.

Приготування:

  1. У велику ємність помістити томатну пасту;
  2. Додати до неї кленовий сироп або мед (з медом, до речі, буде трохи калорійніше) з винним оцтом;
  3. Всипати цибульний і часниковий порошок, добре перемішати масу віночком;
  4. Далі додати сіль, чилі і рідкий дим;
  5. Знову перемішати віночком до однорідності і підкоригувати соус «Барбекю» по своєму смаку. Тобто, можна дати більше солі, більше чилі (щоб вийшов гострий) або меду (щоб було солодко);
  6. Перелити його в банку, пляшку або контейнер і зберігати в холодильнику.

Ще один варіант

  • 1 томат;
  • 2 зубчики часнику;
  • 5 мл яблучного оцту;
  • 30 г томатної пасти;
  • 15 г копченої паприки;
  • 1 головка цибулі;
  • 15 мл рослинного масла;
  • 5 мл вустерського соусу;
  • 1 болгарський перець;
  • 8 шт чорносливу;
  • 1 стручок чилі;
  • 70 г коричневого цукру.

Скільки робити – 30 хвилин.

Скільки калорій – 136 калорій.

Приготування соусу «Барбекю»:

  1. Помідор вимити, зробити на зворотному від корінця стороні надріз у вигляді хреста;
  2. Закип'ятити невеликий сотейник з водою і помістити в окріп томат;
  3. Через одну хвилину витягнути його і відразу ж помістити в прохолодну воду;
  4. Зняти шкірку з нього, вирізати корінець і нарізати шматочками довільної форми;
  5. Суху сковороду розігріти;
  6. Поки вона гріється, солодкий перець вимити, вирізати насіння з перетинками і кожну половинку цибулини розрізати навпіл уздовж;
  7. Чилі теж вимити, але в цілях безпеки краще робити це в одноразових рукавичках;
  8. Обсушити перець і викласти його на розпечену сковороду;
  9. Посмажити всі перці до стану обвуглювання шкірки. Для того, щоб солодкий перець рівномірно піднімався, на нього краще помістити якийсь прес (зразок банки з водою);
  10. Коли шкірка повністю обвуглиться, перемістити перець на обробну дошку, дати йому охолонути;
  11. Потім зняти більшу частину вугілля, залишивши трохи і нарізати перець брусками;
  12. Чилі обробити також, але, використавши рукавички і обов'язково вирізати насіння;
  13. Чорнослив промити і помістити в сотейник;
  14. Сухофрукти залити окропом так, щоб накривало на два сантиметри вгору;
  15. Довести чорнослив до кипіння на плиті, потім закрити кришку і варити до тих пір, поки сухофрукти не розваряться. У випадку, якщо вся вода випарується, долити ще;
  16. Цибуля позбавити від лушпиння, зрізати кінці і розрізати головку навпіл;
  17. Половину цибулі нарізати дрібним кубиком;
  18. Розігріти сковороду з рослинним маслом і кинути туди цибулю;
  19. Тушкувати до золотистого кольору;
  20. Подрібнений томат відправити в сотейник і додати до нього м'який цибулю;
  21. Масу прогріти і додати томатну пасту;
  22. Всипати цукор, зняти сотейник відразу ж з вогню і заважати до розчинення цукру;
  23. Залити 100 мл окропу (!) і добре перемішати;
  24. Додати обидва види перців, копчену паприку і добре перемішати;
  25. Очищені зубки часнику помістити до чорносливу з шкіркою на одну хвилину;
  26. Через хвилину вийняти зубки, очистити їх і знову додати до сухофруктам;
  27. Додати трохи води і перелити масу в блендер;
  28. Перебити чорнослив з часником в пюре;
  29. Додати пюре в сотейник, додати оцет і вустерський соус;
  30. Перемішати і подрібнити соус заглибним блендером;
  31. Перетерти через сито, остудити і подавати.

Корисні поради

Якщо ви не плануєте використовувати соус відразу, то у варіанті з варінням, ми рекомендуємо розлити його по банках. Остиглі баночки можна прибирати в холодильник.

Подаючи гарячий соус до столу, варто розуміти, що при охолодженні він покриється плівкою, яка потім збереться і вийде не дуже апетитно. Щоб цього уникнути, можна наколоти невеликий шматочок вершкового масла на вилку і провести їм по поверхні соусу. Він покриється масляною плівкою, яка буде апетитно блищати і не дасть соусу створити зібратися самому.

Якщо соус додано занадто багато солі, то очистіть картопля, вимийте його і поріжте шматочками. Помістіть в вміст і залиште на п'ять хвилин. Картопля збере зайву сіль і не віддасть свій смак. Після цього картоплю витягти.

Приготувати соус «Барбекю» в домашніх умовах за нашими рецептами, ви можете його подати не тільки до м'яса, риби і птиці на стіл, але і замаринувати в ньому ті ж продукти. Після цього смажити м'ясо на багатті і подавати зі свіжими овочами.

Що ще почитати: