18 март 2019 15 901

Скільки часу вариться перловка в каструлі на плиті, в мультиварці і на пару

Перлова крупа одна з самих незвичайних, але дуже корисних. Її використання в харчуванні зумовлені наявністю великої кількості корисних мікроелементів і вітамінів, необхідних для повноцінної роботи організму.

Серед найбільш значущих і цінних зазначають:

  • вітамін В6;
  • калій;
  • магній;
  • селен;
  • фосфор;
  • клітковину;
  • амінокислота лізин.

Завдяки високим поживним властивостям перлова крупа використовується, як для повсякденного, так і для дієтичного харчування, оскільки здатна знижувати апетит. Її вживання запускає процес утворення колагену, що благотворно позначається на стані шкіри і волосся. Перловка відварна допоможе в наступних випадках:

  • коли потрібно знизити або стабілізувати вагу;
  • поліпшити роботу шлунка і знизити навантаження на ШКТ;
  • позбутися від проблеми запорів;
  • провести профілактику грибкових захворювань;
  • вивести токсини і шкідливі речовини, які накопичилися в організмі.

Також перлова крупа зміцнює імунну систему, завдяки чому її використовують для боротьби або профілактики простудних захворювань. Саме тому вміння варити цей продукт – важливий навик, яким повинна володіти кожна господиня.

Основні правила

Для того щоб правильно зварити перловку, потрібно враховувати кілька правил. Важливі умови успіху – враховувати, що крупа вариться тривалий час, процес варіння трохи змінюється в залежності від того, яке планується приготувати страву. Також слід враховувати і власні побажання, так як від цього залежить такі показники, як розсипчастість або в'язкість готового продукту.

У тому випадку, якщо потрібно приготувати розсипчастий варіант, то варіння буде проводитися наступним чином:

  1. Потрібно взяти 1 стакан перловки і 2,5 склянки води;
  2. Поставити на середній нагрів;

Час приготування — 60 хвилин.

Калорійність (100 г перлової каші) – 109 ккал.

Для приготування в'язкої по консистенції каші, необхідно взяти 200 г крупи і 1 л води. Час варіння збільшується до 90 хвилин. Особливість, яка може змінювати час варіння – обрана посуд. Якщо у неї товсте дно, то часу буде потрібно більше. Скоротити його можна, попередньо замочивши крупу у воді (за 20-30 хвилин до основної варіння).

Скільки вариться перловка без замочування

Якщо немає часу на те, щоб вимочити перлову крупу, то оптимальний час приготування становить в середньому 75 хвилин. Точно вирахувати його складно, оскільки на цей показник, можуть впливати сорт крупи, її вік і розмір, обрана посуд.

Визначається готовність крупи нескладно – зернята повинні бути набряклими, збільшилися в обсязі, м'якими, але не разварившимися. Спосіб приготування буде наступним:

  1. Перлову крупу необхідно перед приготуванням перебрати, потім добре промити 1-2 рази;
  2. Налити в ємність воду (2-3 склянки), поставити на середній нагрів;
  3. Дочекатися, поки вода закипить, після чого всипати 200-250 г перловки;
  4. Проварити вміст ємності на сильному нагріванні не більше 3 хвилин;
  5. Зняти з плити, наявну рідину злити, залити чистою водою в тій же кількості (2-3 склянки);
  6. Дочекатися закипання води, зменшити нагрівання до середнього, варити до готовності (50 хвилин).

Після приготування накрити ємність кришкою, за бажанням попередньо поклавши масло. Залишити настоюватися перед подачею ще на 10 хвилин.

Скільки вариться крупа з замочуванням

Для того щоб перлову крупу зварити до повної готовності з замочуванням, потрібно затратити близько 50 хвилин. Іноді (якщо великі зерна або використовується ємність з товстим дном) час може бути збільшено до 60-65 хвилин.

Процес варіння практично не відрізняється від такого без замочування, за винятком того, що крупа піддається впливу води до першої термічної обробки.

Як приготувати паска без дріжджів читайте в нашій статті.

Свинина, запечена в мультиварці виходить дуже соковитою і ніжною, спробуйте приготувати за нашими рецептами.

Буженина з філе індички — це ніжне м'ясо, яке буде корисно навіть дитині.

Скільки часу вариться перловка в супі і розсольнику

Нерідко перлову крупу використовують для приготування перших страв – різних супів, в числі яких є і розсольник. Тут важливо пам'ятати, що для правильного приготування потрібно враховувати, який суп передбачається зварити, так як від цього залежить час приготування перловки.

Так у звичайному супі крупу потрібно варити не менше 1 години (як і для каші). Необхідно пам'ятати, що для перших страв процес попереднього замочування перловки необхідний. Складає він 2-3 години.

У розсольник часто рекомендується додавати вже зварену крупу, тому час приготування тут зменшується до 10-20 хвилин.

Як варити перловку в мультиварці, пароварці, мікрохвильовій печі і термосі

Сучасної господині багато турботи по приготуванню їжі допомагають вирішувати технічні пристосування, такі як мікрохвильова піч, мультиварка або пароварка. У них зручно і варити перловку. Для цієї ж мети можна використовувати термос. Процес варіння буде виглядати так:

  1. В мультиварці – засипати крупу в чашу, залити воду, посолити (співвідношення 1:2), поставити на програму «Варка» або «Крупи» на 50-70 хвилин;
  2. У пароварці – у співвідношенні 1:2, процес варіння продовжує 2 рази за 30 хвилин (попередньо крупу рекомендується вимочити, залишивши на 10 годин);
  3. В мікрохвильовці – використовують для цієї мети замочену крупу (вона повинна набухати 2-3 години), потім у співвідношенні 1:2 виставляється потужність, рівна 400 Вт, часу буде потрібно 20 хвилин;
  4. У термосі – для цієї мети використовується гаряча вода. Важливо пам'ятати, що кількість крупи має бути рівним 1/3 від ємності наявного судини, тоді процес варіння буде якісним. Час, який потрібно буде затратити на це, дорівнює 1 годині.

Важливо пам'ятати, що час приготування може змінюватися, тому необхідно регулярно перевіряти крупу на готовність.

Поради кулінарам

Для того щоб перлова крупа вийшла смачною і м'якою, рекомендується попередньо промити її кілька разів.

Краще всього використовувати для замочування теплу воду, тоді процес може бути скорочено до 1-2 годин.

Розрахувати час приготування можна по терміну виготовлення крупи – чим вона довше зберігатися, тим більше часу вимагатиме подальша варіння.

Що ще почитати: