13 июнь 2019 5 830

Як приготувати перлову кашу в мультиварці

Перлова крупа є однією з найбільш доступних за ціною і корисних серед її різновидів. А каша, приготовлена з цих зерен, являє собою ситний обід, насичуючи організм цілим арсеналом необхідних вітамінів.

Трохи історії

Ще в часи Древньої Русі перлову кашу любили і поважали. Мало того, що її вживали щодня, так ще і святковий стіл рідко обходилося без страв, приготованих на основі цих ядер.

Як не дивний цей факт, але перловка тоді називалася царської крупою. А все тому, що таке корисне ласощі по кишені лише багатіям і соціально впливовим каст.

А ось у наш час, навпаки, страви з перлової січки доварюють вкрай рідко. Адже звикли, що така каша асоціюється з часом проходження служби в лавах державної армії.

Безсумнівно, багато знайомих військовослужбовці скаржилися на те, що армійські кухаря іншими ліками балували лише по святах, і то не завжди. Такий стан речей дуже прикро, адже перловка – джерело поживних мікроелементів і вітамінів.

Такі позитивні властивості зобов'язані вивести цю крупу на новий популярний рівень, особливо в нашу епоху процвітання консервантів, ГМО, стабілізаторів і шкідливих харчових добавок, які, природно, організму приносять тільки шкоду.

Приготування

Найчастіше таку кашу готують шляхом варіння на звичайній газовій плиті. А час, необхідне на цей процес, залежить від віку зерен. Відповідно, чим крупа старіше, тим процедура займатиме більше хвилин, в середньому, приблизно, від півгодини до півтори години.

А з розвитком наукового прогресу приготування цієї страви стало ще простіше, адже мультиварка здатна зробити все сама, варто лише продукти в неї завантажити. Не бійтеся експериментувати з інгредієнтами і переконайтеся на власному досвіді, що така каша дуже смачна.

Простий рецепт перлової каші в мультиварці
Інгредієнти Кількість
Крупа перлова - 1 мірний стакан
Вода - 2 склянки
Масло - для заправки
Спеції і приправи - за особистим уподобанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 109 Ккал
  1. Перед початком приготування крупу перлову необхідно обов'язково перебрати, відокремити добрі зерна від непридатних та різноманітного сміття. Далі слід промити ядра під холодною проточною водою і замочити на кілька годин. При можливості краще взагалі залишити її в такому вигляді на ніч. Але якщо стільки часу на очікування відсутня, то можна обійтися і без вимочування;
  2. Чашу мультиварки не зашкодить злегка змастити маслом, і туди відправляють підготовлену перловку. Слідом – дві міри води;
  3. Електричну чарівницю включають і вибирають режим «Каша», а часом задають рівну 60 хвилин;
  4. Після заповітного сигналу мультиварку відкривають, майже готову страву приправляють за смаком і ретельно перемішують;
  5. Страву можна залишити в цієї диво-техніки для настоювання або відразу ж подати до столу.

Як приготувати кашу з перловки з м'ясом

Продукти:

  • Улюблений вид м'яса в кількості 350-400 м;
  • Перлова крупа – 2 мірні ємності;
  • Вода – 5 мірних ємностей;
  • 2 цибулини;
  • Один середній коренеплід моркви;
  • Олія соняшникова;
  • Спеції – за потребою.

Час приготування: півтори години.

Калорійність залежить від обраного типу м'яса, так, на 100 г готового страви:

  • З свинини – 130 ккал;
  • З птиці – 90 ккал;
  • З телятини – 180 ккал.

Етапи приготування:

    1. Першим ділом м'ясо слід очистити від плівок і жилок і нарізати невеликим кубиком;

    1. Цибулю і моркву необхідно очистити від лушпиння і шкірки, гарненько помити і подрібнити будь-яким способом;

    1. Тепер черга перловых зерен. Методом перебирання крупу важливо позбавити від сміття і кілька разів промити під проточною водою;

    1. Коли з підготовчими процедурами покінчено, можна приступати до самого приготування. Мультиварці задати режим «Смаження», а на таймері виставити 15 хвилин. Ємність, у якій буде стряпаться блюдо, слід змастити тонким шаром рослинного масла. Далі туди відправляється порізане м'ясо і обсмажується протягом заданого проміжку часу;

    1. По закінченню відведеного періоду в чашу мультиварки завантажують подрібнені овочі. Тепер на таймері – 10 хвилин;

    1. Сигнал пролунав – засипають перловку, заливають гарячою водою і присмачують необхідними приправами;

  1. Кришку диво-помічниці закривають і ставлять наступне завдання: «Випічка» протягом 50 хвилин;
  2. Чекають бажаного сигналу, який повідомляє про завершення маніпуляцій, добре все перемішують і залишають у спокої хвилин на 10.

Перлова каша з тушонкою: готуємо в мультиварці

Для приготування цієї смачної їжі знадобиться:

  • Перловка – 2 склянки;
  • Тушонка – 1 банку, приблизно 500 грам;
  • Цибулинка середнього розміру;
  • Невелика морква;
  • 5 відповідних склянок води;
  • Олія для смаження;
  • Улюблені приправи.

Час приготування: півтори години.

Калорійність 100 г готової каші — 140 ккал.

Починають приготування з підготовки крупи. Першою справою, що її вкрай важливо перебрати, тим самим відокремивши хороші зернятка від непотрібного сміття. Потім обов'язково потрібно ретельно промити, краще всього під проточною водою. Щоб каша вийшла набагато м'якше, за бажанням, перловку можна замочити на кілька годин або навіть на всю ніч.

Ну ось, крупа підготовлена. Тепер черга овочів, які спочатку необхідно позбавити від верхніх забруднених шарів і лушпиння. Помиті цибулю і моркву подрібнюють. Цибульну головку нарізають або півкільцями, або середніми кубиками, а для коренеплоду відмінно підійде терка.

Варильна ємність мультиварки покривається маслом для смаження, і занурюють в неї подрібнені овочі. Кудесницу фірми Редмонд включають, задавши режим «Смаження» всього на 5-7 хв.

Коли вміст чаші трохи протушкується, туди ж відправляють тушонку. Слідом – підготовлена перловка і необхідну кількість води, а також приправи та спеції. Вибір режиму залежить від виду мультиварки. Якщо є така задача, як «Каша», «Плов» або «Гасіння», то вибирається саме вона. При відсутності перерахованих вище команд задається найбільш схожий на них режим. Що стосується часу, то 80 хвилин цілком достатньо.

Коли на таймері закінчиться відлік, кашу необхідно перемішати і дати потомитися ще хвилин 10.

Як приготувати найпростіший торт медовик зі сметанним кремом, читайте цікаві рецепти тортів, приготовані за нашими рекомендаціями.

Читайте як приготувати цікаві суші роли в домашніх умовах.

Як правильно приготувати гречану кашу для першого прикорму — рецепти про яких ви навіть не здогадувалися тут.

Як варити перлову кашу з грибами

Інгредієнти:

  • 1 мірна ємність перлової крупи;
  • 4 такі ж ємності води;
  • 300 г грибів;
  • Одна велика цибулина;
  • Трохи рослинного масла;
  • Спеції – за бажанням.

Час приготування: 60-70 хвилин.

Калорійність: 55 ккал на 100 р.

Перед початком приготування бажано крупу замочити на час від декількох годин до цілої ночі. Така процедура дозволить каші стати більш м'якою і займати менше часу готування. Втім, якщо часові рамки присутні, то вільно можна пропустити цей пункт.

Спочатку краще виконати всі підготовчі процедури. А саме:

  1. Крупу перебрати, промити;
  2. Цибулину і гриби очистити і порізати підходящим способом, бажано півкільцями.

Режим на мультиварці Поларіс задається «Смаження» або «Випічка», в залежності від наявності. Чаша покривається тонким шаром олії, а потім у неї засипається подрібнену цибулю. 10 хвилин цілком достатньо для досягнення їм золотистого кольору.

Потім відправляють до пассированному луку порізані гриби, і всі разом обсмажується протягом такого ж часу. Далі необхідно завантажити в ємність мультиварки головний інгредієнт – перловку. Також варто приправити і залити все водою. Вміст чаші ретельно перешивається і готується в режимі «Гасіння» 40-45 хвилин.

Як зварити молочну перлову кашу

Для цього знадобиться:

  • Стакан зерен перловки;
  • 3 склянки води;
  • Молока також 3 склянки;
  • 3 чайні ложечки цукру;
  • 1 чайна ложка солі.

Час приготування: мінімум 3 години.

Калорійність безпосередньо залежить від жирності молока і може коливатися від 100 до 130 ккал на 100 р.

Під проточною водою ретельно слід промити крупу, процедуру повторити кілька разів, поки вода не стане прозорою. Обов'язково варто дати перловке постояти у воді хоча б пару годин.

Підготовлений інгредієнт далі відправляють в чашу електричної помічниці, заливають молоком і водою, додають цукор-пісок і сіль. Потім готову суміш ретельно перемішується. Задають мультиварці режим «Каша» на цілу годину. Далі – тільки чекають звукового сигналу, оповещающего про завершення обраної програми.

Тепер напівготову молочну перловку необхідно перемішати і далі відправити готуватися. Але вже вибирається програма «Гасіння», а час – 120 хвилин. Як тільки пролунає заповітний сигнал, можна додати вершкове масло, це не обов'язково, суто за бажанням. І, звичайно ж, готове ласощі залишають в спокої на 10 хвилин.

Раптом раніше перлова крупа не використовувалася у приготуванні їжі, то варто відкинути упереджене ставлення до неї. Потрібно просто хоч раз щось з нею зробити, і все – тепер один з найулюбленіших продуктів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: