Як зробити справжній чупа-чупс в домашніх умовах
Чупа-чупс – улюблені ласощі для дітей. Але покупні льодяники ненадійні, адже зроблені вони в основному з хімічних компонентів. Тому, щоб уникнути алергії або харчових розладів, зробіть чупа-чупси будинку. Це швидко, просто і корисно!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кукурудзяний сироп - | 200 г |
цукор - | 200 г |
вода - | 180 г |
ароматизатор - | 1 чайна ложка |
рідкий харчовий барвник - | четверта частина чайної ложки |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 грам: 233 Ккал |
Важливо! Не використовуйте цукрову пудру, оскільки не отримаєте необхідного ефекту. У цьому та інших рецептах необхідний цукор-пісок!
Додатково:
- формочки для чупа-чупса;
- велика каструля;
- зубочистки, дерев'яні палички або шпажки;
- жаростійка скляна ємність;
- фольга або прозора папір.
Зауважимо, що крім продуктів, для приготування льодяників обов'язково знадобляться дерев'яні палички і прозора папір або фольга. Враховуйте це при наступних рецептах.
Як зробити чупа-чупс в домашніх умовах:
- Спочатку візьміть формочки і зволожите їх. Вставте підготовлені палички у формочки;
- Візьміть велику залізну ємність і змішайте основні інгредієнти: сироп, цукор і воду;
- Поставте отриману суміш на середній вогонь і перемішуйте її до розчинення цукру;
- Доведіть рідину до кипіння вже без перешивання;
- При температурі 130 градусів Цельсія влийте в миску барвник і додайте ароматизатор;
- Доведіть суміш до температури 150 градусів Цельсія і зніміть її з вогню.
Важливо! Слідкуйте за підйомом температури, так як, починаючи з позначки 120 градусів Цельсія, вона росте дуже швидко.
- Обережно вилийте отриману суміш у скляну ємність;
- Розлийте отриманий сироп по формочках, а після помістіть їх в холодильник до застигання;
- Через 2 години вийміть отримані льодяники і загорніть їх у фольгу або фантики. Чупа-чупси готові!
Як смачно варити яловичий мову зі спеціями і овочами читайте в нашій статті.
Що таке білорибиця рецепти з фото і покроковими підказками кулінарами.
З чого роблять крабові палички: склад, користь і шкоду, пропорції і поради по вживанню читайте в нашій статті.
Фруктовий варіант
Необхідні компоненти:
- цукор – 300 г;
- фруктовий/ягідний свіжовичавлений сік (в рецепті беремо вишневий) – 200 мл
Порада: якщо немає соку, то можна зварити компот з будь-яких ягід без цукру.
На створення чупа-чупса необхідно близько години.
Калорійність:
Продукт | білки | вуглеводи | ккал |
---|---|---|---|
1. Сік вишневий | 1,47 | 25,57 | 108,15 |
2. Цукор | 297 | 1188 | |
Разом: | 1,5 | 322,6 | 1296,2 |
На 100 грам: | 0,3 | 63,3 | 254,3 |
Рецепт фруктового чупа-чупса в домашніх умовах по кроках:
- Вилийте ягідний сік або компот в металеву ємність, яку помістіть в посудину побільше;
- Зробіть водяну баню;
- Зігрійте рідину до закипання і всипте в неї цукор;
- Перемішуйте сироп, прогріваючи його на середньому вогні до розчинення цукру;
- Після цього зніміть ємність з водяної бані і поставте її на мінімальний вогонь;
- Уваривайте сироп близько 40 хвилин до загустіння. Не забувайте іноді помішувати його дерев'яною ложечкою, щоб він не пригорів;
- Як тільки карамельна маса потемніє і придбає специфічний аромат, зніміть ємність з плити;
- Зачекайте, поки карамель трохи охолоне до тих пір, щоб не обпікала руки;
- Зробіть кульки середнього розміру і пронзите їх наполовину паличкою або зубочисткою;
- Отримані чупа-чупси необхідно загорнути у фольгу або фантики, щоб на карамель нічого не налипло. Залиште їх остигати на 2,5 години. Після закінчення часу їх можна їсти!
Шоколадне ласощі
Необхідні інгредієнти:
- цукор – 400 г;
- какао-порошок – 50 г;
- мед (бажано домашній) – 25 г;
- кип'ячена вода – 50 мл або 5 частину склянки;
- олія (рафінована рослинна) – 50 мл
На створення льодяників йде в середньому близько 75 хвилин.
Розрахунок калорій:
Продукт | білки | жири | вуглеводи | ккал |
---|---|---|---|---|
1.Какао-порошок | 12,1 | 8,75 | 13,95 | 182,95 |
2.Цукор | 396 | 1584 | ||
3.Соняшникова рафінована олія | 46,45 | 418,08 | ||
4.Мед | 20 | 80 | ||
5.Вода | ||||
Разом: | 12,1 | 55,2 | 430 | 2265 |
На 100 грам: | 2,1 | 9,7 | 75,2 | 396,3 |
Як зробити шоколадний чупа-чупс:
- Перемішайте всі наявні продукти в металевому посуді;
- Поставте миску на піч і чекайте загустіння карамельної суміші близько півгодини;
- Зніміть сироп з вогню і дочекайтеся, поки він охолоне до такого стану, щоб його можна було взяти в руки;
- Накатайте з шоколадною карамелі кульок або ж, проявивши фантазію, зліпіть різних тварин. Можна просто залити шоколадну масу у формочки;
- В отриману карамель вставте палички;
- Загорніть цукерки у фольгу або фантики і залиште їх остигати на 2,5 години.
Рецепт молочного ласощі
Необхідні складові:
- вершкове масло – 50 мл;
- ванілін – 1 п. або 2 г;
- цукор – 200 г;
- вершки – 100 р.
Додатково:
- дерев'яні палички;
- фольга або фантики.
На приготування солодощів йде близько 40 хвилин.
Таблиця калорійності:
Продукт | білки | жири | вуглеводи | ккал |
---|---|---|---|---|
1.Вершки (20% жирності) | 2,8 | 20 | 3,6 | 205,6 |
2.Цукор | 198 | 792 | ||
3.Ванілін | 0,24 | 0,96 | ||
4.Масло вершкове | 0,27 | 37,58 | 0,41 | 340,94 |
Разом: | 3,1 | 57,6 | 202,3 | 1339,5 |
На 100 грам: | 0,9 | 16,6 | 58,2 | 385,4 |
Рецепт приготування молочних чупа-чупса:
- Змішайте вершки і цукор в металевій ємності або в сотейнику;
- Отриману рідину потрібно поставити на середній вогонь і варити до розчинення цукру;
- Коли маса придбає колір і аромат карамелі, додайте в неї пакетик ваніліну і вершкове масло. Розітріть все, щоб не залишилося грудочок;
- Зніміть залізну ємність з вогню і розлийте карамель по формочках або зліпити кульки;
- Вставте в карамель палички і дайте їй охолонути близько 3 годин. Льодяники готові!
Цукерки на основі газованого напою
Необхідні інгредієнти:
- цукор – 300 г;
- солодка газована вода – 1 стакан або 250 мл
Додатково:
- фольга або фантики;
- дерев'яна паличка.
Виготовлення ласощів займає близько 40 хвилин.
Розрахунок калорійності з використанням «Coca-Cola»:
Продукт | вуглеводи | ккал |
---|---|---|
1.Цукор | 297 | 1188 |
2. «Coca-Cola» | 26,5 | 105 |
Разом: | 323,5 | 1293 |
На 100 грам: | 58,8 | 235,1 |
Розрахунок калорій з використанням «Fanta»:
Продукт | вуглеводи | ккал |
1.Цукор | 297 | 1188 |
2. «Fanta» | 30,58 | 124,18 |
Разом: | 327,6 | 1312,2 |
На 100 грам: | 59,6 | 238,6 |
Розрахунок калорій з використанням «Sprite»:
Продукт | білки | вуглеводи | ккал |
1.Цукор | 297 | 1188 | |
2.«Sprite» | 0,25 | 17,5 | 72,5 |
Разом: | 0,3 | 314,5 | 1260,5 |
На 100 грам: | 57,2 | 229,2 |
Рецепт приготування:
- Перемішайте всі продукти в металевій ємності і поставте на середній вогонь;
- Дочекавшись кипіння, варіть масу на малому вогні (по часу виходить в середньому 30-40 хвилин);
- Загуслу карамельну масу можна розлити по заготовленим формах, а можна зліпити з неї цукерки самому;
- Вставте палички в отримані льодяники і залиште застигати їх на 2,5 години.
Корисні поради
- експериментуйте з зовнішнім виглядом льодяників: їх кольором і формою! Можна брати не лише різні форми, але і перетворювати карамель в прекрасне своїми руками. А різного кольору можна досягати за допомогою різних харчових барвників;
- для приємного аромату використовуйте різні ароматизатори, в ролі яких можуть виступати цитрусові, наприклад, цедра лимона або ж кави. Якщо цукерки призначені для дорослих, спробуйте додати трохи рому;
- радимо розливати карамель в невеликі формочки для випічки;
- вибирайте сік з тими фруктами або ягодами, смак яких хочете, щоб був у майбутніх цукерках!
- готові цукерки можна прикрашати зверху будь посипкою: горіховою або кокосовою стружкою;
- за основу цукерок можна брати маленькі фрукти, наприклад, яблучка, які просто вмочати в отриману карамель! Це буде не тільки солодко, але й корисно;
- часто виникає питання про те, чи можливо зробити великий чупа-чупс. Так, це зробити можливо, питання лише у пошуку підходящої формочки. Якщо немає великої формочки, то можна взяти дві миски, заповнити спочатку їх, а після застигання карамельної суміші скріпити їх разом!
Чупа-чупси, приготовлені в домашніх умовах по кожному з перерахованих вище рецептів, будуть смачними і корисними. Їх буде неможливо відрізнити від покупних! В середньому на приготування льодяників, ви витратите 30-60 хвилин. Не забувайте залучати до цього захоплюючого процесу своїх дітей!