21 апрель 2019 4 204

Як робити повітряний рис в домашніх умовах

Повітряний рис – це основа більшості дивовижних десертів. Готують його із звичайного білого рису. Саме завдяки сучасним технологіям вдається домогтися такого «роздування зерен», з якого і виходить смачний і легкий продукт.

Секрети виробництва

У промисловості, щоб отримати повітряний рис, потрібно піддати його обробці різних хімічних і фізичних впливів:

  1. Чистий, сухий рис піддають впливу високих температур і тиску. У спеціальних ємностях все це відбувається протягом 2 хвилин. За цей час відбуваються складні зміни на клітинному рівні продукту, тому його так і «роздуває»;
  2. Зерна пересипають в спеціальний котел, який весь час обертається;
  3. Одночасно заливається солодкий сироп. Тут дуже важливо, щоб він рівномірно розподілився по зернам;
  4. Тепер засипають цукрову пудру;
  5. Процес заливання сиропом і засипання пудрою повторюється 5-6 разів, до досягнення потрібного ефекту.

Спочатку використовують самий крупний помел цукрової пудри, а в кінці – самий дрібний. Після продукт ретельно просушується і виходять смачні, карамелізовані, солодкі зерна рису.

Як робити повітряний рис в домашніх умовах (стандартний спосіб)
Інгредієнти Кількість
рису - два склянки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 402 Ккал

Приготувати таке ласощі зможе будь-яка господиня на своїй кухні.

Приготування класичного повітряного рису складається з трьох етапів:

  1. Два склянки круглого, чистого і промитого рису потрібно залити водою і варити на слабкому вогні. Варити його бажано у великій кількості води, близько 20-30 хвилин, періодично помішуючи. Рис повинен бути досить розвареним, але не липким, а розсипчастим. Після варіння треба добре процідити через друшляк і промити невеликою кількістю води. Тепер потрібно просушити його, виклавши на паперовий або тканинне рушник. З нього має піти вся рідина;
  2. Другий етап полягає в просушування рису в духовій шафі. На деко стелиться пергаментний папір і тонким шаром викладається рис. Температура в межах 80-115С, протягом 1,5-2 годин. На цьому етапі дуже важливо остаточно просушити рис;
  3. І останній етап – обсмажування на сковороді. Потрібно добре нагріти рослинне масло і порційно обсмажувати рис на середньому вогні. Після того, як зерна здуваються, викладаємо їх на паперовий рушник, щоб вбралися надлишки жиру.

Тепер можна обваляти їх у цукровій пудрі.

Читайте як приготувати смачний соус теріякі в домашніх умовах.

Візьміть на замітку рецепт найсмачнішого маринаду для сьомги.

Спробуйте приготувати фунчозой з овочами і куркою за нашими рецептами.

Солодкий десерт в мікрохвильовці

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 50 грам;
  • простий зефір – 200 грам;
  • стакан повітряного рису.

Час приготування: близько 20 хвилин.

Калорійність: 396 ккал / 100 г.

Потрібно добре перемішати зефір і вершкове масло. Розтопити Масло краще. Ставимо в мікрохвильовку і гріємо протягом 2 хвилин на самій високій температурі, періодично помішуючи. Повинна вийти однорідна маса.
Тепер потроху додаємо повітряний рис і добре перемішуємо. У змащену рослинним маслом форму викладаємо суміш, гарненько її придавлюємо і ставимо в холод на 2-3 години. Десерт готовий!

Рецепт смачних солодких батончиків

  • стакан повітряного рису;
  • стакан вівсяних пластівців;
  • 2 столові ложки цукру або пудри;
  • 100 грам рідкого меду;
  • Нутелла або арахісове масло 250 грамів;
  • щіпка солі.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 364 ккал / 100 г.

Змішати арахісове масло, цукор, сіль, мед і ретельно перемішати.

Для кращого ефекту можна підігріти суміш на паровій бані або в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин. Додати рис і вівсяні пластівці і знову перемішати.

Харчову плівку змастити олією, викласти суміш, загорнути у формі ковбаси і покласти в морозильну камеру на 30-40 хвилин.

Можна використовувати будь-які форми, але завжди використовувати плівку і масло.

Цукерки для дітей

Інгредієнти:

  • стакан повітряного рису;
  • 150 грам маршмеллоу.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 298 ккал / 100 г.

Беремо маршмеллоу і ставимо в мікрохвильову піч на 20-25 секунд. Він збільшитися в три рази. Додаємо повітряний рис, добре перемішуємо. Змастивши руки рослинним маслом, формуємо кульки або будь-які інші фігурки.

Потім їх можна надіти на дерев'яні шпажки і наші цукерки будуть схожі на чупа-чупс. Можна прикрасити білим та чорним шоколадом, зверху присипати дрібно нарізаними горіхами або арахісом, кокосовою стружкою або кондитерської присипкою. Все по вашому смаку.

Торт без випічки

Інгредієнти:

  • стакан повітряного рису;
  • 200 грам шоколаду;
  • 100 грам вершкового масла;
  • фрукти, ягоди;
  • один пакетик желе;
  • ½ Склянки насіння соняшника.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 358 ккал / 100 г.

Шоколад з вершковим маслом розтопити на водяній бані, насіння злегка підсмажити.

Ще в теплий шоколад додати рис і насіння, перемішати. У форму для торта помістити харчову плівку і змастити її олією. Форма повинна бути з високими краями, бажано роз'ємна. На дно викласти в шоколадну суміш, добре прим'яти ложкою, поставити в холодильник на 30-40 хвилин. В цей час розвести желе, нарізати ягоди і фрукти.

На остиглий шоколадний корж викласти фрукти, залити желе. Залишити остигати на 60-90 хвилин.

Як бачите, всі рецепти десертів дуже прості в приготуванні і, головне, дуже корисні, не шкодять дітям, а, навпаки, дають масу сил і корисних вітамінів.

Що ще почитати: