11 май 2019 5 593

Як приготувати карамель з цукру в домашніх умовах

Сама назва цього виду солодощів походить від латинської назви цукрового очерету, і хоча про першовідкривача приготування цих ласощів історія замовчує, є легендарна історія про те, як випадково підсмажений цукровий очерет поклав початок цілої кондитерської галузі.

У 14-16 століттях цукор був доступний не всім, тому льодяники були вишуканими ласощами, а в кінці 19 століття в карамелі з'явилася ще одна форма – лікувальні цукерки, які робили прийом гірких ліків більш привабливим.

У харчовій промисловості карамель випускається в декількох видах: льодяникова і карамель з начинкою. Крім цього, випускаються лікувальні цукерки, вітамінізовані, і м'яка карамель.

Деякі з вище перелічених видів карамелі можна зробити і в домашніх умовах.

Як зварити кришталеву карамель з цукру

Вирішивши зварити карамель власного приготування, потрібно пам'ятати, що в більшості рецептів дотримується пропорція співвідношення води і цукру 1/3. Варити треба на слабкому вогні, періодично помішуючи (якщо рецептом не передбачено інше).

Для початку можна спробувати зварити просто цукрові цукерки, додавши в солодку масу тільки лимонний сік. Поступово, досвідченим шляхом стане ясно, скільки потрібно варити на певній плиті і в певній каструлі.

Якщо варити тільки воду і цукор, вийдуть льодяники. Якщо додати лікарські трави, можна отримати домашні цукерки від кашлю, болю в горлі і т. д. Плавити цукор можна і без води, але потрібно бути дуже уважними, щоб не пропустити момент, коли його пора знімати з вогню, так як спалити карамельну масу дуже легко. У цьому випадку помішувати треба починати, коли цукор наполовину розплавиться.

При додаванні вершків, молока карамель стане ніжніше, придбає приємний молочний смак.

Рецепт м'якої карамелі
Інгредієнти Кількість
цукру - 300 г
вершки 33% жирності - 335 г
вершкового масла - 65 г
солі - чайна ложечка
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 226 Ккал

Приголомшливий рецепт французької кухні для тих, хто любить незвичайні смаки, наприклад, з'єднувати солоне з солодким.

Саме приготування нескладно, а результат неймовірний.

Приготування у французькому дусі: все змішується, а в результаті виходить щось.

Отже, цукор поділити на 6 порцій по 50 г, взяти каструлю з товстим дном, у неї висипати першу порцію, поставити на вогонь, без помішування розтопити і гріти до бурштинового кольору, додати наступну порцію, почекати, поки вона розтопиться. Не заважати! Можна злегка нахиляти каструльку по колу, щоб цукор плавився більш рівномірно. Таким чином, повторюючи описані дії, крок за кроком, розплавити весь цукор.

Сметана повинна бути дуже якісною. Якщо вона приготована з якимись добавками, при нагріванні вона може згорнутися. Взагалі безпечніше в цьому випадку використовувати вершки (33%!). Вершки в окремому посуді ставлять на вогонь і нагріваються майже до кипіння, але не кип'ятити.

Цукор, до цього часу прийняв темно-золотистий колір, знімається з вогню, до нього додається вершкове масло (якщо масло не солона, то додати ще і сіль). Ретельно перемішати. Тепер гарячі вершки, невеликими порціями, додаються в сироп, кожну порцію необхідно ретельно розмішувати.

Тепер майже готову карамель треба поставити на вогонь, нагрівати близько 6 хвилин (для каструлі з товстим дном), якщо тонке дно – на 2-3 хвилини менше, і вогонь можна зробити поменше.

Готова карамель прийме ніжний колір молочного шоколаду.

Її потрібно накрити харчовою плівкою, прямо по поверхні, помістити на добу в холодильник. Своєрідний смак прекрасно доповнить булочки, буде доповненням до кави, а можна з'їсти і так.

Рецепт ароматних карамельок на паличці

Можна спробувати простий базовий рецепт приготування карамелі на паличці будинку. Базовий тому, що скуштувавши один раз домашнього ласощі без добавок і хімії, захочеться експериментувати і додавати інші інгредієнти.

Для льодяників на паличці потрібні:

  • Склянку чистої води;
  • 3 склянки цукру;
  • Лимонний сік – дві повні ложки;
  • М'ятна олія;
  • Чайна ложка коньяку;
  • Ваніль на кінчику ложечки.

Цукор висипається в каструлю з товстим дном, туди ж виливається вода, все це розігрівається на маленькому вогні до повного розчинення цукру. Карамель треба помішувати, краще взяти для цього дерев'яну ложку.

Потім додаємо коньяк, ванілін. Також можна заздалегідь запастися натуральними харчовими барвниками і додати їх, льодяники будуть яскравими і привабливими.

Як тільки маса стане однорідною, її треба зняти з вогню і додати лимонний сік і м'ятна олія (для тих, хто любить м'ятний смак). Без лимонного соку льодяники будуть занадто нудотними, але це теж справа смаку.

Палички для морозива потрібно приготувати заздалегідь. Якщо не вдалося знайти спеціальних паличок, можна використовувати зубочистки, однак гострі кінчики слід затупити, щоб дитина не поранилася.

Також потрібно заздалегідь приготувати формочки (можна використовувати і силіконові), їх треба рясно змастити рослинним маслом. Гаряча маса розливається по формах, і поки вона не застигла, в неї потрібно увіткнути палички.

Щоб остигання йшло швидше, можна помістити льодяники в холодильник. Потім акуратно вийняти з формочок, можна обернути красивою папером і ласощі – льодяники на паличці — готові.

Соковиті яблука солодкої карамелі

Яблука в карамелі і шоколадної глазурі

Коли сімейства набридне гризти свіжі яблука, можна не виключати їх з раціону, а подати в іншому вигляді, оскільки самі вони проходять лише мінімальну обробку і зберігають всі свої корисні якості.

Ось що можна зробити із звичайних яблук і невеликої кількості інгредієнтів:

  • 600 г дрібних яблук;
  • 250 г – цукор;
  • 100 г води;
  • 20 г лимонного соку;
  • Плитка шоколаду;
  • Горіхи мелені.

Яблука промити, видалити черешки, шпажки увіткнути в кожне яблуко замість черешка. З протилежного шпажці боку плода зробити прокол (це збереже яблуко цілим при варінні).

Яблука помістити в киплячу воду на п'ять хвилин. Ошпарені плоди викласти на блюдо, обсушити серветками, перевертаючи кожне.

Розтопити шоколад на водяній бані, помістити миску з шоколадом в миску більшого розміру, підлити окропу, щоб він не застигав.

В каструльку з товстим дном вилити воду і цукор, варити на маленькому вогні до карамельного стану, потім додати лимонний сік, перемішати.

Яблука, тримаючи за шпажку, занурювати в карамель, можна ще поливати зверху з ложки. Після карамелі яблука занурюються в шоколад, а потім їх треба обваляти в горіхах.

Китайський рецепт яблук в карамелі

Абсолютно незвичний підхід до приготування яблук. Для отримання вишуканого східного страви знадобляться:

  • Яблука, краще твердих сортів – 5 штук;
  • Лимонний сік;
  • 80 г борошна;
  • Чайна ложка крохмалю;
  • Білок з трьох яєць;
  • 100 г молока;
  • Цукор – 250 г;
  • 150 г води;
  • Кунжут.

Вимиті яблука очистити, нарізати на часточки. Поставити на вогонь сковороду з високими бортиками з великою кількістю рослинного масла.

Для приготування кляра змішується крохмаль і борошно, в окремій ємності збивається молоко з білками, потім вливається в борошно з крохмалем. Змішати до однорідності, далі яблучні дольки умочують в рідке тісто і обсмажують в олії до золотистого кольору. Розкладати на паперовій серветці, щоб видалити із часточок зайвий жир. Помістити в тепле місце, наприклад, поруч з плитою.

У каструльці змішати воду і цукор, варити до золотисто-коричневого відтінку, потім додати кунжут, перемішати. Яблука занурюються в гарячу карамель і кладуть на блюдо, змащене вершковим або рослинним маслом.

Подавати до столу негайно, при цьому до кожної порції додається чашка з холодною водою. В неї треба вмочати гарячі яблучні дольки.

Вишуканий крем з сиром маскарпоне для торта — це дуже і дуже смачно, спробуйте!

Млинцевий торт зі згущеним молоком — рецепт з фото, якій обов'язково варто спробувати.

Надзвичайно смачні конвертики з яблуками з листкового тіста, а приготувати їх досить просто за допомогою нашого рецепта.

Корисні поради

Можна для льодяників використовувати і пластикові трубочки від коктейлю, розрізані навпіл.

Якщо замість паличок використовуються зубочистки, їх гострі кінчики потрібно затупити, щоб діти не поранилися.

В якості глазурі поверх карамелі можна використовувати білий шоколад, а також гіркий. До гіркого шоколаду можна додати солі чи перцю, щоб отримати незвичайний смак.

Можна використовувати приправи і спеції і розробити свої нетривіальні рецепти.

Для рецептів, де передбачена теплова обробка яблук, краще брати тверді плоди невеликого розміру.

Можна глазурувати карамеллю і сирі яблука (вони можуть просто злегка ошпариваться окропом), в цьому випадку треба брати яблука м'які і теж невеликі.

Як всякий натуральний продукт, приготовані яблука в карамелі не варто зберігати довго (не більше 2-3 днів в холодильнику). Правда, є деяка впевненість у тому, що ця проблема навряд чи буде актуальна, швидше за все, приготоване ласощі не встигне дійти до холодильника.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: