Цікаві рецепти страв з молоками лососевих риб
З молоком можна приготувати дивовижні супи, незвичайні омлети і салати. Зазвичай ми вважаємо молоки відходами і викидаємо. І дарма, треба обов'язково включати в свій раціон страви з цього незвичного, але дуже цінного продукту.
Чим корисні молоки лососевих риб
Про користь самих риб, напевно, чули всі – вони багаті білком, корисними жирами і мікроелементами. І молоки цих риб теж корисні. Вони дають організму так звані повноцінні білки тваринного походження, які засвоюються організмом краще, ніж з м'яса.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
харчових рибних відходів для бульйону - | 500 г |
цибулин - | 2 шт. |
моркви - | 1 шт. |
молок - | 400 г |
маринованого огірка - | 1 шт. |
олії соняшникової - | 20 мл |
картоплі - | 2 шт. |
солі і спецій - | по своєму смаку |
зелені - | для прикраси |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 210 Ккал |
Для супу беремо тільки те, що залишилося від риби. Для початку плавці, кістки, хвости – це відмінні інгредієнти для наваристого бульйону.
У компанію до рибних відходів треба взяти молоки. Ніяких складних продуктів, а смак супу вийде незвичайний, з легкої гостротою і кислинкою, тому що в кінці варіння в суп додається маринований огірок.
Рецепт приготування супу на основі молоки лососевих риб покроково:
- При обробленні лососевих риб залишайте молоки і зберігайте в морозильній камері, поки не зберете необхідну кількість;
- Зваріть рибний бульйон з додаванням цибулини в лушпинні, моркви і кореня петрушки. Для бульйону обов'язково відварювати цілу рибу – цілком підійдуть кістки, хвіст, плавники або голова;
- Бульйон злийте, покладіть в нього підготовлені молоки, приправте сіллю, готуйте на слабкому вогні 10 хв, потім молочко дістаньте, після остигання наріжте їх на шматочки;
- Ріпчасту цибулину наріжте, покладіть в сковороду, влийте рафіновану олію і обсмажте. Картопля наріжте часточками. Всі відправте в каструлю з рибним бульйоном, варіть, приблизно 15 хв.;
- Потім покладіть в каструлю огірок маринований, нашатковану дуже тонко, лаврушку, горошинки чорного перцю. Вимкніть суп після закипання;
- В тарілки покладіть молоки, нарізані шматочками, залийте рибним супом, посипте зеленню кропу або петрушки;
- На замітку: особливо корисний суп з молоками тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Почуття насичення приходить швидко, а калорій буде отримано не та вже й багато.
Білковий сніданок: омлет в духовці
Омлети готують з різними начинками. У нашому рецепті – молоки. Вони надають страві особливу текстуру, роблячи її легкою і в той же час дуже ситним. Омлет вийде ніжним, але зовні обов'язково з рум'яною скоринкою. Такий ефект дасть духовка.
Необхідну кількість продуктів:
- молоки – 0,5 кг;
- 2 невеликі головки цибулі;
- трохи вершкового масла для обсмажування цибулі;
- яйця свіжі – 3 штуки;
- молоко будь-якої жирності – 100 мл;
- приправляти за смаком меленим перцем, сіллю.
На приготування знадобиться: 20 хв. Цінність омлету на 100 г: 179 ккал.
Рецепт приготування омлету з молоками лососевих риб в духовці по крокам:
- Цибулю почистіть, подрібніть. На сковорідці з розігрітим вершковим маслом смажте цибулю до прозорості;
- Поки він смажиться, добре промийте молоки, потім відправте їх у сковорідку з цибулею, приправте перцем, сіллю. Обсмажувати продукти на середній температурі, приблизно 5 хв.;
- Збийте яйця з молоком (воно має бути не холодним). Трохи посоліть, з урахуванням того, що молоки ви вже солили. Молочко з цибулею викладіть в будь-яку відповідну форму для духовки, відразу ж залийте яєчно-молочною сумішшю;
- Духовку розігрійте до 220 Cº. Готуйте омлет з молоками приблизно 10 хв.;
- Готового блюда дайте трохи охолонути, потім наріжте ромбиками і подавайте.
Салат з печериць з молоками лососевих риб
Рибні молоки годяться не тільки в суп або омлет, але і в салат. Вони чудово поєднуються з будь-якими яскравими за смаком інгредієнтами – в даному рецепті це печериці, але можуть бути і інші гриби, які є у вас під рукою.
Кількість необхідних інгредієнтів:
- промиті молоки – 250 г;
- 200 г печериць, обсмажені на вершковому маслі;
- тільки свіжі огірки – 2 штуки;
- готові яйця – 2 штуки;
- 1 невеликий лимон;
- рубане перо зеленого цибулі – жменя;
- подрібнений кріп – жменька;
- вищого гатунку борошно – 80 г;
- рафінована олія – 450 мл;
- нежирний майонезний соус + мелений перець з сіллю – додаються за смаком.
Приготування салату: 25 хв. Калорійність порції (100 г): 187 ккал.
Спосіб готування:
Крок 1. Замаринувати молоки: спочатку промити, приправити, потім влити трохи соку лимона, прибрати на 2 години в холодильник. Не дивуйтеся, з лимонним соком «дружить» вся риба, і якщо приготувати за цим рецептом молоки, вийде просто чудово.
Крок 2. Після закінчення зазначеного часу молоки укласти у фритюрницю з розжареним рафінованим маслом, готувати до утворення рум'яної скоринки, зазвичай вистачає 3 хв. Обов'язково перемішувати молоки в процесі готування. Немає фритюрниці, можна використовувати звичайну сковороду.
Крок 3. Запашні молоки розкласти на паперових рушниках, щоб видалити надлишки масла.
Крок 4. Нарізати готові молоки шматочками, викласти в глибокий салатник.
Крок 5. Додати до них смажені гриби (охолоджені) і дрібно нарізане перо зеленого лука. Отриману масу акуратно перемішати, залишити на столі настоюватися, достатньо 5 хв.
Крок 6. Поки молоки просочуються грибним соком, нарізати яйця, огірки невеликими кубиками.
Крок 7. З'єднати всі продукти в салатник, додавши нашатковану кріп, сіль, майонез за смаком.
А ви знаєте з якого злака роблять перлову крупу? Користь та шкода, склад і правила приготування крупи в нашій статті.
Читайте, як зробити соковитий сир з молока в мультиварці в нашій статті.
Спробуйте приготувати смачні мафіни з вишнею — до чаю ця випічка дуже до речі.
Рибний суп з коров'ячим молоком
Секрет цього супу в тому, що молочко повинні варитися у воді з додаванням коров'ячого молока. А в іншому свобода для кулінарної творчості. Немає у вас під рукою цибулі-порею, можна використовувати червоний, не знайшли свіжу петрушку – не менш ароматним суп вийде з зеленню кропу.
Вам знадобляться наступні продукти:
- молоки рибні – 400 г;
- молоко свіже – 200 мл;
- хвіст, голова, плавники від однієї риби;
- очищена вода – 2 літри;
- головка цибулі ріпчастої;
- 4 картоплини великого розміру;
- 20 г борошна (вищий сорт);
- середній стебло цибулі-порею;
- за смаком приправити меленим чорним перцем, сіллю;
- петрушка свіжа.
Приготування займе: 50 хв. Калорійність складе: 234 ккал.
Як приготувати суп з молоком і рибними молоками:
- Хвіст, плавники, голову риби відваріть до готовності зі спеціями і ріпчастою цибулею. Отриманий бульйон перелийте в іншу підходящу каструлю, по можливості процідіть його через марлю, щоб у нього не потрапили кісточки;
- Знову поставте каструлю з бульйоном на плиту, коли він закипить, додайте в нього подрібнений порей, заздалегідь очищений і нашатковану на часточки картоплю. Готувати все приблизно 15 хв.;
- Поріжте молоки на шматки і відправте також в суп. Готуйте ще 5 хв.;
- В окремій ємності змішайте 20 грам пшеничного борошна з коров'ячим молоком, потім влийте цю суміш у суп. Поваріть ще трохи;
- Розлийте суп по тарілках, додавши в кожну подрібнену зелень;
- На замітку: для того, щоб домогтися гармонійного смаку, дуже важливо, щоб молоко було свіжим.
Корисні поради
Суп з молоками вимагає хорошого бульйону. По-перше, посоліть рибний бульйон на початку готування. По-друге, щоб він був гарним, треба стежити за появою піни і знімати її негайно. По-третє, вода, в якій будуть варитися плавники, голову, хвости або кістки не повинна активно кипіти. До речі, доведіть її до кипіння на повільному вогні. І четверте правило: готовий рибний бульйон потрібно процідити через марлю.
Всім відома хитрість, яку використовують господині – закладати на початку готування в бульйон головку ріпчастої цибулі, моркву, корінь селери або петрушки. Ці інгредієнти допоможуть очистити суп від рибного запаху і додадуть йому аромат. Але ми пропонуємо в кінці готування додати в бульйон тонко нарізані мариновані огірки. Кислота огірка допомагає відбити специфічний «рибний» запах.
Щоб вийшов ідеальний омлет або салат на блюдо треба класти не просто молоки, а попередньо підсмажені на маслі. Вони смажаться майже миттєво, а доданий на сковорідку цибулю зробить молочко ще смачніше.
Підведемо підсумки. Страви з молок лососевих риб виходять недорогі і доступні. Додати яйця, збиті з молоком, і виходить омлет. Зваріть молоки в рибному бульйоні, додавши небагато інгредієнтів, і отримаєте суп. Омлет і супи можна залишити для буднів. А ось, якщо хочеться поставити на стіл закуску, щоб всі гості потім просили поділитися рецептом, тоді салат з молоком і печерицями – саме те, що треба.