16 март 2019 1 976

Як зварити смачну домашню юшку з коропа

Короп — одна з найбільш часто використовуваних в кулінарії риб. Причому це в рівній мірі справедливо і для європейської, так і для азійської кухні.

Однак, незважаючи на це, страв саме з вареним коропом дуже мало, а тому досить цікаво буде вивчити ті, що все-таки є. А точніше, спробувати приготувати юшку з коропом по одному з наведених нижче рецептів.

Юшка з коропа: класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
тушка карпа - 0,6 кг
картопля - 0,2 кг
рис - 0,1 кг
часник - 1 зубчик
цибуля ріпчаста - 1 головка
лист лавра - 1 штука
сіль - 10 г
вода - 1,5 л
зелень кропу - 20 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал
Якщо говорити про по-справжньому класичному варіанті приготування юшки з коропа, то для його втілення в життя вам потрібно виїхати на природу, захопивши з собою похідний казанок, сірники і, можливо, вудку. А все тому, що рибалки готують це блюдо на багатті з свіжоспійманої риби. У всіх інших відносинах класичний рецепт юшки з коропа цілком підходить і для домашнього користування.

Хід приготування:

  1. Підготувати рибу: зняти луску, випатрати, позбутися голови і плавців, ретельно промити;
  2. Розрізати рибу поперек хребта на кілька шматків;
  3. Картоплю почистити, нарізати у вигляді кубиків (не дуже дрібних і не дуже великих);
  4. Очистити і порізати цибулю (трохи дрібніше, ніж картопля);
  5. Очистити і максимально дрібно порізати часник;
  6. Рис промити 3-4 рази в чистій воді (потрібно, щоб в останній раз вода після промивання залишилася чистою);
  7. Налити в каструлю воду, покласти туди ж картоплю і цибулю, додати приправи і спеції;
  8. Поставити каструльку на плиту, не чіпати, поки вода не закипить, посолити, додати рис і перемішати;
  9. Ще раз дочекатися закипання, покласти в каструльку шматочки коропа;
  10. Перешкодити суп і доварювати його протягом 10 хвилин;
  11. Зняти юшку з вогню, залишити трохи настоятися і розливати по тарілках;
  12. У кожну тарілку індивідуально додати кріп дрібної нарізки і часник;
  13. Обід готовий!

Швидкий (спрощений) рецепт юшки з голови коропа

Цей рецепт підходить для тих, хто хоче згадати похідну романтику або швидко і без проблем приготувати обід.

Інгредієнти:

  • голови карпа — 1кг;
  • картопля — 4 штуки;
  • морква — 1 штука;
  • цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • вода — 4 л;
  • сіль — за смаком;
  • пшоно (за бажанням) – 0,1 кг.

Час приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 93 ккал.

Хід приготування:

  1. Підготувати голови: витягнути зябра, зняти наліт і сміття;
  2. Помістити голови в каструлю, налити воду так, щоб вона тільки покривала їх;
  3. Коли бульйон закипить, додати ще води до необхідного рівня;
  4. Почистити і цілком покласти в бульйон головку ріпчастої цибулі;
  5. Додати приправи і спеції (за бажанням), після закипання помістити в каструлю почищені і крупно нарізані картоплю з морквою (а також промите пшоно, при бажанні);
  6. Почекати ще чверть години до готовності і можна вимикати вогонь;
  7. Юшка з голів карпа готова!

Пангасіус що за риба, як її вибрати і як її готувати читайте в нашій статті.

Рецепт салату з куркою, ананасами і сиром — візьміть на замітку цей салатик на святковий стіл, те що треба!

Візьміть на замітку рецепт сирного крему для бісквіта — це неймовірно смачна начинка для тортів або капкейків.

Рецепт гострої юшки з коропа з потрухами в домашніх умовах

Під нутрощами розуміють далеко не всі нутрощі карпа, як могло подуматься деяким, а лише найсмачніша частина: паюсна ікра (не позбавлена плівки), молоки і, в деяких випадках, печінка. Таке доповнення робить смак страви особливо цікавим і неповторним.

Інгредієнти:

  • тушки карпа — 0,8 — 1 кг;
  • ікра паюсна, молоки — за своїм розсудом;
  • перець чилі — 1 штука;
  • лимон — 1 штука;
  • цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • болгарський перець — 1 штука;
  • лист лавровий — 2 штуки;
  • сметана — 3 столові ложки;
  • вода — 1,5 л;
  • сіль і перець горошком — за смаком.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 128 ккал.

Хід приготування:

  1. Тушку карпа позбавити від луски і випатрати, відрізати голову і хвіст;
  2. Голову позбавити від зябер і очей, ретельно промити її в проточній воді;
  3. Хвіст з головою помістити в каструлю, туди ж покласти спеції;
  4. Поставити каструльку на вогонь;
  5. Чверть години потому додати тушку карпа, розрізану на порційні шматки;
  6. Ще чверть години можна додавати тельбухи;
  7. Далі додати ріпчасту цибулю, розрізану на півкільця, перець чилі і болгарський, нарізаний кубиками;
  8. Продовжувати варити, поки риба не приготується, після вийняти шматочки риби з бульйону;
  9. До бульйону додати лимонний сік;
  10. Рибу розібрати (відокремити кістки, м'ясо поділити на невеликі шматочки), отримане м'ясо повернути назад в суп;
  11. Кип'ятити ще 2 хвилини і розкладати вуха по тарілках;
  12. Подавати на стіл із зеленню і сметаною.

Кулінарні підказки

Юшка з коропа може стати вашим улюбленим блюдом, якщо ви будете слідувати наступним рекомендаціям:

  1. Характерний смак юшки формується в основному лише рибою, морквою, картоплею і цибулею (іноді відмовляються навіть від моркви);
  2. Цибульну головку краще варити у вусі цілком і виймати по закінченні готування;
  3. Скромний набір основних інгредієнтів легко компенсується великою кількістю приправ: запашного і чорного перцю, лаврового листа, естрагону, сушеної або свіжої зелені;
  4. Для ліквідації специфічного запаху, що дається риб'ячими головами, потрібно деякий час маринувати їх в лимонному соку;
  5. Смачний і наваристий бульйон можна приготувати навіть з голів, плавників і хвоста смаженої риби;
  6. Прозорий та світлий бульйон у вусі виходить, тільки якщо риби (або риб'ячі голови) були ретельно промиті і заливалися прохолодною чистою водою;
  7. Юшка готується на повільному вогні, рідина в ній не повинна википати;
  8. В залежності від товщини шматків риби, доданих до вуха, вона повинна варитися від 7 до 20 хвилин.

Якщо враховувати всі зазначені моменти, то юшка з коропа запросто стане кулінарним шедевром.

Що ще почитати: