Як зварити смачну домашню юшку з коропа
Короп — одна з найбільш часто використовуваних в кулінарії риб. Причому це в рівній мірі справедливо і для європейської, так і для азійської кухні.
Однак, незважаючи на це, страв саме з вареним коропом дуже мало, а тому досить цікаво буде вивчити ті, що все-таки є. А точніше, спробувати приготувати юшку з коропом по одному з наведених нижче рецептів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тушка карпа - | 0,6 кг |
картопля - | 0,2 кг |
рис - | 0,1 кг |
часник - | 1 зубчик |
цибуля ріпчаста - | 1 головка |
лист лавра - | 1 штука |
сіль - | 10 г |
вода - | 1,5 л |
зелень кропу - | 20 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Хід приготування:
- Підготувати рибу: зняти луску, випатрати, позбутися голови і плавців, ретельно промити;
- Розрізати рибу поперек хребта на кілька шматків;
- Картоплю почистити, нарізати у вигляді кубиків (не дуже дрібних і не дуже великих);
- Очистити і порізати цибулю (трохи дрібніше, ніж картопля);
- Очистити і максимально дрібно порізати часник;
- Рис промити 3-4 рази в чистій воді (потрібно, щоб в останній раз вода після промивання залишилася чистою);
- Налити в каструлю воду, покласти туди ж картоплю і цибулю, додати приправи і спеції;
- Поставити каструльку на плиту, не чіпати, поки вода не закипить, посолити, додати рис і перемішати;
- Ще раз дочекатися закипання, покласти в каструльку шматочки коропа;
- Перешкодити суп і доварювати його протягом 10 хвилин;
- Зняти юшку з вогню, залишити трохи настоятися і розливати по тарілках;
- У кожну тарілку індивідуально додати кріп дрібної нарізки і часник;
- Обід готовий!
Швидкий (спрощений) рецепт юшки з голови коропа
Цей рецепт підходить для тих, хто хоче згадати похідну романтику або швидко і без проблем приготувати обід.
Інгредієнти:
- голови карпа — 1кг;
- картопля — 4 штуки;
- морква — 1 штука;
- цибуля ріпчаста — 1 головка;
- вода — 4 л;
- сіль — за смаком;
- пшоно (за бажанням) – 0,1 кг.
Час приготування: 25 хвилин.
Калорійність: 93 ккал.
Хід приготування:
- Підготувати голови: витягнути зябра, зняти наліт і сміття;
- Помістити голови в каструлю, налити воду так, щоб вона тільки покривала їх;
- Коли бульйон закипить, додати ще води до необхідного рівня;
- Почистити і цілком покласти в бульйон головку ріпчастої цибулі;
- Додати приправи і спеції (за бажанням), після закипання помістити в каструлю почищені і крупно нарізані картоплю з морквою (а також промите пшоно, при бажанні);
- Почекати ще чверть години до готовності і можна вимикати вогонь;
- Юшка з голів карпа готова!
Пангасіус що за риба, як її вибрати і як її готувати читайте в нашій статті.
Рецепт салату з куркою, ананасами і сиром — візьміть на замітку цей салатик на святковий стіл, те що треба!
Візьміть на замітку рецепт сирного крему для бісквіта — це неймовірно смачна начинка для тортів або капкейків.
Рецепт гострої юшки з коропа з потрухами в домашніх умовах
Під нутрощами розуміють далеко не всі нутрощі карпа, як могло подуматься деяким, а лише найсмачніша частина: паюсна ікра (не позбавлена плівки), молоки і, в деяких випадках, печінка. Таке доповнення робить смак страви особливо цікавим і неповторним.
Інгредієнти:
- тушки карпа — 0,8 — 1 кг;
- ікра паюсна, молоки — за своїм розсудом;
- перець чилі — 1 штука;
- лимон — 1 штука;
- цибуля ріпчаста — 1 головка;
- болгарський перець — 1 штука;
- лист лавровий — 2 штуки;
- сметана — 3 столові ложки;
- вода — 1,5 л;
- сіль і перець горошком — за смаком.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 128 ккал.
Хід приготування:
- Тушку карпа позбавити від луски і випатрати, відрізати голову і хвіст;
- Голову позбавити від зябер і очей, ретельно промити її в проточній воді;
- Хвіст з головою помістити в каструлю, туди ж покласти спеції;
- Поставити каструльку на вогонь;
- Чверть години потому додати тушку карпа, розрізану на порційні шматки;
- Ще чверть години можна додавати тельбухи;
- Далі додати ріпчасту цибулю, розрізану на півкільця, перець чилі і болгарський, нарізаний кубиками;
- Продовжувати варити, поки риба не приготується, після вийняти шматочки риби з бульйону;
- До бульйону додати лимонний сік;
- Рибу розібрати (відокремити кістки, м'ясо поділити на невеликі шматочки), отримане м'ясо повернути назад в суп;
- Кип'ятити ще 2 хвилини і розкладати вуха по тарілках;
- Подавати на стіл із зеленню і сметаною.
Кулінарні підказки
Юшка з коропа може стати вашим улюбленим блюдом, якщо ви будете слідувати наступним рекомендаціям:
- Характерний смак юшки формується в основному лише рибою, морквою, картоплею і цибулею (іноді відмовляються навіть від моркви);
- Цибульну головку краще варити у вусі цілком і виймати по закінченні готування;
- Скромний набір основних інгредієнтів легко компенсується великою кількістю приправ: запашного і чорного перцю, лаврового листа, естрагону, сушеної або свіжої зелені;
- Для ліквідації специфічного запаху, що дається риб'ячими головами, потрібно деякий час маринувати їх в лимонному соку;
- Смачний і наваристий бульйон можна приготувати навіть з голів, плавників і хвоста смаженої риби;
- Прозорий та світлий бульйон у вусі виходить, тільки якщо риби (або риб'ячі голови) були ретельно промиті і заливалися прохолодною чистою водою;
- Юшка готується на повільному вогні, рідина в ній не повинна википати;
- В залежності від товщини шматків риби, доданих до вуха, вона повинна варитися від 7 до 20 хвилин.
Якщо враховувати всі зазначені моменти, то юшка з коропа запросто стане кулінарним шедевром.