Печінка тріски: походження, користь, шкоду і рецепти
Якщо попросити будь-якої людини, що виросла в Радянському Союзі або живе нині на території пострадянського простору продовжити логічний ряд : «Ризькі шпроти», «Кілька в томаті», «Скумбрія в олії», можна бути впевненим, що наступним ланкою цієї консервної ланцюжка неодмінно стане обожнюваний всіма делікатес — «Печінка тріски».
Мало хто знає, що за технологією печінка атлантичної тріски належить консервувати безпосередньо після вилову риби з океану для збереження в ній всього корисного.
У доперестроечное час існували так звані «плаваючі» фабрики по консервації, які витягали печінка з свежепойманных тріскових риб прямо посеред океану, поміщали їх у банки, маринували у власному жиру і спеції (сіль, лавровий лист, перець-горошок,) і направляли вдячним споживачам.
На сьогоднішній день часи змінилися. Рентабельність таких фабрик себе не виправдовує, та й хто, купуючи консерву, знає яким шляхом здобуте її вміст?
Тому в наші дні найбільш поширеною є практика консервації печінки тріски після її розморожування, адже рибу доставляють після улову замороженою. Природно, при такому способі збереження частина корисних властивостей втрачається, але левова частка все одно залишається.
Риб'ячий жир або делікатес?
Кого з малюків у дитинстві не пхали риб'ячим жиром! Не дивно, що почувши це словосполучення всякий адекватна людина рефлекторно скривиться і стиснет зуби.
А адже настільки нелюбимий в дитинстві риб'ячий жир міститься в такій вкуснятине, як печінка тріски, у високій концентрації — аж 67 відсотків! Тобто на 100 грамів продукту доводиться цілих 67 грамів безцінного вітаміну.
Печінка тріски — продукт висококалорійний. Комусь це здасться гідністю, а для кого-то скоріше це буде побічний ефект при всіх його незаперечні переваги.
Поживна цінність цього делікатесу — близько 600 ккал на 100 грам.
В складі переважають, безсумнівно, жири — ті самі 67 грам на 100 грам, білки та вуглеводи — 4,4 грами і 1,3 грама відповідно.
Давайте розглянемо, в чому полягає користь і шкода печінки тріски.
Печінка тріски — панацея з жерстяної банки
Чому у всі часи ця консерва користувалася небувалим попитом, чому ціна на неї завжди була досить високою, чому цей продукт підробляють частіше, ніж ікру осетрових риб?
Та тому, що крім того, що вона просто дуже смачна, перелік цілющих властивостей тріскової печінки, напевно, ще не відомий фахівцям в повній мірі і вона ще покаже себе. Користь печінки тріски очевидна.
Наприклад, першим пунктом у дієті хворих, які перенесли інфаркт міокарда і страждають ішемічною хворобою серця, значиться саме вона — героїня оповідання — печінка тріски.
Цукровий діабет, гепатит, бронхіальна астма, артрит, ревматизм, гіпертонічний криз — це тільки перелік захворювань, для лікування яких призначають дієту, до складу якої входить її регулярне вживання.
А профілактика? Доведено, що у жінки, дозовано употребляющей протягом вагітності і періоду годування груддю це ласощі, виросте дитина з високим рівнем інтелекту і міцним здоров'ям.
Цей продукт допоможе тим, у кого «пустують нерви і тим, кому потрібно «їжа для розуму». Наприклад, коли на носі важливий звітний період або захист диплома.
Кислоти, які знаходяться в складі даної рибної консерви, знизять вічно надмірний рівень холестерину до нормативного показника, тим самим запобігаючи розвиток серцево-судинних захворювань.
Велика сить череву шкодить чи більше — не завжди краще
А так всемилостива печінка тріски, всім без розбору вона корисна чи може все-таки варто розібратися, кому ж не можна її їсти зовсім або споживати у дуже обмеженій кількості, щоб не завдати шкоди здоров'ю?
Протипоказань у цього продукту хоч відбавляй. З свого раціону слід виключити людям з алергією на морепродукти, а ще з непереносимістю риб'ячого жиру.
Власникам такого «багатства», як пісок в жовчному міхурі або камені в нирках, теж слід проходити повз консервованого делікатесу.
Гіпотоніки — люди зі зниженим артеріальним тиском — мають чітке протипоказання до вживання печінки тріски і це абсолютно логічно, раз вже вище було сказано, що вона знижує артеріальний тиск і попереджає гіпертонічний криз.
Через свою високої калорійності, цей природний делікатес протипоказаний страждають ожирінням. Так що, як видно, навіть мега-корисний продукт не може бути корисний всім без розбору.
Але це зовсім не означає, що вживання його категорично заборонено перерахованих категорій осіб. Потрібно ставитися до тріскової печінки насторожено і вживати її не в чистому вигляді, а в різних стравах, щоб побалувати себе її неповторним смаком, благо рецептів, що включають це славне ласощі хоч відбавляй.
Ще більше цікавої інформації про це консервованому рибному продукті ви можете дізнатися, переглянувши відео нижче:
Салат «Рибка моя»
Точної рецептури цього класичного салату не знає ніхто, кожна господиня ретельно зберігає свій секрет його приготування у своїй кухонної книзі, але основні інгредієнти залишаються незмінними і якщо в стратегічному кухонному запасі мати баночку-другу печінки тріски, то до приходу несподіваних гостей можна бути завжди у всеозброєнні.
Отже, для салату «Рибка моя» на 6 порцій знадобляться:
- Яйця перепелині — 20 шт. (можна замінити 5 курячими, це непринципово, все залежить від особистих переваг і від того, що є в холодильнику на момент приготування салату);
- Печінка тріски консервована — 2 банки по 230 грам;
- Зелень будь-яка по сезону — кінза, петрушка, кріп, листя салату, цибулю зелений, рукола — багато, кожного виду по пучку;
- Мелений чорний перець.
З двох банок викласти в посуд для салату печінку і акуратно розім'яти її виделкою. Не потрібно поспішати вилити масло, що залишилося у банку, воно знадобиться для заправки салату.
Зварені круто яйця подрібнити на дрібній тертці і додати до печінки. Нарізати зелень — кінзу, петрушку, цибулю, рукколу, листя салату — все, що є під рукою, все буде до речі в цьому салаті.
Заправити перцем і заправивши салат залишилися олією, його можна вважати готовим. Однак це версія салату — «на швидку руку» і так сказати його основа.
В цей універсальний салат з настрою, смаку і наявності в холодильнику з успіхом можна додавати маслини, свіжі помідори і огірки, консервовану кукурудзу, сир, рис і все, що підказує фантазія кожної хазяєчці.
Ну а для тих, кому набридли салати, посиденьки за столом, хто прихильник фуршетного столу, класичний салат з консервованої рибної печінки з яйцем, сиром і зеленню потрібно викласти на аркуш тонкого вірменського лавашу, загорнути його тугим рулетиком, порізати на кілька частин. Вийде чудова закуска для будь-якої компанії.
А в наступному відео сюжеті ви дізнаєтеся рецепт ще одного закуски у вигляді кульок:
Суп з печінки тріски «Атлантичний»
В наших широтах давно склався стереотип: консерва — холодна закуска, печінка тріски — салат. А все не так просто.
Діапазон кулінарного застосування цього делікатесу настільки великий, що з нього можна готувати чудові перші страви.
Інгредієнти для рецепту супу:
- Печінка тріски — 230 грам (1 банку);
- Вода — 2 літри;
- Цибулина — 2 шт.;
- Морква — 1 шт;
- Локшина — 200 грам;
- Масло рослинне для засмажки;
- Петрушка, кріп — по одному пучку;
- Сіль, перець — за смаком.
У киплячу підсолену воду опустити варитися локшину.
Цибулю нарізати кільцями і відправити пасерувати в розігріте масло на сковорідку.
Коли локшина буде майже готова, засмажену цибулю опустити в каструлю і довести до кипіння. Додати нарізану дрібними кубиками моркву.
У киплячий суп акуратно опустити вміст консерви, за необхідності поперчити, після закипання вимкнути суп і зняти каструлю з готовим блюдом з вогню.
Зелень додавати вже в тарілки з готовим супом, попередньо подрібнивши її.
Про те, як засолити оселедець в домашніх умовах, так щоб була смачною, читайте в цій кулінарній статті. Ми підібрали для вас легкі способи приготування цієї популярної закуски.
Про всі особливості харчування годуючої мами в перший місяць життя малюка ви дізнаєтеся тут. Інформація для тих, хто готується стати мамою, і для новоспечених молодих матусь.
Кілька порад з вибору консерви
Печінка тріски консервована на сьогоднішній день — продукт недешевий. Користуючись тим, що народ завжди спокуситися на хоч трохи більш дешеву продукцію, непорядний виробник закладає в банки з консервами замість заявленої печінки тріски рибні молоки, ринкова вартість яких в рази нижче делікатесної печінки.
Тому варто дотримуватися простих вимог, щоб не нарватися на підробку і не завдати надалі шкоди своєму організму: купувати товар тільки у перевіреного виробника; при візуальному огляді видно, що молоки мають більш гладку структуру, на відміну від пухкої структури печінки, так і вона набагато більші, ніж молоки, на ній немає плівки.
Зміст печінки в банку має бути не менше 85% від заявленого на ній ваги.
Вибирайте якісні консерви, готуйте з них різні рецепти і дотримуйтесь міри в їх вживанні. Тоді цей делікатес буде приносити тільки користь вашому здоров'ю.
Ще трохи про правила вибору улюбленої консерви у відеозапису: