Як смачно приготувати ікру сазана в домашніх умовах
Гурмани, які віддають перевагу морепродуктам, повинні знати, наскільки смачною може бути ікра сазана і наскільки широко її застосування в різних стравах. А ще, вона надає позитивну дію на організм.
Корисні властивості
Цей недорогий і доступний продукт визнаний делікатесом, завдяки своєму чудовому, вишуканому смаку.
Крім смакових якостей, вона насичена корисними властивостями. У ній міститься багатий набір вітамінів, макроелементів, а також лецитин, який корисний для всіх систем організму.
Крім того, у 100 грамах продукту міститься близько 30 г білка, який служить будівельним м'язовим матеріалом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ікра риби - | 500 г |
борошно - | 1,5 ст. л. |
сіль, перець - | на розсуд |
масло соняшнику - | 50 мл |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 г: 180 Ккал |
Скуштувати сазанью ікру можна в смаженому вигляді. Страва готується недовго і не займе багато грошових витрат, так і вийде дуже смачним.
Після того, як підготовлені продукти, приступають до готування:
- Ікру промивають і видаляють зайву плівку;
- Тепер розрізають на шматочки по 3 см в ширину, солять і перчать, прибирають на годину в холодильник, щоб краще «промаринувалася»;
- Після выжданного години дістають ікру, обвалюють її в борошні з обох сторін і відправляють на розігріту сковорідку з олією. Обсмажують до утворення хрусткої золотистої скоринки;
- Смажена ікра відмінно поєднується з картопляним пюре.
Як смачно засолити ікру
Будь-яка ікра, і в тому числі сазанья, дуже смачна у солоному вигляді, а головне термін зберігання її значно довше. Солоний продукт найчастіше використовують для бутербродів з маслом. І щоб побалувати себе таким делікатесом, скористайтесь рецептами засолювання, які представлені далі.
Варіант 1
Знадобиться:
- ікра — 500 г;
- вода питна — 1 літр;
- сіль — 70 г (переважно кам'яна);
- масло топлене — 80 р.
Час приготування — 20 хвилин на підготовку і 24 години на засолювання.
У 100 грамах міститься 130 кКал.
Процес засолювання:
- Перше, що потрібно зробити — це приготувати розсіл, який буде призначений для засолювання. Для цього, сіль розчиняють у воді і ставлять на плиту доводити до кипіння;
- Ікру очищають від плівки, кладуть у друшляк і на кілька хвилин опускають в киплячий розсіл;
- Тепер, в заздалегідь підготовлені банки, розкладають ікру, а зверху, в кожну банку, кладуть по шматочку топленого масла. Закриті щільно банки прибирають на добу в холодильник;
- По закінченні цього часу, ікра стає цілком придатною для вживання.
Варіант 2
Можна скористатися іншим варіантом засолювання. Необхідно:
- ікра сазана — 0,5 кг;
- вода — 1,3 літра;
- сіль — 100 р;
- пісне масло;
- лаврушка — 1 аркуш;
- перець горошком – 3 шт.
Приступаємо до приготування:
- Готують розсіл: 15 г солі розчиняють у 250 мл води;
- У цьому варіанті приготування ікру від плівки не очищають, а прямо в первозданному вигляді її обдають розсолом;
- Потім її перетирають в друшляку, щоб відокремилася плівка;
- Залишають поки ікру, і готують ще один розсіл: залишилася сіль розчиняють у воді, додають лаврушки і перець;
- Приготований розсіл кип'ятять;
- Перед використанням соляної розчин охолоджують і заливають їм ікринки, пропущені через друшляк;
- Тепер, всі розкладають по банках і розміщують в холодильну камеру, приблизно на добу;
- По закінченні доби, розсіл зливають, а ікру, для кращого зберігання, заливають маслом.
Варіант 3
Інгредієнти:
- ікра — 500 г;
- головка цибулі -2 штучки;
- масло соняшнику;
- сіль — 30 г, переважно дрібна;
- лимонний сік.
Засолювання здійснюється так:
Звільнену від плівки ікру солять, перемішують, накривають і прибирають на 6 годин в холодильник. Через відведений час, дістають з холодильника і змішують з маслом.
Потім, суміш ікри й олії починають перемішувати за допомогою міксера, одночасно вливаючи сік лимона. Процес збивання здійснюють до перетворення суміші в пінисту консистенцію.
Цибулю нарізають, подрібнюють за допомогою блендера або м'ясорубки і відправляють в загальну масу. Все перемішують до однорідної консистенції. Все готово.
Вийшла ікряним смачна закуска буде на бутербродах.
Як приготувати закуску: рецепти страв
З застосуванням ікри сазана легко приготувати різні смачні страви. Деякі з них представлені нижче.
Оладки
Икорные оладки — це не ноу–хау в кулінарії. Його готують з різного виду даного продукту. Сазанья икорка — не виняток. Отримані оладки стануть відмінним доповненням до різних страв, а також гарні, як самостійна закуска.
Спершу необхідно запастися перерахованими нижче продуктами:
- сазанья ікра — 500 г;
- куряче яйце в кількості 1 штуки;
- сметана будь-якої жирності — 2 ст. л.;
- борошно — 3 ст. л.;
- сода — 0,5 год. л.;
- олія рослинна;
- сіль, перець, часник у вигляді спеції — за смаком.
Щоб насолодитися ікрянимі оладками, доведеться витратити максимум 30 хвилин.
Вміст калорій у 100 г — 203 кКал.
Готування:
- Головний інгредієнт миють, видаляють зайву плівку;
- В окремій мисці змішують: ікру, яйце, сметану, борошно, соду, сіль і приправу. Для кращої однорідності можна збити суміш блендером;
- Тепер необхідно розігріти олію на сковороді. Як тільки вона нагріється, у сковорідку викладають суміш для оладок і обсмажують з кожного боку по 5 хвилин;
- Як тільки всі оладки будуть просмажені, їх укладають в одну сковорідку і ставлять на дуже повільний вогонь, щоб дати оладкам ще потомитися хвилин 10;
- Через 10 хвилин гарячі оладки можна подавати до столу.
Млинці
Для любителів млинців цей рецепт сподобається.
Для страви потрібно:
- ікра сазана — 250 г;
- яйце — 1 шт.;
- цибульку і моркву — по 1 шт.;
- борошно — 2 ст. л.;
- мелений перець, сіль, приправи — за смаком.
Тривалість приготування — 20 хвилин.
Кількість калорій на 100 г — 188 кКал.
Кулінарний процес:
- Овочі натирають на дрібній тертці;
- Ікру подрібнюють через м'ясорубку;
- З'єднують ікру, цибуля, морква, яйце, борошно і спеції, добре перемішують;
- На сильному вогні розігрівають сковороду з рослинним маслом, на яку потім викладають змішану масу у вигляді млинців;
- Обсмажують кожен млинець з двох сторін до готовності. Икорные млинці подають зі сметаною.
Икорные котлети
Як не дивно, але з використанням сазаньей ікри можливо навіть посмажити котлети. Рецепт нескладний, готується не довго, а на виході вийдуть наивкуснейшие котлети.
Що знадобиться;
- сазанья ікра — 600 г;
- манна крупа — 4 ст. л.;
- яйце — 2 шт.;
- ріпчаста цибуля — половина головки;
- сіль і перець — за розсудом;
- рослинне масло — 3 ст. л.
Приготування займе 30 хвилин.
Калорійність складе 210 кКал на 100 р.
Готування:
- Для початку готують ікру, якщо це необхідно: миють і прибирають плівку;
- Солять;
- Цибулю дрібно шаткують і відправляють з ікру. Туди ж додають перець;
- Перемішують і додають в суміш яйця і манку. Але, не варто переборщувати з манною крупою, інакше вона переб'є смак ікри;
- Усе ретельно перемішують;
- У сковороді розігрівають масло, вогонь фіксують на повільному рівні і на сковороду викладають ложкою икорную масу, формуючи котлети;
- Котлети обсмажують з двох сторін до одержання рум'яної скоринки;
- Щоб страва не буяло маслом, обсмажені котлети кладуть на рушники з паперу, щоб промокнути зайвий масло;
- Дуже смачним поєднанням до котлет, при подачі, буде «повітряне» картопляне пюре.
Ніжніше ніжного Суфле
Перелік компонентів:
- ікра — 500 г;
- яйця — 2 шт.;
- цибулина — 1 шт.;
- вершкове масло — 1 ст. л.;
- спеції — за смаком.
Готується суфле, в загальній складності, 30 хвилин.
Калорійність 100 г — 166 кКал.
Готування:
- Ікру попередньо готують перед приготуванням;
- Яйця збивають, відокремлюючи жовтки від білків;
- Ікру змішують з жовтками, спеціями та олією;
- Цибуля труть на тертці і відправляють в загальну масу;
- В окремій мисці збивають білки до отримання піни, а потім змішують з раніше приготовленою сумішшю;
- Підготовлену форму, яка обрана для запікання суфле, змащують маслом і посипають подрібненими сухарями;
- Зверху викладають икорную суміш, але форму заповнюють не доверху;
- Духовку розігрівають до 180о, ставлять туди суфле і запікають 20 хвилин;
- Готове суфле виймають з форм і подають до столу.
Омлет з ікрою
Така страва стане чудовим, корисним варіантом сніданку і тим, хто любить страви з яєць. Це відмінний спосіб урізноманітнити свій ранковий раціон.
Для приготування потрібні такі продукти:
- ікра сазана — 100 г;
- яйця — 3-4 шт.;
- масло соняшнику;
- сіль.
На приготування піде 15 хвилин.
Калорійність — 150 кКал на 100 р.
Як готувати:
- Ікру миють і обсмажують на сковороді в маслі, з додаванням солі за смаком;
- Через пару хвилин збивають яйця і заливають ними ікру;
- Накривають кришкою і чекають закінчення готування.
Такий варіант омлету оцінять спортсмени, оскільки страви насичено білком.
Курка з картоплею в казані — ситне, наваристое блюдо, простий і смачний обід для всієї родини.
Читайте як приготувати царський салат з ікрою і сьомгою в нашій статті.
Спробуйте приготувати налисники з сиром та родзинками.
Ікорний суп
Сазанья ікра, мабуть, універсальний інгредієнт, з якого можливо створити велику кількість страв, і навіть суп.
Для икорного супчика потрібно:
- ікра — 400 г;
- вода — 2 л;
- паста (або соус) томатна — 2 ст. л.;
- картопля — 6 середніх бульб;
- зелень петрушки — пучок;
- сіль — за смаком;
- цибулина — 1 шт.
Приготування займе 50 хвилин.
Калорійна насиченість в 100 г супу — 167 кКал.
Процес приготування:
- Вимиту й очищену ікру поміщають у варильну каструлю, заповнюють водою і залишають варитися на 30 хвилин;
- Картоплю чистять, ріжуть кубиками і викладають у каструлю, як тільки звариться ікра;
- Цибулю дрібно рубають і відправляють в майбутній суп. Слідом кладуть томатну пасту;
- Відстежують готовність картоплі. Як тільки це відбудеться, суп солять, висипають у каструлю петрушку і збільшують вогонь, щоб суп прокипел;
- Але щоб покуштувати насичений і смачний суп, після виключення його залишають настоятися хвилин 15.
Кулінарні секрети
- Щоб икорка не вийшла жорсткою при смаженні, варто обмежити кількість борошна. Краще не доповісти, ніж переборщити;
- Завжди забирайте плівку з даного продукту сазана;
- При приготуванні смажених та запечених страв з ікри, підготовлену суміш з інгредієнтів залиште на півгодини промаринуватися, щоб смак вийшов більш насиченим.
Урізноманітнити звичний смак повсякденних страв можна з додаванням сазаньей ікри. Це припаде до смаку любителям різноманітного харчування. Так що, експериментуйте!