14 май 2019 1 286

Як приготувати рибні котлети з сазана

Риба відноситься до одних з найбільш цінних, корисних і легкозасвоюваних продуктів харчування. Тому її варто якомога частіше використовувати в кулінарії.

У даній статті ми розглянемо приготування котлет з прісноводної риби – сазан. Як правило, цю рибу смажать, запікають або відварюють. Але дуже часто забувають про те, які чудові, смачні і корисні виходять з неї котлети.

М'ясо сазана дещо нагадує м'ясо коропа. Воно досить жирне, щільне і соковите, з практично повною відсутністю дрібних кісточок – ідеальний варіант для приготування котлетного фаршу. Котлети, приготовані з м'яса сазана, виходять досить ніжними і соковитими, з відсутністю характерного рибного запаху.

Тому ті, хто пробують їх вперше, можуть навіть відразу і не зрозуміти, що котлети готують з риби, а не з м'яса птиці. Але для того, щоб котлети вийшли дійсно смачними, необхідно використовувати якісну і обов'язково свіжу рибу. Тому ідеальним варіантом буде придбання цілісної рибини.

До того ж, попатравши її самостійно, ви можете виявити, що всередині неї є ще й ікра. А адже з ікри сазана можна також приготувати не менш смачні котлети икряники! Як? Читайте нижче.

Традиційний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
філе сазана - 0,5 кг
ріпчаста цибуля - 0,1 кг
молоко незбиране - 125 мл
білий батон - 3 шматочка
білі сухарі - 100 г
морська сіль - за смаком
лимонний перець - за смаком
букет зелені - 25 г
рафінована олія - для обсмажування
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 137 Ккал

Приготування котлет з сазана:

  1. Очищений ріпчасту цибулю дрібно нашаткуйте, а потім обсмажте до розм'якшення на невеликій кількості рослинного масла;
  2. Філе сазана подрібніть, скориставшись м'ясорубкою;
  3. Шматочки білого батона замочіть у незбираному молоці, а потім розімніть руками, відіжміть від зайвої рідини і додайте до рибного фаршу;
  4. Букет зелені умийтесь, обтрусіть і дрібно нарубаєте. Додайте остиглий цибулю і порізану зелень у фарш. Приправте все щіпка морської солі і лимонного перцю (він додасть готовим котлет особливої пікантності). Вимісіть фарш до однорідності;
  5. Товстостінну сковороду наповніть олією і поставте розігріватися. А тим часом приступайте до формування котлет, надаючи їм округлу форму. Сформовані вироби обваляйте в білих сухарях і викладайте на розпечену сковороду. Обсмажуйте рибні котлети до рум'яності, протягом 8-10 хвилин з кожного боку;
  6. Натуральні рибні котлети з сазана виходять досить ніжними і соковитими. Вони чудово поєднуються з картопляними стравами і соусом «Тартар».

Котлети з сазана по-астрахански – ну дуже смачно!

Інгредієнти:

  • филированный сазан – 1,5 кг;
  • картопляні бульби – 2 шт.;
  • натуральний яблучний оцет – 0,5 ч. л.;
  • салатний цибуля – 2 шт.;
  • пір'я зеленої цибулі – 25 г;
  • мелений лист лавра;
  • спред – 200 г;
  • сіль морська;
  • часниковий перець;
  • борошно пшеничне – для панірування.

Тривалість приготування: 50 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 142 кКал.

Покрокове опис:

  1. Філе рибини пропустіть через м'ясорубку;
  2. Очищені картопляні бульби натріть на дрібній тертці і відразу ж покропите яблучним оцтом. Це запобіжить окислення і, відповідно, потемніння картоплі;
  3. Цибуля салатний нарубаєте, як можна дрібніше. А зелені цибульні пір'я наріжте кільцями;
  4. З'єднайте в глибокій мисці рибний фарш, картопля, цибуля, зелень, лавр, сіль і часниковий перець. Замісіть однорідний, щільний по консистенції фарш. Найкращий варіант вимішування – руками. Робіть це інтенсивними рухами, не менше 10 хвилин, насичуючи інгредієнти киснем. Котлети, приготовані з ретельно вимішаного фаршу, виходять більш легкими і ніжними;
  5. Руки змочити в холодній воді і приступайте до формування невеликих довгастих котлеток. Запаніруйте кожну з них в борошні і відкладіть в сторону;
  6. Секрет приготування астраханських рибних котлет полягає в тому, що їх обсмажують не на рослинному маслі, а на вершковому (або ж спреді). Поставте сковороду на плиту і киньте в неї близько 40-50 г спреду. Коли він розтопитися – викладайте сформовані вироби. Нижня сторона котлет обсмажується на середньому вогні, під відкритою кришкою. Потім котлети акуратно перевертається на інший бік, вогонь дещо зменшується, а сковорода накривається кришкою. Доведіть котлети до готовності під закритою кришкою протягом 8-10 хвилин.

Навчіться готувати дивовижно смачний український борщ з галушками — кілька рецептів вам в скарбничку.

Спробуйте приготувати ароматні відбивні в мультиварці, дуже смачно.

Якщо вам потрібно приготувати дійсно ситне блюдо, спробуйте приготувати тушковану свинину в томатному соусі.

Як приготувати котлети з ікри сазана

Складові:

  • свіжа ікра сазана – 500 г;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • болгарський цибуля – 3 шт.;
  • томатне пюре – 5 ст. л.;
  • розмарин сухий – на кінчику ножа;
  • кристали морської солі;
  • лимонний мелений перець;
  • панірувальні сухарі – 3,5 ст. л.;
  • гілочки кропу – 3 шт.;
  • олія соняшникова.

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 197.

Поетапне опис приготування:

  1. Збийте за допомогою виделки свіжі курячі яйця. Потім додайте до них панірувальні сухарі і вимішайте;
  2. Введіть до збитим яйцям риб'ячу ікру, пучок розмарину і подрібнені гілочки кропу. Заправте все кристалами солі і меленим лимонним перцем. Ретельно вимісіть фарш, домагаючись рівномірного розподілу всіх складових його інгредієнтів;
  3. Обсмажуються икорные котлети аналогічно м'ясним. Набирайте приготований фарш за допомогою столової ложки і викладайте на сковороду з киплячим олією. Обсмажуйте икряники з обох боків до появи рум'яної апетитною скоринки, але занадто не перестарайтеся, інакше вони можуть вийти сухими;
  4. Приготуйте томатний соус. Цибулини дрібно нарубаєте, і пасеруйте до м'якості. Потім додайте томатне пюре і 125 мл теплої води. Розмішайте, приправте за смаком сіллю, травами і перцем. Прокип'ятіть протягом 6-8 хвилин, а потім знімайте з вогню;
  5. Вже обсмажені, до того моменту, котлети викладіть на деко для запікання, намагаючись укласти їх якомога щільніше. Залийте икряники гарячим томатним соусом і відправте на 10-12 хвилин у розігріту до 1800З духову шафу;
  6. Готові котлети икряники з сазана перед подачею до столу слід прикрасити гілочками свіжого розмарину. Приємного апетиту!

Рецепт рибних котлет з начинкою

Інгредієнти для приготування:

  • фарш з риби сазана – 500 г;
  • курячі яйця – 3 шт.;
  • салатний цибуля – 2 шт.;
  • черствий білий хліб – 4 шматочка;
  • незбиране коров'яче молоко – 125 мл;
  • сіль;
  • суміш ароматних мелених перців;
  • кукурудзяна мука.

Тривалість приготування: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 146 кКал.

Приготування:

  1. В першу чергу необхідно приготувати курячі яйця. Їх відварюють круто, потім очищаються від шкаралупи і прибирають на час в сторону;
  2. Черстві хлібні шматочки залийте коров'ячим молоком і залиште до розм'якшення. Потім їх необхідно розім'яти (руками) і віджати зайве молоко;
  3. Цибулини дрібно нарубаєте;
  4. З'єднайте охолоджений рибний фарш з нарубаним цибулею і розмоченим хлібом. Приправити його сіллю і сумішшю духмяних перців;
  5. Приготований фарш розділити на 3 рівні частини. Кожну з них розплющить, надаючи їй форму коржі. У центр покладіть варене яйце і защипайте краю, формуючи котлету;
  6. Сформовані котлети панируются в кукурудзяній муці, а потім обсмажуються на сковороді до рум'яності. Додатково їх можна запекти в духовій шафі, виклавши на деко, але це не є обов'язковою умовою;
  7. Готові котлети з сазана з начинкою виходять досить великими, а тому, перед подачею до столу, їх необхідно розрізати на 2 половинки.

Дієтичний рецепт

Інгредієнти для приготування:

  • рибний фарш (сазана) – 1 кг;
  • гречана борошно – 75 г;
  • цибуля червоний – 1 шт.;
  • морська сіль;
  • перець;
  • оливкова олія – 75 мл

Тривалість приготування: 30 хв.

Харчова цінність на 100 г: 132 кКал.

Приготування:

  1. Цибулю дрібно нашаткуйте;
  2. У глибокій мисочці з'єднайте: рибний фарш, нарізаний цибулю, гречану борошно, сіль і перець. Заправте все оливковою олією і ретельно вимісіть;
  3. Деко для випікання застелити фольгою і, формуючи невеликі круглі котлетки, розкладіть їх на нього в один ряд. Змащувати маслом фольгу немає необхідності, адже масло оливи ми вже додали безпосередньо у фарш;
  4. Надішліть лист з котлетами в розігріту до 1900З духова шафа. Випікайте вироби протягом 20 хвилин, а потім, переклавши на блюдо, подавайте до столу.

Корисні поради

Якщо обсмажені рибні котлети з сазана потім загасити або запекти в томатному соусі – вони вийдуть з ще більш яскравим і виразним смаком, а так само стануть набагато соковитіше. Томатний соус можна приготувати як з свіжих, перетертих томатів, так і з уже готового томатного пюре. Особливої пікантності йому додадуть такі трави, як чебрець, розмарин або ж майоран.

Фарш, приготований з сазана, можна розбавити у співвідношенні 2:1 фаршем судака. Тоді котлети виходять ще більш вишуканими.

В котлетний фарш з сазана, крім сухарів і цибулі, ще можна додати манну крупу, крохмаль або борошно.

Що ще почитати: