Як приготувати рибні котлети з сазана
Риба відноситься до одних з найбільш цінних, корисних і легкозасвоюваних продуктів харчування. Тому її варто якомога частіше використовувати в кулінарії.
У даній статті ми розглянемо приготування котлет з прісноводної риби – сазан. Як правило, цю рибу смажать, запікають або відварюють. Але дуже часто забувають про те, які чудові, смачні і корисні виходять з неї котлети.
Тому ті, хто пробують їх вперше, можуть навіть відразу і не зрозуміти, що котлети готують з риби, а не з м'яса птиці. Але для того, щоб котлети вийшли дійсно смачними, необхідно використовувати якісну і обов'язково свіжу рибу. Тому ідеальним варіантом буде придбання цілісної рибини.
До того ж, попатравши її самостійно, ви можете виявити, що всередині неї є ще й ікра. А адже з ікри сазана можна також приготувати не менш смачні котлети икряники! Як? Читайте нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе сазана - | 0,5 кг |
ріпчаста цибуля - | 0,1 кг |
молоко незбиране - | 125 мл |
білий батон - | 3 шматочка |
білі сухарі - | 100 г |
морська сіль - | за смаком |
лимонний перець - | за смаком |
букет зелені - | 25 г |
рафінована олія - | для обсмажування |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 137 Ккал |
Приготування котлет з сазана:
- Очищений ріпчасту цибулю дрібно нашаткуйте, а потім обсмажте до розм'якшення на невеликій кількості рослинного масла;
- Філе сазана подрібніть, скориставшись м'ясорубкою;
- Шматочки білого батона замочіть у незбираному молоці, а потім розімніть руками, відіжміть від зайвої рідини і додайте до рибного фаршу;
- Букет зелені умийтесь, обтрусіть і дрібно нарубаєте. Додайте остиглий цибулю і порізану зелень у фарш. Приправте все щіпка морської солі і лимонного перцю (він додасть готовим котлет особливої пікантності). Вимісіть фарш до однорідності;
- Товстостінну сковороду наповніть олією і поставте розігріватися. А тим часом приступайте до формування котлет, надаючи їм округлу форму. Сформовані вироби обваляйте в білих сухарях і викладайте на розпечену сковороду. Обсмажуйте рибні котлети до рум'яності, протягом 8-10 хвилин з кожного боку;
- Натуральні рибні котлети з сазана виходять досить ніжними і соковитими. Вони чудово поєднуються з картопляними стравами і соусом «Тартар».
Котлети з сазана по-астрахански – ну дуже смачно!
Інгредієнти:
- филированный сазан – 1,5 кг;
- картопляні бульби – 2 шт.;
- натуральний яблучний оцет – 0,5 ч. л.;
- салатний цибуля – 2 шт.;
- пір'я зеленої цибулі – 25 г;
- мелений лист лавра;
- спред – 200 г;
- сіль морська;
- часниковий перець;
- борошно пшеничне – для панірування.
Тривалість приготування: 50 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 142 кКал.
Покрокове опис:
- Філе рибини пропустіть через м'ясорубку;
- Очищені картопляні бульби натріть на дрібній тертці і відразу ж покропите яблучним оцтом. Це запобіжить окислення і, відповідно, потемніння картоплі;
- Цибуля салатний нарубаєте, як можна дрібніше. А зелені цибульні пір'я наріжте кільцями;
- З'єднайте в глибокій мисці рибний фарш, картопля, цибуля, зелень, лавр, сіль і часниковий перець. Замісіть однорідний, щільний по консистенції фарш. Найкращий варіант вимішування – руками. Робіть це інтенсивними рухами, не менше 10 хвилин, насичуючи інгредієнти киснем. Котлети, приготовані з ретельно вимішаного фаршу, виходять більш легкими і ніжними;
- Руки змочити в холодній воді і приступайте до формування невеликих довгастих котлеток. Запаніруйте кожну з них в борошні і відкладіть в сторону;
- Секрет приготування астраханських рибних котлет полягає в тому, що їх обсмажують не на рослинному маслі, а на вершковому (або ж спреді). Поставте сковороду на плиту і киньте в неї близько 40-50 г спреду. Коли він розтопитися – викладайте сформовані вироби. Нижня сторона котлет обсмажується на середньому вогні, під відкритою кришкою. Потім котлети акуратно перевертається на інший бік, вогонь дещо зменшується, а сковорода накривається кришкою. Доведіть котлети до готовності під закритою кришкою протягом 8-10 хвилин.
Навчіться готувати дивовижно смачний український борщ з галушками — кілька рецептів вам в скарбничку.
Спробуйте приготувати ароматні відбивні в мультиварці, дуже смачно.
Якщо вам потрібно приготувати дійсно ситне блюдо, спробуйте приготувати тушковану свинину в томатному соусі.
Як приготувати котлети з ікри сазана
Складові:
- свіжа ікра сазана – 500 г;
- яйця курячі – 2 шт.;
- болгарський цибуля – 3 шт.;
- томатне пюре – 5 ст. л.;
- розмарин сухий – на кінчику ножа;
- кристали морської солі;
- лимонний мелений перець;
- панірувальні сухарі – 3,5 ст. л.;
- гілочки кропу – 3 шт.;
- олія соняшникова.
Тривалість приготування: 50 хв.
Кількість кКал на 100 г: 197.
Поетапне опис приготування:
- Збийте за допомогою виделки свіжі курячі яйця. Потім додайте до них панірувальні сухарі і вимішайте;
- Введіть до збитим яйцям риб'ячу ікру, пучок розмарину і подрібнені гілочки кропу. Заправте все кристалами солі і меленим лимонним перцем. Ретельно вимісіть фарш, домагаючись рівномірного розподілу всіх складових його інгредієнтів;
- Обсмажуються икорные котлети аналогічно м'ясним. Набирайте приготований фарш за допомогою столової ложки і викладайте на сковороду з киплячим олією. Обсмажуйте икряники з обох боків до появи рум'яної апетитною скоринки, але занадто не перестарайтеся, інакше вони можуть вийти сухими;
- Приготуйте томатний соус. Цибулини дрібно нарубаєте, і пасеруйте до м'якості. Потім додайте томатне пюре і 125 мл теплої води. Розмішайте, приправте за смаком сіллю, травами і перцем. Прокип'ятіть протягом 6-8 хвилин, а потім знімайте з вогню;
- Вже обсмажені, до того моменту, котлети викладіть на деко для запікання, намагаючись укласти їх якомога щільніше. Залийте икряники гарячим томатним соусом і відправте на 10-12 хвилин у розігріту до 1800З духову шафу;
- Готові котлети икряники з сазана перед подачею до столу слід прикрасити гілочками свіжого розмарину. Приємного апетиту!
Рецепт рибних котлет з начинкою
Інгредієнти для приготування:
- фарш з риби сазана – 500 г;
- курячі яйця – 3 шт.;
- салатний цибуля – 2 шт.;
- черствий білий хліб – 4 шматочка;
- незбиране коров'яче молоко – 125 мл;
- сіль;
- суміш ароматних мелених перців;
- кукурудзяна мука.
Тривалість приготування: 40 хв.
Харчова цінність на 100 г: 146 кКал.
Приготування:
- В першу чергу необхідно приготувати курячі яйця. Їх відварюють круто, потім очищаються від шкаралупи і прибирають на час в сторону;
- Черстві хлібні шматочки залийте коров'ячим молоком і залиште до розм'якшення. Потім їх необхідно розім'яти (руками) і віджати зайве молоко;
- Цибулини дрібно нарубаєте;
- З'єднайте охолоджений рибний фарш з нарубаним цибулею і розмоченим хлібом. Приправити його сіллю і сумішшю духмяних перців;
- Приготований фарш розділити на 3 рівні частини. Кожну з них розплющить, надаючи їй форму коржі. У центр покладіть варене яйце і защипайте краю, формуючи котлету;
- Сформовані котлети панируются в кукурудзяній муці, а потім обсмажуються на сковороді до рум'яності. Додатково їх можна запекти в духовій шафі, виклавши на деко, але це не є обов'язковою умовою;
- Готові котлети з сазана з начинкою виходять досить великими, а тому, перед подачею до столу, їх необхідно розрізати на 2 половинки.
Дієтичний рецепт
Інгредієнти для приготування:
- рибний фарш (сазана) – 1 кг;
- гречана борошно – 75 г;
- цибуля червоний – 1 шт.;
- морська сіль;
- перець;
- оливкова олія – 75 мл
Тривалість приготування: 30 хв.
Харчова цінність на 100 г: 132 кКал.
Приготування:
- Цибулю дрібно нашаткуйте;
- У глибокій мисочці з'єднайте: рибний фарш, нарізаний цибулю, гречану борошно, сіль і перець. Заправте все оливковою олією і ретельно вимісіть;
- Деко для випікання застелити фольгою і, формуючи невеликі круглі котлетки, розкладіть їх на нього в один ряд. Змащувати маслом фольгу немає необхідності, адже масло оливи ми вже додали безпосередньо у фарш;
- Надішліть лист з котлетами в розігріту до 1900З духова шафа. Випікайте вироби протягом 20 хвилин, а потім, переклавши на блюдо, подавайте до столу.
Корисні поради
Якщо обсмажені рибні котлети з сазана потім загасити або запекти в томатному соусі – вони вийдуть з ще більш яскравим і виразним смаком, а так само стануть набагато соковитіше. Томатний соус можна приготувати як з свіжих, перетертих томатів, так і з уже готового томатного пюре. Особливої пікантності йому додадуть такі трави, як чебрець, розмарин або ж майоран.
Фарш, приготований з сазана, можна розбавити у співвідношенні 2:1 фаршем судака. Тоді котлети виходять ще більш вишуканими.
В котлетний фарш з сазана, крім сухарів і цибулі, ще можна додати манну крупу, крохмаль або борошно.