03 апрель 2019 10 759

Подовий хліб — що це таке, як його випікати самостійно

Подовий хліб займає лідируюче місце за популярністю серед інших хлібобулочних виробів. Його особливість полягає в способі випікання.

Що це таке, як його пекли в старовину

У старовину його випікали у печі на підлозі, «під» звідси йде назва хліба — подовий. Піч попередньо растапливали великою кількістю дров. Коли дрова прогорали, вугілля з печі прибирали. В прогріту піч клали хліб круглої форми. Прогріта піч до 200 градусів підсмажувала знизу хліб, всередині він підходив. Завдяки правильній циркуляції печі з низьким склепінням, він добре пропекался.

Подовий хліб ніколи не випікали у формі, він в них не потребує. Принцип випікання полягав у наявності рівної поверхні. На поду він сам підходить і формується до допустимих обсягів.

Відсутність форми не дає хлібу сильно підійти, він виходить щільним, ситним. Легко ріжеться, вважається дуже ситним. Випечений на дні печі хліб зазвичай має круглу, овальну, довгасту форму. Духовка повинна бути сильно розпечена, такі умови дозволяють спекти справжній подовий хліб, який довго не черствіє.

Особливості сучасної технології

У сучасних умовах немає печей як у старовину, однак це зовсім не означає, що не можна домогтися при випіканні хліба необхідних умов. Замість «поду» використовують металеві або керамічні пластини, камені для випічки.

Камінь для випічки являє собою шматок обпаленої глини, його товщина може досягати 5 див. Камінь прогрівається, після чого свій жар віддає випічці. Поверхня повинна бути абсолютно рівною і щільною. Перед випічкою сформований хлібець, повинен підійти на столі.

Зверху буханця частіше прийнято робити надрізи або поглиблення по центру — це дозволять хліба ні рости вгору і не розтріскуватися. Подовий спосіб випічки дозволяє хлібу розкрити всю свою красу, отримати хрустку скоринку.

Попередньо духовку розігрівають до 200 градусів. Поміщають туди хліб, викладений на рівну поверхню. Висока температура підсмажує скоринку, не дає тесту розповзатися. Хлібець швидко схоплюється, після чого випікається зсередини.

Ще одна умова, яку слід дотримуватися, хлебушку потрібен пар. Якщо немає професійної духовки з подачею пара, можна обприскати його водою з пульверизатора або поставити вниз духовки ємність з водою.

Сучасна технологія практично нічим не відрізняється від старовинної, головне дотримуватися рекомендації, згідно з рецептурою. Якщо все зроблено правильно, хліб вийде пишним, пористим, смачним. Щоб буханець була більш ароматною, можна в духовку покласти капустяний лист.

Каймак — що це таке і як його правильно приготувати.

Читайте як приготувати смачний журавлинний соус до м'яса птиці.

Візьміть на замітку рецепт ароматної курка в майонезі, яку дуже просто приготувати в духовці.

Властивості

Випечений в поду хлібець виглядає як висока коржик. Разом з тим, він багатий магнієм, натрієм, фосфором, необхідними для організму мікроелементами, антиоксидантами.

Вживання в їжу, такого хліба сприяє правильним травним процесам. Складові хліба впливають на красу шкіри. На відміну від формових буханців, подовий нормалізує рівень цукру (глюкози) у крові.

Щільним по текстурі хлібом швидко відбувається насичення, досить з'їсти один скибочку. Якщо буханець випечений з житнього борошна, її корисні властивості збільшуються в кілька разів. До того ж, її по праву можна вважати дієтичної.

Як спекти хліб подовий в домашніх умовах

Тим, хто вперше вирішиться приготувати подовий хліб, для початку краще спробувати найпростіший рецепт. Надалі не варто боятися експериментів, пробуючи більш складні варіанти випічки хліба подовим методом.

Доброю помічницею сучасної господині, стане хлібопічка у ній можна приготувати тісто, після чого випекти хлібець в духовці. Якщо немає хлібопічки, замісити тісто руками можна самостійно. Тісто має підійти і підійти відповідно до рецептури.

Пшенично-житній гірчичний
Інгредієнти Кількість
борошно пшеничне - 250 г
борошно житнє - 130 г
огірковий розсіл - 250 мл
живі дріжджі - 1 ч. л.
мелена гірчиця - 2 ч. л.
цукор - 2 ч. л.
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 269 Ккал
  1. З'єднати тремтіння з розсолом, додати цукор, гірчицю, всипати борошно. Замісити в хлібопічці або ручним способом тісто. Дріжджі повинні бути обов'язково свіжими. про дихає, в професійних умовах — використовують спеціальні кошики .
  2. Добре підійшло тісто обминають, формують за формою буханця. Кладуть на рівну поверхню для випікання.
  3. Щоб верх буханця не растрескивался, зробити надрізи або поглибленням по центру. Коли хліб візьметься скоринкою, окропити його водою не виймаючи з духовки.
  4. Духовка попередньо повинна бути на розігрітій високої потужності. Випікати не менше 40 хвилин, готовність перевірити скіпою.
  5. Дістати буханець, накрити серветкою і дати трохи відпочити. Більш смачним хліб буде, коли повністю охолоне.

Білий подовий хлібець

Необхідні інгредієнти:

  • вода — 300 мл;
  • борошно (вищий сорт) — 380-400 гр;
  • дріжджі сухі — 1,5 ч. л;
  • цукор — 2,5 ч. л;
  • сіль — 1,5 ч. л;

Час приготування: 2,5 години.

Калорійність: 242 ккал.

  1. Всередину ємності, де буде готуватися тісто влити теплу воду, всипати дріжджі. Додати цукор, сіль, дати дріжджам розчинитися.
  2. Далі частинами додавати просіяне борошно, замішуючи тісто. Потім тісто викласти на стіл, гарненько його обім'яти, накрити серветкою нехай підходить близько години.
  3. Тісто ще раз обім'яти. Підготувати рівну поверхню для випікання, можна використовувати звичайний лист від духовки. Застелити його пергаментом, змащувати не потрібно, інакше тісто буде розпливатися.
  4. Викласти на лист сформований хлібець, зробити надрізи або надколи виделкою.
  5. Духовка повинна бути розігрітій, піч на високій потужності 35-40 хвилин.
  6. Після того як буханець буде вийнята з духовки, дати їй охолонути під тканинною серветкою.

Корисні поради

  1. Борошно обов'язково просіяти, так вона збагачується киснем, що дуже важливо для випічки.
  2. Дріжджі можна брати будь-які, головне, щоб вони були свіжими, прострочений продукт не дасть хлебушку добре підійти.
  3. Всі інгредієнти точно вимірювати, борошна може йти за рецептом більше. Її кількість потрібно регулювати по мірі замісу. Тісто не повинно бути рідким, добре тримати форму.
  4. Духовку розігріти до 200 градусів, і тільки після закладати випічку. Температуру знижувати не потрібно.
  5. Відкривати духовку і заглядати теж не потрібно.
  6. Гарячу хлібину викладають на серветку або спеціальну підставку, щоб він охолов. На стіл класти його не потрібно, інакше він знизу подпарится.
  7. Якщо готувати хлібець на заквасці — це тривалий, але дуже корисний процес, буханець вийде смачнішою.
  8. Для додання смаку, до тесту на другій стадії замісу можна додавати продукти і спеції, які додадуть смаку. Спочатку нічого не додавали, сучасні господині кладуть прянощі за смаком.
  9. До борошна можна додавати висівки, вівсяне борошно, очищені насіння, кунжут.
  10. При випіканні можна зверху хлібець присипати борошном, кунжутом, маком або просто змочити водою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: