20 март 2019 11 363

Як зробити сухарі з хліба в мікрохвильовій печі

Дієтологи повсюдно твердять про шкоду білого хліба для фігури, але для багатьох їжа не їжа без нього. Щоб не обмежувати себе в борошняному продукті і не нашкодити своєму здоров'ю, можна приготувати з хліба сухарики. У них буде набагато більше користі для організму.

В такий спосіб можна повернути на обідній стіл зачерствевший або вчорашній хліб. Ще вживання сухариків, приготованих в домашніх умовах, набагато корисніше, ніж снеків з магазину, щодо яких часто виникають сумніви не лише щодо натуральності приправ в них, але навіть самого хліба.

Приготувати сухарики на домашній кухні можна на сковороді в духовці або мікрохвильовій печі. Останній спосіб можна назвати самим швидким і саме йому буде присвячена наступна стаття.

Особливості

Сухарики в мікрохвильовій печі можна зробити, і в такому способі приготування є одна перевага – вони готуються дуже швидко (протягом 2-4 хвилин). Але у борошняних виробів, висушених в мікрохвильовці, є і недолік – вони виходять без красивої золотистої скоринки, як наприклад, в духовці.

Звичайно, в ситуаціях, коли їх зовнішній вигляд не має величезного значення, мікрохвильовка полегшить і прискорить процес, але слід враховувати особливості приготування цього продукту.

Мікрохвилі своєю дією охоплюють глибину 2-5 см, на глибині, що перевищує цей показник, втрачається близько 50% потужності, тому хліб потрібно нарізати однаковими шматочками не більше 2 см і сушити в один шар.

В мікрохвильових печах не рекомендується готувати невеликі порції продуктів, вага яких менше 200 грамів, тому оптимальний розмір однієї порції хліба, відправляється в мікрохвильовку, становить від 300 до 400 р.

Готуючи солодкі сухарики, слід пам'ятати, що цукор швидше поглинає мікрохвилі, а відповідно і швидше нагрівається, тому його потрібно обов'язково розчинити.

Волога також добре поглинає мікрохвилі, тому борошняний виріб, яке занурили у вологу заправку, буде готуватися довше, ніж просто нарізане скибочками.

Крім цих правил не варто забувати про загальні правила користування мікрохвильовими печами та запобіжні заходи.

Рецепт простих сухариків в мікрохвильовці
Інгредієнти Кількість
хліба (білого, чорного або будь-якого іншого) - 300 г
солі дрібного помелу і спеції - за смаком
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 291 Ккал

Розібравшись з тим, що сухарики все-таки можна зробити в мікрохвильовій печі, можна приступати до освоєння рецептів їх приготування.

Хід роботи:

  1. Хліб нарізати однаковими невеликими квадратиками, посипати їх сіллю і улюбленими спеціями, перемішати;
  2. Відправити скибочки хліба подсушиваться в мікрохвильовій печі з однієї хвилинки з кожного боку. Потужність печі повинна бути максимально можлива.

Гострі часникові сухарики із чорного хліба

Ці сухарики припадуть до душі любителям гострих відчуттів, але не варто забувати, що всі спеції в заправку додаються по своєму смаку, тому є можливість відрегулювати ступінь гостроти, чого не можна зробити, купуючи аналогічний продукт в магазині.

Продукти і спеції, які знадобляться:

  • 350 г чорного хліба;
  • 45 мл оливкової олії;
  • 3-4 зубки часнику;
  • сіль і спеції (паприка, червоний і чорний мелений перець) за смаком.

Приготувати гострі часникові сухарики можна за 10-15 хвилин.

Калорійність цього сушеного хліба з перчиком – 266,5 ккал/100 р.

Послідовність приготування:

  1. Чорний хліб нарізати шматочками розміром, відповідним для майбутніх сухариків. Підсушити хліб з кожної сторони по 1-2 хвилинки, включаючи її на максимальну потужність роботи;
  2. У сковороді на плиті прогріти масло з подрібненим часником, сіллю і спеціями;
  3. Остиглі після мікрохвильовки сухарики обваляти в гаряче олії зі спеціями, перекласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло, і можна приступати до їх поїдання.

Сухарики з білого хліба з часником і зеленню

Крім часнику, додати сухарикам приємний пряний смак можуть і інші продукти, зелень та пряні трави. Такі сухарики з білого хліба стануть не тільки домашнім снеком до пива, але і зможуть доповнити салат або суп.

Для приготування необхідно взяти:

  • 300 г білого хліба;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 75 мл води;
  • 1-2 зубки часнику;
  • сіль і зелень (свіжа або сушена) за смаком.

На приготування хліба таким способом піде близько 5 хвилин.

Калорійність 100 г цього частування з білого хліба із зеленню 289,8 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Хліб нарізати невеликими скибочками будь-яким способом (соломка, кубик і т. д.);
  2. Змішати воду, рослинне масло, сіль, пропущений через прес часник і подрібнену зелень;
  3. В отриманій суміші обваляти з усіх боків хлібні скибочки, після чого розкласти на плоскій тарілці їх в один шар і підсушити в мікрохвильовій печі буквально з однієї хвилинки з кожного боку.

Як зробити крем для вафельних трубочок читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати чудовий холодець в мультиварці.

Як маринувати скумбрію в домашніх умовах читайте тут.

Як посмажити солодкі сухарики в домашніх умовах

Білий хліб, батон або зачерствевшая булочка можуть перетворитися в солодкі сухарики, які стануть прекрасним доповненням до чаю або кави. Такого угощенью будуть раді не тільки діти, але і ласуни постарше.

Звичайно, готуючи із залишків позавчорашнього батона або черствої булки, рідко хто замислюється про вазі інгредієнтів, але все ж таки краще дотримуватися певних пропорцій:

  • 400 г білого хліба;
  • 1 куряче яйце;
  • 100 мл молока;
  • 20 г цукру (можна взяти коричневий або ванільний).

В мікрохвильовій печі шматочки хліба проведуть 7 хвилин, ще знадобиться час, щоб підготувати хліб перед сушінням так, що загальний час приготування буде в межах 15-20 хвилин.

Калорійність здобних сухарів буде в районі 320,5 ккал/100 р.

Приготування:

  1. Спочатку потрібно підготувати хліб: порізати його на невеликі кубики або соломку;
  2. У великій глибокій мисці розмішати молоко, яйце і цукор. Кількість цукру можна збільшувати або зменшувати за своїм смаком. А якщо взяти не звичайний, а ванільний, то у готових сухариків буде приємний ванільний аромат;
  3. Хлібні кубики висипати в миску і швидко перемішати, щоб кожен шматочок зміг поринути з кожної сторони в солодку яєчно-молочну суміш;
  4. На тарілку для мікрохвильової печі розкласти в один шар підготовлений хліб і включати її на повну потужність на 4 хвилини;
  5. Потім вимкнути, перевернути сухарики на іншу сторону і включити піч ще на три хвилини. Потім дати гарячим сухарикам охолонути, і вони готові.

Корисні поради

Щоб рівномірно розподілити заправку для сухариків, її треба вилити в поліетиленовий пакет, туди ж висипати нарізаний шматочками хліб, зав'язати пакет і кілька разів енергійно його струсити.

Хліб, підсушений з додаванням часнику і рослинного масла, не призначений для тривалого зберігання, оскільки з часом часник, починає псуватися і надавати сухарикам неприємний присмак, а в маслі при тривалому зберіганні утворюються шкідливі хімічні речовини.

Якщо черствого хліба виявилося багато, то його можна просто підсушити в мікрохвильовій печі без додавання заправок і зберігати в скляній ємності під щільно закритою кришкою.

Що ще почитати: