Як зробити сухарі з хліба в мікрохвильовій печі
Дієтологи повсюдно твердять про шкоду білого хліба для фігури, але для багатьох їжа не їжа без нього. Щоб не обмежувати себе в борошняному продукті і не нашкодити своєму здоров'ю, можна приготувати з хліба сухарики. У них буде набагато більше користі для організму.
В такий спосіб можна повернути на обідній стіл зачерствевший або вчорашній хліб. Ще вживання сухариків, приготованих в домашніх умовах, набагато корисніше, ніж снеків з магазину, щодо яких часто виникають сумніви не лише щодо натуральності приправ в них, але навіть самого хліба.
Приготувати сухарики на домашній кухні можна на сковороді в духовці або мікрохвильовій печі. Останній спосіб можна назвати самим швидким і саме йому буде присвячена наступна стаття.
Особливості
Звичайно, в ситуаціях, коли їх зовнішній вигляд не має величезного значення, мікрохвильовка полегшить і прискорить процес, але слід враховувати особливості приготування цього продукту.
Мікрохвилі своєю дією охоплюють глибину 2-5 см, на глибині, що перевищує цей показник, втрачається близько 50% потужності, тому хліб потрібно нарізати однаковими шматочками не більше 2 см і сушити в один шар.
В мікрохвильових печах не рекомендується готувати невеликі порції продуктів, вага яких менше 200 грамів, тому оптимальний розмір однієї порції хліба, відправляється в мікрохвильовку, становить від 300 до 400 р.
Готуючи солодкі сухарики, слід пам'ятати, що цукор швидше поглинає мікрохвилі, а відповідно і швидше нагрівається, тому його потрібно обов'язково розчинити.
Волога також добре поглинає мікрохвилі, тому борошняний виріб, яке занурили у вологу заправку, буде готуватися довше, ніж просто нарізане скибочками.
Крім цих правил не варто забувати про загальні правила користування мікрохвильовими печами та запобіжні заходи.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
хліба (білого, чорного або будь-якого іншого) - | 300 г |
солі дрібного помелу і спеції - | за смаком |
Час приготування: 5 хвилин | Калорійність на 100 грам: 291 Ккал |
Розібравшись з тим, що сухарики все-таки можна зробити в мікрохвильовій печі, можна приступати до освоєння рецептів їх приготування.
Хід роботи:
- Хліб нарізати однаковими невеликими квадратиками, посипати їх сіллю і улюбленими спеціями, перемішати;
- Відправити скибочки хліба подсушиваться в мікрохвильовій печі з однієї хвилинки з кожного боку. Потужність печі повинна бути максимально можлива.
Гострі часникові сухарики із чорного хліба
Ці сухарики припадуть до душі любителям гострих відчуттів, але не варто забувати, що всі спеції в заправку додаються по своєму смаку, тому є можливість відрегулювати ступінь гостроти, чого не можна зробити, купуючи аналогічний продукт в магазині.
Продукти і спеції, які знадобляться:
- 350 г чорного хліба;
- 45 мл оливкової олії;
- 3-4 зубки часнику;
- сіль і спеції (паприка, червоний і чорний мелений перець) за смаком.
Приготувати гострі часникові сухарики можна за 10-15 хвилин.
Калорійність цього сушеного хліба з перчиком – 266,5 ккал/100 р.
Послідовність приготування:
- Чорний хліб нарізати шматочками розміром, відповідним для майбутніх сухариків. Підсушити хліб з кожної сторони по 1-2 хвилинки, включаючи її на максимальну потужність роботи;
- У сковороді на плиті прогріти масло з подрібненим часником, сіллю і спеціями;
- Остиглі після мікрохвильовки сухарики обваляти в гаряче олії зі спеціями, перекласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло, і можна приступати до їх поїдання.
Сухарики з білого хліба з часником і зеленню
Крім часнику, додати сухарикам приємний пряний смак можуть і інші продукти, зелень та пряні трави. Такі сухарики з білого хліба стануть не тільки домашнім снеком до пива, але і зможуть доповнити салат або суп.
Для приготування необхідно взяти:
- 300 г білого хліба;
- 40 мл рослинного масла;
- 75 мл води;
- 1-2 зубки часнику;
- сіль і зелень (свіжа або сушена) за смаком.
На приготування хліба таким способом піде близько 5 хвилин.
Калорійність 100 г цього частування з білого хліба із зеленню 289,8 ккал.
Алгоритм дій:
- Хліб нарізати невеликими скибочками будь-яким способом (соломка, кубик і т. д.);
- Змішати воду, рослинне масло, сіль, пропущений через прес часник і подрібнену зелень;
- В отриманій суміші обваляти з усіх боків хлібні скибочки, після чого розкласти на плоскій тарілці їх в один шар і підсушити в мікрохвильовій печі буквально з однієї хвилинки з кожного боку.
Як зробити крем для вафельних трубочок читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати чудовий холодець в мультиварці.
Як маринувати скумбрію в домашніх умовах читайте тут.
Як посмажити солодкі сухарики в домашніх умовах
Білий хліб, батон або зачерствевшая булочка можуть перетворитися в солодкі сухарики, які стануть прекрасним доповненням до чаю або кави. Такого угощенью будуть раді не тільки діти, але і ласуни постарше.
Звичайно, готуючи із залишків позавчорашнього батона або черствої булки, рідко хто замислюється про вазі інгредієнтів, але все ж таки краще дотримуватися певних пропорцій:
- 400 г білого хліба;
- 1 куряче яйце;
- 100 мл молока;
- 20 г цукру (можна взяти коричневий або ванільний).
В мікрохвильовій печі шматочки хліба проведуть 7 хвилин, ще знадобиться час, щоб підготувати хліб перед сушінням так, що загальний час приготування буде в межах 15-20 хвилин.
Калорійність здобних сухарів буде в районі 320,5 ккал/100 р.
Приготування:
- Спочатку потрібно підготувати хліб: порізати його на невеликі кубики або соломку;
- У великій глибокій мисці розмішати молоко, яйце і цукор. Кількість цукру можна збільшувати або зменшувати за своїм смаком. А якщо взяти не звичайний, а ванільний, то у готових сухариків буде приємний ванільний аромат;
- Хлібні кубики висипати в миску і швидко перемішати, щоб кожен шматочок зміг поринути з кожної сторони в солодку яєчно-молочну суміш;
- На тарілку для мікрохвильової печі розкласти в один шар підготовлений хліб і включати її на повну потужність на 4 хвилини;
- Потім вимкнути, перевернути сухарики на іншу сторону і включити піч ще на три хвилини. Потім дати гарячим сухарикам охолонути, і вони готові.
Корисні поради
Щоб рівномірно розподілити заправку для сухариків, її треба вилити в поліетиленовий пакет, туди ж висипати нарізаний шматочками хліб, зав'язати пакет і кілька разів енергійно його струсити.
Хліб, підсушений з додаванням часнику і рослинного масла, не призначений для тривалого зберігання, оскільки з часом часник, починає псуватися і надавати сухарикам неприємний присмак, а в маслі при тривалому зберіганні утворюються шкідливі хімічні речовини.
Якщо черствого хліба виявилося багато, то його можна просто підсушити в мікрохвильовій печі без додавання заправок і зберігати в скляній ємності під щільно закритою кришкою.