Каймак — що це таке, як його готують і з чим їдять?
Мало хто чув про таку страву, як каймак. Багато хто навіть не здогадуються про його існування. Що це таке? Каймак — унікальний кисломолочний продукт, який являє собою вершки такої високої жирності, що в них може стояти ложка. Він містить в собі величезну кількість корисних і поживних речовин, важливих для правильної роботи організму.
Готують його люди різної національності: таджики, башкири, кримські татари, жителі Кавказу, поволжцы. Всі ці народи вважають себе авторами цього цікавого і неймовірно смачного страви. Описати його не так і просто. Страва може мати різну консистенцію: густої сметани, сиру, вершкового масла. Все залежить від технології приготування.
Незважаючи на настільки широке поширення каймаку, його справжньою батьківщиною вважають Балкани, де досі не розкривають всі секрети його приготування.
Каймак: види, склад і калорійність
Приготування здійснюється з молочних вершків. У різних народів страва може відрізнятися не тільки за технологією приготування, а і за кольором. Каймак може бути білим, світло-жовтого або світло-коричневим, кремовим або жовтим. Смак буває солоним, кисло-солоним, нейтральним або солодким.
Виділяють 3 види каймаку:
- Старий. Його витримують протягом 1 або 2-х місяців. В результаті виходить продукт жовтого кольору, щільної консистенції, має кисло-солоний смак;
- Середній каймак витримують не більше доби. Він має жовтуватий колір, легкий пікантний смак та щільну текстуру;
- Молодий каймак – свіжоприготоване блюдо, має білий колір, солонуватий смак і м'яку консистенцію.
Всі різновиди страви містять велику кількість необхідних організму вітамінів і корисних речовин. Серед вітамінів виділяють такі, як: В12, В1 і В2, В6. Серед мінеральних компонентів важливо відзначити наступні: калій, кобальт, фосфор, молібден, йод, кальцій.
Калорійність продукту досить висока. Вона становить 242 ккал на 100 грамів. Цифра приблизна, все залежить від рецепту. При деяких рецептурах приготування калорійність каймаку може досягати 750 ккал.
У чому користь і шкоду?
Блюдо володіє багатьма корисними властивостями, містить чимало вітамінів і амінокислот. Серед них важливо звернути увагу на такі:
- Великий вміст кальцію, без якого не обійтися ні одній людині. Він впливає на стан волосся, від нього залежить міцність зубів, правильна робота опорно-рухового апарату і серцево-судинної системи. Кальцій-життєво необхідний літнім людям, дітям і вагітним жінкам;
- Наступне корисна властивість – великий вміст фосфору. Його вплив на організм людини не обмежується кістковою тканиною. Відома користь страви для нирок, метаболізму та нервової системи;
- У складі є калій. Він несе відповідальність за електролітний баланс в організмі і правильну роботу серця;
- Продукт містить йод, без якого не зможе правильно функціонувати ендокринна система. Крім цього, йод корисний для здоров'я шкіри, волосся, м'язової тканини, правильної роботи імунної і нервової систем.
Завдяки такому наповнення корисними речовинами, вживання продукту необхідно для:
- спортсменів;
- людей похилого віку;
- дітей;
- вагітних жінок.
Блюдо поліпшить роботу таких органів і відділів організму:
- шкіру, волосся і нігті;
- зміцнить імунітет;
- дозволить підтримувати гостроту зору;
- сприяє правильній роботі шлунка;
- підвищить апетит;
- поліпшить роботу мозку;
- посилить концентрацію;
- нормалізує утворення білих кров'яних клітин.
Незважаючи на таку кількість корисних речовин, страва має деякі протипоказання. Не варто вживати в їжу каймак тим, хто страждає від зайвої ваги, має підвищений холестерин. Також не варто вживати в їжу велику кількість каймаку людям з хворобою підшлункової залози або печінки.
Грудинка варено-копчена з цибулевої лушпинням або рідким димом — закуска дуже смачна і ароматна.
Як замаринувати сьомгу для шашлику читайте в нашій статті.
Читайте що можна приготувати з ячної крупи.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіже молоко - | 3 літра |
Час приготування: 1440 хвилин | Калорійність на 100 грам: 244 Ккал |
Готують каймак не тільки в Чорногорії, і єдиного рецепту не існує.
Незважаючи на тривалість процесу, готувати страву дуже просто.
По-перше, необхідно прокип'ятити незбиране молоко на протязі 2-х хвилин.
По-друге, потрібно дати молоку охолонути і поставити його в холодильник на добу.
По-третє, необхідно зняти вершки з поверхні молока, які можна відразу подавати до столу.
Готуємо каймак в домашніх умовах
Приготування такого продукту в домашніх умовах не викличе труднощів. В рецепті не обійтися без таких складових:
- півсклянки живого кефіру;
- 1 літра жирних вершків.
Час приготування: добу.
Калорійність на 100 грамів: 750 ккал.
Як приготувати продукт? Приготування страви відбувається в кілька етапів.
1 етап – розігріваємо духовку до 180 градусів. На сковороду виливаємо вершки товщиною не більше 1,5 сантиметра. Ставимо її в духовку. Вершки повинні там знаходитися до тих пір, поки не набудуть скоринку коричневого кольору.
2 етап — отримана плівка кладе на тарілку. Після цього приступаємо до приготування наступного шару вершків. Викладаємо поверх першої пінки. Якщо є необхідність, вершки доливають. Викладаємо плівки до тих пір, поки не залишиться вершків.
3 етап – для запуску процесу скисання використовуються вершки і кефір (кефір повинен прокиснуть). Змішують їх з отриманими пінками і ставлять на добу в холодильник.
Як використовують каймак, з чим його їдять?
Каймак нерідко використовують під час приготування курки або баранини. Його їдять в чистому вигляді, часто підсолоджують медом або варенням. Можна подавати каймак до млинців, пампушків, вареників або оладок. Блюдо відмінно підходить і до сирній запіканці. Смачним буде каймак з розсипчастою гречаною кашею.
Цікаві факти про каймаку
- Не варто плутати каймак зі сметаною, так як він вважається кисломолочним продуктом;
- Страву можна готувати як з кип'яченого, так і з парного молока;
- Нерідко каймак використовують для приготування гур'ївської каші;
- Незважаючи на високу жирність, каймак – корисне блюдо. Це навіть стверджують дієтологи;
- Вчені підрахували, що приблизно 75-80% людей на планеті здатні засвоювати молоко і молочні продукти. До них відносяться жителі Європи. Представники монголоїдної раси рідко вживають в їжу молочні продукти, так як їх організм не може перетравлювати продукти з молока;
- У Туреччині каймак з медом – традиційний сніданок;
- У Сербії таке блюдо вважається дуже оригінальним.
Приготування каймаку не потребує багато зусиль. Потрібно лише терпіння, яке буде винагороджено позитивними відгуками тих, хто його спробує. Подають його з різними стравами, використовують при приготуванні м'яса і не тільки. Кожен може пофантазувати і вживати його в їжу так, як хочеться. Головне – не зловживати, так як продукт дуже калорійний. Може погіршити стан людей з хворобами печінки.