20 март 2019 6 017

Як правильно посмажити скумбрію на сковороді

Адепти правильного харчування практикують певне правило – вживання в їжу риби хоча б 3-4 рази на тиждень. Саме тому постає питання про різноманітність в домашній скарбничці рецептів тих страв, які використовують її.

Центральною фігурою цієї статті стане прекрасна скумбрія, яка просто наповнена різними вітамінами і мікроелементами. Вона допоможе вам підтримати здоров'я і при цьому дуже смачно і ситно повечеряти.

На даний момент скумбрія — одна з найпоширеніших на прилавках видів риби. Як і інші білі сорти, вона досить жирна і при цьому досить бюджетна для будь-якої кишені.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
скумбрія - 2 шт.
борошно - 150 г
приправа для риби - на розсуд
рослинна олія - на розсуд
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Кожну господиню постійно хвилює, як же приготувати смачну вечерю, при цьому, не тільки щільно нагодувати сім'ю, але і не нашкодити здоров'ю. Як головне блюдо, скумбрія повністю відповідає всім цим вимогам. Так чому ж її приготування не поширено на наших кухнях.

На жаль, скумбрія має один вагомий недолік – дуже специфічний аромат, який багатьом доводиться до душі. Однак є досить простий, але маловідомий спосіб позбавлення від нього – маринування.

Якщо ви навіть на деякий час залишите рибу в маринаді, то приготування риби не завдасть жодного клопоту. Нижче ви побачите самий стандартний і легкий спосіб піджарки скумбрії на сковороді.

Смажена скумбрія на сковороді готується за наступною схемою:

  1. Свіжоморожену рибу спочатку слід повністю відтанути і гарненько промити. Після цього обробити тушку і відріжте голову і хвостик. Вся залишилася риба обробляється на рівні порційні шматки, так час піджарки буде приблизно однаковим. Промаринуйте її для позбавлення від аромату в будь-якому рецепті в пункті «Корисні поради»;
  2. Кожен шматочок риби слід гарненько натерти спеціями і сіль, після чого обваляти в борошні. Її обов'язково треба попередньо просіяти. Після цього скумбрія відправляється на обсмажування в сковороду. На кожну сторону не знадобиться більше п'яти хвилин. Головне, дочекатися золотистої скоринки апетитною, яка обов'язково повинна хрустіти. При цьому також намагайтеся не перетримати рибу, це сильно зіпсує її смак.

Смажена на сковороді скумбрія з цибулею

При додаванні в скумбрії цибулі і моркви, ця риба тільки більше набуває корисних властивостей, адже ці овочі неймовірно корисні для організму. Що найцікавіше, вони також перешкоджають її висушування, роблячи страву ще більш соковитим і ніжним. Такий рецепт обов'язково слід мати на увазі, якщо треба приготувати смачну вечерю.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 1 шт;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • сіль;
  • приправа для риби;
  • рослинна олія;
  • борошно – 100 гр;
  • томатна паста – 1 чайн.л.;
  • вода – ½ склянки.

Час: 40 хвилин.

Калорійність: 225 Ккал.

Рецепт покроково:

  1. Промийте скумбрії у воді і акуратно обробіть її. Всі нутрощі, а також голова, хвіст і плавники повинні бути видалені. Після цього обробіть на філе, виймуть всі наявні кісточки;
  2. Кожне філе слід розрізати на безліч середніх шматочків, після чого їх слід посолити і поперчити. Обваляйте рибу в борошні й обсмажте на рослинному маслі;
  3. У цей час слід зробити засмажку з моркви і цибулі на сковороді. Для неї потрібно нарізати дрібними кубиками наявний цибулю, а морква простіше буде просто натерти на тертці. В цю засмажку слід додати обсмажену рибу, після чого додати трохи води і томатної пасти. При бажанні можна додати невелику кількість цукру – це додасть страві виразності смаку. Після цього всі інгредієнти повинні гаситися на повільному вогні протягом десяти хвилин. Всі приправте спеціями і поставте кришку;
  4. Приготовлена рибка буде дуже ніжною і смачною, головне, вчасно зняти її з плити.

Смажена риба в клярі

Кажуть, що кляр – це чудодійний засіб, який робить будь-яку рибу дуже соковитою і ніжною. Скумбрія не тут відрізняється від інших, тому освоїти кляр в приготуванні смаженої риби стане кроком. Здавалося б, адже кляр — це просте рідке тісто, але отриманий результат не змусить сумніватися в його роботі.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 2 шт;
  • яйце – 2 шт;
  • борошно – 400 гр;
  • молоко – 4 стіл.л.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • рослинна олія;
  • зелень петрушки і кропу;
  • сіль приправа для риби.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 240 Ккал.

Як готується скумбрія, смажена на сковороді в клярі:

  1. Скумбрію слід ретельно филетировать. Обріжте плавники, хвіст і голову. Бажано навіть зняти шкіру. Обов'язково позбавите скумбрію кісток. Для цього найбільш просто буде скористатися кулінарним пінцетом;
  2. Філе слід нарізати порційними шматками – їх товщина не повинна бути більше кількох сантиметрів, інакше центр риби не підсмажиться рівномірно;
  3. Цибулю очистіть і розріжте навпіл. В результаті у вас повинні вийти півкільця. Часник подрібніть за допомогою преса або просто ножем. Після цього зробіть з них маринад для риби. Вона має пролежати в ньому приблизно хвилин десять;
  4. Поки риба маринується, слід приготувати кляр. Для цього в глибокій мисці змішайте між собою борошно, яйця, молоко, сіль і спеції. Збивайте все акуратно за допомогою віночка або вилки, тут міксер зовсім не стане помічником. Кінцевий результат – це тісто, що нагадує по своїй консистенції те, що готується для оладок;
  5. Кожен шматочок риби слід акуратно опустити в кляр і опустити на гарячу сковороду з рослинним маслом. Не робіть вогонь занадто сильним, адже за той короткий час, що приготується кляр, риба може залишитися сирої. Готується скумбрія в клярі по 5 хвилин з кожної сторони. Після цього кожен шматочок треба зняти зі сковороди і покласти на паперовий рушник. З неї стечуть всі надмірності масла і жиру, які тільки зіпсують смак;
  6. При подачі прикрасити рибу за допомогою зелені. В якості гарніру бажано подавати овочеве рагу або тушковану капусту. Саме вони чудово відтіняють скумбрію.

Пиріжкове тісто на сухих дріжджах — швидкі і прості рецепти на кожен день.

Як запекти шмат свинини в мультиварці читайте в нашій статті.

Як зробити цікавий подарунок на свято — ананас з цукерок. Такий подарунок сподобається і дорослим, і дітям.

Скумбрія зі сметаною

Скумбрія, пожаренная в сметані, виходить незвичайно ніжною і соковитою. Як не крути, мабуть, це один з найбільш вдалих способів приготування цієї риби. Вона повністю віддає весь свій зайвий жир овочів, тому аромати кінцевого страви прекрасно поєднуються між собою.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 2 шт;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • морква – 2 шт;
  • сметана – 100 мл;
  • суміш приправ для риби або суміш перців;
  • сіль;
  • рослинне масло.

Час: 1 год.

Калорійність: 156 Ккал.

Алгоритм приготування страви:

  1. Розморозьте свіжозаморожені тушки скумбрії при звичайній кімнатній температурі. Краще не використовувати для цього мікрохвильову піч, інакше риба може зваритися. Почистіть її і позбавтеся від нутрощів і голови з хвостом;
  2. Почистіть цибулю і наріжте його дрібними шматочками, як і морква (її також можна натерти). Підготовлену рибу слід нарізати на порційні шматочки і знову помити. Після цього кожен з них потрібно посолити і приправити;
  3. Суміш з моркви і цибулі слід пасерувати на сковороді протягом хвилини, після чого слід викласти шматочки риби. Все це заливається сметаною і акуратно перемішується, щоб вона рівномірно розподілилася по страві;
  4. Готуватися риба під кришкою повинна протягом приблизно півгодини. Подавати її слід з картопляним пюре або рисом. Правда, можна залишити в якості гарніру лише овочі, які використовувалися під час готування.

Корисні поради

Перед смаженням на сковороді скумбрії обов'язково слід замаринувати. Найбільш популярні рецепти маринадів – це суміш води і соку лимона в співвідношенні 3:1.

Також можна 120 мл сухого вина змішати з декількома ложками лимонного соку. Існують і інші способи маринування даної риби.

В якості рослинної олії для смаження скумбрії використовуйте соняшникова або вершкове. Оливкова тут абсолютно не допускається.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: