09 май 2019 4 481

Як приготувати скумбрію гарячого копчення в коптильні

Всім знайомий цей чудовий смак копченої скумбрії. Її м'ясо відрізняється прекрасним ароматом, ніжністю і високою поживністю. Крім цього, в ньому є маса корисних компонентів, які так необхідні для здоров'я людини.

Однак останнім часом ця риба стала сильно вже дорога, так і в магазинах вона часто продається вже не першої свіжості. Тому варто навчитися коптити її самостійно. Тим більше при самостійному процесі приготування можна регулювати ступінь копчення, тим самим роблячи її так, як вам подобається.

Коптильня і паливо

Перш ніж приступати до копчення скумбрії, необхідно підготувати коптильню і паливо. Коптильню можна зробити самостійно або придбати вже готову. Якщо ви не хочете витрачати часу на процес виготовлення цього інструменту, то його можна купити.

Але при покупці варто звертати увагу на деякі важливі якості:

  • матеріал цього приладу – коптильня повинна бути виконана з нержавіючого металу;
  • кришка на приладі повинна мати надійне фіксування. Найкращим елементом для фіксування вважається заглушка або кришка з закручивающими вентилями;
  • параметри розмірів коптильні безпосередньо залежать від того скільки разів ви плануєте її використовувати, але в будь-якому випадку її висота має бути 50-60 див. Якщо ці параметри будуть менше, то риба буде постійно пригорати, а якщо більше, то навпаки буде не встигати прогріватися.

Варто взяти до уваги один важливий рада: після кожного третього циклу копчення обов'язково потрібно проводити чистку коптильні. Це допоможе позбутися від нагару, залишків смоли та інших забруднень. Решітки необхідно очищати після кожного копчення.

В якості палива слід використовувати деревину. Найкращими дровами для копчення скумбрії, а також птиці, сала, є деревина верби, берези та інших видів фруктових дерев. Краще всього запастися дровами заздалегідь.

Етапи підготовки

Обов'язково потрібно правильно підібрати рибу. Саме від цієї умови залежить якість і смак приготованого копченого продукту. Купувати слід рибу в перевірених магазинах і супермаркетах, щоб випадково не придбати зіпсований товар.

Як потрібно перевіряти якість:

  1. Перевірте запах. Риба не повинна мати тухлий запах. Якщо є хоч невеликі ознаки, що вона припахивает не свіжістю, то для копчення вона не підійде;
  2. За структурою скумбрія не повинна бути пухкою;
  3. На поверхні не повинно бути товстого шару льоду. У багатьох магазинах за допомогою льоду намагаються замаскувати несвіжі ознаки скумбрії;
  4. Скумбрія повинна бути пружною, твердою, міцною, без вираженого запаху несвіжості.

Після того як скумбрія куплена, її слід правильно підготувати до копчення. Етапи підготовки виконуються за наступною схемою:

  • для початку промиваємо рибу, зрізаємо голову;
  • виймаємо з тушки всі кишки;
  • при бажанні можна зрізати хвіст і плавники;
  • після цього тушка обтирається і підсушується сухими серветками.
Скумбрія гарячого копчення в коптильні
Інгредієнти Кількість
скумбрія - на одну людину йде одна рибка
сіль - на свій смак
приправи для риби - на свій смак
перець чорний у меленому вигляді - на свій смак
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 317 Ккал

Опис процесу по кроках:

  1. Бажано щоб вся риба мала однаковим розміром. Якщо ж вона різна, то її потрібно відсортувати. Це допоможе отримати однакову піджарку. Крім цього рибка одне і того ж розміру готується за часом однаково;
  2. Рибу слід підготувати до процесу копчення. Для початку слід її розпотрошити від всіх нутрощів;
  3. Голову слід зрізати, вона не буде потрібно;
  4. Можна готувати рибу прямо в цілому вигляді. У цьому вигляді її не потрібно потрошити і зрізати голову. Достатньо лише прибрати всю луску;
  5. Багато досвідчені коптильщики з упевненістю стверджують, що при приготуванні ціла скумбрія виходить набагато смачніше потрошенной. Тому можна спробувати два варіанти приготування;
  6. Наступний етап приготування полягає в солінні риби. Для цього рибу сортуємо за розмірами і розкладаємо по різних ємностях;
  7. Засипаємо скумбрію сіллю;
  8. Великі тушки повинні просаливаться протягом 2,5 годин, середні протягом двох годин, а скумбрія дрібного розміру просолится вже через півтори години;
  9. Після цього всі тушки промиваються від солі і просушуються;
  10. Для просушування тушки можна підвісити;
  11. Після того як скумбрія стане сухою, її потрібно гарненько змастити маслом. Краще використовувати соняшникову олію;
  12. Після змащування тушки можна викладати на решітку і приступати до самого процесу копчення.

Як закоптити рибу і визначити її готовність

Для того щоб правильно визначити готовність скумбрії, варто розглянути весь процес копчення і особливості його проведення:

  1. Початок копчення проводиться на сильному вогні;
  2. Через 5-7 хвилин вогонь необхідно трохи приглушити, щоб він вже був не таким сильним;
  3. Після цього у середньому період приготування буде становити близько 25-30 хвилин;
  4. До закінчення всього процесу копчення коптильню відкривати не рекомендується. Копчення повинно проводитися тільки під закритою кришкою;
  5. Після охолодження можна буде перевірити ступінь готовності. Дивимося колір скумбрії, якщо він не досить золотистий або зовсім білястий, то коптильню слід знову повернути на вогонь. У цих випадках можна ще залишити готуватися, але не занадто довго, інакше може пригоріти;
  6. Якщо колір рибки темний або золотистий, то це буде означати що вона готова;
  7. Після цього скумбрію можна подавати на стіл. Спільно з нею можна подавати овочі і легкі салати.

Торт «Празький» — рецепт з покроковими фото і порадами досвідчених кулінарів.

Класичний рецепт жульєна в нашій статті. Спробуйте приготувати це французька страва за нашими рецептами.

Якщо хочеться чогось незвичайного — спробуйте приготувати люля-кебаб. Ми пропонуємо вам рецепти, які можна приготувати і в звичайній духовці.

Як приготувати в духовці

Які інгредієнти потрібні для приготування:

  • скумбрія, кількість бере на свій розсуд;
  • сіль на свій смак;
  • рослинне масло.

Час приготування – 3-4 години на засолку і 30 хвилин на приготування.

Калорійність – 322 ккал.

Процес приготування:

  1. Для початку готуємо рибу до копчення;
  2. Першим ділом скумбрію потрібно промити, якщо зверху є луску, то її потрібно видалити;
  3. Далі розрізаємо і виймаємо всі тельбухи, тушку промиваємо;
  4. Потім потрібно відрізати голову, також можна прибрати плавники і хвіст;
  5. Рибу потрібно обсипати з усіх боків сіль. Не забуваємо, що її потрібно посолити і з внутрішньої частини;
  6. Після цього обмазуємо тушки рослинним маслом;
  7. Всю рибу складаємо в поліетиленові пакети;
  8. Залишаємо скумбрію маринуватися при кімнатній температурі протягом 3-4 годин;
  9. Після цього готуємо папір для запікання. Лист має бути такого розміру, щоб їм можна було обгорнути рибу;
  10. Викладаємо тушку на поверхню листа пекарської папери і загортаємо її з двох сторін у вигляді рулету;
  11. Краю і верх листа слід зав'язати ниткою. Це запобігає витікання жиру;
  12. Після цього тушку викладаємо на поверхню листа;
  13. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  14. Ставимо деко в духовку і залишаємо запікати протягом 30 хвилин;
  15. Після цього виймаємо готову скумбрію, виймаємо з паперу і трохи охолоджуємо;
  16. Розрізаємо рибку на шматочки і подаємо на стіл з відварною картоплею та іншими овочами.

Поради професіоналів

  • точно підбирайте коптильню для приготування скумбрії, вона повинна відповідати всім необхідним критеріям;
  • правильно підготуйте рибу. Для цього її слід очистити, промити і зрізати всі плавники і голову. Але все ж багато досвідчені коптильщики радять її коптити прямо в цілому вигляді разом з головою і потрухами, на їхню думку, в такому вигляді вона виходить набагато смачніше;
  • коптити рибу слід протягом 20 хвилин, якщо ж тушки великого розміру, то період копчення слід збільшити до 30-35 хвилин, але не більше;
  • при бажанні всередину в черевце можна помістити кілька гілочок пряних трав, вони додадуть скумбрії приємний аромат і незвичайний смак;
  • після приготування риба відразу ж подається на стіл. Якщо раптом вона залишиться, то можна зберігати в холодильнику, але не довго.

Приготування скумбрії гарячого копчення не така вже складна справа, але все ж це більше чоловіча робота. Зазвичай чоловіки воліють займатися копченням риби, м'яса, сала.

Але перш ніж приступити до цього процесу, варто уважно вивчити всі його особливості, а саме вибір і підготовку коптильні, заготівлю палива, а також правильну підготовку риби. Якщо все виконувати строго за рецептом, то можна зробити чудову рибку до обіднього столу.

Що ще почитати: