Прості рецепти вегетаріанських страв на кожен день
Вибір страв, в яких відсутня м'ясо, для деяких людей є даниною моді, принципом життя або необхідністю для підтримки здоров'я і роботи організму. Рослинна їжа, багата вітамінами, мікроелементами, речовинами, корисними для травлення і стабільної роботи травної системи.
Рецепти страв без м'яса – відмінний варіант для тих, хто вибирає роздільне харчування або хоче зробити для сім'ї або святкового столу легке, але поживна страва. Варіантів існує багато – від перших страв до солодощів і гарнірів.
Господині повинні мати в своєму арсеналі кілька з них, так як калорійність невисока, але загальний вміст поживних речовин дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії.
Представляємо рецепти вегетаріанських страв на кожен день, які варто взяти на замітку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажани (свіжі, не м'які) - | 2 шт. |
кабачок - | 1 шт. |
солодкий перець - | 2 шт. |
цибуля ріпчаста - | 1 шт. |
часник свіжий - | 2 середніх зубчики |
помідори свіжі - | 2 шт. |
сіль, цукор - | за смаком |
свіжа зелень - | за смаком |
олія оливкова - | 25-30 мл |
перець чорний мелений - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 37 Ккал |
Безліч кухарів і домогосподарок по всьому світу готують це смачне і поживне блюдо. Його можна поставити на святковий стіл або використовувати в повсякденному харчуванні. Рататуй – хороший варіант для дитячого харчування.
Кроки приготування вегетаріанської страви:
- Баклажан і кабачок очистити від шкірки, нарізати невеликими кубиками (окремо кожен овоч);
- Баклажани в окремій ємності пересипати сіллю (дочекатися поки вони пустять сік);
- Цибулю також порізати невеликими кубиками;
- Очистити перці (від насіння і перегородок), порізати середнім кубиком;
- Помідори вимити, очистити від м'якоті, все дрібно порізати;
- Зелень промити, обрізати стеблинки, листя дрібно порубати;
- Часник пропустити через прес або подрібнити ножем;
- У сковороду налити 10 мл оливкової олії, потім підігріти, обсмажити цибулю, щоб він став м'яким і придбав легкий золотистий відтінок, потім перекласти цибулю в окрему ємність;
- У сковороду покласти баклажани, обсмажити, додати перці солодкі і обсмажити до м'якості;
- Додати масло, що залишилося, у сковороду покласти подрібнений часник, трохи загасити, покласти томатну пасту (за бажанням), нарубану зелень, додати цукор, сіль і спеції, перемішати, тушкувати кілька хвилин під кришкою і зняти з нагріву.
Перед подачею кожну порцію прикрасити гілочкою свіжої зелені.
Шоколадно-карамельний десерт (батончик солодкий з горіхами)
Для того щоб приготувати вегетаріанський десерт, який буде не тільки смачним, але і корисним. Важливо – рецепт вимагає витрат часу. Для його реалізації необхідно перевірити, щоб в будинку були наступні інгредієнти:
- згущене молоко (класичне) – 1 банка;
- шоколад молочний (або гіркий) – 250 г;
- масло вершкове – 40-60 г;
- горіхи (будь-які очищені, не обсмажені) – 50 р;
- печиво – ½ стандартної пачки.
Час приготування (до повного застигання інгредієнтів) – близько 6 годин.
Калорійність вегетаріанського десерту на 100 г – 64 ккал.
Кроки приготування:
- Перше, що потрібно зробити – приготувати карамель, для цього слід поставити варитися на водяній бані згущене молоко. Готовність визначається по зміні кольору продукту зі світлого на коричневий. Для цього може знадобитися 2-4 години, консистенція буде тягуча;
- Наступний етап — приготування шоколадної глазурі. 200 г шоколаду потрібно розтопити на водяній бані, після чого залити отриману масу в спеціально підготовлену форму (краще використовувати для цього силіконову ємність), помістити шоколад в холодильник до моменту затвердіння;
- У зварену згущене молоко (не вистиглу), слід додати вершкове масло, добре перемішати, щоб воно повністю розчинилося в карамелі;
- Печиво подрібнити на невеликі частини;
- Подрібнити горіхи;
- Покласти в окрему ємність печиво, карамель, горіхи, перемішати;
- Покласти отриману солодку масу у форму з шоколадом, рівномірно розподілити по всій поверхні;
- 50 г шоколаду також потрібно розтопити, а потім отриманим складом полити зверху на печиво з горіхами та карамеллю, розподілити шар рівномірно, помістити заготівлю солодощі в холодильник на 2-3 години.
Перед подачею розрізати десерт на порційні шматочки. Для контрасту можна використовувати білий шоколад під час заливки зверху.
Грибний плов
Відмінний варіант для приготування ситної вечері – грибний плов. Це блюдо поєднує в собі користь овочів і насиченість рису, завдяки чому навіть без м'ясних компонентів порції будуть повноцінними по калорійності, смакових якостей і поживної цінності. Для приготування потрібні такі інгредієнти, як:
- рис (довге зерно)- 2,5 склянки;
- гриби (свіжі, заморожені, консервовані на вибір)- 400 г;
- родзинки – 1 стакан (без гірки);
- морква свіжа - 1 шт;
- ріпчасту цибулю салатних сортів – 1 шт;
- олія соняшникова 20 мл;
- паста або соус томатний – 20 г
Час приготування (без урахування підготовки продуктів) – 40 хвилин.
Калорійність страви – 78 ккал/100 р.
Кроки приготування:
- У глибокій ємності підігріти олію;
- Порізати гриби (якщо вони свіжі, потрібно попередньо почистити їх від бруду, якщо морожені – розморозити);
- Почистити і порізати ріпчаста червоний цибулю (можна вибрати білий або класичний для пікантного смаку і аромату);
- Цибулю помістити в ємність першим шаром, потім покласти гриби;
- Після цього почистити і натерти моркву, додати до цибулі;
- Промити родзинки і на кілька хвилин помістити в гарячу воду, щоб він став м'якшим, потім помістити в ємність до решти продуктів;
- Потім покласти томатну пасту;
- Рис добре промити, струсити зайву воду, покласти до овочів і родзинок;
- Налити в ємність 150-200 мл води (можна більше, щоб вона закрила рис);
- Необхідно, щоб всі компоненти в ємності закипіли, після чого плов буде потрібно переставити в духовку на 40 хвилин при температурі нагрівання до 180 градусів.
- Готовність визначається по відсутності води та появи на поверхні страви піджареної скоринки.
Перед подачею плов буде потрібно перемішати, накрити кришкою, щоб він настоявся (10 хвилин), розкласти по порційних тарілках, прикрасити свіжою зеленню.
Запечена картопля з овочами
Картопля з овочами – водночас проста й ситна вегетаріанське блюдо, яке підійде для приготування на кожен день. Його можна використовувати для дієтичного і дитячого харчування.
Варіантів, як приготувати картоплю існує багато, але цей рецепт відрізняється особливим смаком і ароматом, завдяки тому, що всі компоненти буде запікатися. Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- картопля (можна молодий) – 600 г;
- капусти 2 сортів – брокколі і романеско – по 150 г;
- кукурудза (консервована) – 200 г;
- масло рослинне – 25 мл;
- сіль, куркума і спеції – за смаком.
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 58 ккал на 100 р.
Кроки приготування:
- Картоплю почистити, промити, нарізати кільцями середньої товщини;
- На деко налити рослинного масла, покласти на нього картоплю щільними шарами;
- Зверху на картоплю посипати спеціями і приправами за смаком, посолити;
- Морква також порізати кружальцями (можна тонший, ніж картопля), покласти зверху на картоплю;
- Капусту також покласти шаром на овочі, а зверху засипати кукурудзу;
- Помістити деко в розігріту до 180 градусів духовку, виставивши час запікання на 50 хвилин.
Подавати порціями зі сметаною та зеленню.
Карбонат в духовці — рецепти з фото і покроковими відео в нашій статті.
Вафельний торт зі згущеним молоком — простий рецепт, який під силу приготувати навіть дитині.
Як приготувати смачний брауні з вишнею читайте в нашій статті.
Тушкована капуста з куркумою
Ще один варіант повсякденного, але поживного вегетаріанського страви – тушкована капуста з куркумою. Його можна подавати як гарнір або як самостійне повноцінне харчування на обід або вечерю. Для того щоб приступити до приготування, потрібно переконатися в наявності наступних інгредієнтів:
- капусти білоголової – 500 г;
- моркви свіжої (або замороженої) – 200 г;
- цибуля – 200 г;
- олії – 30 мл;
- куркуми – 2-3 г;
- пряних приправ (за смаком).
Час приготування – 20 хвилин.
Калорійність на 100 г тушкованої капусти – 43 ккал.
Кроки приготування:
- Капусту нашаткувати;
- У ємність налити олію, покласти капусту, обсмажити до золотистого кольору;
- Моркву слід потерти на тертці або дуже тонко порізати на кільця, покласти до капусти;
- Почистити і дрібно порізати цибулю, помістити до інших овочів;
- Закрити ємність кришкою і тушкувати все овочі близько 15 хвилин;
- Потім перемішати всі овочі, додати сіль, приправи, куркуму, ще раз перемішати і тушкувати 5 хвилин.
Страва подається гарячим, прикрашають гілочкою кропу або листочками петрушки.
Корисні поради
Для того щоб страви з овочів вийшли смачними і зберігалися довго, потрібно дотримувати наступні рекомендації:
- воду, після того як у ній відварювали овочі, необхідно злити повністю, так як вони швидко вбирають вологу, в результаті овочі стають водянистими і втрачають смак;
- для поліпшення смакових якостей овочів в ємність, де вони варяться, слід додати 1-2 шматочки цукру;
- в якості прикраси слід використовувати інгредієнти контрастних кольорів по відношенню до основного відтінку готового страви.
Таким чином, вегетаріанська кухня є не просто смачною, але і корисною. Вона ситна, поживна і різноманітна.