Смачні дієтичні страви в мультиварці для схуднення
Багато жінок на дієті часто зриваються, тому що змушені витрачати в 2 рази більше часу на приготування двох різних раціонів харчування: дієтичного для себе і спокусливо калорійного для чоловіка. Мультиварка вирішує подібні труднощі – достатньо просто закинути набір продуктів і включити правильний режим, щоб в результаті отримати поживне дієтичне блюдо.
Ось такі дієтичні страви в мультиварці ми і підготували нижче для вас. Швидше беріть ручки і записуйте наші рецепти для схуднення.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
нут сухий - | 250 г |
вода - | 1 л |
часник - | 5 зуб. |
цибулина велика - | 1 шт. |
кунжутне насіння - | 75 г |
яйце - | 1 шт. |
кмин - | за смаком |
сулугуні - | 150 г |
зерна коріандру мелені - | ½ Ч. л. |
перець кайенский - | ½ Ч. л. |
горіх мускатний - | 5 г |
петрушка і кінза - | по 150 г |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 149 Ккал |
Популярну ізраїльську їжу легко приготувати вдома з допомогою мультиварки. Готову страву можна їсти з соусом в якості закуски або додавати його в інші страви. Сулугуні в даному рецепті складова фалафеля, але також його кладуть невеликими шматочками в якості начинки.
- Нут промити і замочити у воді мінімум на 4 години, а краще на всю ніч;
- На початку приготування промити нут, викласти його в каструлю і залити водою;
- Варити 60 хвилин;
- Залишилася воду злити, а якщо горох не до кінця розварився – подрібнити його блендером;
- Цибулю і часник очистити від лушпиння, і разом із зеленню, сулугуні, яйцем і кмином і блендировать;
- Змішати обидві маси;
- У отриманий фарш додати всі спеції. Якщо він виходить дуже крутим – додати в нього трохи залишився нутового відвару або просто кип'яченою води;
- З фаршу сформувати невеликі кульки і кожен з них обваляти в кунжуті;
- Залишити фалафель на годину;
- У чашу мультиварки викласти кульки;
- На режимі «Випічка» готувати їх ще 40 хвилин;
- Подавати з будь-яким соусом.
Рибна запіканка
Якщо набридло їсти суху рибу і овочі, а схуднути все так же хочеться, можна з'єднати всі інгредієнти разом і отримати смачну дієтичну запіканку з мінімумом калорій!
Інгредієнти:
- філе риби (пангасіус, минтай) – 500 гр;
- молоко – 250 мл;
- картопляні бульби – 3 шт.;
- яйце;
- морква – 3 шт.;
- олія оливкова – 25 мл;
- сіль, перець за смаком.
Витрачений час:1 год.
Калорії: 95 ккал.
- У чашу мультиварки викласти овочі (помити, але не чистити), залити їх водою так, щоб вона їх ледве прикривала і варити 20 хвилин на режимі «Варка»;
- Рибне філе подрібнити (дрібно порізати або подрібнити на блендері);
- Зварені і почищені овочі потерти на дрібній тертці;
- У чашу вилити ложку масла, зверху — шар овочів, потім шар риби і знову овочів. Додати спеції;
- Влити склянку молока, а яйце збити і вилити поверх запіканки;
- Запікати на режимі «Випічка» 30 хвилин. Якщо на мультиварці можна виставляти температурний режим, тоді виставити температуру до 110 градусів;
- Після сигналу дістати запіканку, нарізати і подавати до столу.
Овочеве соте
Швидке блюдо для схуднення, що не вимагає багато часу. У підсумку виходить смачна і дієтична літня їжа. Набір продуктів такий, що відмінно підійде і для вегетаріанського меню.
Склад:
- синенькі – 2 шт.;
- середній кабачок;
- болгарський перець – 3 шт.;
- цибулина;
- морква – 2 шт.;
- стиглі м'ясисті помідори – 3 шт.;
- часник – 4 зуб.;
- спеції та зелень – за смаком.
Необхідний час:1 година 30 хвилин.
Калорійність: 80 калорій.
- Кабачок почистити і порізати кубиками. Якщо він старий, то видалити все насіння, а у молодої можна навіть залишити шкірку, якщо вона тонка;
- Очищені цибулину і моркву нарізати;
- Очищений баклажан нарізати кубиками і засипати сіллю на кілька хвилин, а потім добре промити його. Так піде вся гіркота з овоча;
- Вирізати насіння з перцю і добре помити, порізати соломкою;
- На помідорах зробити надрізи, потримати їх в окропі пару хвилин, щоб шкірка легко знімалася. Нарізати кубиками або часточками, на свій розсуд;
- Часник подрібнити на пресі або дрібній тертці;
- Зелень можна брати свіжу (петрушка, кріп) і дрібно подрібнити або використовувати вже подрібнену суху;
- Всі інгредієнти кинути в каструлю, посипати спеціями і зеленню;
- Включити режим «Плов» або «Гасіння», в залежності від моделі мультиварки і залишити овочі гаситься 1 годину 20 хвилин.
Тефтелі з індички з овочами
М'ясо індички саме по собі дієтичне, але не таке сухе як курка. Однак при бажанні можна додати в тефтелі багато цибулі і томатного соусу, щоб вони були м'якше і насиченішим.
Продукти:
- індичка (фарш або філе) – 0,3 кг;
- морква;
- цукровий пісок – ½ ч. л;
- рис – 60 г;
- часник за смаком;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце;
- томатний сік – 1 склянка;
- спеції – за смаком;
- борошно – 3 ст. л.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 85 калорій.
- Рис необхідно кілька разів промити. Можна просто підтримати його в ситі під струменем з-під крана;
- Відварити протягом 10 хвилин (вода в співвідношенні 1:1). Можна зробити це в каструлі, а можна в мультиварці на режимі «Варка» теж 10 хвилин;
- Залишити рис остигати і підготувати овочі: почистити і подрібнити на тертці (блендері);
- Якщо спочатку бралося філе, тоді його необхідно перетворити у фарш разом з цибулею і часником, використовуючи м'ясорубку;
- У фарш вбити яйце і додати овочі, а потім рис і овочі;
- У чашу мультиварки влити томатний сік або пасту, розведену водою до рідкого стану;
- Всипати в сік дрібку цукру і солі. Включити режим «Випічки» і почекати поки заправка буде кипіти;
- З фаршу сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні і викласти в томатну заправку;
- Якщо чаша мультиварці маленька, можна готувати частина тюфтельок в неї, а частину викласти на чашу для пароварки і варити на пару;
- Готувати 40 хвилин, встановивши режим «Випічка».
Як варити рисову локшину і які страви з неї можна приготувати читайте в нашій статті.
Як фарширувати рибу за стародавнім єврейським рецептом читайте в нашій статті.
Як правильно підібрати закуску під віскі дізнайтеся з нашої статті.
Дієтичні страви на пару в мультиварці
Пароварка абсолютно марна в будинку, де є мультиварка, оскільки цей прилад вже має відповідні режими! Розглянемо відповідні рецепти смачних і корисних страв.
Омлет з овочами
Це блюдо можна поставити готуватися з вечора і вранці не витрачати час на приготування сніданку. Але в будь-якому випадку готується воно швидко і не вимагає особливих зусиль, але неймовірно поживно і відмінно підходить для ситного сніданку.
Інгредієнти:
- яйця – 4 шт.;
- печериці – 4 шт (великих);
- соєвий соус – 25 мл;
- морква – 1 шт.;
- зелений або відвареної горошок – 50 гр;
- вода – 150 мл;
- щіпка солі.
Час приготування: ½ години.
Калорійність: 45 калорій.
- Підготувати овочі: почистити і нарізати зручними шматочками;
- У чашу влити 1/3 частина води і готувати овочі на пару 5 хвилин на відповідному режимі;
- Яйця розбити в миску і додати до них соус і спеції. Перемішати до однорідності використовуючи віночок. Після влити залишок води і знову добре перемішати;
- Виставити режим «Мультиповар», якщо він є або «Випічка» якщо немає на 20 хвилин. Також можна виставити температуру – 110 градусів;
- Влити в миску яйця, кинути горошок і закрити кришку;
- Готувати 20 хвилин.
Мафіни з печінки кролика
М'ясо кролика завжди цінувалося як дієтичне і поживне. А ось його печінка настійно рекомендують включати в раціони харчування вагітних, дітей і тих, хто хоче схуднути, але отримувати всі необхідні вітаміни під час дієти.
Продукти:
- печінка кролика – 0,5 кг;
- 2 яйця;
- сметана – 1 ст. л;
- одна морква;
- одна цибулина;
- манка – 50 гр;
- спеції за смаком;
- масло для змащування форм;
- перець мелений – ½ ч. л.
Необхідний час: 1 година.
Калорійність: 75 калорій.
- Кролячу печінку заздалегідь розморозити, помити, видалити всі плівки і замочити у воді або молоці;
- Овочі почистити і помити;
- На м'ясорубці печінка перетворити у фарш разом з овочами. Можна використовувати блендер, але фарш тоді виходить рідкуватим і доведеться збільшити кількість манки;
- У фарш додати спеції, вбити яйця і влити сметану;
- Всі разом перемішати, щоб маса стала однорідною і залишити на 20 хвилин. Це необхідно для набухання манної крупи;
- Силіконові форми для кексів змастити маслом;
- Розкласти масу по формах;
- Пару стаканів мультиварочных склянок влити в чашу мультиварки;
- Розмістити спеціальну тарілку для варіння на пару і на неї поставити форми з мафінами;
- Виставити режим «Варка на пару» або просто «Варка», якщо немає режиму пароварки і залишити мафіни готується протягом 20 хвилин;
- Після сигналу дістати форми і залишити дієтичне печінкові кекси остигати. Вийняти з форми і подавати.
Корисні поради
Готувати смачні некалорійні страви для схуднення в мультиварці просто, а якщо знати деякі хитрощі, можна поліпшити смак приготованих страв:
- Для будь-яких тюфтельок рис не повинен бути повністю звареним, він дійде в процесі гасіння і не буде тоді розвалюватися;
- В фалафель, при бажанні, можна додати відварену булгур або хліб, замочений у молоці;
- Манку в мафінах замінюють пшеничного крупою, а сметану – натуральним йогуртом в такій же кількості;
- Будь рецепт стане менш калорійним, якщо соняшникова олія заміняти в ньому оливковою або зовсім використовувати невелику кількість води;
- В омлет додаються не тільки будь-які овочі, але і м'ясо курки або індички;
- У будь-дієтичне блюдо до інших спецій варто додати кайенский перець – він сприяє прискоренню метаболізму.
Худнути – це зовсім не означає сидіти на сухий курки і варених овочах. Проявити фантазію і правильно харчуватися – легко, тим більше, якщо використовувати в якості помічника мультиварку!