12 апрель 2019 6 551

Смачні дієтичні страви в мультиварці для схуднення

Багато жінок на дієті часто зриваються, тому що змушені витрачати в 2 рази більше часу на приготування двох різних раціонів харчування: дієтичного для себе і спокусливо калорійного для чоловіка. Мультиварка вирішує подібні труднощі – достатньо просто закинути набір продуктів і включити правильний режим, щоб в результаті отримати поживне дієтичне блюдо.

Ось такі дієтичні страви в мультиварці ми і підготували нижче для вас. Швидше беріть ручки і записуйте наші рецепти для схуднення.

Фалафель
Інгредієнти Кількість
нут сухий - 250 г
вода - 1 л
часник - 5 зуб.
цибулина велика - 1 шт.
кунжутне насіння - 75 г
яйце - 1 шт.
кмин - за смаком
сулугуні - 150 г
зерна коріандру мелені - ½ Ч. л.
перець кайенский - ½ Ч. л.
горіх мускатний - 5 г
петрушка і кінза - по 150 г
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 149 Ккал

Популярну ізраїльську їжу легко приготувати вдома з допомогою мультиварки. Готову страву можна їсти з соусом в якості закуски або додавати його в інші страви. Сулугуні в даному рецепті складова фалафеля, але також його кладуть невеликими шматочками в якості начинки.

  1. Нут промити і замочити у воді мінімум на 4 години, а краще на всю ніч;
  2. На початку приготування промити нут, викласти його в каструлю і залити водою;
  3. Варити 60 хвилин;
  4. Залишилася воду злити, а якщо горох не до кінця розварився – подрібнити його блендером;
  5. Цибулю і часник очистити від лушпиння, і разом із зеленню, сулугуні, яйцем і кмином і блендировать;
  6. Змішати обидві маси;
  7. У отриманий фарш додати всі спеції. Якщо він виходить дуже крутим – додати в нього трохи залишився нутового відвару або просто кип'яченою води;
  8. З фаршу сформувати невеликі кульки і кожен з них обваляти в кунжуті;
  9. Залишити фалафель на годину;
  10. У чашу мультиварки викласти кульки;
  11. На режимі «Випічка» готувати їх ще 40 хвилин;
  12. Подавати з будь-яким соусом.

Рибна запіканка

Якщо набридло їсти суху рибу і овочі, а схуднути все так же хочеться, можна з'єднати всі інгредієнти разом і отримати смачну дієтичну запіканку з мінімумом калорій!

Інгредієнти:

  • філе риби (пангасіус, минтай) – 500 гр;
  • молоко – 250 мл;
  • картопляні бульби – 3 шт.;
  • яйце;
  • морква – 3 шт.;
  • олія оливкова – 25 мл;
  • сіль, перець за смаком.

Витрачений час:1 год.

Калорії: 95 ккал.

  1. У чашу мультиварки викласти овочі (помити, але не чистити), залити їх водою так, щоб вона їх ледве прикривала і варити 20 хвилин на режимі «Варка»;
  2. Рибне філе подрібнити (дрібно порізати або подрібнити на блендері);
  3. Зварені і почищені овочі потерти на дрібній тертці;
  4. У чашу вилити ложку масла, зверху — шар овочів, потім шар риби і знову овочів. Додати спеції;
  5. Влити склянку молока, а яйце збити і вилити поверх запіканки;
  6. Запікати на режимі «Випічка» 30 хвилин. Якщо на мультиварці можна виставляти температурний режим, тоді виставити температуру до 110 градусів;
  7. Після сигналу дістати запіканку, нарізати і подавати до столу.

Овочеве соте

Швидке блюдо для схуднення, що не вимагає багато часу. У підсумку виходить смачна і дієтична літня їжа. Набір продуктів такий, що відмінно підійде і для вегетаріанського меню.

Склад:

  • синенькі – 2 шт.;
  • середній кабачок;
  • болгарський перець – 3 шт.;
  • цибулина;
  • морква – 2 шт.;
  • стиглі м'ясисті помідори – 3 шт.;
  • часник – 4 зуб.;
  • спеції та зелень – за смаком.

Необхідний час:1 година 30 хвилин.

Калорійність: 80 калорій.

  1. Кабачок почистити і порізати кубиками. Якщо він старий, то видалити все насіння, а у молодої можна навіть залишити шкірку, якщо вона тонка;
  2. Очищені цибулину і моркву нарізати;
  3. Очищений баклажан нарізати кубиками і засипати сіллю на кілька хвилин, а потім добре промити його. Так піде вся гіркота з овоча;
  4. Вирізати насіння з перцю і добре помити, порізати соломкою;
  5. На помідорах зробити надрізи, потримати їх в окропі пару хвилин, щоб шкірка легко знімалася. Нарізати кубиками або часточками, на свій розсуд;
  6. Часник подрібнити на пресі або дрібній тертці;
  7. Зелень можна брати свіжу (петрушка, кріп) і дрібно подрібнити або використовувати вже подрібнену суху;
  8. Всі інгредієнти кинути в каструлю, посипати спеціями і зеленню;
  9. Включити режим «Плов» або «Гасіння», в залежності від моделі мультиварки і залишити овочі гаситься 1 годину 20 хвилин.

Тефтелі з індички з овочами

М'ясо індички саме по собі дієтичне, але не таке сухе як курка. Однак при бажанні можна додати в тефтелі багато цибулі і томатного соусу, щоб вони були м'якше і насиченішим.

Продукти:

  • індичка (фарш або філе) – 0,3 кг;
  • морква;
  • цукровий пісок – ½ ч. л;
  • рис – 60 г;
  • часник за смаком;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце;
  • томатний сік – 1 склянка;
  • спеції – за смаком;
  • борошно – 3 ст. л.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 85 калорій.

  1. Рис необхідно кілька разів промити. Можна просто підтримати його в ситі під струменем з-під крана;
  2. Відварити протягом 10 хвилин (вода в співвідношенні 1:1). Можна зробити це в каструлі, а можна в мультиварці на режимі «Варка» теж 10 хвилин;
  3. Залишити рис остигати і підготувати овочі: почистити і подрібнити на тертці (блендері);
  4. Якщо спочатку бралося філе, тоді його необхідно перетворити у фарш разом з цибулею і часником, використовуючи м'ясорубку;
  5. У фарш вбити яйце і додати овочі, а потім рис і овочі;
  6. У чашу мультиварки влити томатний сік або пасту, розведену водою до рідкого стану;
  7. Всипати в сік дрібку цукру і солі. Включити режим «Випічки» і почекати поки заправка буде кипіти;
  8. З фаршу сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні і викласти в томатну заправку;
  9. Якщо чаша мультиварці маленька, можна готувати частина тюфтельок в неї, а частину викласти на чашу для пароварки і варити на пару;
  10. Готувати 40 хвилин, встановивши режим «Випічка».

Як варити рисову локшину і які страви з неї можна приготувати читайте в нашій статті.

Як фарширувати рибу за стародавнім єврейським рецептом читайте в нашій статті.

Як правильно підібрати закуску під віскі дізнайтеся з нашої статті.

Дієтичні страви на пару в мультиварці

Пароварка абсолютно марна в будинку, де є мультиварка, оскільки цей прилад вже має відповідні режими! Розглянемо відповідні рецепти смачних і корисних страв.

Омлет з овочами

Це блюдо можна поставити готуватися з вечора і вранці не витрачати час на приготування сніданку. Але в будь-якому випадку готується воно швидко і не вимагає особливих зусиль, але неймовірно поживно і відмінно підходить для ситного сніданку.

Інгредієнти:

  • яйця – 4 шт.;
  • печериці – 4 шт (великих);
  • соєвий соус – 25 мл;
  • морква – 1 шт.;
  • зелений або відвареної горошок – 50 гр;
  • вода – 150 мл;
  • щіпка солі.

Час приготування: ½ години.

Калорійність: 45 калорій.

  1. Підготувати овочі: почистити і нарізати зручними шматочками;
  2. У чашу влити 1/3 частина води і готувати овочі на пару 5 хвилин на відповідному режимі;
  3. Яйця розбити в миску і додати до них соус і спеції. Перемішати до однорідності використовуючи віночок. Після влити залишок води і знову добре перемішати;
  4. Виставити режим «Мультиповар», якщо він є або «Випічка» якщо немає на 20 хвилин. Також можна виставити температуру – 110 градусів;
  5. Влити в миску яйця, кинути горошок і закрити кришку;
  6. Готувати 20 хвилин.

Мафіни з печінки кролика

М'ясо кролика завжди цінувалося як дієтичне і поживне. А ось його печінка настійно рекомендують включати в раціони харчування вагітних, дітей і тих, хто хоче схуднути, але отримувати всі необхідні вітаміни під час дієти.

Продукти:

  • печінка кролика – 0,5 кг;
  • 2 яйця;
  • сметана – 1 ст. л;
  • одна морква;
  • одна цибулина;
  • манка – 50 гр;
  • спеції за смаком;
  • масло для змащування форм;
  • перець мелений – ½ ч. л.

Необхідний час: 1 година.

Калорійність: 75 калорій.

  1. Кролячу печінку заздалегідь розморозити, помити, видалити всі плівки і замочити у воді або молоці;
  2. Овочі почистити і помити;
  3. На м'ясорубці печінка перетворити у фарш разом з овочами. Можна використовувати блендер, але фарш тоді виходить рідкуватим і доведеться збільшити кількість манки;
  4. У фарш додати спеції, вбити яйця і влити сметану;
  5. Всі разом перемішати, щоб маса стала однорідною і залишити на 20 хвилин. Це необхідно для набухання манної крупи;
  6. Силіконові форми для кексів змастити маслом;
  7. Розкласти масу по формах;
  8. Пару стаканів мультиварочных склянок влити в чашу мультиварки;
  9. Розмістити спеціальну тарілку для варіння на пару і на неї поставити форми з мафінами;
  10. Виставити режим «Варка на пару» або просто «Варка», якщо немає режиму пароварки і залишити мафіни готується протягом 20 хвилин;
  11. Після сигналу дістати форми і залишити дієтичне печінкові кекси остигати. Вийняти з форми і подавати.

Корисні поради

Готувати смачні некалорійні страви для схуднення в мультиварці просто, а якщо знати деякі хитрощі, можна поліпшити смак приготованих страв:

  1. Для будь-яких тюфтельок рис не повинен бути повністю звареним, він дійде в процесі гасіння і не буде тоді розвалюватися;
  2. В фалафель, при бажанні, можна додати відварену булгур або хліб, замочений у молоці;
  3. Манку в мафінах замінюють пшеничного крупою, а сметану – натуральним йогуртом в такій же кількості;
  4. Будь рецепт стане менш калорійним, якщо соняшникова олія заміняти в ньому оливковою або зовсім використовувати невелику кількість води;
  5. В омлет додаються не тільки будь-які овочі, але і м'ясо курки або індички;
  6. У будь-дієтичне блюдо до інших спецій варто додати кайенский перець – він сприяє прискоренню метаболізму.

Худнути – це зовсім не означає сидіти на сухий курки і варених овочах. Проявити фантазію і правильно харчуватися – легко, тим більше, якщо використовувати в якості помічника мультиварку!

Що ще почитати: