15 март 2019 1 400

Як приготувати фалафель в домашніх умовах

На хвилі загального захоплення здоровою їжею широку популярність придбали фалафель з нуту. Незважаючи на екзотичну назву, вони досить просто готуються в домашніх умовах, практично з підручних інгредієнтів.

Кулінарна довідка

Подрібнений нут з додаванням квасолі, сформований в кульки, приправлені прянощами і обсмажений у фритюрі називають фалафелем (або фаляфелем). Таке блюдо зараз особливо характерно для країн східної Азії. Жителям Європи воно знайоме з арабським кафе і закусочних, особливою популярністю користується у людей віддають перевагу вегетаріанське меню.

Фалафель має єгипетське походження. Звідти він поширився по Північній Африці, Середньому і Близькому Сходу. У другій половині 20-го століття завдяки вихідцям з Південної Аравії це блюдо перетворилося в справжній фаст-фуд, який виявився до смаку і по кишені як бідним студентам, так і заможним бізнесменам.

Згідно однієї з легенд, спочатку фалафель використовувався в якості заміни для м'ясних страв протягом суворого посту. В межах Ізраїлю він придбав значну популярність і статус негласного символу країни. Разом з тим це блюдо з нуту фігурує у величезній кількості національних жартів.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
нут - 250 г
кунжут - 20 г
зелений лук - 2-3 пера
кумин - 20 г
коріандр - 20 г
чилі - 1/2 чайні ложки
сік лимона - 2 чайні ложки
оливкова олія - 30 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 333 Ккал

Для знайомства з новим блюдом краще всього скористатися саме загальноприйнятою рецептурою.

Як правильно готувати фалафель в домашніх умовах:

  1. Нут помістити в ємність достатньої глибини, туди ж залити холодну воду так, щоб вона піднялася вище рівня зерен на 3-4 сантиметри;
  2. Залишити нут вимочуватися до наступного дня (при дефіциті часу достатньо буде почекати 6-8 годин);
  3. Обсмажити насіння кунжуту, після розмолоти ступкою і приправити декількома краплями оливкової олії;
  4. У результаті повинна вийти так звана кунжутна паста;
  5. Нашаткувати пір'я зеленої цибулі за допомогою ножа;
  6. Скориставшись перемолоти блендером попередньо замочений нут (перемелювати потрібно невеликими порціями, перетворюючи окремі зерна в пастоподібну масу);
  7. Виготовити суміш (також за допомогою блендера) з кунжутною пасти, сушеного куміна, коріандру, перцю чилі, подрібненого лука (всі необхідні компоненти можна знайти в більшості магазинів, але при відсутності одного або пари інгредієнтів смакові характеристики страви в цілому не погіршаться);
  8. З'єднати всі компоненти в цій глибокій ємності і приправити лимонним соком;
  9. Добре вимісити тісто, домігшись його однорідності (маса повинна бути розсипчастою);
  10. З тіста сформувати дуже щільні (не розсипаються) кульки невеликих розмірів;
  11. У сотейник налити рослинне масло і розігріти (кількості олії повинно вистачати для того, щоб кульки поринали в нього наполовину);
  12. Коли від краплі води масло починає шипіти, можна викладати кульки на сковороду;
  13. У процесі смаження постійно перевертати кульки, про їх готовність свідчить утворення рівномірної золотистої рум'яної скоринки;
  14. Готові фаляфели викладати на страви, застелені паперовими серветками (в них повинні вбратися надлишки масла);
  15. Подавати на стіл слід, приправляючи кунжутним соусом, або йогуртом і зеленню.

Як готувати фалафель з нуту з булгуром

Один і варіантів приготування фаляфеля передбачає використання особливого різновиду пшеничної крупи – булгуру. Цей рецепт особливо підійде тим, хто дотримується посту або дотримується принципів веганскої кухні. Це блюдо за смаком нагадує щось м'ясне, а також багате білком і вітамінами групи B.

Інгредієнти:

  • нут – 350 г;
  • булгур — 100 г;
  • борошно – 100 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • часник – 4 зубчики;
  • петрушка свіжа – 10 г;
  • кінза свіжа – 40 г;
  • зіра (мелена)– 1 чайна ложка;
  • коріандр (мелений) — 1 чайна ложка;
  • каррі – ½ чайна ложка;
  • перець чорний (мелений) – ½ чайної ложки;
  • сіль і кардамон – за смаком.

Час приготування: 100 хвилин (не рахуючи 12 годин на вимочування нуту).

Калорійність: 340 ккал.

Хід приготування:

  1. Замочити зерна нуту в холодній воді на ½ доби, коли встановлений час пройде злити стару воду, прополоскати нут в свіжою і поставити його отвариваться в об'ємної ємності на 50 хвилин;
  2. Відварну воду також злити, подрібнити нут в блендері до пюреобразного стану;
  3. Протягом двох хвилин обсмажувати булгур з рослинним маслом на попередньо розігрітій сковорідці;
  4. Туди ж (сковороду) залити кип'ячену воду (за обсягом в 2 рази більше, ніж там знаходиться крупи), посолити і варити на невеликому полум'ї протягом чверті години;
  5. Подрібнити петрушку, кінзу, головку цибулі і часточки часнику;
  6. Нут змішати з булгуром, зеленню, цибулею, часником, сіллю і спеціями (каррі, кардамоном, коріандром, чорним меленим перцем і меленої зірою);
  7. Долити до основної маси 150 мл окропу прикрити ємність і залишити настоюватися на півгодини;
  8. До отриманого пюре досипати борошно, все ретельно змішати і з цієї маси сформувати невеликі кульки, які потім потрібно злегка присипати борошном;
  9. Далі фалафель обсмажити у фритюрі (по 10 хвилин кожна партія);
  10. Через зазначений час страву можна подавати до столу, в якості гарніру до нього використовуються овочі, салатна зелень, а на роль приправи — кунжутний соус.

Фалафель в рівній мірі смачні і в гарячому, і в холодному вигляді, а наведеного обсягу продуктів вистачає приблизно на 4 порції цього частування.

Фалафель з квасолі

Замінювати основний інгредієнт фаляфеля, нут, краще всього квасолею. Варіант рецепту з використанням квасолі особливо актуальне для тих випадків, коли знайти відповідний продукт не виходить, або хочеться приготувати незвичайне блюдо з того, що є під рукою. Крім того, калорійність у даній різновиди бобових менше, ніж у нуту.

Інгредієнти:

  • квасоля – 200 г;
  • часник – 1 головка;
  • борошно – 100 г;
  • кмин – 30 г;
  • петрушка – 20 г;
  • червоний перець, сіль – за смаком.

Час приготування: 30 хвилин (без урахування часу відведеного на вимочування квасолі).

Калорійність: 230 ккал.

Хід приготування:

  1. Боби замочити квасолю у воді на кілька годин, потім трохи підсушити їх і, змішавши з іншими компонентами, подрібнити в блендері;
  2. Так само блендером або млинком змолоти всі спеції окремо від основної маси тіста;
  3. Змішати квасоляний кашку зі спеціями і, намочивши руки, сформувати з отриманої маси кульки;
  4. Обсмажити фалафель у фритюрі;
  5. Готові кульки викласти на блюдо, застелене паперовими серветками, а коли надлишки масла стечуть, подати на стіл.

Спосіб приготування кульок з сиром

Нижчеприведена рецептура фалафеля дозволяє замінювати сир м'ясним фаршем, або яєчно-цибулевої сумішшю.

Інгредієнти:

  • нут – 0,2 кг;
  • цибуля ріпчаста (великий) – 1 штука;
  • часник – 2 зубчики;
  • гострий перець – ½ стручка;
  • насіння кмину (зіри) – ½ столової ложки;
  • ориандр (подрібнений) – ½ столова ложка;
  • петрушка (подрібнена) – 2 столові ложки;
  • кінза (подрібнена) – 1 столова ложка;
  • яйце – 1 штука;
  • чорний перець (подрібнений) – ½ чайної ложки;
  • сіль – за смаком,
  • сир (сулугуні або бринза) – 100 р.

Час приготування: 45 хвилин (без урахування часу на вимочування нуту).

Калорійність: 345 ккал.

Хід приготування:

  1. Замочити нут, обсушити, перемолоти блендером, додавши до нього зелень і спеції;
  2. В отриману масу вбити яйце, ретельно вимісити, домагаючись її однорідності;
  3. Скатати з тіста приблизно однакові невеликі кульки, вкладаючи в кожен з них по сирного кубику;
  4. Долонями трохи здавити отримані фалафель і обсмажте кожен з них у фритюрі;
  5. Після смаження помістити фаляфели в духовку і запікати при температурі 190С протягом 10-15 хвилин;
  6. До столу подавати в гарячому вигляді.

Пиріг з сиром і яблуками — неймовірно смачний десерт з ніжним смаком.

Яйця фаршировані сиром і часничком — рецепт з покроковими фото і підказками кулінарів.

Тушковані кабачки з картоплею і капустою — просте овочеве блюдо, легке і таке літнє.

До чого подають страву

Фаляфель сам по собі досить смачний, але при вдалому поєднанні з іншими продуктами ви можете отримати масу нових приємних вражень. Дане ласощі можна доповнювати:

  • пітою;
  • пшеничними коржами (підійде і тонкий лаваш);
  • овочевими гарнірами (з огірків, помідорів, баклажанів);
  • чіпсами;
  • холодною закускою з нутового пюре;
  • м'ятним листям;
  • подрібненим м'ясом, сумішшю варених яєць і цибулі (як начинкою);
  • кунжутним соусом;
  • зхугом;
  • йогуртом.

Або іншими продуктами, які здадуться досить слушними на ваш погляд.

Корисні поради

Існує кілька прийомів, що дозволяють зробити з фалафеля абсолютно прекрасне блюдо:

  1. Нутовое пюре можна змішувати із самими різноманітними спеціями, петрушкою, кінзою, насінням, коріандру, подрібненим часником і цибулею. Однак щоб смак став дійсно яскравим, потрібно додати в тісто солі, перцю або кмину;
  2. В якості експерименту спробуйте змішати фалафельное тісто з булгуром або хлібними крихтами воно вийде ще більш ситним;
  3. Замість соди для фалафельного тесту можна використовувати розпушувачі у співвідношенні 12 г/1 кг;
  4. Більш ніжними фаляфели стають при додаванні хумуса (нутового соусу);
  5. Розмір класичного фалафеля становить 2,34 см, саме такі розміри фаляфельных кульок, що продаються на вулицях Єрусалимських;
  6. До початку смаження краще трохи суміші для фалафеля трохи настоятися, щоб вона як слід просочилася ароматами приправ.

Озброївшись цими рекомендаціями, ви зможете порадувати як себе, так і своїх близьких смачним і ситним блюдом з нуту.

Що ще почитати: