Яловичий огузок — що це таке, які страви з нього можна приготувати
Що таке яловичий огузок? Багато хто навіть і гадки не мають, що це за частина туші, і де вона знаходиться. А з неї можна готувати дуже смачні частування, тільки її потрібно піддавати тривалому процесу підготовки. Огузок з яловичого м'яса ідеально підходить для запікання, він виходить дуже соковитим і з рум'яною скоринкою. Правильна підготовка огузка, зробить його дуже м'яким і ніжним. Але для початку потрібно розглянути детальну характеристику цієї частини туші.
Огузок яловичий — що це таке, як правильно вибирати
Яловичий огузок – це відруб з туші в стегнової частини, який береться між тазової кісткою і крижами.
Ця різновид яловичини не має кісток, а також володіє середнім ступенем жирності. При цьому жирові відкладення обволікають всю поверхню огузка, тому їх можна з легкістю видалити. При видаленні жиру виходить м'ясо з низькою калорійністю, яке можна включати до складу дієтичного харчування.
Під час вибору цього виду яловичини варто звернути увагу на кілька важливих моментів:
- уважно дивіться зовнішній вигляд. Це повинен бути цілісний шматок м'якоті без кісточок;
- на поверхні повинно бути велика кількість жиру, допускається невелика кількість вкраплень жиру зверху і всередині;
- зверніть увагу на колір. Свіже м'ясо має яскраво-червоним кольором;
- м'якоть не повинна бути заветренной, а також мати неприємний запах. Ці якості свідчать про те, що м'ясо не першої свіжості.
Властивості і калорійність
У кулінарії яловичий огузок цінується високо. Ця частина туші є найбільш придатною для приготування міцного і чистого бульйону. За структурою яловичий огузок досить м'ясистий, він має соковиту і м'яку м'якоть.
З яловичого огузка можна зробити не тільки смачний бульйон, він також підходить для гасіння і відварювання. Його можна запікати, при цьому м'ясо виходить дуже соковитим, а зверху утворюється ароматна хрустка скоринка. З нього виходять дуже смачні котлети, биточки, перші і другі страви.
Калорійність яловичого огузка не висока. На 100 грам вона становить близько 156 ккал.
Регулярне вживання цього виду м'яса дуже корисно для здоров'я. Вся справа в тому, що в його склад входять велика кількість корисних компонентів:
- вітаміни групи В;
- вітамін К;
- вітамін РР;
- вітаміни групи Е;
- мінеральні компоненти – марганець, селен, цинк, мідь, залізо, фосфор, калій, магній, натрій, кальцій.
Що ж приготувати з яловичим огузком? Пропонуємо розглянути рецепти страв.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичий огузок - | 500 г |
сир горгонзола - | 50 г |
сметана з жирністю 30 % - | 1 велика ложка |
молодий шпинат - | 100 г |
сир фета - | 100 г |
мелена паприка - | половина чайної ложки |
морська сіль - | на свій смак |
мелений чорний перець - | на свій смак |
сушений орегано - | ½ Ч. ложки |
оливкова олія - | на свій смак |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 750 Ккал |
Як потрібно готувати:
- Для початку промиваємо м'ясо, при бажанні можна видалити зайвий жир;
- За допомогою ножа з гострим лезом нарізаємо огузок на дрібні шматочки. Його можна пропустити через м'ясорубку або змолоти в блендері, але тоді це буде вже не рубаний біфштекс;
- Викладаємо дрібно нарізане м'ясо в ємність, додаємо сіль, посипаємо перцем, додаємо паприку і орегано;
- М'ясо ретельно перемішуємо, щоб спеції рівномірно розподілилися;
- Можна фарш скласти в пакетик і злегка постукати їм об стіл;
- Після цього прибираємо на кілька годин у холодильник;
- Сир горгонзола нарізаємо на середні кубики, викладаємо їх в миску;
- Додаємо до сиру сметану, розминаємо сир виделкою і перемішуємо зі сметаною до утворення маси з більш менш однорідною консистенцією;
- Додаємо до сирного соусу сіль і перець, добре розмішуємо;
- З фаршу робимо біфштекси з товщиною 2-3 см і обсмажуємо їх на сковороді з кожного боку за 2-3 хвилини;
- Далі викладаємо на деко, можна попередньо постелити фольгу;
- Ставимо деко в духовку і запікаємо при 180 градусах протягом 5-7 хвилин;
- Сир фета нарізаємо кубиками;
- Листя шпинату споліскуємо і ріжемо невеликими шматочками;
- Сир фета змішуємо зі шпинатом, приправляємо сіллю і оливковою олією;
- Подаємо біфштекси з сирним соусом і салатом з сиру фета і шпинату.
Рецепт збитню в домашніх умовах — кілька варіантів нс медом, алкоголем або фруктами.
Як варити юшку з минтая читайте в нашій статті.
Торт із заварного крему «Дамські пальчики» — дуже смачний десерт до чаю.
Рецепт борщу
Які продукти будуть потрібні:
- 800 грам яловичого огузка;
- вода – 2,5 літра;
- 300 грам картоплі;
- 400 грам червоної квасолі, можна використовувати в консервованому вигляді;
- цибуля – 100 грам;
- ½ Буряків;
- одна невелика морква;
- перець солодкий – 1 штука;
- половина вилка капусти;
- 2 великі ложки томатної пасти;
- лавровий лист – 1-2 штуки;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- трохи суміші приправ.
Період приготування – 2,5 години.
Калорійність – 420 ккал.
Як потрібно готувати:
- Огузок промиваємо, можна розрізає на кілька частин;
- В каструлю, заливаємо воду, поміщаємо туди м'ясо і ставимо отвариваться до готовності;
- Вариться огузок близько 1 години 20 хвилин, все залежить від м'яса і віку тварини;
- Тим часом готуємо овочі. Картоплю чистимо від шкірки, нарізаємо середніми кубиками;
- Морквину промиваємо, очищаємо і протираємо на крупній тертці;
- Буряк чистимо, натираємо на велику стружку;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо кубиками;
- Всі овочі, крім картоплі, перекладаємо в сковорідку;
- Капусту нарізаємо тонкою соломкою;
- Як тільки м'ясо буде готове, його потрібно вийняти з каструлі. При необхідності підливаємо води;
- Засипаємо в бульйон картоплю і капусту. Залишаємо отвариваться близько 15 хвилин;
- Далі в сковорідку з овочами наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь;
- Обсмажуємо овочі близько 10 хвилин, потім додаємо томат і розмішуємо;
Засмажку з томатом обсмажуємо ще хвилин 5-7; - Викладаємо зажарку в бульйон з картоплею і капустою;
- Викладаємо туди ж консервовану квасолю;
- Додаємо сіль, лавровий лист і приправляємо спеціями;
- Борщ добре розмішуємо і відварюємо ще 7-8 хвилин;
- Готовий борщ подаємо з шматочками м'яса і зеленню.
Запечений огузок в духовці
Які інгредієнти потрібні:
- яловичий огузок на 1,5 кілограма;
- 4-5 часникові часточки;
- чорний перець крупного помелу на свій смак;
- суміш приправ для м'яса;
- сіль на свій смак.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 730 ккал.
Як будемо готувати:
- Огузок ретельно промиваємо під прохолодною водою;
- Його можна трохи посолити, натерти спеціями, чорним перцем крупного помелу і трохи відбити кухонним молоточком, щоб м'ясо стало набагато м'якше і соковитіше;
- При бажанні яловичину можна полити невеликою кількістю соку лимона;
- Прибираємо в холодильник на кілька годин;
- Зубчики часнику очистити від шкірки;
- Кожну часточку розрізаємо на дві частини поперек;
- Після цього робимо в м'якоті яловичини проколи з розміром глибини до 1 см;
- Кожен прокол вставляємо шматочок часнику;
- Звертаємо у вигляді рулету і пов'язуємо за допомогою кухонного мотузки;
- Духовку слід попередньо прогріти до 180 градусів;
- Поміщаємо огузок на решітку духовки, а знизу встановлюємо деко, куди стікатиме сік від м'яса;
- Випікаємо м'ясо протягом 1,5 години, при бажанні його можна потримати в духовці довше;
- Після цього виймаємо огузок, прибираємо мотузку, розрізаємо м'ясо тонкими шматочками і подаємо на стіл.
Поради шеф-кухарів
- для того щоб яловичий огузок після приготування був м'яким і соковитим, його потрібно попередньо відбити і промаринувати в спеціях;
- якщо ви хочете використовувати цей вид м'яса для дієтичного меню, то обов'язково в процесі його приготування зрізайте жир з поверхні;
- відварювати або випікати огузок потрібно не менше 1,5 години, а краще два.
Яловичий огузок потребує тривалої попередньої підготовки. Багато досвідчені кулінари рекомендують його попередньо відбити і натерти спеціями, бажано після цього м'ясо прибрати на пару годин в холодильник. При виконанні цих умов у підсумку можна отримати дуже м'яке і соковите м'ясо.