Як приготувати сирний пудинг в духовці
Пудинг прийшов до нас з Туманного Альбіону. Це традиційний англійський десерт, приготований з борошна, цукру, молока та яєць на водяній бані. Коли слава десерту поширилася далеко за межі Британії, і його стали готувати господині по всьому світу, рецепти стали зазнавати різні зміни і доповнення.
Інгредієнти могли замінюватися і перемішуватися в інших пропорціях, змінювалась технологія приготування, пудинг міг запікатися без водяній лазні або взагалі в мікрохвильовці, або рецепт міг набувати колорит окремої кухні.
Найчастіше заміняють в рецепті борошно, наприклад на манку, рис або навіть... хліб. Але самий корисний замінник борошна – це сир.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сир 11%-жирності - | 800 г |
яйця - | 5 шт. |
вершкове масло - | 100 г |
борошно - | 50 г |
цукор - | 80 г |
родзинки - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 240 Ккал |
Спекти сирний пудинг будинку досить легко. Для цього знадобиться духовка, наявність в холодильнику необхідних інгредієнтів, гарний настрій і щіпка любові. Основною складовою, зрозуміло, стане сир.
Можна використовувати магазинний або сільський, можна приготувати його самостійно навіть на міській кухні, озброївшись літром молока і половиною літра кефіру і жменею солі.
- Сир необхідно ретельно пропустити через сито. Щоб не було грудочок;
- У підготовлений сир вбити яйця, додати цукор, потім – сильно розм'якшене масло і борошно. Все ретельно перемішати і розтерти в однорідну м'яку масу;
- Ізюм на 15 хвилин залити окропом;
- Коли буде готова гладка сирна маса, можна додати родзинки (попередньо промитий і обсушенный);
- Серветку просочити вершковим маслом і перекласти в неї тісто». Краї загорнути і зв'язати ниткою;
- Помістити майбутній пудинг і ємність з водою і відправити в духовку на 1,5-2 години.
Сирний пудинг за класичним рецептом виходить м'яким і тане в роті, з красивою рум'яною скоринкою і молочним смаком.
Читайте як приготувати дієтичні страви з сиру — пропонуємо вам кілька рецептів на кожен день.
Як приготувати наваристий, смачний супчик з заморожених грибів читайте тут.
Читайте, як зробити фрукти в шоколаді — фото і покрокові рекомендації в наших рецептах допоможуть вам приготувати смачний десерт.
Сирний пудинг з манкою в духовці для дитини
Пудинги часто зустрічаються в різних казках. Наприклад, герої книг про Гаррі Поттера ласували в їдальні школи Хогвартс йоркширським пудингом, а Алісу в Країні Чудес знайомили з великим сливовим пудингом. Не дивно, що дітям дуже цікаво спробувати десерти, якими пригощаються їхні улюблені казкові персонажі.
Щоб приготувати пудинг з сиру і на основі манки, який сподобається дітям, знадобиться:
- свіжий сир (для дитячих страв краще брати домашній) – 400 г;
- сільське вершкове масло – 70 г;
- цукор – половина склянки;
- манна крупа (використовується в даному випадку як загусник маси) – 3 ст. л.;
- яйця – 3 шт.;
- молоко (так само краще домашнє) – половина склянки;
- родзинки за смаком;
- сметана – 100 р.
Час приготування: 1 годину + 20 хвилин на підготовку.
Калорійність: 215 ккал / 100 р.
- Необхідно заздалегідь замочити в молоці манну крупу і залишити на 20 хвилин;
- Вершкове масло слід розм'якшити до кімнатної температури. Це можна зробити в мікрохвильовці;
- Жовтки відокремити від білків;
- В окремому посуді збити м'яке масло з жовтками і цукром;
- Не вимикаючи міксер, додати в масу сир, протертий через сито, і сметану. Все ретельно перемішати до однорідності;
- Окремо збити до стійкої піни білки;
- Додати в сирну масу і акуратно, щоб білки не опало перемішати;
- Потім додати родзинки, манку і молоко. Все змішати;
- Форму, краще скляну, покрити шаром вершкового масла і викласти в неї тісто»;
- Духовку розігріти до 190 градусів і відправити туди майбутній пудинг на 30-40 хвилин.
Прикрасити десерт при подачі можна ягодами і фруктами. Він буде яскравий, соковитий і обов'язково сподобається дітям.
Дієтичний рецепт десерту з випіканням в духовці
Дієтичний пудинг з сиром – це справжня палочка-виручалочка для тих, хто береже фігуру або за станом здоров'я дотримується дієти. Їх можна готувати кожен раз по-новому, з додаванням різних фруктів або цукатів.
Для дієтичного пудингу в духовці знадобиться:
- сир з мінімальним відсотком жирності – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- манна крупа (для якісної густоти тіста) – 2 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л. (можна зменшити кількість за смаком);
- ванільний цукор (або ванілін на кінчику ножа) – 1 ч. л.;
- сіль – щіпка, для смакового відтінку.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 168 ккал / 100 р.
- За допомогою міксера або віночка збити з цукром яйця;
- Щоб уникнути грудочок в «тісті», сир найкраще перетерти через дрібне сито;
- Додати до сиру яєчно-цукрову суміш. І знову перемішати;
- Додати в масу манку, обидва цукру (або цукор і ванілін) і сіль. Ретельно вимішати, краще всього це робити міксером;
- У цьому рецепті можна використовувати порційні форми, наприклад, як для кексів, а можна взяти і велику силіконову форму. «Тісто» розлити по формах;
- Поставити в духовку, розігріту до 180 градусів;
- Випікати сирний пудинг до утворення золотистої скоринки.
Такий десерт можна прикрасити ягодами, м'ятою, карамельними нитками або скибочками фруктів. Він буде красиво виглядати навіть на святковому столі.
Рекомендації в допомогу господиням
- Готувати будь пудинг краще трохи заздалегідь. Щоб у нього був час настоятися, щоб всі смаки з'єдналися і заграли;
- Для пудингів більше підійде молоко з низькою жирністю. Тоді у цього англійської десерту буде дуже м'який вершковий смак;
- Не можна додавати велику кількість родзинок, фруктів або цукатів в «тісто», воно не підніметься, і зовнішній вигляд буде безнадійно зіпсований;
- Ні в якому разі не можна відкривати духовку, коли печеться пудинг. Він опаде;
- Чим більш гладким буде «тісто» — тим правильніше вийде десерт.
Готувати сирні пудинги в духовці одне задоволення. Можливість гри з інгредієнтами відкриває нескінченне поле для експериментів. Пудинги можна готувати солодкими і подавати як десерт, а можна готувати їх без солодкої складової, як доповнення до м'яса або риби.