22 июнь 2019 4 199

Домашній хліб на кефірі без дріжджів — корисно і дуже смачно

Все більше людей починають відмовлятися від дріжджів. Намагаються виключити їх зі свого раціону, тому що один раз потрапивши в організм, вони утворюють грибницю. З-за неї з'являються хвороби, погане самопочуття, зниження концентрації і працездатності. Вже доведено, що люди, які не вживають дріжджі, менш схильні до хвороб. Цей продукт чужий нашому організму.

У випічці дріжджі почали замінювати натуральної закваскою або кефіром. Закваску готувати довго, а кефір дозволяє відразу починати пекти.

Хліб на кефірі без дріжджів в духовці
Інгредієнти Кількість
кефір - 1 склянка
борошно - 2,5 склянки
сіль, сода - по 5 г
цукор - 3 р
спеції - за бажанням
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 214 Ккал

Приготування хліба вдома, справа не легка. Потрібно тільки замісити тісто і поставити його в духовку. А на виході виходить ароматний, смачний хліб. Він не зрівняється з магазинним, навіть якщо погано вийшов.

Сіль, соду, цукор і борошно змішуємо.

У каструлю наливаємо кефір, і поступово всипаємо отриману раніше суміш.

Одночасно перемішуємо. Спочатку можна змішувати виделкою, але потім доведеться замішувати руками.

Промешивайте добре, щоб не залишилося грудочок. Формуємо полушар. Якщо зверху хочеться отримати хрустку скоринку, то присипаємо борошном верхній шар. Багато сипати не потрібно. Ставимо в духовку, попередньо розігрівши її до 200⁰ С.

Виходить смачний хлібець.

 

Житній хліб на кисляку в хлібопічці

Якщо вирішено їсти тільки корисний хліб, варто купити хлібопічку. У неї є відкладений старт. Можна вибирати параметри самому, або користуватися вбудованими режимами. Хліб запікається рівномірно. Стежити постійно за ним не треба.

Інгредієнти:

  • кефір — стакан;
  • житнє борошно — 2 склянки;
  • висівки — 2 ст. л.;
  • ½ Ч. л. соди;
  • рослинне масло — трохи менше половини склянки;
  • 1 ст. л. солі і цукру;
  • можна додати льон, кунжут. Вистачить 20 гр.

Тривалість запікання — близько 1 години. В хлібопічці виберете режим: житній хліб.

Калорійність на 100 г: білки — 11 г, жири — 15,89 гр, вуглеводи — 28 гр, калорії — 294.

При додаванні насіння льону, кунжуту, їх потрібно попередньо обсмажити на невеликому вогні. В хлібопічку всипаємо борошно, додаємо кефір та інші інгредієнти. Ставимо на замішування, а потім вибираємо режим приготування. У деяких машин можна відразу вибрати заміс і після нього житній хліб. В інших прийдеться змінювати.

Житній хлібець корисніше пшеничного, але після нього може з'явитися печія. А також, варто враховувати, що хліб з пшеничного борошна не калорійніше житнього. З-за цього міфу багато дівчат не можуть схуднути.

Як варити гороховий суп з м'ясом читайте в нашій статті.

Як приготувати соковиті пожарські котлети з ароматною скоринкою дізнайтеся з наших покрокових рецептів з фото і відео.

смачний рецепт вареників з сиром, картоплею і салом тут.

Хліб на кислому молоці в мультиварці

Можна приготувати хліб з 2 видів борошна. Вийде цікаво і смачно. Спробуйте змішувати лляну з пшеничного, гречану з житнього або навпаки. Шукайте свій вигляд хліба.

Приготуємо хліб в мультиварці:

  • візьміть половину склянки борошна (наприклад, житній), і в 3 рази більше іншого (наприклад, пшеничного);
  • вершкове масло — 60 гр;
  • вівсянка — ½ склянки;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • сода — 2 ч. л.;
  • сухарі для панірування — 2 ч. л.;
  • кефір — 250 мл

Час приготування: 1 годину плюс 30 хвилин на відпочинок після випікання.

Калорійність: білки — 6,12 гр, жири — 5,85 г, вуглеводи — 45,65 гр, калорії — 255.

Змішуємо розтоплене вершкове масло і кефір. Додаємо борошно, обережно перемішуючи. Також всипаємо вівсяні пластівці. Інгредієнти, що залишилися, вмішуємо в отриману масу. Довго не місіть тісто, а то воно стане жорстким.

Щоб хліб не пристав, змащуємо мультиварку зсередини вершковим маслом. В рецепті закладено 10 гр. Можна насипати панірувальних сухарів на дно чаші. Дивіться за своїм смаком. Краще спробувати з ними і без. Викладаємо тісто в чашу.

Ставимо режим випічка, 30 хв. Після перевертаємо, використовуючи сітчасту кришку від пароварки. Ставимо знову з тими ж параметрами. Після цього дістаємо, прикриваємо тканиною і даємо відстоятися 30 хв.

Корисні поради

  • не турбуйтеся, якщо перший раз не вийде приготувати гарний хлібець. З часом навчитеся готувати не тільки смачний хліб, але і гарний на вигляд.
  • експериментуйте з інгредієнтами. Додайте чорнослив, родзинки, горіхи. Вийде поживний хліб для бутербродів.
  • урізноманітніть свій раціон різними сортами борошна. У магазині можна знайти величезну кількість, а можна змолоти будинку в блендері будь-яку крупу.
  • після того, як навчитеся пекти на кефірі, спробуйте на заквасці. Рецепт довгий, але варто того. Виходить смак з дитинства, непорівнянний ні з чим.

Все одно домашня випічка набагато смачніше, ніж магазинна. Спробувавши один раз готувати вдома хліб, більше не захочеться повертатися до колишніх продуктів. Приємного апетиту!

Що ще почитати: