Бездріжджовий хліб в хлібопічці: кілька рецептів на користь здорового харчування
«Хліб — всьому голова», над прислів'ям в даний час ніхто не замислюється.
Він став звичним і невід'ємним елементом будь-якої трапези.
Про те, який довгий шлях проробив цей продукт, щоб стати тим, чим він є, знають небагато.
Хлібна історія
Історики стверджують, що перший печений хліб з'явився близько 15 тисяч років тому.
Сенс життя наших далеких предків зводився до пошуку їжі і виживання в суворих умовах.
Саме тоді вони відкрили для себе, що злакове зерно, кинуте у вологу землю, може дати ще більше зерен.
Так вони стали сіяти і збирати врожай.
У їжу вживали у вигляді густої каші, перетирали зерна камінням і змішували з водою.
Камені потім були витіснені спеціальними жорнами і ручними млинами.
Трохи пізніше люди зрозуміли, що така каша набагато смачніше, якщо нагріти її на вогні.
Вчені вважають, що під час приготування їжі, каша вихлюпнулася і запеклася.
Її аромат і рум'яний вид приємно здивував людей, вони стали випікати з каші прісні коржі.
Звичайно, те, що вони пекли мало нагадував сучасний хліб, але початок хлібопекарської справи було покладено.
Дріжджовий хліб стали випікати трохи пізніше в Стародавньому Єгипті.
Єгиптяни відкрили, що він набагато смачніше й пахучіше, якщо спекти його з подкисшего тесту.
Історики вважають, що тут ,знову ж, допомогла випадковість: у раба — кухаря тісто скисло, але він, боячись покарання, все ж таки спік коржик і не прогадав.
Так єгиптяни стали засновниками хлібопекарської історії.
Який хліб корисніше — ось в чому питання
Вже тривалий час ведуться дискусії з приводу дріжджового та бездріжджового сорту.
Хтось стверджує, що дріжджова випічка небезпечна і вживати її в їжу не можна.
А деякі вчені кажуть, що її можна без побоювань за своє здоров'я.
Але які б думки не висловлювалися з цього приводу, дослідження показали, що бездріжджовий хліб на користь все-таки обганяє свого дріжджового побратима.
Багато хто скаже, що немає абсолютно бездріжджовий випічки, адже в ній міститься закваска, але небагато знають, чим відрізняються дріжджі і закваска.
Штучно виведені дріжджі — це мікроорганізми, які сприяють підніманню тіста.
Вчені модифікували їх і тепер їх можна придбати в магазинах.
Прихильники здорового харчування стверджують, що грибки, що містяться в дріжджах, накопичуються в організмі, руйнує мікрофлору і знижують імунітет.
Крім цього, розбухаючи в ШКТ, вони викликають здуття і порушення стільця.
Закваска, з якої готується бездріжджовий хліб, містить дріжджі природного походження.
Її роблять з хмельових шишок чи солоду і борошна.
Оскільки дріжджі в ньому містяться виключно природного походження, більша частина з них гине від високої температури при випіканні.
Тому ні про яке метеоризмі або бродіння в шлунку мова не йде.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
родзинок - | 1 жменя |
води - | 150 мл |
будь меду - | 30 г |
житнього борошна - | 300 г |
рослинної олії - | 1/3 склянки |
пшеничного борошна - | 700-800 г |
солі і цукру - | по 40 г |
соди - | половина ч. ложки |
Час приготування: 7280 хвилин | Калорійність на 100 грам: 299 Ккал |
В першу чергу треба зайнятися приготуванням закваски.
Робиться вона на протязі 5 днів.
Родзинки потрібно добре промити і перекрутити на м'ясорубці або розтовкти давилкою, перекласти в скляну ємність і залити профільтрованої водою.
Всипати приблизно половину підготовленої житнього борошна і додати мед.
Мед при бажанні можна замінити цукром.
Все ретельно перемішати, прикрити вологою тканиною і поставити в тепло для бродіння.
На 2-ий день потрібно додати 2-3 ст. ложки борошна і стільки ж теплої води.
Добре перешкодити і знову прикрити і прибрати.
На 3, 4 і 5 дні робити те ж саме, закваска по консистенції повинна бути як тісто на оладки.
У відро хлібопічки викладається 1 склянку пшеничного борошна, поверх борошна 6-7 ложок закваски, що залишилася борошно, сіль, сода, цукор і рослинне масло.
Режим встановлюється в залежності від моделі вашої хлібопічки, час замісу і випікання може складати від 1,5 до 4 годин.
Приготований в хлібопічці бездріжджовий хліб трохи остудити і можна різати.
Приємного апетиту!
Ознайомившись з усіма етапами, радимо вам подивитися відео-ролик з даним рецептом:
Хрусткий житній хліб без дріжджів
Інгредієнти:
- 300 мл кефіру;
- 600 гр. житнього борошна;
- 50 гр.будь висівок;
- половина ч. ложки соди;
- третину склянки рослинного масла;
- 15 гр. цукру
- 15 гр. солі.
- за 20 гр. насіння льону та кунжуту.
Спосіб приготування бездріжджового житнього хліба в хлібопічці дуже простий.
Висівки, насіння льону та кунжуту обсмажити на середньому вогні, на сухій сковорідці до красивого золотистого кольору.
У форму для хлібопічки висипати борошно, влити кефір, додати всі інгредієнти і поставити потрібний режим.
Хліб виходить ароматним і хрустким.
Приємного вам апетиту!
Поради господиням
Закваску можна приготувати різними способами.
Вона може бути: на кефірі, на солоді, на ізюмі, на хмелеві шишках.
Рекомендації по її виготовленню:
- Готуватися закваска повинна тільки в теплому місці, якщо температура буде нижче 20 градусів вона не підніметься і хліб не вийде.
- Деякі роблять її протягом 3 днів, але вже доведено на практиці, що чим довше бродить закваска, тим пишніше і ароматні вийде хліб. Тому найоптимальніший термін заквашування — 5 днів.
- Поки вона піднімається, її потрібно постійно заважати, краще всього широкою дерев'яною лопаткою. Так борошно краще буде підніматися з дна посуду і не буде порушена консистенція.
- Коли закваска виготовлена, її необхідно скласти в скляну банку, щільно закрити кришкою і зберігати в дверцятах холодильника або в прохолодному темному місці до наступного використання.
- Не варто додавати багато цієї основи хліб, її надлишок може надати йому неприємний кислий смак.
Швидке тісто для піци: оригінальні прості рецепти. Вони не тільки прості, але ще й смачні. Піца вийде на славу, всім сподобається. Спробуйте!
Про те, що потрібно для засолювання помідорів і які способи приготування існують, читайте детальніше тут.
Ефективна дієта Олени Анісімовою? Дізнайтеся прямо зараз тут.
Що стосується технології випічки бездріжджового хліба в хлібопічці, то тут потрібно звернути увагу на такі моменти:
- При ручному замісі тесту важливо не пересолити, від надлишку солі випічка може бути занадто сухий.
- Свіжоспечений хліб необхідно злегка збризнути водою і накрити чистим рушником. Це робиться для того, що скоринка стала м'якою і добре різалася.
- Тісто має бути однорідної консистенції, ретельно вымешанным, тоді виріб буде пишніше і ніжніше.
Хліб з магазину може бути смачним, але ніхто не гарантує, що він корисний.
Варто докласти трохи фантазії і гарного настрою і можна порадувати свою сім'ю прекрасним запашним шедевром.
Наостанок ми ділимося з вами рецептом закваски на житнього борошна з повним описом процесу виготовлення: